Всички власти трябва да си вършат работата по опазването на горите, заяви зам.-министър Костов

Георги Костов

© Юлия Лазарова

Георги КостовОпазването на горите и тяхното нормално използване е свързано с реакция на цялата верига на държавата, като се започне от съдебната система и правоохранителните органи и тогава минем към професионализма. Всички власти трябва да си вършат еднакво отговорно работата. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Костов пред БНР.


По думите на Костов специалистите по горите все пак трябва да поемат инициативата, защото те знаят какво трябва да се направи, за да се поддържат горите в добро състояние. "Да изземем инициативата от политическите и икономическите лица или фирми или групи, които имат собствен интерес, но не професионален", настоя той.


"Това, което сме планирали да се случи в рамките на служебния кабинет, е да увеличим площта на т.нар. "защитни гори", подчерта заместник-министърът. Той обясни, че няма как за няколко месеца да се реши всичко
"Винаги ще има недоволни, засегнати, но правим малки верни стъпки напред. Например – системата, която засега е само за служебно ползване, за разрешенията за сеч и тези т.нар. "позволителни" – къде се сече, колко се сече, кой сече – да бъдат публично достояние, за да не може да се говори постоянно, че всеки камион дървен материал е предмет на незаконна сеч. Освен това хората да бъдат информирани по места къде какво се прави, за да могат да реагират навреме, ако пък имат възражения", каза Костов.


По думите му това, което е във възможностите и на бюджета, е да се възстановят т.нар. "независими подвижни инспектори", които бяха закрити при досегашното управление в  Агенцията по горите. Той добави, че тези патрули ще бъдат възстановени до дни.


"Шестте държавни горски предприятия работят в затруднени икономически условия. В момента те са достатъчно силни и финансово, и административно здрави. Това, за което проведохме разговор с тях, е да се включат по-активно в контрола и опазването. Те са длъжни да се грижат за дадената им публична собственост като добри стопани. Не е работа само на Агенцията по горите да тича по места и да гони бандитите", каза още заместник-министърът.


"Щом сме им дали нашата собственост, те са длъжни да я пазят и от това. В това отношение ще бъдем изключително строги. Те го правят с различен успех по различните териториални единици. До голяма степен това се дължи на субективния фактор. Аз с неудоволствие констатирах през последната една година, че няколко знакови стожери като добри ръководители, които не са политически обвързани, бяха отстранени, което мисля, че беше обида към професионализма", коментира Георги Костов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Нима другите преди вас не са знаели това,знаели са го,ама прекалено много се краде в тая държава.

 2. 2 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Забранете износа на дървесина за 5 г. и всичко ще си дойде на мястото и без реформи, отговорности и много приказки.

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  " ...но правим малки верни стъпки напред. Например – системата, която засега е само за служебно ползване, за разрешенията за сеч и тези т.нар. "позволителни" – къде се сече, колко се сече, кой сече – да бъдат публично достояние, за да не може да се говори постоянно, че всеки камион дървен материал е предмет на незаконна сеч. Освен това хората да бъдат информирани по места къде какво се прави, за да могат да реагират навреме, ако пък имат възражения"

  Това действително е стъпка напред. А най-добре е да има и нов вид статистика за действителното количество изсечена дървесина, която да се базира на реално наблюдение, а не само на отчитане. Така ще изчезнат съмненията в достоверността на данните.

  И ако е възможно - да се спре използването на качествен дървен материал като дъ

 4. 4 Профил на madjar
  madjar
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В цяла България върви поголовна сеч.Как на никой досега не му направи впечатление

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Към коментар 3:

  Извинявам се - последното изречение в коментар 3 трябваше да бъде:

  И ако е възможно - да се спре използването на качествен дървен материал като дърва за огрев.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Да я вършат,ама едва ли ще надделеят-гората не я секат горските животни,а хората.

 7. 7 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Забраната на износа на дървесина наистина е най-добрата мярка в момента. Трябва малко време да се видят мащабите на сечта и нанесените поражения. За разлика от бетонирането тук нещата по-трудно се виждат, трябват сателитни снимки и пр.

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Помня, че като забраниха износа на горяла дървесина, горските палежи спряха. Сега нещо подобно, може и да свърши работа, поне за висококачествената дървесина.

  chavo64
 9. 9 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Ако се забрани износа, България ще спечели защото фирмите ще започнат да преработват тук и щре създадаът нови работни места

 10. 10 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#4:"madjar"]В цяла България върви поголовна сеч.Как на никой досега не му направи впечатление [/quote]

  Интересно, ако върви поголовна сеч, как от 20 години прираста на дървесна маса изпреварва добива...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 11. 11 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Що за изказване на зам. - министър? Естествено, че всички трябва да си вършат работата. И, ако някоя власт или институция не го прави, нека да обяви коя е тя!

  Иначе, напълно безсмислено изказване. Като всичко на служебния кабинет дотук.

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#10] от "Batko Mahno":

  "Интересно, ако върви поголовна сеч, как от 20 години прираста на дървесна маса изпреварва добива"

  Така е - според статистиката близо 2 пъти.

  И все пак, има и някои възражения:

  - Обикновено дърводобивът е в лесно достъпни места. Така има участъци, които изобщо не се стопанисват и други, където дървесната маса намалява.

  - Съществуват съмнения, че част от сечта (по-специално незаконната сеч) не се отчита.

  - На някои места поради липса на търсене на дребноразмерна дървесина (която преди години се използваше например в целулозното производство) не се провеждат отгледни сечи.

  - Всеки е виждал как качествена и скъпа едроразмерна дървесина се нарязва още в горите на къси парчета - очевидно за да се използва като дърва за огрев.

  Така че погледно общо за страната дървесната маса сигурно нараства, но има и места, където намалява, а добитата дървесина не се използва по най-рационален начин.

 13. 13 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как няма да са в добро икономическо здраве 6-те дърводобивни предприятия като правителството на Герб (министър Найденов и Емо фаса) им прехвърлиха приходите от гората (продажбата на дървесина) , а охраната остана за сметка на държавата. Концентрирайки продажбите в ръцете на 6 директори улесниха пътя на черните пари към партийните каси. Герб въведе порочната практика, а БСП и ДПС не се отказаха от нея.

 14. 14 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#12] от "ijj":

  Честно казано не съм виждал качествена дървесина да се нарязва още в гората на по дребни парчета, все пак тя е с цена от 4 до 12 пъти по висока от дървесината за огрев. Мен ме интересува именно отпадната дървесина и знам, че горските стопанства и дърводобивните компании засега просто нямат нужната техника за да се извежда именно отпада от гората (а последния създава предпоставки за възникване на зарази или пожари в горите). Липсата на техника обуславя и това добив да има само в по достъпните райони, т.е. проблема не е толкова правната рамка (въпреки, че и тя има много трески за дялане), а в липсата на технологична обезпеченост и правилно планиране в горския сектор. Според мен има и още един доста по фундаментален проблем и той се състои в самата структура на икономиката ни, ако в населените места около горите се осигури заетост в други промишлени сектори, то и дърводобива няма да е толкова "поголовен" около тези населени места, защото в момента той осигурява някаква заетост и доходи на населението във въпросните райони. Лесно е да се вземе решение за засилване на контрола и обявяване на още територии за защитени, но това няма да премахне предпоставките за наличие на подобни проблеми, напротив ще създаде нови (ще разшири корупцията в сектора и в крайна сметка ще облагодетелства нови държавни чиновници, докато проблемите останат или дори се задълбочат).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ан така. Важното е да има заявления и да се заявява постоянно и непрекъснато...иначе хората си секат без да спират...какво да правят...

 16. 16 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  [quote#10:"Batko Mahno"]Интересно, ако върви поголовна сеч, как от 20 години прираста на дървесна маса изпреварва добива...[/quote]

  Е по документи може...или сте броили дърветата ?
  Щото аз виждам доста обезлесени местности...откъде ли е тоя прираст...

 17. 17 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "bluescreen":

  Двама полицаи решили да си задоволят низките страсти с малцинствена жрица на любовта, някъде в полите на Витоша. На работничката й станало студено и единия я наметнал с якето си, докато "работил" по нея изведнъж от всички страни ги заобградили техни колеги, с включени аларми и светлинна сигнализация, по магафон им извикали да спрат да правят каквото правят и да легнат на земята с ръце на тила... Оказало се, че бдителна възрастна гражданка, снабдена с бинокъл ги забелязала, звъннала на 112 и казала, че мисли, че в момента някой извършва противоестествен копулационен акт с полицай...
  Извода от историята е да не се доверяваме на преките си сетивни впечатления, защото те често ни лъжат, а още по малко да се доверяваме на интерпретациите, които правим на наблюдаваната от нас околна действителност.
  Вторият извод е, че явно на българския полицай често се случва да бъде в противоестествени отношения, затова е толкова загрижен за съдбата на свой колега, изпаднал в подобна ситуация, но този извод няма много общо с темата.
  Да се съсредоточим на първия извод, а именно видели сте, че някъде е обезлесено, но това не ви дава обща картина, общата картина се опитват да сглобят в Института по горите към БАН, въпреки силно орязаното финансиране и аз съм склонен да им се доверя. Много обезлесени участъци са станали такива не благодарение на "поголовната сеч", а благодарение на загрижеността на "експерти" от неправителствения сектор, които надават вой при опит за отстраняване на заболели дървета или паднала дървесина. Липсата на своевременно отстраняване на подобна дървесина често води до горски пожари и/или заболяване на здравата гора, какъвто бе и случая с Витоша.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  И намалете чиновниците.Има горски стопанства,РДГ и Горски предприятия.С какво се занимават пълните с чиновници, с високи заплати ГП.Прибират парите от Горските стопанства.

 19. 19 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#17] от "Batko Mahno":

  може ли линк към сглобките на Института по гората?

 20. 20 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "toma_belev":

  Тръгваш по "Бистришко щосе" към Бистрица, търсиш табела вдясно, на нея пише Институт по горите, сградите са разположени в китен парк с буйна растителност. Хората са любезни, ще ви предоставят каквато искате информация. Това е линка. Малко е старомодно да се ходи на място и да се говори очи в очи, но е по продуктивно, а най вече препоръчвам усещането от контакта до душевността на хора, отдали се на определена наука и натрупали житейска мъдрост, нямащи нищо общо с някакви модерни зелени религии и еко идеологии.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 21. 21 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "toma_belev":
  Г-н Белев, какво направиха ваште "еколози" на Беглика? Няма ги черните щтъркели, няма го кълвача дори и мишките избягаха от ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ .

 22. 22 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#20] от "Batko Mahno":

  научните разработки стават с публикации, а те по един или друг начин от 20 години влизат в електронни бази данни. даже и в института по гората. като лесовъд имам доста приятели там, но не бях чувал за такава разработка - затова и попитах. а за приказки - срещам се с колегите и без да ходя там.

 23. 23 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#21] от "todor6104":

  моите "еколози" ? по това време за да го няма даден вид - или е излетял или виновните трябва да се търсят сред горски и риболовци, които са там по време на гнезденето.

 24. 24 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "toma_belev":

  Господин Белев, или там който стой зад ника (задника!?!), не знам за каква разработка питате. Говорих за дългогодишен труд на някакви хора, а не за една разработка/разработки. Уви, Института по горите не е толкова модернизиран, останал е някъде в миналия век, но хората имат всякакви данни, натрупани за много дълъг период от време, но когато съм ходил всичко е било на хартия.
  Като лесовъд колко лес сте развъдили?

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 25. 25 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 601 Неутрално

  г-н Махно (и аз не знам кой стой зад този ник) Като лесовъд знам какво работят и какво публикуват колегите от института, както и мога да оценя професионализма и труда във всяка разработка. А като говорим за развъждане и опазване - 18 000 ха достатъчни ли са Ви за да ме признаете за лесовъд?

 26. 26 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Г-н Белев, щом знаете какво работят и публикуват колегите ви, едва ли бихте наричали труда им "сглобки"... За залесяване и поддръжка говорех, не за развъждане и опазване.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 27. 27 Профил на maria_ruseva
  maria_ruseva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Приръста идва от издънкова гора, която се е развила последните 50-60 години, иначе ценната дървесина се маха поголовно... Интересно ми е защо горските, тези които маркират в гората, решават да маркират букове над 200 години, за какво ще им служи, ето това е много важен момент? Нито става за материал, тъй като след като съборят тези букове, виждат че има много гнилости и други, които нарушават цялостта на дървесината, все пак това са индивиди над 200 години. Също така на фирмата дърводобивната, както и изкупуващата не са им изгодни и за дърва за огрев, доста скъпо излиза да ги наситниш за дърва за огрев. И тези всички трупи ги зарязват или на склад или из гората, след това циганите някак си ги нарязват и си ги взимат, или си остават да гният в гората. Но най-важното е, че това са индивиди на над 200 години, отдавна са минали турнуса за сеч... И са идеално местообитание за животни, а и самите те не ТРЯБВА да се отстраняват, защото са ценни за цялостта на гората, за да има не само флора и фауна, а за да има и ресурс напред. Защото гората е възобновяем ресурс, но е много важно как ще се стопанисва. За съжаление в България вече не могат да се намерят естествени дъбови гори, почти всичко е издънкова гора, именно заради неправилното стопанисване.
  С уважение към Природата! Мария Диловска от Сливен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK