Поне 96 детски градини в София могат да произвеждат ток

Снимката е архивна.

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Снимката е архивна.Върху покривите на поне 96 детски градини в столицата е подходящо да се поставят фотоволтаици. Това показва проучване на Българската академия на науките (БАН), което беше представено на семинар на Столичната община в Хисаря за енергийната ефективност по европроекта "Енергийна визия 2020 за градовете на Югоизточна Европа". По този начин градините могат да намалят разходите си за енергия за собствени нужди, но и да продават електрическа енергия, което да им носи допълнителни приходи.


Проф. Петко Витанов от БАН посочи още, че в някои райони с високи подпочвени води е възможно да се изградят и топлинни помпи. Вече има няколко такива детски градини с такъв тип инсталация, което им осигурява и топла вода.


Според Витанов детските градини са много подходящи за поставяне на съоръжения за възобновяеми енергийни източници, защото основната консумация на ток е през деня - за приготвянето на храна, отопление, ако няма централно парно, както и за повечето уреди. Това съвпада с момента на производството, защото все още няма достатъчно добри и евтини начини за съхранение на енергията.
До момента е установено колко сгради на детски градини са подходящи в "Младост" - 10, "Лозенец" - 4, "Красно село" - 8, "Овча купел" - 4, "Средец" - 1, "Банкя" - 1, "Оборище" - 3, "Сердика" - 5, "Нови искър" - 2, "Люлин" - 14, "Илинден" - 4, "Подуяне" - 4, "Слатина" - 8, "Витоша" - 3, "Искър" - 9, "Красна поляна" - 5, "Кремиковци" - 8 и "Възраждане" - 3. Все още има сгради в райони, за които не е направена проверка.


Витанов представи няколко варианта, които обхваща повечето от детските градини. В зависимост от площта на покрива и сезона е възможно произведената енергията да стига за половината от собствените нужди до над 200% вповече. Според проучването единият вариант е излишната енергия да се продава и това да носи до 10 хил. лева приходи годишно.


Столичната община ще се опита да намери финансиране от своя бюджет и от европейските оперативни програми, като все още няма разчети точно колко би струвало поставянето на фотоволтаици. Срокът е 2020г. Възвращаемостта от инвестицията е около 25 години, но Витанов отбеляза, че може и по-бързо заради неизбежното покачване на цената на тока в следващите години.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 443 Весело

  Дано, както читалища и други социално-учебни заведения - защо не! Все повече разбирам и осъзнавам колко много имаме, а не се използва!

  Яба-даба-ду
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Софийските дечица - бъдещи енергетици
  И да - хубаво е да се продава - така децата ще печелят и ще носят пари в къщи

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  И да се оборудва парк с велосипедни генератори в детската градина - така и така докато си играят, могат да въртят педалите и да произвеждат ток.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 4. 4 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Всеизвестно е, че децата имат много енергия. Дали освен фотоволтаици, инсталирани от Солар Про, няма да може да се закупят няколко велоергометъра и бягащи пътечки за децата, също произвеждащи ток?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 504 Весело

  Не думай !!! Каква сложна научна задача си е поставил БАН и какъв успех в решаването и !!!

  Откриха топлата вода !!!

  Ама за малко.

  Това, откритото от тях се отнася поне за 100% от сградите в България. Защото фотоволтаици има всякакви. Но цените са еднакви - скъпи.

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Искат общината да купи соларките на някой тарикатТо на баирите и по чукарите слънце не пече - само в детските градини ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Чудесна идея! Но преди фанфарите аз мисля, че е крайно време правителството със съдействието на БЕХ, НЕК, ЕРД и др. да излезе с аргументирана позиция относно небходимостта от нови енергийни източници и приоритетите на различните видове производства, респ. производители. Разбира се тази позиция търпи промяна във времето. Но на базата на аргументи.
  Каква ще бъде цената на произведената електроенергия? Дали както и досега 4-5 пъти по-висока от в сравнение с електроенергията произвеждана от ТЕЦ и АЕЦ? Със задължение за ЕРД да я изкупуват. Което разбира се ще се отрази като добавка към сметките на потребителите.
  Цитатът "Столичната община ще се опита да намери финансиране от своя бюджет и от европейските оперативни програми, като все още няма разчети точно колко би струвало поставянето на фотоволтаици..." звучи и смешно, но всъщност е поредната реална оценка за управлението на страната и нивото на управляващите. Уви, отново отрицателна.
  P.S. Дали някой изобщо ще се опита да опровергава евентуално появили се съмнения за организиране на частен бизнес за сметка на данъкоплатците чрез съществуващи "вратички в нормативната уредба"?

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Дано го направят,това е чудесно.Разходите на една детска градина винаги имат нужда от оптимизация,а общинските детски градини толкова скромно съществуват.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  [quote#6:"dark'star"]То на баирите и по чукарите слънце не пече - само в детските градини ?![/quote]
  Детските градини са вече взета от природата площ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Упражнение на тема как да усвоим малко общински средства. А София може би е най-идиотското място за фотоволтаици като се има предвид качеството на въздуха над града.

  Евала, Данче!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Ако ще е за собствена консумация - нищо против. Има и 2-посочни електромери, с които излишъкът да се подава обратно в мрежата, а накрая на периода на ЕРП-то да се плаща само нетото. Това ако беше направено като регламент, инвестициите щяха да се насочат в тази посока, а не в централи върху нарочно изникнали заради тях навеси насред полето, за които после да се твърди, че са "от покривен тип - възможно най-екологичното решение, заради които раята следва да се изкиха и преизкиха образцово!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "Възвращаемостта на инвестицията е около 25 години" - ИДИОТСКО, дълго, преди този срок да изтече, инсталацията ще е съсипана от физическото стареене на материалите. Възвращаемост 25 години не е възвращаемост, а загуба. Като има пари за усвояване, поне да създават работни места в България, или да сложат слънчеви бойлери, там пет пъти по-бързо се връщат парите, и да строят следващите градини с водно подово и с правилните прозорци, с "форточки", с енергоспестяващи стъкла, с модерна изолационна рамка и перваз.

 13. 13 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Весело

  БАН пак избиха рибата!

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#12] от "dane":

  Именно. А в София ще е още по-дълга възвращаемостта, ако изобщо има такава.
  Инвестицията кой ще плати? Общинският бюджет, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Весело

  "Възвращаемостта от инвестицията е около 25 години, "
  МОЛЯ!?!
  Знаят ли академичните старчета от БАН, че това е хипотетична цифра, защото такива панели има от около 10 години и реално никой фотоволтаичен панел не е живял толкова, за да докаже 25-те години. Напротив- в Германия например има масови случаи, при които техни фермери и селяни са инвестирали в такава инсталация на покривите си, а панелите са се разсипали след 3-4 години, фирмата, която ги е продала е неоткриваема...и язък им на същите разчети с по 25 години!

 16. 16 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  За собствена консумация - да, но съм против да продава електричеството на сегашните високи изкупни цени.

 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "Върху покривите на поне 96 детски градини в столицата е подходящо да се поставят фотоволтаици."
  Без майтап, помислих си, че децата правят учителките ТОК...., иначе - лошо няма. Всичко, което може да се вземе от Природата без да и навредим е в плюс!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_flea":
  Аз отдавна чакам някой да създаде устройства, които превръщат изобилната детска енергия в ток.
  Има вече тротоари и дискотеки, които превръщат механичната енергия в електрическа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Възвращаемостта от инвестицията е около 25 години, но Витанов отбеляза, че може и по-бързо заради неизбежното покачване на цената на тока в следващите години.
  Защо покачването на цената на тока да е неизбежно?Слънцето ще пече еднакво през следващите години.Потребителите на ток в Бг намаляват постоянно, а цената на ток неизбежно ще расте.

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Като си помисля.....след бурята останаха неприбрани клони и листа.
  Дечицата в колонка биха могли да ги съберат и в края на тротоара да ги предадат на лелките от "Чистотата".....
  Така де....да се учат на труд....

 21. 21 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  С това заглавие си помислих, че ще карат децата да въртят педалите ...

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 990 Неутрално

  няма 3 дня от как падна една хубава градушка, изпочупила стъкла и сума ти млади клонки! Една такава градушка би разрушила всичкото фотоволтаик, дето е на по крив

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  ...съгласен, ама без навеси не бива! Като дойде градушката трябва да има къде да се прибере фотоволтаика... а в детските как ще се оправят - не се сещам...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#16:"Гогич"]За собствена консумация - да, но съм против да продава електричеството на сегашните високи изкупни цени. [/quote]

  те ще продават излишното само на търговци на детски храни и дрехи - на бартер...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на wewebg
  wewebg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  То е подходящо да се направят и на всички останали сгради на държавни и частни фирми и на сградите на хората от всеки блок- така ще се намалят тоновете прах и пепел и со2 изхвърляни ежечастно от въглищните централи

 26. 26 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  страхотна идея - както пише и по-горе това трябва да се направи във всички държавни и общински сгради като начало, постепенно и в частните

  много по-добра и лесна инвестиция, отколкото млрд-те на вятъра да белеНЕ и нов блок в козлодуй

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#23] от "o_sando":

  Боже, не са те чули - не са ти копирали идеята..."И бате, иът от НЕК и ми викат, кфи са тея хамбари у полето бе, ние покрив сме го мислИли покрив на кооперация..И я им викам, неъ ткоа нешо. У законо е казАно покрив, а на мен покрив коджа ми требе, ъ си ги прибЕрем при градушка. Хъ-хъ-хъ...Секи ги пори тия 7 милиона педали грозни, има си хас бай ти х*й да пропусне..."

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#26:"Sinite - завоят наляво забранен"]много по-добра и лесна инвестиция, отколкото млрд-те на вятъра да белеНЕ и нов блок в козлодуй[/quote]
  Или аналогична идея в по-малък мащаб. Защо никой не представя изчисления, съпоставящи инвестициите, текущите разходи, включително и допълнителни, и приходите?

 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":

  мани-мани... закъсация си е...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на dimitrov_ok
  dimitrov_ok
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това не е нещо ново за държавите на запад от нас

 31. 31 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Стига толкова източване. Нямам нищо против всеки източник на енергия, но крайно време да се спре държавата да е хранилка за всеки бизнес. Имаш идея, направи си на собствената фабрика, захранвай си двигателите или там каквото е и тогава търси купувач да го изкупува. Защото, всичко останало е "каца без дъно" по Искров, ако има излишни пари да построят детски градини, а не някакви бъдещи неясни инвестиции. И софиянци са уж по в час, може ли това безумие с липсата на места в детските градини да продължава повече от десет години и да се търпи. Жалка работа.

 32. 32 Профил на jordani
  jordani
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Като продават соларната енергия на безумни цени на майките и татковците на малчуганите, ще ги демотивират от правене на деца. От нямане на пари за сметката за тока - никой не прави деца, като е финансово притеснен. Опа - циганите са изключение, ама те ток не плащат.

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Туй е най - скъпата работа. Може много по - просто : децата си обуват вълнени гащи и цял ден се пускат по ебонитови пързалки.

 34. 34 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Въпреки ироничните коментари ,моя поглед на това проучване на БАН е в друга посока.И тя е ,че "феодалните старци" и БАН разбраха ,че техния труд трябва да е от полза на бизнеса и държавата,за което АДМИРАЦИИ !

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 35. 35 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нема лошо. Сф да си купува фотоволтаици и да си ги слага, НО за собствена нейна сметка. Щото дълги години ще треба да ядем ла...та на банкянската мутра в тази област... И всички дружно да си плащат и парното

 36. 36 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  Лошо няма.
  Само да намерят достатъчно здрави фотоволтаици, че се видя какво може да се случи.
  А с оглед глобалното затопляне се очаква такива аномалии да са все по-чести.
  Между другото ми е много интересно колко от счупените стъкла от градушката са на автомобили преди 2000.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Първо, за масовото монтиране на фотоволтаици трябва стойността им да се изплаща за 5-6, най-много 10 години и второ, това трябва да са източници само за собствени нужди, а не да се монтира електропреносвателна мрежа такава ниска мощност и след това всички потребители да плащат за това.
  Нека цените да паднат още, пък тогава да се оборудват масово сградите в България с тях. Каква ми е ползата да монтирам сега, ако цената след няколко години ще бъде в пъти по-ниска?

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  Може и вместо да карат велосипеди децата да въртят по едно на трупчета с динамо, хем ще спортуват хем и някои академични старчета ще изкарат по някой лев

 39. 39 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Заглавието малко прилича на стария виц: "Колко чавдарчета могат да спрат бързия влак?"

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Прави се една детска градина и за 2 години се вижда ефекта. Действителността винаги е различна от проекта. Парите за подржъка може и да са повече от приходите.
  В момента общината ще бъде по на далавера ако замени уличните лампи със светодиодни - възвръщаемост - за 6 месеца. На светодиодните им дават живот 50к часа - 17 години.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 605 Весело

  "Според Витанов детските градини са много подходящи за поставяне на съоръжения за възобновяеми енергийни източници, защото основната консумация на ток е през деня"

  Според мене така е с повечето сгради?!

  краен идеалист
 42. 42 Профил на Мирослав Георгиев
  Мирослав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "bulgaria111":
  Ти лаико да не си настинал през хладната нощ. На покрива ва БАН
  има панел на 46 години!!! Сети се сам кой го е произвел. Панелите имат продуктова гаранция 12 години вече и гаранция за изходна мощност между 28 и 34 години!!

 43. 43 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#42:"mirojose"]На покрива ва БАН
  има панел на 46 години!!![/quote]
  И като има- много ми е интересно какво правят в БАН с него...колко е ефективен в това, което правят...колко е работил... и колко е поправян през тези години???
  п.с. за гаранциите незнам, но гледах по телевизията "попарени германци"от разни фирми-фантоми дали големи гаранции и изпарили се след няколко години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK