По следите на глухарите Жеко и Янез и вековните гори

По следите на глухарите Жеко и Янез и вековните гори

© Стефан Аврамов, Българска фондацияГлухарят е рядко срещана по нашите ширини птица, която обитава най-вече стари иглолистни гори. Оцеляването му зависи пряко от опазването на вековните гори. Видът (глухар на лат. Tetrao urogallus означава планински петел)  е индикатор за състоянието именно на тези ценни вековни местообитания. 


Затова тази пролет експерти от българска  фондация "Биоразнообразие" решават да поставят GPS предавател на два глухаря в Национален парк Рила. "Проследяването им дава ценна информация за екологията и биологията на вида, но и  допринася за опазването на вековните гори в Рила", мотивират проекта природозащитниците.


През последните няколко месеца единият глухар обитава малък район от няколко квадратни километра вековни гори от бял бор и мура в Централния рилски резерват в Национален парк Рила. Вторият обаче внезапно напуска паркa и изчезва преди три месеца – птицата е в неизвестност от 22 май 2014 г. до преди няколко дни.


Гледката от малкия самолет

© Стефан Аврамов, Българска фондация "Биоразнообразие"

Гледката от малкия самолетСпасителна акция с минисамолет


Миналата сряда (13.08.32014 г.) експерти от фондацията благополучно откриват изчезналата птица, след кратко издирване с минисамолет. "Използването на самолет се случва за пръв път в историята на този вид проучвания и се оказа изключително успешно и финансово ефективно. Едночасовият полет излиза 300 лв. и дава информация, която експертите не могат да получат след няколко седмици интензивни теренни проучвания," разказва пред "Дневник" Стефан Аврамов от "Биоразнообразие", който участва в акцията. "След няколко седмично упорито търсене по земя, решихме да се пробваме да го търсим от въздух с малък самолет. Само след един час издирване успяхме да го засечем през две доста големи планински долини. По късно наш екип приближи птицата на терена и промени настройките на GPS предавателя." 


След намирането на птицата, от предавателя са източени с радиовръзка над 4 000 позиции на нейното движение в този период.


Самолетът, с който експертите извършват успешното издирване на глухаря Янез

© Българска фондация "Биоразнообразие"

Самолетът, с който експертите извършват успешното издирване на глухаря Янез


След успешната спасителна акция, тази седмица експертите кръщават символично първия глухар с предавател Жеко, на името на легендарния директор на Националната служба за защита на природата Жеко Спиридонов, благодарение на който са обявени Националните паркове Рила и Централен Балкан, както и Природен парк Странджа, по негово време е обявен и Централния рилски резерват и са разширени повечето резервати в България. "Глухарят Жеко харесва вековните гори в НП Рила и Централния Рилски резерват и не ги напуска," разказват от фондацията.


По следите на глухарите Жеко и Янез и вековните гори

© Стефан Аврамов, Българска фондация "Биоразнообразие"


Вторият глухар пък ще носи името Янез, като сегашния Комисар за околната среда в Европейската комисия Янез Поточник. В повечето време Янез обитава околните терени, които бяха предложени още преди седем години за защитена зона Рила-буфер от Натура 2000, но не са одобрени все още от Министерството на околната среда и водите.


Именно проучванията на глухаря, както и на два вида кълвачи – трипръст и белогръб, които също обитават вековни гори, водят до заключението, че горите на Рила буфер са от ключово значение за опазването на тези птици в Рила. Теренните проучвния на Българска Фондация Биоразнообразие и картираните местообитания  на глухари и находища на трипръсти кълвачи допринасят за удвояване на площта на защитена зона Западни Родопи. 


По следите на глухарите Жеко и Янез и вековните гори

© Стефан Аврамов, Българска фондация "Биоразнообразие"


"Поради липсата на ангажимент на българската държава за опазването на нашата природа, то днес българските граждани могат да се надяват само на помощта на Европейската Комисия за защититата на вековните гори и бистрите потоци на Рила-Буфер," коментират още еколозите.
 


Латинското име на глухаря Tetrao urogallus означава планински петел. В миналото той е наричан по народному див петел.


В момента са известни 12 подвида на вида. Глухарят е включен в Приложение I на Директива за защита на дивите птици като вид, който е обект на специални природозащитни мерки по отношение на местообитанията му, за да се осигури оцеляването и възпроизводството в района на разпространението му. В същото време той е обект на лов съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Видът е категоризиран като "Застрашен" в Червена книга на България.


Основните популации са в Северна Европа и северозападна Азия. Според Атласа на гнездещите птици в България у нас има между 1200 и 2200 възрастни мъжки. Видът се среща основно между 1100 и 2200 м. надм. в., като разпространението му обхваща по-високите планини в страната: Рила, Пирин, Западни и Централни Родопи, Славянка и Западна Стара планина. Основната част от националната популация е концентрирана в Западни и Централни Родопи. Видът е изчезнал от Централен Балкан, Средна гора и Витоша през XX век.


Множество проекти работят за реинтродукция на вида в районите, където е изчезнал в цяла Европа. За съжаление повечето са неуспешни, тъй като видът има нужда от обширни пространства вековни гори, които днес липсват в Европа. 


Видът се възстановява много трудно и находища, които наброяват под 100 пеещи мъжки обикновено изчезват за няколко десетилетия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Тъжно,само два Диви петли в Рила.На друго място в България не се срещат.Видео с тетреви и глухари
  има разлика>>http://apologetic.blog.bg/hobi/2011/07/14/zagadkata-na-tetreva-i-gluhara.783083

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#0:"Дрисник"]След успешната спасителна акция[/quote]
  Спасителната акция.... по промяна на настройките на гпс-а?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Не бе, не са само два - между 1200 и 2000 възрастни екземпляра. Обаче на два са сложили Джи-пи-ес. Добре че авджии не са отстреляли глухарчето Янез, който обаче е хаймана и се наложила "спасителна операция" за пренастройка на навигацията.

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1264 Весело

  Абе-глухи,
  ама иначе хубави и вкусни.
  Хеле Жеко...

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2512 Весело

  Дивите петли са заплашени от най-обикновени софийски кокошки- Евдокия Манева, Долорес Арсенова, Нона Караджова, Искра Михайлова и още един куп незнайни кокошки и кокоши....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Чудно ми е какви ли са тия заменкаджии и кой им е връзката в МОСВ, че да не обявяват Рила Буфер вече 7 години?
  Обявиха стотина защитени зони, а Рила буфер не? Защо?

 7. 7 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хващайте Янез и Жеко под ръка и отидете в МОСВ да обявяват нарая Рила-Буфер.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 8. 8 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2007 Весело

  Жеко!!! Познавам лично Жеко Спиридонов и много се радвам, че са кръстили глухар на него!

  Никола Йорданов
 9. 9 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А колко са общо глухарите в България сега? Два със сигурност има, но другите? Къде са?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK