Екоминистерството приема приоритетно Стратегия за адатация към промените в климата

Екипът на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова: Владимир Дончев (от ляво на дясно), Атанаска Николова и зам министър Бойко Малинов (вдясно, до министър Жекова)

© Анелия Николова

Екипът на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова: Владимир Дончев (от ляво на дясно), Атанаска Николова и зам министър Бойко Малинов (вдясно, до министър Жекова)Адаптацията към климатичните промени е сред най-важните приоритети, с които ще се заеме новият екип на служебния министър Светлана Жекова в Министерството на околната среда и водите. Това съобщи новият министър на първата си пресконференция във ведомството тази сряда (13 август 2014 г.).


След като вече са направени анализ и оценка на риска от измененията в климата, ведомството ще се заеме конкретно с изготвяне на Стратегията за адаптация. В следващите месеци екипът ще обърне по-голямо внимание на превантивните мерки, като конкретно ще работи по Плана за управление на реките и Плана за управление на водните басейни. По думите й именно сериозните мерки за превантивна дейност са от изключително значение, тъй като именно благодарение на тях могат да бъдат избегнати в бъдеще трагични наводнения, на които станахме свидетели през последните месеци.


"Всички вече сме преки свидетели на климатичните изменения. Особено след последните трагични наводнения в страната, крайно време е адаптационните политики да се изведат на преден план и мерките за адаптация към промените в климата да са по-ясни и конкретни," мотивира избора си екоминистърът.  Енергийната ефективност също ще бъде изведена на преден план за следващото десетилетие.
Жекова припомни, че изискване на Европейската комисия е поне 20% от средствата по оперативните програми да бъдат за такива мерки и действия. Тя определи това като предизвикателство, защото в нито една оперативна програма в момента няма отделна ос за работата по климатичните промени.


Вече е изготвена поправка в Закона за водите, която урежда отговорността за поддържане състоянието на язовирите. Тя ще бъде внесена за гласуване в парламента до октомври, увери Владимир Дончев – един от новите зам.-министри, които Жекова представи на журналистите днес. Дончев ще отговаря за управлението на водите и защитата на видовете.


Планът за превенция на риска от наводнения  е приоритетна ос в оперативна програма "Околна среда" за периода 2014 - 2020 г.


Друг акцент в приоритетите на служебния екип в МОСВ е размразяването на плащанията по оперативна програма "Околна среда". "Усилията ни ще бъдат съсредоточени върху минимизиране на риска от загуба на европейските средства", посочи Светлана Жекова, като уточни, че 166 млн. лв. от бюджета вече са похарчени за верифицирани траншове към близо 40 общини, а ведомството й е получило уверение от Министерството на финансите, че тези разплащания от бюджета ще продължат.  Сума от 304 млн. лв. вече е заделена за следващия транш, но проблемът по думите на Жекова е, че експертите на ведомството й са крайно недостатъчно, за да се справят с огромното количество общински проекти за верификация.  Въпреки това тя вече има потвърждение, че ще получи експертна кадрова помощ и до месец МОСВ ще напредне в тази посока.


Жекова заяви още, че министерството ще придвижи и приеме Националния план за управление на отпадъците. В момента над 100 сметища в страната не отговарят на изискванията, но преди да бъдат рекултивирани и затворени, трябва да бъдат открити нови. По план в България трябва да бъдат изградени 54 депа, но половината все още не са.


Атанаска Николова е новият зам.-министър на околната среда и водите, който ще отговаря за еврофондовете. Под ръководството на Николова, която е била зам.-кмет на Бургас, са финализирани редица международни проекти и общински стратегии, посочи министър Жекова. Превантивна дейност, опазване на почвите и въздуха, както и управлението на отпадъците и околната среда ще поеме зам.-министър Бойко Малинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Весело

  Това е идея.Социалното министерство да започне борба с адаптирането към мизерията,здравното към адаптиране за живот без здравеопазване.На хора без работа кви ли не щурутии могат да им минат през главата да си оправдаят платата.

 2. 2 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В следващите месеци екипът ще обърне по-голямо внимание на превантивните мерки в тази връзка като конкретно ще работи по Плана за управление на реките и Плана за управление на водните басейни.

  Да, доскоро се хвърлиха едни милиони на вятъра в ГИС(Географски информационни системи), за да отидат в частните дружества ЕУСЕ и РЕСАК, а да не свърши практически нищо! Та ГИС се превърна в Голямото Източване на Пари! Нека тези неща се правят за доброто на рисковите райони този път, ако може!

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневник, заглавието! Оправете го, моля.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  адатация
  адаПтация

  (изтрий!)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Адаптацията към климатичните промени е сред най-важните приоритети, ..."

  "След като вече са направени анализ и оценка на риска от измененията в климата, ведомството ще се заеме конкретно с изготвяне на Стратегията за адаптация."
  Нещо глобалното ЗАТОПЛЯНЕ! Капацитети по темата!
  И тия смешници! Нещо за тактиката нема ли?

  Що не си гледате конкретната работа, честни и справедливи избори.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 6. 6 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело
  [quote#4:"Музар - 10|2"]адатация [/quote]
  Нема пък Чети между буквите...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 7. 7 Профил на gandalf_the_grey
  gandalf_the_grey
  Рейтинг: 237 Разстроено

  О боже....и тия същите празноглавци, като предните.....пфуууу и като преднот служебно правителство....

 8. 8 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Най-после! Това трябваше да е факт още преди 10-15 години!

  goblenka
 9. 9 Профил на Алексей Жалов
  Алексей Жалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е зле да се направят промени и в управленинието на дирекция "Националната служба за защита на природата" и да се интензифицират процесите за създаване на нормативна уредба за опазване на пещерите в България. Положението и катастрофално и липсата на специален закон поставя под въпрос целостта на българските пещери като природни феномени и местообитания!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK