Поне 96 детски градини в София могат да произвеждат ток

Снимката е архивна.

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Снимката е архивна.Върху покривите на поне 96 детски градини в столицата е подходящо да се поставят фотоволтаици. Това показва проучване на Българската академия на науките (БАН), което беше представено на семинар на Столичната община в Хисаря за енергийната ефективност по европроекта "Енергийна визия 2020 за градовете на Югоизточна Европа". По този начин градините могат да намалят разходите си за енергия за собствени нужди, но и да продават електрическа енергия, което да им носи допълнителни приходи.


Проф. Петко Витанов от БАН посочи още, че в някои райони с високи подпочвени води е възможно да се изградят и топлинни помпи. Вече има няколко такива детски градини с такъв тип инсталация, което им осигурява и топла вода.


Според Витанов детските градини са много подходящи за поставяне на съоръжения за възобновяеми енергийни източници, защото основната консумация на ток е през деня - за приготвянето на храна, отопление, ако няма централно парно, както и за повечето уреди. Това съвпада с момента на производството, защото все още няма достатъчно добри и евтини начини за съхранение на енергията.
До момента е установено колко сгради на детски градини са подходящи в "Младост" - 10, "Лозенец" - 4, "Красно село" - 8, "Овча купел" - 4, "Средец" - 1, "Банкя" - 1, "Оборище" - 3, "Сердика" - 5, "Нови искър" - 2, "Люлин" - 14, "Илинден" - 4, "Подуяне" - 4, "Слатина" - 8, "Витоша" - 3, "Искър" - 9, "Красна поляна" - 5, "Кремиковци" - 8 и "Възраждане" - 3. Все още има сгради в райони, за които не е направена проверка.


Витанов представи няколко варианта, които обхваща повечето от детските градини. В зависимост от площта на покрива и сезона е възможно произведената енергията да стига за половината от собствените нужди до над 200% вповече. Според проучването единият вариант е излишната енергия да се продава и това да носи до 10 хил. лева приходи годишно.


Столичната община ще се опита да намери финансиране от своя бюджет и от европейските оперативни програми, като все още няма разчети точно колко би струвало поставянето на фотоволтаици. Срокът е 2020г. Възвращаемостта от инвестицията е около 25 години, но Витанов отбеляза, че може и по-бързо заради неизбежното покачване на цената на тока в следващите години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK