Справяне с глада – първа стъпка към овладяване на свръхпопулацията

Справяне с глада – първа стъпка към овладяване на свръхпопулацията

© Джеймс КридландХилядолетия наред хората са били толкова малко, че не си е заслужавало да им се обръща внимание. След това, само за последните двеста години, населението на планетата се е увеличило от 1 милиард (1800 г.) до 7 (2012 г.). От 1990 г. до 2010 г. нашите себеподобни са се увеличили с 1,6 милиарда, една трета от тях – в Индия и Китай.


Проблемът със свръхпопулацията е ясен – всичките тези милиарди души искат да живеят в крак с новото време – да имат къщи, коли, телефони, компютри, дрехи и какво ли още не. В същото време една голяма част от тези хора живее в крайна бедност и дори глад.


Простата и елементарна логика ни крещи: "Ако нахраним тези гладуващи хора, ако им помогнем да забогатеят, това ще доведе до още по-голямо увеличение на населението." Простата и елементарна логика обаче няма място в толкова сложни механизми като народопсихологията и демографските движения. Джоел Коен, професор по биоматематика в Университета Рокфелер, твърди, че най-лесният начин да накараме родителите да не правят много деца, е като им гарантираме, че тези деца ще оцелеят.
Господин Коен изобразява ситуацията с една прекрасна метафора: "Увеличаването на населението е факт, как да разделим глобалната баница? Имаме избор между следните опции – по-голяма баница, по-малко вилици, по-добри обноски на масата."


Или казано по друг начин – по-добри технологии, повече регулации за намаляване на раждаемостта, повече свободен пазар (или държавна намеса) за правилното разпределение на благата. И след като разсъждава известно време по темата, той стига до извода, че трите фактора трябва да вървят заедно. Но, според универсалния принцип "гладна мечка хоро не играе", най-спешната задача е да се нахранят гладните.


Гладът днес е нещо съвсем обикновено, той е част от съвременния икономически механизъм, но той е също така нещо неправилно и несправедливо. Той неминуемо ще бъде премахнат, също както е било премахнато робството, което също е било нещо съвсем обикновено само преди два века.


А само когато се спасим от глада и бедността, ние имаме достатъчно воля за себеусъвършенстване, жажда за знание и желание за социални придобивки.


Повече може да прочетете тук.


Статията е препубликувана от gorichka.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 722 Разстроено

  Само образованието и възпитанието на човеците може да накара тази планета да понесе този товар.Без образование и възпитание човечеството в голямата си част е просто "полюшън".

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Това е много сложна тема,нямам никаква идея или мнение(имам мнение,но тук става въпрос за хора).Учените трябва да намерят решение.Гледаме по филмите как се строят градове крепости в които живеят богатите,а отвънка парцаливи хора се хранят с каквото намерят и дори стигат до канибализъм.Това може сега да минава за фантастика или филм на ужасите,но в много близко бъдеще може и да се случи.

 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Справянето с глада ще намали популацията? - това не е вярно. Най бързо нарастващото население в света е мюсюлманското - било то в Индия и Китай ако щеш. И причината за това са техните обичаи, техният Бог. Знаете ли колко от тях живеят в европейския континент, които се простира от Атлантика до Урал? Около 60 милиона. Само в Европейския съюз живеят около 25 милиона мюсюлмани. Извън ЕС живеят 35 милиона. Включително Швейцария, където те са повече от 10% от населението. В Русия са 10,5%, в Грузия 12%, в Малта са 13%, в България - 15%. 8% от тях живеят в Кипър, 19% в Сърбия, 30% в Македония, 60 % в Босна и Херцеговина, 90% в Албания, 93.5% в Азербайджан. Засега са малобройни само в Португалия (0.5%), Украйна (0.45%), Латвия (0.38%), Словакия 0.19%, Литва (0.14%) Исландия (0.04%). Но навсякъде, дори и в Исландия, те се множат. Не само поради неумолимото нашествие, но и защото мюсюлманите са най-бързо увеличаващата се етническа и религиозна група в света. Това се засилва от полигамията и от факта, че според Корана жената е само утроба за раждане на деца. Тях гладът не ги плаши, те не се нуждаят от нови технологии за да се множат. При тях е забранено да се прилагат противозачатъчни средства. На тях Мохамед им е казал - размножавайте се и завладявайте света. А срещу това явление няма лек.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 730 Неутрално

  За нас - България такъв проблем не съществува. Само дето след триисетина години ще се превърнем в една хууубава циганска държава. Защото циганките, като станат на 13 почват да раждат по 5-6 деца, а българките я родят едно, я не.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Нахранването на гладните не е проблем, но именно зелените талибани спират ГМО-продуктите, които могат да нахранят гладуващите. Например "златния ориз", който решава проблема с липсата на витамин А при много деца в Африка и Азия среща съпротива от екоджихадистите от двете страни на Атлантика. За професорите от ситите Америка и Европа е тайна велика, че многото деца не се раждат ей така, само за да оцелеят повече, но децата в родовите общества имат важни икономически функции.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  По българските земи никога не е имало глад.
  Няма и свръхпопулация...

 7. 7 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  ...да не правят много деца, е като им гарантираме, че тези деца ще оцелеят.....

  Грешка!
  Някои правят деца просто заради "културни особености"..
  А други - просто защото няма какво друго да правят...
  Логиката на този "специалист" е като да ликвидираме мароканските скакалци като ги нахраним добре..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Извод - земята ще принадлежи на негрите и индийците, предимно мюсюлмани. Разкош ...

 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Авторът добре се е опрял на народната мъдрост, че "Гладна мечка хоро не играе".
  Но.....без да съм социален антрополог, ще кажа, че тя е валидна за определен етнос (този с добрите обноски на масата).
  Защото мъдрия народ има и една друга сентенция:"Наяден циганин-работа не хваща".
  След като не работи -няма как баницата да стане по-голяма, та да има за всички.
  Етноса, с добрите маниери на масата, опъва жили двойно, за да има все пак баница.
  Резултата е, че наяденият циганин, не ще не само да работи(да увеличава баницата). ами и ме му пука въобще за маниери(не се образова)...но пък се плоди неуморно и нарежда питомците си на масата край баницата.
  И един хубав ден гладната мечка си казва: "Защо само аз да опъвам каиша?...Ще сложа вилица на масата, само на онзи, който работи!"
  Въпроса е много сложен...Това е проблема, който задушава цяла Европа днес.Затова и икономиката й е зле.
  Баницата не е безкрайна величина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ситите общества раждат по-малко деца - на пръв поглед това се вижда в Европа и Северна Америка. А дали причинно-следствената връзка е точно такава или по-скоро е - развитите общества са сити, въпреки което раждат по-малко, но по-добре обгрижват и образоват децата си?

 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 584 Неутрално

  И вместо да се седне и да се разрешат тези проблеми, имаме - разпространение на болести, нездравословни храни и продукти, войни.
  Когато с образование, диалог , устойчива икономика всичко може да бъде лош спомен. И свръхпопулацията и бедността.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Тази теория не ми вдъхва доверие...
  Според мен, правилната формулировка на идеята за помагане на гладуващите е: Да накараме гладуващите, сами да си изкарват прехраната...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Специално за България има две много прости решения които ще променят сегашното етническо изменение, както и ще променят несправедливата социална система.
  Първото от тях е : Детски да се дават до 3 деца. Който иска повече, да си ги ражда, но и да си ги издържа сам. Освен това детски трябва да се дават на всички задължително, независимо от икономическото състояние на семейството, защото сегашното несправедливо разпределение е всъщност дискриминация и обида към можещите и знаещите хора и техните семейства!
  Второто е: На родилки под 18 години, детски и майчинство да не се дава никога! А на тези направили деца на такива 12-13 годишни родилки, да им се търси съдебна отговорност и да бъдат вкарвани в затворите за педофилия! Ако аз правя секс с една 14-15 годишна, веднага ще ме опандизят, а тези направили деца на 10-11 годишни се разхождат на свобода и се крият заради някаква криворазбрана "етническа особеност"!
  Или имаме закони в тази държава или имаме беззаконие! Отговорност трябва да се търси и от родителите на малолетните родилки, допуснали секс при тях и раждане, а не тези родители да стимулират малолетните си деца да раждат, за да живеят и паразитстват на наш гръб от изплащаните им детски и социални! Да не говорим за невъзможността за елементарно образование на такива деца, за обричането им на аутсайдерство, както и за раждането на дефектни и увредени деца, поради факта, че деца раждат деца и неукрепналия им организъм!

 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Приемам теорията на Джоел Коен като своеобразна трактовка на класическия принцип на диалектиката за количествените натрупвания, които водят до качествени изменения. Да нахраниш гладните като първа стъпка в буквалния смисъл, а като втора - да им покажеш перспектива и те да повярват в нея. Чрез образование и създаване на духовни и материални потребности.
  Това е пътят за справяне със свръхраждаемостта, за съжаление, обаче, тя не се възприема като проблем на държавно и общностно равнище навсякъде по света.

 16. 16 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#13:"Γαλλα"]Според мен, правилната формулировка на идеята за помагане на гладуващите е: Да накараме гладуващите, сами да си изкарват прехраната...!!! [/quote]
  Aбсолютно вярно .И това може да се постигне чрез добро и безплатно обрзование и да се подпомогнат гладуващите райони сами да усвояват природните си ресурси-т.е.практически неосъществимо-големите корпорации никога няма да го допуснат.Затова ще има войни, глад и епидемии-с цел ограничаване на населението..

 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "murttle":

  ------"Да нахраниш гладните като първа стъпка в буквалния смисъл, а като втора - да им покажеш перспектива и те да повярват в нея. Чрез образование и създаване на духовни и материални потребности.
  Това е пътят за справяне със свръхраждаемостта, "------------

  Като идеалистична теория е така! То и комунизмът, като теория е прекрасно нещо, но има един фактор, така нареченият човешки фактор, който унищожава и променя всичко.
  То нашите братя роми ги храним вече 26 години, мъчим се да ги образоваме по всякакъв начин, а те само се плодят, продължават да затъват интелектуално, защото вече и 4 клас нямат. Да не говорим , че всички карат БМВ и Мерцедес и с тях се редят на опашките за социални помощи и ни се смеят на простотията да ги размножаваме и храним, а те само да паразитстват и да се плодят!
  Така че практиката е едно, а теорията друго нещо!

 18. 18 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Само дето след триисетина години ще се превърнем в една хууубава циганска държава.[/quote]

  Има някаква надежда да се оправим - миналия ден зърнах циганин в учебна кола

 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#11:"wiligri"]Ситите общества раждат по-малко деца - на
  пръв поглед това се вижда в Европа и Северна Америка.[/quote]

  Това е въпрос на култура. Те са сити и не раждат много деца, защото са носители на "друга" ценностна система.

 20. 20 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Свръхпопулация?????????????????
  Но не е ли просто пренаселване?

 21. 21 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#13] от "Γαλλα":

  Донякъде сте права, но в отговора Ви усещам , демонизиране на гладуващите. Те не са избрали да се родят онеправдани. Не смятате ли , че е отвратително че в 21 век все още има хора, които умират от глад или страдат от недохранване, докато в т.нар. Първи свят се изхвърлят тонове храни...Според моите виждания това е безумно прахосване на ресурси. Подобно нещо в природата е недопустимо.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 22. 22 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние сме отличници в решаването на този свтовен пробле, тъй като изчезваме с бързи крачки. Като изчезнем напълно ще бъда много горд с България, която вече няма да я има.
  Да погледнем реално нещата, колко читави българи са останали?
  6 924 716 население общо според ЦРУ, към момента. 500 000 турци, 500 000 цигани, ако не и повече, 1 300 000 пенсионери над 65г., поне 1 000 000 маргинализирани Българи ...
  Остават, има - нема, 3 000 000, що годе, нормални Българи, кото включим и усточивият отрицателен прираст и емиграциите, каво се получава?
  Ние сме отличниците на света, горд съм !

 23. 23 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  ''...Те не са избрали да се родят онеправдани...''
  До коментар [#21] от "angevins":

  Те не са, но родителите им - да....
  Нещо или някой трябва промени схемата на ескалиращото самовъзпроизвеждане на гладуващи...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 24. 24 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#23] от "Γαλλα":Ако ми предстои,да се раждам и трябва да избера,или да се родя цял живот гладуващ,или въобще да не се раждам,категорично ще избера първото!

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  А само когато се спасим от глада и бедността, ние имаме достатъчно воля за себеусъвършенстване, жажда за знание и желание за социални придобивки.
  *************************

  Реално, проф. Коен не казва нищо ново, още Маслоу го е описал това навремето в неговата си пирамида.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#13:"Γαλλα"]правилната формулировка на идеята за помагане на гладуващите е: Да накараме гладуващите, сами да си изкарват прехраната...!!! [/quote]

  Така е, това е единственото решение. А когато започнат сами да си изкарват прехраната, ще се научат и да си правят сметката и да не създават деца, които няма да могат да издържат. Проблемът е, че едно такова решение в наши дни е неполиткоретно, така де, как ще накараш някой насила да работи, след като в културните му особеноси работа не се включва? Или насила да го образоваш? Една еврозелка преди време се беше изцепила по повод циганите, че не трябвало да ги караме насила да пращат децата си на училище, защото това било дискриминация срещу свободната им воля. Трябвало да ги мотивираме да го правят, а не да ги насилваме, а който откаже - ми, да уважаваме решението му. Тоест, това преведено на нормален език означава да се оставят циганите да живеят както им е кеф, на наш гръб, щото нали, те също се водят хора и трябва да ядат и да живеят някъде.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#14:"razlichen123"]Детски да се дават до 3 деца. Който иска повече, да си ги ражда, но и да си ги издържа сам[/quote]

  Да добавя само и, че който създаде 4-то, 5-то и повече деца, му се спират помощите и за първите 3. Така де, да имаш деца не е евтино и щом някой е създал 5, значи е богат и няма нужда да му се плащат детски.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#23] от "Γαλλα":
  Изхождаш от някава презумция за предопредленост, което не е вярно. Шансовете са поне 50 на 50, като всичко в живота
  Казусът е много сложе, за радост, ние таква проблеми нямаме, така че да не се палим толкова!

 29. 29 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#21] от "angevins":

  -------"Подобно нещо в природата е недопустимо. "-----------------

  А къде в природата има такова безумно размножаване? Като няма храна, животните спират да се размножават и измират по естествен път. А при хората е обратно. Няма храна, а те се размножават неконтролирано и вменяват на други, че са длъжни да ги хранят и издържат! Защо???? По какво се различаваме от животните биологически?? Единствено по разум и този разум ние го насочваме да вреди на самите нас!
  ГМО-та, природни замърсявания, войни, неконтролирана популация, унищожаване на природата и изчерпване на суровините и още много други!
  Може би ние самите сме някаква грешка на природата и тя рано или късно ще се отърве от нас по неин си начин!

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#29:"razlichen123"]А къде в природата има такова безумно размножаване? Като няма храна, животните спират да се размножават и измират по естествен път. А при хората е обратно. [/quote]

  Така нареченото от Вас безумно размножаване има културни и социо-икономически краски и не е свързано конкретно с раси. Тъй като някои коментиращи теглят натам темата. През Средновековието такова явление на правене на деца е имало и в бялата Европа. Това се дължи на високата смъртност и ниския стандарт на живот и необходимостта от работна ръка.  [quote#29:"razlichen123"] и вменяват на други, че са длъжни да ги хранят и издържат! Защо???? [/quote]

  Доста сте объркан. Бедните човешки създания от Африка и Индия не вменяват на никого, че някой им е длъжен да ги храни и издържа. Т. нар. ONG са пълна схема за измама и източване на средства от богатите. Реалната истинска помощ от тях е никаква.


  [quote#29:"razlichen123"]неконтролирана популация, [/quote]

  За това съм съгласен , без съмнение са необходими политики на сексуално възпитание и семейно планиране. Но призивите за контролиране чрез други средства са недопустими , ако наистина искаме да се разграничаваме от животните.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#23] от "Γαλλα":

  Интересното донякъде и абсурдно на пръв поглед , е че в страните които се наблюдава този демографски бум, са с по-голям процент мъжко население спрямо жените. Това навежда на мисълта, че в тези страни жените са разглеждани като вещ и нямат почти права. За Индия се носят слухове за убийствата на женски ембриони и бебета. Това харесва ли Ви? Смятате ли го за правилно за 21 век и за поне 5000 години цивилизация??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 32 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Леле, колко глупости чета, не е истина!

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Авторът въобще е избягал от един изключително важен фактор - невъзобновимите ресурси. Да приемем, че с някакъв чутовен прогрес на науката измислим начини /омразните ГМО, супа от водорасли и подобни/ за производство на храна достатъчна за всички. Само че общоизвестен факт е човешката лакомия. В момента в който си напълни корема той започва да иска вече да има кола, хладилник, телевизор, къща но не каква да е ами с басейн че и втора къща на морето... безкрайно е.

  Всичко това което искате се добива от земните недра а те не са неизчерпаеми. Знаете ли, че ако всички китайци поискат да имат леки коли за останалото човечество няма да остане грам желязо, за една консервена кутия дори? И ако сте по-умни би трябвало да сте забелязали, че Китай води тиха но упорита политика за закупуване на месторождения и въобще на добивната индустрия, готви се за бъдещето когато те ще са в страшен дефицит.

  Така че гладните могат да бъдат нахранени, в рамките на днешните ни възможности е. Но това няма да ги направи щастливи защото ще гледат тези които имат това което те нямат. Делението "Щастливият милиард" и останалите ще остане а заедно с него и конфликтите. А те ще стават все по-остри защото невъзобновимите ресурси се изчерпват, просто такъв е характерът им. Колкото и да рециклираме все пак не може да се върнат 100%.

  Така че в бъдеще се водят войни за рудници, помнете ми думата. Светът ще бъде разделен на малки изолирани добре охранявани богати гнезда и останалото човешко море което завижда и се бунтува. Правилно се забеляза, че това море ще е мюсюлманско, те са експанзионистични по натура. Как воюват мюсюлманите с богатите вече го знаем. Ако сложим вътре и азиатската популация със специфичната и обществена организация светът на бъдещето съвсем не е това щастливо място за което мечтае авторът.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Авторът греши. Проблемът НЕ е в нахранването на гладуващите. Точно в Индия се прави проучване и се оказва, че дори и в райони, в които е осигурена добра храна , смъртността при децата е много голяма. Причината са хигиенните условия. Обаче в райони където се полагат много усилия да се образова населението, и то главно жените, картината е различна. Изследването не е завършено и резултатите са само предварителни, но достатъчното количество храна няма да помогне.

  Както няма и да помогне насилственият контрол върху раждаемостта като в Китай. Хората просто няма да го разберат.

  За съжаление проблемът се решава САМО ако няколко мерки се приложат ЕДНОВРЕМЕННО: 1.образование, 2.храна, 3.контрол над раждаемостта, 4.демократизиране на обществото. Ако едно от тези неща не се прилага или се прилага само частично, нищо няма да се получи. Засега съм скептично настроена.

 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Не знам защо,всички свързват високата раждаемост с образованието,сиреч колкото двойката е по-необразована,толкова повече деца имат,както и с детски надбавки.Не винаги обаче това е така.Напр.религиозните евреи се образоват от 3 год.възраст до смъртта си,всеки ден поне по 8 часа.Жените им,също така не може да се каже,че са необразовани-всички са със средно образование,много от тях работят като учителки,счетоводителки,чиновнички и пр.Заедно с горното,средно в семейство има поне десетина деца.Детските надбавки също им отрязаха зверски преди 2-3 години.Което никак не ги спря,да създават и раждат деца в предишните темпове.

 36. 36 Профил на Angel Parvanovski
  Angel Parvanovski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо всички забравяте за космоса ? След 15тина години ще сме на Марс, а от там и нови безкрайни ресурси.Храна ще има, проблемът според мен е ще с мястото, на което да живеят тези хора.Но отново за мен се появява решението с изучаването на космоса и заселването на други места.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Земята има ресурси да изхрани и по голямо население.Въпросът е че няма равномерно разпределение на производството и потреблението.Има изписани много статии и книги по въпроса.Съвременната политкоректност не назовава нещата с истинските им имена .

  klimentm
 38. 38 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Има и по-ефективни подходи. Например както сега има лекари, доброволци и хуманитарна помощ по третия свят, да се приеме на най-високо равнище в ООН политика и на стерилизация на жените с вече едно или две деца в крайно неразвити общества, като това се комбинира с масивни усилия да се повиши индексът на човешкото развитие. Звучи нехуманно и диктаторско, както и утопично, но би било ефективно.

 39. 39 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не може в условията на цензура да се обсъжда такъв въпрос, защото така се чува само половината от истината. А другата половина е, че въпросът е свързан с расите. Хора от едни раси искат да се отърват и да няма хора от други раси. Ако тези други раси бъдат нахранени, те никога няма да изчезнат. Не само това - те винаги ще са сред първите, които искат да се отърват от тях. А, когато са гладни, макар и много, винаги ще са под масата, а не сред тях, което е по-добрия вариант за първите.

  Затова правилното решение си остава - храна/пари срещу стерилизация, както и държавни закони, ограничаващи раждаемостта, но не 1 дете като в Китай, а 0! Разрешаването на едно дете води до проблем да се раждат деца само от единия пол, а дали това е проблем, е друг въпрос.

 40. 40 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Любопитно

  абсолютни глупости! в африка може да е така, но интерсно защо тогава в страните с най-голям глад тогава прирастът на население е най-малък????
  другарят коен да погледне в родния израел, където тези дето имат най-много деца са ортодоксите-дето храната и просперитета са гарантирани (все още) от държавата. така че да си гледа работата, това може да е било така преди 100 години, но както се вижда и с братята мюслюмани, не е до бедността, а до взъпитанието и образованието!

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK