Защо не трябва да спасяваме костенурките

Защо не трябва да спасяваме костенурките

© Спасителен ценътр за диви животниИзбори 2022

Загрижена дама спасява костенурка, намерила я е някъде в дивата природа. Прибира я, но костенурката започва да снася яйца и жената, тъй като не знае какво да прави в подобна ситуация, решава да се обърне към "Зелени Балкани" с молба да вземат животното заедно с яйцата му и да се погрижат за тях.


За съжаление подобни случаи на "спасяване" са доста честа, но фатална практика, с която редовно се сблъскват от природозащитната организация. Затова експертите апелират към гражданите: "Моля, не спасявайте костенурки от дивата природа!"


Хората виждат "самотна костенурка" в гората или пресичаща пътя и я "спасяват", като си я занасят у дома. В действителност обаче животното е било "спасено" от собственото си местообитание, откъснато от дома си и пренесено в непознатата среда на "човешкия свят", обясняват природозащитниците.
В желанието си да помогнем и да се погрижим всъщност сме лишили природата от индивид от изключително рядък и изчезващ животински вид – сухоземна костенурка. Освен това сме я лишили от шанса за поколение, така костенурката със сигурност няма да има възможност да създаде такова. Направили сме невъзможна срещата между партньори от този трудноподвижен вид. И така сме "разредили" още повече популацията на вида.


Ако впоследствие разберем грешката си и решим да пуснем животното обратно, адаптацията му в дивата природата не е възможна и то е обречено на сигурна смърт, причината е специфичният начин на живот на костенурките, които трудно се адаптират в различно местообитание. Видът е изключително рядък и дори в подходящите местообитания е възможно да няма други индивиди от вида или те да са толкова малко, че не могат да се срещат.


Това са достатъчно основателни прични от Спасителен център за диви животни на "Зелени Балкани" да ни помолят настойчиво да не ги взимаме от дивата природа. Единствено когато костенурката е наранена и след като сме се консултирали със специалисти, тя може да бъде спасена. Обаждайте се от мястото, където сте намерили костенурка в беда, за съвет от специалистите на Центъра или на фондация "Гея Челония", която работи точно за опазване на сухоземните костенурки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK