Вицепремиерът Екатерина Захариева сезира главния прокурор за строежи до "Корал"

Вицепремиерът Екатерина Захариева сезира главния прокурор за строежи до "Корал"

© ДневникВицепремиерът на икономиката и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров заради разрешителни за строеж на единайсет имота в община Царево, част от тях са в близост до плаж "Корал". Заради преценка за "наличие на тежки пороци" на посочените разрешения министър Захариева настоява те да бъдат обявени за нищожни. Това съобщи на сайта си Министерството на регионалното развитие в четвъртък.


Разрешенията са издадени от главния архитект на общината. Девет от имотите са в местността Смайлов чаир, землището на село Лозенец, а някои от тях граничат с плаж "Корал".


Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол през август е установила, че тези разрешения и направените презаверки са извършени при съществени противоречия със закона. Установени са нарушения на действащата нормативна уредба по устройство на територията и строителството, както и на изискванията за застрояване.
Установено е, че от общо 18 издадени разрешения за строеж в сила са девет. Останалите са отменени от съда или са загубили правната си сила, информира още регионалното ведомство.


Общо 20 са издадените разрешения за строеж в два от имотите, които се намират в местността Рибарницата, землището на с. Лозенец. От тях в сила към момента са седем разрешения. Останалите са без правно действие.


Разрешенията са издадени на основание одобрени инвестиционни проекти, които към момента на издаване са загубили правното си действие. Презаверките им са направени в нарушение на Закона за устройство на територията. Издадени са, без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимостта, в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.


Решенията по оценка за въздействие върху околната среда и по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционните предложения и на извършените презаверки също са загубили правното си действие.


Проверката е установила също, че за всички разрешени строежи не е осигурено присъединяване към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK