Общо 30 мъртви щъркела са открити до електропроводи над варненски квартал

Общо 30 мъртви щъркела са открити до електропроводи над варненски квартал

© Асен ТоневОбщо 30 мъртви щъркела са открити в поле в близост електропроводи над квартал "Владислав Варненчик" във Варна късно вечерта в неделя (10 август 2014 г.). Това са констатирали експерти  при проверка на място от Регионална инспекция по околната среда и водите във Варна, цитирани от БНР.


Всички птици са около електропроводите на поляната над старото военно поделение над квартала около електропроводите с табела "Новаково-2", по телата им има обгаряне, което потвърждава най-вероятната теза за токов удар, макар все още не е обявена официално конкретната причина за масовото измиране на птиците.


"В момента правим оглед на труповете, дали имат обгаряне или някаква друга е причината като прострелна рана или може би инфекция, нещо, което да доведе до смъртта на толкова щъркели. На мястото, където е описано от сигналоподавателите, са намерени три трупа на щъркели. Двата са млади екземпляри, единият явно по-голям", обяснява пред БНР началникът на отдел "Биоразнообразие" в РИОСВ - Варна, Христина Генова. От БДЗП също потвърдиха за "Дневник", че най-вероятната причина е токов удар. Големият брой жертви се дължи на природата на щъркелите, които по това време се събират за миграция на големи открити пространства в този регион.
От "Енерго-про" от своя страна съобщават, че проверяват случая и ще излязат със становище.


Проверката е извършена след подаден граждански сигнал до общността "Заедно срещу насилието срещу животни" в неделя. От Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани пък са сигнализирали РИОСВ по случая.


На място са намерени и две живи птици. Те са настанени в зоопарка в Добрич, тъй като е било късно вечерта в почивен ден. В понеделник експерти трябва да решат какво да правят с пострадалите животни, но от Спасителен център за диви животни в Стара Загора изразяват готовност да ги приемат за лечение и възстановяване. За целта ветеринарите от центъра продължават да поддържат връзка с РИОСВ.


Според закона за биоразнообразието телата на мъртвите птици ще останат на мястото, на което са открити, а на "Енерго-про" ще бъде издадено предписание да поставят птицебрани на стълбовете.


От Българското дружество за защита наа птиците (БДЗП) коментираха, че проблемът с токовите удари на щъркели и други едри птици, включително и световно застрашени, като царския орел например, е нистина много сериозен. В резултат на проведени от БДЗП проучвания е установен големият мащаб на проблема и преди пет години е започнала активна работа по изолирането на стотици стълбове в цялата страна. В района на Североизточна България, където оперира електроразпределителното дружество Енерго-Про, съвместно с БДЗП са били изолирани 460 стълба. БДЗП координира процеса и в останалите части на страната и общият брой на вече изолираните стълбове надминава 1000.


Добрата новина е, че в участъците, които са обезопасени с изолации, не са констатирани никакви жертви, показва мониторингът на БДЗП.


"Осъзнаваме важността на проблема и отчитаме, че решението не е просто и бързо, тъй като опасната електропреносна мрежа в България надхвърля 45 000 км.", допълниха от БДЗП. "Със съвместни усилия с Енерго-Про и останалите електроразпределителни дружества, вървим към постепенно намаляване на щетите от токови удари на птици. След като има данни за този конкретен участък от мрежата, при който са установени десетки загинали щъркели, ще работим съвместно с Енерго-Про за обезопасяването му чрез поставяне на изолатори," информираха още от организацията.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Лоша поличба е това!?!?

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Разстроено
 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Кога ще има ден в който да прочета една добра новина в тази страна...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно ако зелените талибани бяха видели 30 човешки трупа как щяха да реагират.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#3] от "angevins":

  Когато престанете да четете вестници и си гледате живота. То и за мен важи ама пусто любопитство.

 6. 6 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Не знам как се казват отличителните знаци по електропроводната мрежа,но не би ли трябвало отдавна да са сложени??? Не вярвам сега да се открива топлата вода! А,както винаги сме СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА! Ето това е,което ме изкарва от равновесие-не се правят усилия за превенция ,ами почваме да оправяме нещата след бедствията или авариите,когато белята вече е факт!....

  Джордж Оруел-1984
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Истинската история:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.651091608320097.1073742691.118243294938267&type=1

  "/16+/ СКАНДАЛ! ЕНЕРГО ПРО ИЗПЪРЖИ ОТЛИТАЩИТЕ ЩЪРКЕЛИ ОКОЛО ВАРНА!
  Обновен преди 4 часа
  Днес получихме отчаян Зов за помощ в нашата поща от група хора, които са били на пикник в събота следобяд и са се натъкнали на ужасяваща гледка, която би смразила и най-силните духом. Писмото звучеше объркано, отчаяно и молещо - Някой да спаси живите поне!
  Виолета Петрова
  "За първи път виждам подобно нещо полето е осеяно с трупове на щъркели, има по земята живи, полуживи. Не знам колко са живите нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки. Спирахме колата за да ги отместим живите докато карахме през полето по черно, не се плашеха нито от светлените през ноща, нито от нас, гледката е покъртителна. Удря ги ток от далекопроводите, едни стоят накацали, а други докато кацнат падат. Това снощи беше ада, ужасно е, гробище на щъркели. А живите ходят по земята и чакат да умрат. Моля Ви, помогнете, не знам какво мога да направя, към кого да се обърна, кой може да помогне на живите и на тези, които все още не са отишли на този сборен пункт. Единствено Енерго Про могат да изключат тока по далекопроводите, докато се съберат и отлетят щъркелите, но на мен никой няма да ми обърне внимание. Не знам по телевизии ли да пиша, какво да правя."
  Знаем от предишен опит, че нито една институция няма да се трогне от ситуацията, особено в почивен ден и че тези защитени птици ще измрат в ужасна агония, защото абсолютно никой няма да им даде шанс да се спасят.
  Забравихме почивния ден и потеглихме нагоре с надеждата, че ще открием живи и ще успеем да ги спасим. Пътят е дълъг и преминава през пресечена местност трудно проходима за лек автомобил, но... нямахме избор. Не вярвахме, че ситуацията наистина е толкова страшна, колкото е описано в писмото, или... просто се надявахме да не е...
  Но беше...
  Ужасяващо!
  Смразяващо!
  Потресаващо!
  След около километър по криволичещият черен път около далекопроводите на Енерго Про се натъкнахме на първите трупове.
  Нещастните птици просто се бяга изпекли от преминаващото електричество и бяха нападали по земята изпружени от високото напрежение. Някои от тях вече се разлагаха, миризмата беше смесена между мърша и пърлено месо... Умрели са в ужасна агония, напълно безпомощни пред мощното електричество.
  Продължихме напред... стана още по-страшно!
  Около всички стари ръждясали стълбове с форма на пресечена пирамида имаше по повече от 5 трупа. Местата бяха идентични и пораженията катастрофални! Птиците лежаха рапръснати по тревата, някои от тях бяха разкъсани на парчета,, други напълно изгорели...
  КОШМАР!!!
  На средата на пътя открихме първият жив щъркел. Лежеше напълно безпомощен, положил глава в прахта и само отваряше и затваряше очи... Едното му краче беше неестествено обърнато назад и обгоряло...
  ПЪЛЕН КОШМАР!
  Започнахме да звъним на всички възможни телефони и институции за които се сетихме.
  Как да помогнем на животното, така че наистина да му дадем шанс да оцелее?
  Кой трябва да реагира? Кой трябва да спаси тези защитени птици?
  Дадохме вода на птицата, напръскахме я с вода и звъняхме телефон след телефон...
  112
  - "Къде се намирате? Дайте ни вашите имена и точен адрес. Как да ви намери някой ако реши да помогне?"
  - ??????? Откога поляните около Варна имат точен адрес?
  Описахме мястото, казахме, че откритите трупове само по проходимия участък вече са повече от 10 и че имаме нужда от помощ и съдействие.
  - Изчакайте да ви свържем с Община Аксаково.
  /6 минути музика/
  -Чакате ли още? Никой не ни отговаря на телефоните, но ще запишем вашият сигнал и ще го предадем. Очаквайте обаждане.
  -Кога? Какво да правим докато се обади някой?
  - Нищо повече не можем да направим. Стойте там и очаквайте обаждане."
  112 - ВИЕ ПО ПРИНЦИП НИЩО НЕ ПРАВИТЕ!!!
  НИКОЙ НЕ СЕ ОБАДИ НИТО ТАМ, НИТО ПОСЛЕ, НИТО СЕГА! НИКОЙ!
  Открихме втора жива птица.
  Отново тел. 112
  - Сигналът вече е приет от друго лице. Записан е. Очаквайте обаждане.
  Взехме първата птица с обезопасителна мрежа, намокрихме я колкото успяхме и продължихме. Взехме втората птица...
  Труповете станаха 20...
  НИКОЙ НЕ СЕ ОБАЖДА, НИКОЙ НЕ РЕАГИРА!
  И продължихме да звъним на всички възможни телефони: Зелени Балкани - НЕ ВДИГАТ! ОДБХ Варна - не отговарят за защитени птици. Областна управа - не е в техния ресор! РИОСВ - НЕ ВДИГАТ! Зоопарк Варна - Да, можем да помогнем, но в момента нямаме лекар и за да поемем птиците трябва това да ни бъде разрешено от РИОСВ. Звънете на Зеленият телефон.
  Страхотно!
  Намерихме точно 4 зелени телефона, стационарни и мобилни. Един от тях дори бил дежурен и денонощен. НИКОЙ НЕ ВДИГНА НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ТЕЛЕФОНИ!!! НИКОЙ!
  Информацията е обходила социалните мрежи и различни хора се опитваха да помогнат дистанционно. Информацията е стигнала до МЕДИИТЕ!
  Изведнъж започнахме да получаваме обаждания от хора, които допреди малко не си вдигаха телефоните...
  Зелени Балкани:
  Ако ни изпратите оцелелите птици, ще ги поемем и ще ги лекуваме. Напръскайте ги с вода / Слава богу не сме сгрешили това поне/, Дайте им да пият също, но внимавайте водата да не попадне...."
  Страхотно! Поне имахме идея какво да правим с двете нещастни щъркелчета.
  РИОСВ:
  Г-н Бакалов:
  - Къде се намирате? Къде са птиците? Защо не сте се обадили на дежурния телефон? Защо не сте подали сигнал на 112...
  - Ами обадили сме се, подали сме ...
  - НЕ Е ВЯРНО! В ЦЕНТЪР 112 НЯМА ЗАПИСАН ТАКЪВ СИГНАЛ!
  - ?????? Г-н Бакалов, първият сигнал е подаден в 15.51 и е с продължителност 6 минути!
  - Няма да обсъждаме това сега.
  - Кажете какво да правим? Някой ще дойде ли да помогне, да направи протокол, да опише ситуацията?
  - Нищо няма да правите. Днес е почивен ден. Спасителен център има в Добрич и Стара Загора. Оставете птиците където сте ги намерили и се прибирайте. Ние утре ще отидем да ги потърсим. Нямате право да ги пипате, да ги местите, да правите нищо с тях. ТЕ СА ЗАЩИТЕНИ И НАРУШАВАТЕ ЗАКОНА!!!
  - ?????? Наистина ли мислите това, което говорите? Тук до утре няма да има нито една жива птица! Има едни други закони за престъпно нехайство и бездействие! Тях кой ги нарушава в момента?!
  - Не ми говорете за закони. Оставете птиците и се върнете да опишете района, ние утре ще го проверим.
  - Мммммммм НЕ!!! Няма да ги оставим и ако вие не измислите как ЗАКОННО да им помогнем, защото ние сме тук за сметка на личното си време и средства и вършим ВАШАТА РАБОТА, ще сезираме необходимите органи за да бъдат санкционирани всички хора по веригата, които ОТНОВО НЕ СИ СВЪРШИХА РАБОТАТА!
  - Изчакайте.
  Между временно започнаха обажданията от първите журналисти, които бяха тръгнали към мястото и ситуацията някакси стана интересна за всички, които НЕ СИ ВДИГАХА ТЕЛЕФОНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ЧАСА!!!
  Няма да описваме повече подробности от ситуацията,, само ще добавим, че с огромни усилия успяхме да вдигнем РИСВ да дойдат до Зоопарка за да попълнят необходимите документи за настаняване на двете живи птици, забраниха ни да ги водим на ветеринар, защото нито един ветеринар няма право да ги пипа,, а ветеринаря на Зоопарка е в почивен ден и ЕВЕНТУАЛНО ще ги прегледа на следващия ден. Видимо изнервени от излишния шум около някакви си нападали полуизгорели щъркели се появиха две дами от РИОСВ, които ни обясниха, че това било НОРМАЛНО и се случвало всяка година, защото щъркелите били млади и неопитни и така се регулирала популацията им. Обясниха ни също, че ИЗМРЕЛИТЕ ПТИЦИ НЯМА ДА БЪДАТ СЪБРАНИ И ЩЕ СИ СЕ РАЗЛАГАТ ТАМ ДОКАТО СЕ ВМИРИШЕ ЦЯЛАТА МЕСТНОСТ! Защото така се затварял кръга на нещо си...
  Преброихме 29 трупа само на 10% от цялата поляна!
  Труповете са в пъти повече!
  Ще бъде направено предписание на Енерго Про да монтира Щъркелобрани на въпросните еднотипни ръждясали стълбове, на които спаред нас може да пострада и човек.
  Мхм.
  Ами г-жо "Не ви зная името", защото не се представихте дори - след като се случва всяка година, ЗАЩО ДОСЕГА НЕ Е НАПРАВЕНО ТАКОВА ПРЕДПИСАНИЕ?!?!
  ЗАЩОТО НЕ ВИ ПУКА? ЗАЩОТО НЕ ВИ СЕ ЗАНИМАВА?! ИЛИ ЗАЩОТО ВИ Е ВСЕ ТАЯ КОЙ КОГА И КАК ЩЕ УМРЕ?!
  НИЕ НАРУШАВАМЕ ЗАКОНА, А ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ?!
  НИЕ МАЙ НАРУШАВАМЕ САМО ВАШЕТО ОЛИМПИЙСКО СПОКОЙСТВИЕ И БЕЗХАБЕРИЕ?!
  Двете нещастни щъркелчета, които притискаха едно в друго обгорелите си телца бяха настанени в импровизирано помещение, отидохме да ги видим, дадохме им вода и помолихме да им бъде оставена храна, защото са изтощени и вероятно вече на предела си. Дежурният пазач отиде да донесе храна, но се върна след 2 минути с Г-н Бакалов, който БУКВАЛНО НИ ИЗГОНИ, защото нямаме право да сме там, защото пречим на хората да си вършат работата и защото работното време на пазача е свършило и той трябва да напусне зоопарка ВЕДНАГА, както и ние - ВЕДНАГА!
  МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ, ЧЕ НЕ НИ АРЕСТУВАХА?!
  НИЕ ВЕЧЕ НЯМАМЕ НАДЕЖДА, ЧЕ НЕЩО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ И ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ХУБАВО...
  Надяваме се да сме успели да спасим поне тези две птици, макар че труповете са толкова много...
  Тези красиви птици идват при нас за да отгледат потомствата си, а ние ги избиваме!
  АКО НА НЯКОЙ ТОВА МУ СЕ СТРУВА НОРМАЛНО, НА НАС НЕ!
  КОЙ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОЗИ СЛУЧАЙ?
  КОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН, ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ОТНОВО?!
  АКО ИМАТЕ ИДЕИ, ПИШЕТЕ....
  ВСИЧКИ ТЕЗИ "ХОРА" ПО ВЕРИГАТА ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ И НА ТЯХНО МЯСТО ДА ДОЙДАТ ИСТИНСКИ ХОРА, НА КОИТО ИМ ПУКА И ЗА КОИТО НЕ Е НОРМАЛНО ЦЯЛОТО ПОЛЕ ДА Е ОСЕЯНО С ТРУПОВЕ НА ЗАЩИТЕНИ ПТИЦИ И НИКОЙ ДА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ДА ПРОМЕНИ ТОВА!!!
  ЩЕ ИСКАМЕ ОТГОВОРИ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТИТУЦИИ И ОТГОВОРНИ ЛИЦА И СЕ ПОДГОТВЯМЕ ПСИХИЧЕСКИ ЗА ПЪЛНА НЕАДЕКВАТНОСТ В ОТГОВОРИТЕ...
  ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ И ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ОТ АБСУРДНО ПО АБСУРДНО!
  КОЛКО ОЩЕ БЕДСТВИЯ, НАВОДНЕНИЯ И ЖЕРТВИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧАТ ЗА ДА СЕ ОСВЕСТИМ И ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ГРАДИМ, ВМЕСТО ДА РУШИМ!
  И ИМА ЛИ ОСТАНАЛА НАДЕЖДА ИЗОБЩО,, ЧЕ НЯКОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ...
  ПРИ НАС МАЙ НЯМА...
  АКО ПРИ ВАС ИМА - БОРЕТЕ СЕ!!!"

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#7] от "Питанка":

  Коментара е излишен!Нищо не става от Бакаловци и прочая сволач,съвсем нищо.Повече няма да пиша,щото всичко ще е за цензура.Може и за прокурор.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Разстроено

  Жалко за тези симпатични животни!

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  Миналата седмица видях по полетата покрай пътища на места по няколко стотин щъркела. До сега не съм виждал такова нещо. Очевидно пореди честите превалявания има много храна за тях.

 11. 11 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Всичко лошо тази година се случва в антибългарския енергиен бастион - Варна. Мдааа.....

 12. 12 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 628 Гневно

  До коментар [#7] от "Питанка":

  Крайно време е да се събудим като общество и окажем граждански натиск срещу тези самозабравили се номенклатурни кадри като въпросния Бакалов.

 13. 13 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Ужас! Най-отвратителната новина наскоро!
  Горките птици! Горките ние!

  Дневник, дневнииииик, дневник!
 14. 14 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-отвратително, нелепо и безочливо звучи това:

  Големият брой жертви се дължи на природата на щъркелите, които по това време се събират за миграция на големи открити пространства в този регион.

  Дневник, дневнииииик, дневник!
 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "Енерго-про"Варна освен предписание да си обезопаси електропроводите и да се глоби за загиналите птици.

 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#7] от "Питанка":

  Ужас.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK