Тома Белев: Забавянето на кадастралните карти прикрива големи финансови интереси

Тома Белев: Забавянето на кадастралните карти прикрива големи финансови интереси

© Надежда ЧипеваПродължителното забавяне на приемането на кадастралните карти за дюните по морето и крайбрежните езера, които не се включват в официалния регистър, е показателено за това, че има много големи финансови интереси. Това заяви Тома Белев от "Зелени Балкани" и Асоциацията на апрковете в България в интервю за БНР.


Преди ден коалиция "За да остане природа в България", към които са и ""Зелени Балкани" и АПБ, настоя Агенцията по география, геодезия и кадастър да покаже публично специализираните кадастрални карти, които са изготвени, но все още не са приети. Природозащитниците искат да бъде съобщено и кои имоти – в нарушение на закона, са станали частна собственост и в полза на кои лица и фирми, информират природозащитниците в съобщение до медиите.


По думите на Тома Белев, който изрази позицията на цялата екокоалиция от природозащитни неправителствени организации, властите бавят приемането на кадастралните карти за дюните по морето и крайбрежните езера и не ги включват в официалния регистър, защото те ще разкрият приватизация на защитени територии в нарушение на Закона за управление на Черноморското крайбрежие от 2007-а година. Белев припомни отново, че изискването да ги има е заложено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влязъл в сила през януари 2008 г. "Пет години по-късно се видя, че никой не предприема съответните стъпки и през 2013-а г. парламентът задължи кабиента да предприеме действията, да осигури парите, за да могат да се изработят тези специализирани кадастрални карти."
Според Тома Белев не е случаен и големият отпор срещу обсъжданията за бъдещия Национален парк "Черноморско крайбрежие" това лято.


Голяма част от дюните са реституирани, заменени или приватизирани, сочи разследването на екозащитниците. Много общини и ведомства са участвали в заменки, допълни Белев. Агенцията по Кадастъра е отговорна за това специализираните карти да станат публични, допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK