И "Зелените", и БСП са срещу проект за добив на газ в Добруджа

И "Зелените", и БСП са срещу проект за добив на газ в Добруджа

© ReutersИ "Зелените", и БСП се обявиха срещу проект за добив на нефт и природен газ в Добруджа. Природозащитниците свикаха специална пресконференция във вторник, за да предупредят, че това ще замърси водите и въздуха в региона.


Причина за реакцията и притесненията е решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с подписа на служебния министър Светлана Жекова за съгласуване проект за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-11 Вранино" в област Добрич.


Според природозащитниците основният проблем е, че залежите в Добруджанския басейн са под подземни води. Другото притеснение на еколозите е, че не ясна методологията на проучването и на добива.
Водачи на БСП листи също изразиха несъгласие с разрешението на МОСВ. "За да се правят такива проучвания, е необходима информационна кампания и референдум на населението на региона", изтъкна водачът на листата на БСП в град Велико Търново Антон Кутев. От левицата смятат, че сондажи на дълбочина 10 000 метра поставят под сериозен риск природата в района.


От своя страна министърът обясни, че с решението на МОСВ за съгласуване на работния план се поставят всъщност ограничителни условия, при които започнатата работа по проекта да продължи. Отново във вторник Жекова покани във ведомството журналисти, за да говори по темата.


"Тук става въпрос за проучване, а не за добив. Първите проучвания са започнали още 2000 г. През 2008 г., когато вече има индикации, че има залежи в региона, кабинетът е взел решение през 2010 г. да се възложи сключване на договор за бъдещо търсене и проучване", разясни тя хронологията на проекта.


По думите й този договор е сключен през април тази година с фирма "Парк плей енерджи корк". "Има процедура, която е относително дълга и включва съгласуване с Министерството на околната среда и водите. Става въпрос за етап от цялостна процедура и за работен план на фирмата, която е сключила този договор", каза още Жекова.


" Това решение слага ограничителните рамки пред Министерството на икономиката. Условията са всяко следващо действие, включително одобряването на плана, да бъдат подлагани на съответните оценки на въздействие на околната среда, както и оценка за съвместимост на всяко следващо действие. Жекова подчерта, че не се предвиждат нови сондажи за 2014 г..


Според адвокат Свилен Овчаров от "Зелените" обаче и експерименталната технология създава опасност от замърсяване. По думите му има огромни количества научни данни, от които е ясно, че в този район има въглища. "Сега се проучва не дали има залежи, а дали е икономически изгодно да се разработват." В решението на МОСВ и запитването на инвеститора не се казва какъв метод ще се използва – дали конвенционален или не – фракинг или въглищна газификация (запалване на въглищните газове, при което се отделя синтетичен газ). Но се планират 10 000 м нови сондажи, информира Овчаров.


Според "Зелените" в находището няма газ, който да подлежи на конвенционално извличане, и единственият възможен метод, който се използва при евентуален добив, е въглищната газификация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK