Пет спешни мерки за опазване на Черноморието, според "Зелените"

Пет спешни мерки за опазване на Черноморието, според "Зелените"

© Йово Николов, КапиталМежду 14 и 17 юли 2014 г. Министерството на околната среда и водите проведе в четири черноморски града информационни срещи за обсъждане на предложението за Национален парк "Българско Черноморие". Тези срещи, както и провалените обществени обсъждания миналия месец – между 17 и 20 юни, приличат повече на театрални постановки, отколкото на консултации с обществеността. Това заявяват от ПП "Зелените", като сочат няколко причини, които доведоха до провалa на предложението за нов национален парк на този етап.


През юли 2013 година 42-ото Народно събрание взе неискрено и недобре обмислено решение за създаване на национален парк единствено с цел да залъже хилядите протестиращи в защита на Карадере, Иракли и Странджа, смятат от партията на природозащитниците.


Според тях министерството на околната среда се противопоставя на обявяването на нови защитени територии. А всяка година опазването на съществуващите се влошава - резерватите са оставени без охрана, в националните и природни паркове вековните гори се изсичат, партийни "марионетки" се назначават за директори.
При прибързаната подготовка на документацията за парк "Българско Черноморие" са допуснати фрапиращи грешки: включени са застроени територии за сметка на ценни дюни, плажове и степи; цитирани са несъществуващи закони и институции; паркът в така предложените разпокъсани граници би бил практически неуправляем, предупреждават още "Зелените".


Те констатират още, че няма реално обществено обсъждане, защото: срещите се обявяват само три работни дни предварително; няма обсъждане в големите градове, където живеят най-много хора, ангажирани с опазването на националното природно богатство; пропуснат е бил моментът за предварителни консултации с ключови заинтересовани страни и компетентни организации.


На срещите и обсъжданията винаги има "спонтанно" организирана опозиция на новия парк - кметове, които от години участват в корупционни схеми с продажба на имоти за застрояване и "Национална асоциация "Българско Черноморие", съставена от собственици на строителни фирми и на заменени имоти, твърдят още "Зелените".  


По думите им начело на държавата е поредното правителство, което стимулира строителната спекула за сметка на качествения туристически продукт и насърчава противопоставянето на различните обществени групи за сметка на участието на гражданите във вземането на решение.
 


Национален парк "Българско Черноморие" е само една от възможностите за защита на природата по крайбрежието, като тя е особено уместна за акваторията и съществуващите резервати и защитени местности на сушата.


Националните паркове опазват естествени екосистеми и в тях има предимно държавна собственост. В националните паркове се забранява строителство освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.


Природните паркове пък включват както държавна, така и общинска и частна собственост. В границите на природните паркове може да има населени места, селищни образувания и курорти, както и да се осъществяват производства и дейности, които не замърсяват околната среда.


Защитените зони от "Натура 2000" се обявяват за опазване на редките на европейско равнище животни, растения и местообитания. В тях всяка дейност, която не застрашава природата, е допустима.

Пет мерки за българското Черноморие


В условията на очаквано назначаване на служебно правителство "Зелените" предлагат пет спешни мерки за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие:


1. В двумесечен срок да се публикуват заповедите за обявяване на предвидените защитени зони от "Натура 2000" по морето с ограничение на строителството в крайбрежната зона най-малко от 2 км.


2. В същия срок да се развалят всички сделки с имоти след 2008 г., които включват дюни, крайбрежна плажна ивица, територия отвоювана от морето и сделки, които включват заменки на земи.


3. В едномесечен срок да се коригират предложените граници на националния парк, като се изключат застроени територии и малки самостоятелни имоти, но се добавят истински ценни природни местообитания. Зелените заявяват желание да участват с експерти в този процес, но смятат, че и редица институции, неправителствени организации и граждански групи трябва да бъдат включени на ранен етап. След това да се организират обществени обсъждания в София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Добрич.


4. До края на 2014 г. да се създадат две нови паркови дирекции във Варна (за Северното Черноморие) и в Бургас (за Южното), които по единен начин да управляват както защитените територии (национални и природни паркове, резервати, защитени местности), така и защитените зони от "Натура 2000". Тези дирекции трябва да гарантират опазването на природата в държавните земи, но и устойчивото ползване на ресурсите в частните и общински земи попадащи в защитени зони.


5. Да бъде разработена програма за изкупуване и компенсиране на собствениците на земи и гори с висока природозащитна стойност, които постепенно да бъдат присъединяване към новите защитени територии.  

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Забравили сте шестата мярка - да бъдат лишени от "лозето на баба сим" местните жители там. Защото явно бабите им са имали около 3000 километра (по бреговата ивица) лозя. Пък то България имала само 200 километра бряг… Странно!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Зелените... Имам чувството, че никой не иска те да са в управлението на страната.
  Щом комунистите направиха 2 (две) фалшиви партии, които съдържат "зелени" в името си...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Отече Черноморието, беше лична кауза на Дмитриевич Съселов да го защитава, пък той си би камшика към фашистичкия ЕС...

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Зелените да кажат кое искат да е зелено, аман от констатации!

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Бих добавил само раследване и наказателна отговорност за престъпните заменки по цялото крайбрежие.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Зелените ги подкрепям по принцип, но конкретно тия точки са в сферата на научната фантастика. Щото реално пак се искат някакви крайни неща и се хвърлят някакви ултиматуми и пожелания, които просто няма как да се сбъднат. Тоя тип нагласа, да пуснеш едни опорни точки и да чакаш да ти клекнат не дава резултат, то се видя вече.

 7. 7 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Социализъм на степен архи-комунизъм!
  Северна Корея може и да ги реализира тези мерки!

  Вярват ли си сами?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пълна подкрепа за тези свестни българи, които целенасочено се очернят от платени медии, организацийки на олигарси, самите министерства, местните крадливи уроди и т.н.. Никакво отказване и мачкайте алчната паплач в тая държава, чиято природа е подложена на скоротечен геноцид. Продължавайте да сезирате заспалото общество, за да се увеличаваме протестиращите и милеещите за една или други природна ценност.

 9. 9 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А дано, но няма кой да ви чуе...

 10. 10 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Зелени" , знам ги и тия, пълно с поръчкаджии сред тях, на хапка и пийка към фондацийки.
  А никой не прави нищо за големият проблем с обезрибяването на водоемите в България.

  I'm addicted to the truth.
 11. 11 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Никъде по света няма такива зелени ТКЗС- та за което си мечтаят екоизмекярите. При тая липса на инвестиции да се обръща внимание на разни родово- семейни набедени за зелени организации от полумафиотски тип си е чист мазохизъм.
  Незабавно разследване на всички получени пари и как са разходвани от тях .
  Гонка до дупка

 12. 12 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Мерките не са въобще нереални - ще видим какво ще е служебното правителство и ще се опитаме да му повлияем. Заповедите за защитените зони не е сложно да се издадат за 2 месеца. Обсъждането в широк кръг на предложения за нови защитени територии - също, както и развалянето на заменките (най-накрая). Това, което предлагаме Зелените, е доста по-смислен вариант от просто спускане отгоре на един национален парк, в който да няма частна собственост.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето заради такива глупости няма да гласувам за зелените, а като цяло са ми симпатични. Кога ще наемат няколко икономиста да им обяснят, че където парковете са приватизирани, там и опазването по-добре върви.

 14. 14 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Опа, Тома Белия делфин се събуди и събра кураж за псевдо защита/нападение ... Нямате кворум и гражданска подкрепа бе (вече) дърти момчета! Квото сте откраднали по "зелена" линия със здраве да си го харчите, щото край! Народа иска хляб, развитие и най-вече: никой да не му казва как да кара влака, особено с частния си имот! Какъв рейтинг/гротеска само 13 коментара .....това е краят на "зелените"

 15. 15 Профил на uwt31359340
  uwt31359340
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Ясно и логично подредено!

  Не разбрах каква е връзката между риболова и парка?!
  Тия с инвестиционните коментари са ясни - участват в схемата с усвояването...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":

  Вас май Ви интересуват само териториите по морето и планинските курорти .Другите хабитати не ви вълнуват много ,а?
  Що тъй пренебрегвате птичките от вътрешността ?

 17. 17 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#15] от "uwt31359340":

  Частната собственост е неприкосновена и собсттвениците са в правото да я защитават .А ти точно къв се явяваш ?Вероятно ти се иска да управляваш чужда собственост?
  Дааааа.........а , това е отколешната химера на пролетариата . То и затова е пролетариат щото главата му е заета с мисълта не как да работи ,а какво да открадне .

 18. 18 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  Значи първо да се национализират земите за парка,а след това приватизарат
  И както би казал популярният герой-елментарно Уотсън,елементарно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK