Видео: Доброволното лято с птиците край Атанасовското езеро

Бригадите изграждат изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците

© архив, БДЗП

Бригадите изграждат изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците



Какво правят млади хора в близост до морето през август?


Наред с лежерни ваканционни асоциации, има и вариант те да са в непосредствена близост до солените води на Атанасовското езеро и защитена местност Пода, на палатки, да стават рано сутрин, за да застанат на пост и да наблюдават прелитащите ята от щъркели и пеликани, да носят дървени греди, за да строят изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците, да издържат физически на най-тежката работа там – косенето на тръстиката. И всичко това – доброволно и с удоволствие, се случва в последния месец на лятото (август) всяка година.


Природозащитната бригада, която се сформира ежегодно по това време, за да се посвети на опазването на Атанасовско езеро, вече е заснета на филмова лента "Живот за бургаските езера". Филмът всъщност е заел името на проекта на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по програма LIFE+ на ЕС, който се реализира вече пет години.




Атанасовско езеро

© Емил Тодоров, БДЗП

Атанасовско езеро


Краткото филмче от тридесет минути разказва за ежедневието на стотици доброволци – иначе с различни професии и интереси, които посвещават десет дни от лятната си почивка, за да разпънат палатка на поляната край северните солници на Бургас и да помагат за нуждите на езерото и неговите крилати обитатели.


Доброволците наблюдават прелитащите над езерата ята от щъркели и пеликани

© Емил Тодоров, БДЗП

Доброволците наблюдават прелитащите над езерата ята от щъркели и пеликани


За няколко дни от последния доброволчески лагер (август 2013 г.) бригадирите са били неотлъчно следвани от снимачен екип по земя и въздух. Специална камера е летяла над Атанасовското езеро и защитена местност Пода, за да запечата работата на доброволците и красивите места около Бургас.


"За някои нашият разказ за природозащитната бригада ще бъде приятен спомен от преживените дни, както и напомняне, че август наближава. За други може да бъде вдъхновение да се присъединят към предстоящата бригада. Ние ще бъде там. Станете част от нас и помогнете за опазването на българската природа," подканят от БДЗП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK