Екоминистърът обещала пред "Зелените" да забрани неконвенционални методи за добив на газ в Добруджа

Екоминистърът обещала пред "Зелените" да забрани неконвенционални методи за добив на газ в Добруджа

© Георги КожухаровМинистърът на екологията Светлана Жекова се е ангажирала да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1". За това съобщават ПП "Зелените" след проведена среща между техни представители и министъра този четвъртък. Тема на разговорите им е било съгласуване на рискови дейности на "Парк плейс енерджи" в Добруджа.


Според природозащитниците те са убедили министър Жекова за необходимостта от допълнителни мерки и ограничения към инвеститора с цел гарантиране чистотата на водата на цяла Добруджа и Варна.


В срок до следващия вторник (09 септември 2014 г.), когато изтича срокът за обжалване, министър Жекова е поела ангажимент да допълни решението на ведомството №28 от 26.08.2014 г. с изрична забрана на използването на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1". "Така на възможно най-ранен етап инвеститорът ще бъде ограничен да не използва въглищна газификация, фракинг и CBM технологии, създаващи риск за водоносния хоризонт. В също време инвеститорът би могъл да прилага конвенционални методи за добив и проучване на газ, които са безопасни за здравето на хората и за природата", обясняват "Зелените". Те допълват, че ако в уговорения срок министър Жекова не допълни акта за съгласуване на работната програма на "Парк плейс енерджи", ще обжалват решението в срок и ще продължат с протестните действия.
Те са настоя и за публикуване на пълния текст на работния проект на "Парк плейс енерджи" за блок "Вранино-1" и сключения договор с фирмата, за което ще се обърнат и към Министерството на икономиката и енергетиката.


Еколозите подкрепят гражданските протести против опасните технологии за добив на нефт и газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Така, газ ще се добива, въглища няма да се палят.
  Дотук добре, да видим министърът какво ще реши финално.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 2. 2 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Еми прави са, не може да се с*ре на масата на която ядем, нали? Ако има напълно безвреден начин да се добива, без риск за природата и хората, давайте. Сигурен съм че ще се съгласите тогава, но не може да си тровим природата с лека ръка.

 3. 3 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Зелените,които лесно почервеняват (според един бивш западно германски канцлер) трябва да са наясно,че е необходимо да добиваме газ ОСОБЕНО ШИСТОВ...за да може поне малко да се откъснем поне малко от монопола на Русия!!!

 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Тези зелените толкова се напъват,че вече са почервеняли.Сакън да не се разбере колко газ има в БГ.

 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Зелените = РМС, ДКМС

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Подземния водоносен хоризонт е ЕДИНСТВЕНИЯ източник на питейна вода в североизточна България. Ако допуснем да го замърсят, убиваме българи!

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гласове събират, то е ясно. Зелените уж са свършили нещо, ама какво не става ясно, тя забраната за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ я има от години. Важното е една партийка да имитира дейност, нали все пак трябва да се правят на еколози, пък и изборите са съвсем скоро.

 8. 8 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"sa6"] Ако допуснем да го замърсят, убиваме българи![/quote]

  Ако са като тебе.......

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#8] от "a...":

  особено ако са като мене

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#9:"sa6"]особено ако са като мене[/quote]

  Тогава тотално замърсяване!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  ОСТАВКА !!! Да си гледат изборите и списъците и бедстващите в Мизия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  "Еколозите подкрепят гражданските протести против опасните технологии за добив на нефт и газ."

  Остава да кажат кои технологии не са опасни...

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Да на проучването (винаги познанието е по добре от незнанието) !

  Не на неконвенциалните методи (докато няма 100% гаранция за безвредност , хайде от мен да мине 99.9%) !!!

 14. 14 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Еми руските, що за въпрос

 15. 15 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Руските технологии са единствено безопасни за "Зелените", за тях не протестират никога тези рубладжии!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Добра новина, браво на министърката за отговорното решение, браво и на "Зелените", че и отвориха очите по темата... мисля да гласувам за тях на предстоящите избори.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Лидерите на Зелените "дини" (отвън зелени, отвътре червени) са руски агенти. Факт неоспорим.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 18. 18 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЗА МЕТОДИТЕ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ

  Сам Джоунс, в. Файн. таймс
  НАТО се опитва да се противопостави на тактиката на Москва в конфликт, в който традиционната военна мощ е само един компонент.
  Неконвенционалните тактики не са нищо ново в конфликтите. Руснаците бяха врагът, който захвърли меча и хвана сопата, пише Лев Толстой във “Война и мир”, говорейки за партизанската кампания на Михаил Кутузов срещу Наполеон.
  В Украйна Русия отново вдигна сопата. Но намесата на Москва през последните месеци е нещо повече от опортюнистична маневра. С мащаба си тайната война в Крим, Луганск и Донецк постави нов еталон в изкуството. Тя извади на показ слабостта на закостенялото военно възпиране на НАТО, което е в основата на системата за международна сигурност, която се очакваше да става по-силна, а не да отслабва. И освен това се превърна в гръмоотвод за дебати за бъдещето на войната.
  Когато лидерите на НАТО се срещнат в Уелс следващата седмица на най-важната среща на високо равнище на Алианса през последните 20 години, вниманието им ще е насочено предимно към действията на Москва срещу съседа й.
  За някои от най-високопоставените военни стратези на НАТО и за много от най-важните фигури в международните дела светът след Студената война е достигнал точката, отвъд която следва радикална промяна; общоприето схващане в западната мисъл - идеята за глобализиращ се свят, в който по-големият просперитет е в крайна сметка аналог на стабилност - отново е поставено под въпрос.
  Открито лидерите на НАТО говорят, че манталитетът на Путин е присъщ за 20 век. Вчера Алиансът обвини Москва, че е изпратила 1000 войници в Украйна, което според него е явен знак за прякото руско участие в конфликта.
  Но в частни разговори те са по-откровени - и притеснени - от тактиката от 21 век, която Путин използва. Действията на Русия в Украйна взривиха идеята, че всеобхватните комуникационни технологии и икономическата взаимозависимост водят до някакво всеобхватно разбирателство.
  Вместо това национализмът, геноцидът, анексиите и военната агресия, които се смятаха за изчезващи, се оказват живи и намират нови и мощни средства да бъдат прилагани в Украйна и извън нея.
  “Навлизаме в един прекрасен нов свят”, каза адмирал Джеймс Ставридис, върховен командир на НАТО до миналата година, а в момента декан на Института за право и дипломация “Флечър” на университета Тъфтс.
  “И използвам този израз, като наистина мисля за романа (на Олдъс Хъксли). . . Това е всичко друго, но не и прекрасен нов свят. Това е един уплашен, нестабилен свят и ние трябва да се събудим и да разберем това.”
  НАТО нарича тази форма на конфликт “хибридна война”. Фразата визира широк спектър от действия, сред които военната сила е само малка част, които неизменно се изпълняват съгласувано като част от гъвкава стратегия с дългосрочни цели.
  Напълно предвидимо, най-ясното изложение на тази концепция е руско. През февруари 2013 г. Валерий Герасимов, новоназначеният шеф на руския генерален щаб, написа статия в руския седмичник за отбрана ВПК.
  Войната и мирът, написа Герасимов, се размиват, и думите му сега изглеждат пророчески.
  “Методите на конфликта”, написа той, са се променили и вече включват “широкото използване на политически, икономически, информационни, хуманитарни и други невоенни мерки”. Всичко това, каза той, може да бъде допълнено, като се подбуди местното население да действа като пета колона и от “скрити” въоръжени сили.
  Герасимов цитира съветския военен теоретик Георгий Исерсон: мобилизацията не става, след като войната е обявена, а е “незабелязана, започва дълго преди това”.
  Западните разузнавателни служби вече не изпитват особени съмнения, че руската намеса в Украйна е започнала преди години. От 2010 г. насам, например, украински компютърни системи бяха цел на опасна компютърна програма, известна като “Змия”.
  Змийските зарази, които включват десетки дипломатически и правителствени системи, са мощно средство за шпионаж, което даде на операторите си неограничен достъп до тайните на Киев.
  Други лостове на влияние се дърпат открито от години: Русия използваше газопроводите си като средство за принуда върху украинското ръководство поне от 2008 година.
  * * *
  След свалянето на тогавашния украински президент Виктор Янукович през февруари руските действия преминаха към физически по-груба фаза според доктрината на Герасимов. Няма съмнение, че Русия е доставила на сепаратистите в Източна Украйна смъртоносен арсенал от тежки оръжия: от танкове и артилерия до противовъздушни системи като тази, свалила малайзийския самолет.
  Кремъл разположи в Крим хиляди екипи на спецназ без обозначения, а в Източна Украйна агентите му действат навсякъде.
  “Мисля, че обикновено не се оценява какво огромно нарушение на международното право всъщност беше това”, казва Джонатан Еял, международен директор на британски център за анализи Обединен кралски институт за отбранителни изследвания.
  “Почти 200 години ни е отнело да дефинираме правилата за конфликт. Да изпратиш войници без опознавателни знаци, внедрени по толкова безцеремонен начин, да отричаш съществуването им, без дори да се изчервиш, и да кажеш, че всеки може да купи униформа в магазина - а месец по-късно да ги наградиш с медали - трябва да се върнем доста назад, за да видим нещо подобно.”
  Много от тайните тактики, използвани в учебника по хибридна война, далеч не са нови. “Половината история на военното дело се състои от такива неща”, казва Антъни Кордсман, бивш директор на разузнаването в Пентагона, а днес главен стратегически анализатор във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Това, което е ново обаче, е всестранният начин, по който се използва подобна тактика, и модернизирането, на което е била подложена.
  Кордсман е един от тези, които предупреждават НАТО да не се терзае толкова как може да се бори с “хибридна” заплаха. Икономическите санкции, казва той, са мощно средство, на което мнозина не оказват дължимото уважение.
  Но това, което особено притеснява западните шпионски централи, беше степента на руската дезинформационна кампания, както у дома, така и в чужбина. Хватката на Кремъл върху руските медии винаги е била силна, отбеляза тази година британски служител по сигурността, но от началото на украинската криза степента на контрол стана “смайваща”.

  Реториката, излизаща от руските медийни канали, е агресивна и притеснителна
  “Тази криза не е заради Украйна”, отбелязва Еял. “Тази криза е за статуквото в края на Студената война.”
  Причината руските действия в Украйна да предизвикат толкова дискусии е, че мнозина на Запад се опасяват от повторението на подобни тактики на европейска земя. За правителствата на балтийските страни и в Източна Европа проблемът със сигурност е реален.
  Русия и преди е пречила на търговията в Литва, например. През март Москва наложи забрана на всички храни, транспортирани през литовското пристанище Клайпеда, най-голямото в Балтика. Отношенията на Кремъл с Литва са деликатни, защото страната има най-прекия достъп по земя до руския анклав Калининград.
  На други места в Балтика Русия е засилвала социално и политическо напрежение. “Те създават психологически анклави в балтийските страни”, твърди Еял.
  В България наскоро беше разкрито, че Газпром, подкрепяната от руската държава енергийна група, е диктувала нови закони на чиновници от енергийния бранш в София преди дадено предложение да бъде внесено в парламента. Въпроси, повдигнати от ЕС, местни български политици и от САЩ, се въртят около корупцията при газопровода “Южен поток” за даването на големи строителни договори на определени корпорации.
  Българското правителство е най-корумпираното в Европа, се казва в доклад на Европейската комисия тази година. Европейски разузнавателни агенции, включително германската БНД, се опасяват, че цялата политическа система в България е компрометирана от разузнаването на Москва и от престъпни организации, свързани с Русия.
  “При всички тези ситуации в много отношения руснаците търсят раздори”, казва Еял. “Те се опитват да открият малки искри, които ще подпалят пожари.”
  Предизвикателството не засяга само страните от бившия Варшавски договор
  “Енергийната мечка” е оръжие за кибершпионаж, открито от анализатори на киберсигурността тази година и заразило десетки индустриални контролни системи в европейската енергийна инфраструктура. Сред мишените му са възобновяеми енергийни източници като вятърни турбини и предприятия за биогориво, пръснати из цяла Европа до Испания.
  “Енергийната мечка” може да следи в реално време консумацията на енергия и може да изключва системите, които е заразила. Който и да контролира “енергийната мечка” - създателят й остава неизвестен - би могъл да нанесе сериозни щети на европейската енергийна мрежа. Високопоставен западен служител по сигурността беше ясен коя е контролиращата сила: Русия.
  Андерс Фог Расмусен, генералният секретар на НАТО, предупреди през юни, че Русия тайно финансира европейски групи за защита на околната среда с цел да попречи на разпространението на шистовите технологии в Европа и по този начин да запази зависимостта от руската енергия. Идеята изглеждаше силно преувеличена. Грийнпийс я отхвърли като нелепа. “Човек може да се зачуди какво пушат в щаба на НАТО”, заяви говорител на групата.
  Но мнозина в европейската разузнавателна общност приемат сериозно забележките на Расмусен. “Това, което видяхме в Украйна, е част от много по-широк процес, за който повечето хора на Запад все още нямат и идея”, казва Крис Донъли, основател на центъра за анализи Институт за държавно управление.
  * * *
  Бивш офицер от разузнаването, Донъли е ръководил в продължение на 10 години Центъра за съветски изследвания в британската военна академия “Сандхърст”, а в продължение на 13 години е бил специален съветник на генералния секретар на НАТО.
  “Скритите форми на сила, които Русия използва, не са само военни”, казва той. “На първо място са парите. Те купуват членове на парламента като консултанти. Те купуват лондонското Сити. Те купуват отделни лица: банкери, които получават работа в Москва и след това се оказват компрометирани, изнудвани, след като се върнат на Запад. На второ място е корупцията. Много правителства в държави по целия свят не харесват това, че помощите идват с определени условия. Русия с удоволствие подкупва и използва организираната престъпност като инструмент.”
  Донъли твърди освен това, че Москва е по-добра в шпионажа - не само в традиционната работа под прикритие, а и в “стандартния анализ на открити източници, който Западът е забравил как да прави”. Хибридната война, казва Донъли, може би е погрешен израз. “Това е хиперконкуренция”, казва той.
  Когато Герхард Шрьодер, бившият германски канцлер, присъства на рождения ден на Путин през април, седмици след анексията на Крим, това беше ясен пример за степента, до която Русия е ухажвала германския политически елит в опит да неутрализира германския антагонизъм към Кремъл, казва Донъли. Германия беше една от страните от ЕС, проявяващи най-голяма неохота да увеличат икономическия натиск върху Русия.
  Това говори за дълбокото равнище на проникване в европейската върхушка, за което Русия се е погрижила през последните години. “Това не е нещо предстоящо”, казва Донъли. “Вече нещата са стигнали до там.”
  Сигурност: търсенето на други форми на възпиране
  “Всяка държава, която може да мобилизира пълната си сила бързо и цялостно чрез централно координирани средства - независимо дали икономически, военни, културни, информационни, социални - ще бъде способна да създава ситуации на терена, на които ние (демократичните държави) ще сме слаби или неспособни да отговорим, точно както направи Русия”, казва Робин Ниблет, директор на Чатъм хаус, центъра за анализи на международната политика.
  Русия може да е основният представител на хибридната война, но и други държави разполагат с ресурсите и желанието. Комбинацията от борба за ресурси, геостратегически напрежения и огромна китайска диаспора прави целия регион на Южнокитайско море, например, един огромен барутен погреб, когато се отнася до модела на хибридна война. “Ако аз бях от Сингапур, ако бях от Австралия, ако бях от Виетнам, щях да изучавам всичко това много внимателно”, заявява един европейски аналитик от военното разузнаване.
  В Близкия изток с отдавнашните му етнически и религиозни напрежения моделът на хибридната война също може да спечели известност.
  Иран е инвестирал огромни суми в разработката на средства за кибервойна. Той поддържа десетки проксита в региона. Разполага с огромни енергийни ресурси и контролиран от правителството медиен режим. Ако международните преговори успеят до края на годината да върнат страната в международната икономическа система, неволен страничен ефект може да бъде значително нарастване на използването на хибридна война от Техеран като нов, мощен инструмент на регионалната политика.
  “Трябва да започнем да мислим за сигурността по много по-комплексен начин”, казва Ниблет, посочвайки въпроси като полицейската дейност, гражданството, мултинационалните корпорации, престъпността и енергийните пазари като нови стратегически граници.
  В свят на хиперконкуренция, хибридна война или нелинейни конфликти, казва Ниблет, “трябва да открием нови форми на възпиране.”
  БТА

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Зелените желаят зависима България от Русия и както АТАКА и БСП не подкрепят визия 2020.

 20. 20 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Весело

  Ама много сме умни и много сме бързи, ей. Някой рекъл/писал, "ще се отрови водата/почвата/въздуха" - куп хора ривът "никога газ". Друг рекъл/писал "газ ни трябва, щото..." - куп други хора ривът "ще дупчим за газ, каквото и да става".
  А може да са платени едните от "Газпром" - да кажем, другите от "Шеврон" - да кажем. И какво - ще се надвикваме по митинги и ще трошим клавиатури по форуми - така ли?
  Не може ли преди това първо да спрем, после да помислим, трето да се огледаме какво става по света- слава Богу Нет има вече. А и нали у,мни се пишем. Щатите поведоха със шистовия, станаха самостоятелни и даже могат да изнасят. Да - ама къде дупчат, как дупчат, какво сипват в дупките и вредно ли е - малко от нас знаят. После - знае се, че водоносните пластове са на 200-300 м., а горивните неща за на 2-3-5,000 м. Е - доколко добива на горивните замърсява водите - къде, как, колко и пр., а?
  Хайде да се опитаме да сме умни, да нека мъничко поне да подозираме, че всеки дето вика нещо може да е купен (парите в бизнеса са милиарди) и да се опитваме да не вярваме безусловно на зелени, сини, червени, виолетови и т.н. по политическия спектър. И да се опитваме сами да имаме наше си мнение. Ама е трудно, нали? По-лесно е да викаш хорово "долу" или "горе".
  Така е - жалим, май не сме много умни, а?

  Поздрави
 21. 21 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "sa6":
  А колко хоризонта и на каква дълбочина са??? Нали не си наивник да се мислиш че е подземна река???

 22. 22 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ей само да се спомене че някой ще проучва подземни залежи и веднага се намират протестиращи. Само и само всичко да внасяме от Русия и да не би случайно да се намери нещо в България. Този водоносен слой в Добруджа стана любимец на рубладжиите, нищо че той е доста по плитко от всички подземни богатства. Но иначе зелените нямат нищо против замърсяването с фекалии от курортите по морето, бълващия сажди тец на Ковачки, замърсената с тежки метали питейна вода в редица градове, сеченето на горите от мутрите (то там бият и ги е страх), най-мръсния въздух в Европа заради отоплението с дърва и въглища и т.н. Те се активират само когато са заплашени руските интереси което показва, че почити всички екодвижения са се изродили в политически търгаши, а кой си ги напазарува също е ясно.

 23. 23 Профил на zoro_stefanov
  zoro_stefanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  БИОГАЗ бе хора, толкова ли е сложно да напишете в гугъл тази думичка за да разберете какво значи енергийна независимост и диверсификация на доставките, и какво значи безвредно производство. Аман от тролове. Отворете уикипедия

  www.bulgariangreens.org www.wwf.bg
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]Остава да кажат кои технологии не са опасни...[/quote]
  За Зелените всички технологии са опасни. От друга страна те нямат нищо против да се ползват от произведеното с тези технологии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#23:"zoro_stefanov"]БИОГАЗ бе хора, толкова ли е сложно да напишете в гугъл тази думичка за да разберете какво значи енергийна независимост [/quote]
  Ами почвай да ядеш боб и си сложи тръбичка с кранче... знаеш къде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#20:"Starec"]Да - ама къде дупчат, как дупчат, какво сипват в дупките и вредно ли е - малко от нас знаят.[/quote]
  Има достатъчно българи включително работещи в Щатите които добре го знаят. Само че еко-фанатик като си отвори устата с влак не можеш да я запушиш. Бълват невероятни глупости и лъжи но за сметка на това гръмогласно. И българинът с пословичната си готовност да бъде лъган по най-безобразният начин тръгва подир тях не след знаещите. Ето, с тези ВЕИ видяхте ли какво стана? Влязохме в дупка от която измъкване няма. Но помните ли как ни обещаваха богатствата небесни само да се закачим с фотопанелите и перките и почват да валят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#3] от "brahms"

  Нямам намериение да пия шистов газ вместо питейна вода. Предпочитам абстракцията "зависимост от Русия" пред конкретиката замърсена вода, почва и унщожен поминък от Шеврон или други корпорации.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#6] от "sa6":

  Леко с пъненето. Да не стане биля.
  Да се бяхте пообразовали малце? Като колко сонди са прекарани досега през този слой? В Добруджа може и над 1000 да са.
  Отделно, че в същата тази Добруджа десетилетия се добива нефт. Доста по-рисковано за водата и почвата при авария.
  Айде проверете сами какво още се добива в същата тази Добруджа. В големи количества.
  И накрая проверете колко пъти е имало аварии замърсили водата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred":

  Еко-фанатик ли? А що забравяме Гьобелсов пропагандатор на корпоративния интерес? Къде са емпиричните факти, че няма замърсяване? Щото има един куп факти в обратното.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#13] от "SS":

  Имаш ли идея какво се разбира под неконвенционални методи? И какъв е риска при конвенционалните?
  Никаква видимо. Но това да не те спира.
  И да си изключиш тока. Щото идва от доста рисковани технологии. МПС-та никакви. Там е дори по-зле. Естествено с това стигаме и до кльопачката. Тя пък от какви рискови производства зависи...
  Е от отгледано и доставено с мотика и магаре може.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Сакън да не станем независими от Русия.
  Там е цялата работа!

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#29] от "G. H.":

  Има вятър и мъгла!

  klimentm
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#23] от "zoro_stefanov":

  Ми ако прочетеш малце повече от уики ще разбереш и защо биогазът не може да задоволи нуждите ни.
  А по принцип е много желателно да развиваме производството му.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#27] от "G. H.":

  Е туй требе да се види. А че си предателче е съвсем очеизвадно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#29] от "G. H.":

  Я да видим фактите. Ма не клипчета за идиоти в тубата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Да обвиняваш Зелените в зависимост от Русия е или липса на елементарна информираност или пълен фанатизъм. Те са едни от най-последователните противници на Южен Поток. Ама стадния инстинкт "САЩ гууууууд, Русия беееееед" не прощава.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Хъ Кмете без да искам те докладвах.
  +++++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 38. 38 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Фантизма "за" или "против" една или друга империя, съответно нейните икономически интереси, е присъщ за народи с комплекс за малоценност, които нямат вяра в собствените си сили. Дядо Вазов го е показал много добре в Чичовци. Новите юпита в България са потомци на същите тези чичовци, този път облъчени от отровната идеология на пазарния фундаментализъм, присвоили си титлата на "защитници на националните интереси от руската зависимост", като интересно заплахата за "националния интерес" се свежда само до Русия. Сякаш за страната няма други заплахи.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Альоууу зелените човечета то и сега се добива по същата технология.Верно сте почервенели от всякъде.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Аааа, моля-моля - от скорошен спор във ФБ с една активистка на зелените разбрах, че те и срещу Южен поток и АЕЦ Белене били протестирали, ама заради медиите на Пеевски никой освен тях не разбрал...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "plizkin":

  Забраната за неконвенционални методи за добив на нефт и газ я има в мораториума, но този мораториум може лесно да падне със следващо правителство. Ние днес се подсигурихме, че вредни за природата методи няма да се използват около с.Вранино.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#41] от "Андрей Ралев":

  Дано скоро ви преведат заслужените рубли, че нещо много им пада курса и ако се забавят няма да стигнат и за едно здраво напушване на Иракли...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#36] от "G. H.":

  Руснаците съвсем открито обявиха, че ще си пазаруват зелени идиотчета по континента, ма викаш не са а? Или просто се обаждаш от хранилката?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#42] от "voltaire":

  Чукче, ако петрола падне на 80 долара рашата ще стане една наистина миролюбива държава.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#42] от "voltaire":

  Рече и отсече. Естествено без грам доказателства, дори без някакви чисто логически аргументи. Чакай да позная - работиш като таксиджия?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  До коментар [#26] от "Fred":

  Точно там е проблема — технологията е друга, ама корупцията е същата. Щом с една безотпадна и незамърсяваща технология се оакахме, сети се сам, какво ще се случи ако има фракинг (в който все пак има химикали и се минава през вододайните пластове). По-добре тръби и връзки към Гърция и Турция, отколкото сонди. То дори плаващият терминал дето ни каниха гърците да строим би облекчил положението. Дай да направим лесното дето ще се ползва постоянно, а фракинг после, когато технологията се подобри и поевтинее.
  Чисто икономически, е тъпо да влизаш в пазар, където оборудването за производство има висока цена (и голямо търсене), а цената на стоката тепърва ще пада, защото всеки ще предлага яки количества... Малко здрав разум преди сделката е хубаво нещо. Я виж американците, как си бяха ограничили добива на петрол от собствената територия и наблегнаха на технологиите. Сега хем имат какво да извличат, хем ще го извадят по-ефикасно и ще бият цените на всички в сектора.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#41:"Андрей Ралев"]Забраната за неконвенционални методи за добив на нефт и газ я има в мораториума, но този мораториум може лесно да падне със следващо правителство. Ние днес се подсигурихме, че вредни за природата методи няма да се използват около с.Вранино.[/quote]
  Понякога ме изумява... няма да използвам определението "дебилност" на доблестните еко-борци.

  И така, да разгледаме чисто логически изказването - мораториума лесно може да падне при всяко правителство но нека до го има. Ами като може да се махне всеки момент заслужава ли си да го има, защо е целият този рев? Е, ако го гледаме от PR гледна точка става лесно обяснимо но аз все пак имам рационално мислене, не съм политик да се занимавам с глупости. Защо да правя нещо което толкова лесно може да се махне?

  Впрочем това за лесното падане аз отдавна го твърдя. Нещо повече, казах, че БСП които са най-яростните борци срещу фракинга ще го разрешат като дойдат на власт. Единствената разлика ще е, че шистов газ в нас ще се добива не от Шеврон а от Газпром.

  Е, като дойде БСП на власт и министърката на околната среда тихичко почна да говори "Ама това е само проучване, да опитаме". Просто не им остана време да го направят. Срещу световните тенденции не се рита, четете историята и особено на едно движение наречено "лудити".

  За да завърша ще кажа, че на "чутовното" постижение с мораториума му давам не повече от 3-4 години, може и по-малко. Просто ще почне първият добив тук в Европа, ще се види че всичките страхотии с които ни плашат са нагли лъжи и балона ще се пукна. По същият начин по който се пукна със "спасението ВЕИ".

  Продължавам с анализа, гордо се пъчат "Ние днес се подсигурихме, че вредни за природата методи няма да се използват около с.Вранино.". Ами те нямаше да се използват и преди да се развикате, просто не са предвидени в технологията. Казах го ясно, при подземната дегазификация просто се прокарват стандартни сондажи, нищо повече. Още повече че това е само проучване характеристиките на пласта, не е добив. Отделно че пък фракинга въобще не е толкова опасен колкото се надуват балоните но тук той не е и предвиден. С какво тогава се хвалите?

  А, май че с прословутият PR, от там идва доволството ви. Ами радвайте се, мисля че глупаците които се хващат стават все по-малко, ефекта на "лъжливото овчарче" си действа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#47:"gost22"]какво ще се случи ако има фракинг (в който все пак има химикали и се минава през вододайните пластове).[/quote]
  Пълна неграмотност. През водоносните пластове се минава с класическите сондажни методи. Същите с които са сондирани хиляди сондажи за нефт и газ в Добруджа, същите с които и сега се добива нефт и газ там и същите с които се сондират хидрогеоложки сондажи и вади вода и в момента. Едни и същи апаратури, технология, хора. Как може за вода да не е опасно а за останалото да е опасно?

  А фракинга е чак на 3 километра по-дълбоко но за да ви обяснявам защо всичко с което плашат хората е лъжа трябва просто да завършите поне бакалавър в Минногеоложкият университет.

  Потресаваща е самоувереността на хора да дават толкова категорични мнения за област в която си нямат елементарните познания. Все едно аз да почна да давам съвети на хирург. Уверявам ви, и аз и вие знаем повече за сърцето отколкото вие за сондирането и геологията. Но не се пъхаме в работата на хирурга.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred":
  Парен каша духа. Първо обществото няма доверие на експертите, защото помни Девненската химическа долина, КЦМ-то, Кремиковци... Идеално популистко оправдание да се задържи навлизането на технологията в България докато цената на оборудването падне достатъчно, а цените на продукта се успокоят (или поне видим кой ще добива и на каква цена ще продава), за да се направи някаква сметка за рентабилност.
  Иначе ще повторим глупостта със соларите — ще се купуват елементите в големи количества о когато са в пъти по-скъпи от след година-две, а после... що в немско по обяд имали безплатен ток от соларите, а тук ще ни го вдигат двойно заради същите солари.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Червените искаха да спасят една класа - работническата и за целта изтребиха около 100 000 000 човеци за около 70 години.
  Зелените искат да спасятЦЯЛАТА ПЛАНЕТА. Близко до ума е,ч еза целта трябва да изтребят ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО 9още повече, че според тях хората били вредни за планетата ( замърсявали я и я затопляли.....)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#50:"gost22"]Първо обществото няма доверие на експертите, защото помни Девненската химическа долина, КЦМ-то, Кремиковци...[/quote]
  Цитирате неща които са решавани на ПОЛИТИЧЕСКО ниво не на експертно. За Кремиковци дори съветските специалисти са ни предупреждавали, че не става за строеж на металургични заводи но нашите решили да пушат тук комини и точка. А съвета на руснаците е бил комбинат на морето за да работи с вносни руди и кокс както е по цял свят и после експорт на продукцията пак по море.

  Второ, и сред специалистите има боклук както навсякъде. Но трябва ли ако в нашият град има няколко крадци да обявим всички в него че са крадци? Правят се научни конференции, викат се експерти от цял свят и истината лъсва.

  Повтарям, това на еколозите е невероятна некомпетентност. Но според мен тя е защото те просто не искат да знаят истината, защото искат да манипулират. Съвсем съзнателно го правят, да раздухват паники в обществото и за да го манипулират. При което става дума за бизнес за стотици дори хиляди милиарди, можете ли да пресметнете колко струва на обществото например теорията за глобалното затопляне която не е чак толкова твърдо доказана?

  Крайният резултат ви го казах, не повече 4-5 години и истината ще лъсне когато държавите около нас започнат да добиват газ от шисти. Тогава КОЙ ще ни плати загубените 10-12 години? Ще ми платят ли сега еколозите свръх скъпият ток от фотоволтаици който стана възможен И поради истерията и обществените нагласи които създадоха?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#51:"Уточнител"]Близко до ума е,ч еза целта трябва да изтребят ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО[/quote]
  +++++

  Абсолютна истина. За да стане това което те искат просто не трябва да има хора. Човешкият род в момента в който е слязъл от дърветата и сложил кремък на дървеното копие той тотално се и изключил от еволюционната ниша за която природата го е създала. Още с раждането си ние непрекъснато увреждаме природата за да съществуваме. Конкретен пример, когато бях студент София стигаше до булевард Г.М.Димитров, от другат страна бяха ниви с царевица а Дървеница си беше отделно село. Сега всичко е запълнено с блокове, унищожена е природа за да има къде да живеем. По логиката на еколозите това не трябваше да става.

  Те не искат да разберат едно просто нещо, природата трябва да се пази но не като се забранява и спира всичко. Начина е друг - от множеството възможни решения се избира това което е с най-малко щети и рискове. Освен това се вземат максимални мерки за рехабилитация и икономично използване на ресурсите. Това е пътят, не алтернативата на набедрените превръзки която те ни предлагат. И която впрочем не прилагат върху себе си. Да сте чували за еколог който се отоплява само с ток от фотоволтаици, не се качва на кола а е само на велосипед и т.н.? Аз не познавам такива.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#50:"gost22"]...да се задържи навлизането на технологията в България докато цената на оборудването падне достатъчно, а цените на продукта се успокоят ([/quote]
  Да ама те не работят така. Те викат ВРЕДНО Е! и така манипулират че това ВЪОБЩЕ не трябва да се прилага.

  Абсолютно повтарят селяните от новоосвободена България които пратили делегация до НС да не се прокарва железопътна линия покрай селото им защото "... нивите ще се запалят, кравите няма да дават мляко а овцете агнета и булките ще помятат". Случаят е реален, само името не мога да си спомня. Парадокса е че наистина успяват да преместят трасето, имали някакъв познат големец от селото. След няколко години когато видели, че съседното село където имало ЖП газа почнало да се замогва покрай железницата пратили пък делегация да молят да има спирка и край тяхвото село но естествено вече било късно.

  България непрекъснато изостава във всичко именно поради такива "умници". Просто се поогледайте за тези 24 години какво правеха другите и какво правехме ние. Непрекъснато се дърпаме от неща които другите вече са приели, когато ни узреят дебелите кратуни другите вече са дръпнали напред и картите са раздадени, за нас остатъците. Ето, румънците искат база на НАТО а днес край метрото сложили маса с подписка "Не искаме американски бази в България!" Утре когато се разпределя нещо да не се чудите че ПАК румънците ще са ни изпреварили.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred":
  Правилно е да викат така, за да нямат политиците възможност да ни изпопрекарат отново като със соларите. Както писах, тъпо е да купуваш технология когато е най-скъпа и търсена. Хайде да видим, когато всички около нас започнат да добиват, къде ще отидат цените на продукта. Като нищо може да се окаже, че цената е паднала много, и няма нужда да се плаща за скъпи и рисковани технологии. Нашето ще си стои под земята, а когато наоколо започне да пресъхва, ще имаме възможност евтино да закупим най-новата технология в бранша (нали вече няма такова търсене и цените ще падат), а добитото ще е с по-висока цена (пак заради ограниченото предлагане наоколо) и ще имаме повече печалба от същият подземен ресурс. И не, не е като селяните с жп линията, а е като номера със скъпите солари, прескъпият АЕЦ и куп други схеми от този тип.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#55] от "gost22":

  Спорим за различни неща: Аз също съм съгласен, че не трябва да се избързва защото тенденцията при невъзобновимите ресурси исторически е пределно ясна, цените ще растат. Но в исторически период не веднага или след 5-10 години, технологиите се развиват. Така че експлоатацията трябва да е умерена. Само че еко-борците не казват такъв аргумент, те ЛЪЖАТ че това е опасно, те МАНИПУЛИРАТ!

  При това го правят осъзнато, нещо повече като имам предвид и че са ориентирани САМО срещу западните технологии и компании имам усещането и че го правят целенасочено. В парламентарната комисия където присъствах като експерт казах на представителката на еколозите "Защо манипулирате хората, това са безумни лъжи които говорите" а тя се поизчерви и ми каза "Ама нали разбирате че иначе няма да можем да ги изкараме на площадите". В крайна сметка те ще си получат заслуженото, принципа на "лъжливото овчарче" действа безотказно. Лошото е че покрай това страда и истинската грижа за природата.

  А що се отнася до цените че ще падат конкретно за шистовият газ трябва да се има предвид, че това беше само ПРОУЧВАНЕ и то за сметка на американците. Еко-борците не искат дори да знаем какво имаме, те са против всичко.

  И нещо прекалено селективни са, чета "ще има следи от тежката техника" за това проучване за газ затова е вредно. А че през България ще се прокара ров дълъг 500км и ще се сече всичко в лента 200м скромничко си мълчат. Като динята са, зелени отвън а вътре червени. Не случайно при протестите срещу газ от шисти младежката организация на Българска левица активно ги подкрепяше и не случайно Ангел Че Славчев стоеше до Борис Сандов на пресконференциите им. Мирише ми нещо там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fred":
  Няма безопасна технология. Тези удари, дето им трябват специални компресори, напрягат целият сондаж, а където има ударно натоварване дълго време, сакатлъка е вързан в кърпа. Самолетите са по-безопасни от автомобилите, но Конкорд го спряха едва след като направи белята. Дотогава, минаваше за безопасна технология — просто един по-ефективен самолет. Въобще не омаловажавам хората зад технологиите, но все пак са само хора — едни много умни хора, чиито труд минава и през едни много алчни други хора... а това вече е опасно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#57:"gost22"]Няма безопасна технология. Тези удари, дето им трябват специални компресори, напрягат целият сондаж, а където има ударно натоварване дълго време, сакатлъка е вързан в кърпа.[/quote]
  Хайде позволи ми да знам по-добре от теб това с което си вадя хляба. Първо не са удари а прилагане на статично хидравлично налягане, второ не се напряга целият сондаж защото той е изолиран със стоманена обсадна колона циментирана в сондажа. Отгоре на това в по-горните интервали са няколко обсадни колони циментирани в сондажа така че на устието се получава около половин метър дебел пръстен стомана и бетон.

  Хидравличният разрив се прилага на определени интервали от хоризонталният участък изолиран с обсадна тръба в която предварително са пробити отвори и който е изолиран от останалите участъци с т.н. пакери. Тази технология се прилага в обикновеното сондиране за нефт и газ от 1949г, т.е. от поне 65г и тези ужаси с които плашат хората ги няма.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing

  Казах го вече, първо сте некомпетентни и второ лъжете като дърти цигани. Но ви остава съвсем малко да лъжете и ще ви видя тогава как ще се измъквате когато стане ясно, че поради вас България отново е на опашката и че всъщност сте работили в полза на Газпром. Впрочем те чрез Овергаз кандидатстваха за един от участъците за шистов газ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fred":
  Позволи ми да знам, колко здрав бетон е използван в първите панелни блокове, колко е здравината на старите панелки и колко зле са трегерите на новите кооперации (онези дето ги намятаха набързо преди да се спука балона). Предполагам, че при нас, фракинга ще е е от третият вариант — класически проект, изпълнен в "бюджетен" вариант, защото правосъдието ни се заобикаля лесно. И ще ти потретя, че момента на включването в играта с фракинга, може да ни докара поредната загуба от рода на АЕЦ-а и на соларите. Нищо лично против процеса на добив, а срещу момента и начина по който може да ни го пробутат за плащане. Гьола Белене, Патока (дето ще плащаме десетилетия преди да започнем да получаваме, а излизането на печалба... божа работа), соларите със скъпата енергия и задължително изкупуване... без работеща съдебна система, не желая да започваме такива скъпи, дългогодишни и евентуално опасни (заради корупцията около контролните органи и контролиращите). Сега схвана ли, защо съм против фракинга на сегашният етап? Дори технологията да е безопасна, пак не е сега момента да я подхващаме. По-добре тръби към Турция и Гърция, плаващи терминали за втечнен газ (с гръцко участие), диверсификация по тръбите, а не фракинг. Като се уталожат нещата и имаме тръби във всяка посока, фракинга ще ни дойде печеливша дейност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#59] от "gost22":

  Май не четеш какво пиша - фракинга се е използвал от 65 години, използва се и в момента в конвенционалният добив на нефт и газ. Той по НИЩО не се различава от този фракинг който се използва за добива на газ за шисти и тези ужаси с които плашат хората ги няма. Така че всичките приказки за опасността му са надути балони. Като за началото еко-борците да признаят че лъжат и манипулират, кога и в какъв обем ще добиваме газ от шисти е отделен разговор и става след технико-икономическо проучване. Но проучването трябва да започне веднага за да знаем с какво разполагаме, не когато решим да добиваме да чакаме още 6-8 години защото това е срока за проучване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  И да допълня, добива на газ от шисти въобще не изключва и другите варианти за снабдяване с газ, според мен те трябва да са в комплекс ако стане нещо с един метод да си имаме резерви с другият. И освен това да го използваме като търговски аргумент "Искате много висока цена, намалете я иначе си имаме и друг вариант". Виж как руснаците намалиха цената на газа за естонците когато те си намериха снабдяване с течен газ.

  Конкретно за контрола на местно ниво че ще е лош това не е аргумент срещу технологията. То си важи за всички видове дейности и по тази логика излиза че трябва да направим мораториум върху всичко в тази държава. Аз им го предложих на еко-борците в парламента "Направете си вие екипи за мониторинг, дори ще предложа да има такива задължително в проекта за сондажа" ама те не искат. Искат по лесният начин, забраняваме. При тях е класика, като им кажеш "Предложете решение" се дърпат и казват "Не е наша работа да предлагаме решение". Ама да забраняват е тяхна работа.

  Няма какво да се лъжем и усукваме, срещу шистовият газ беше проведена класическа кампания за манипулиране на общественото мнение която отгоре на това обслужва руските геополитически интереси. Което ме кара да мисля, че тези които са начело на тази кампания не им е чист косъмът. Останалите са наивници които за пореден път ги водят за носа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":

  ФреНд, обясни на твоите събеседници, че газовия или хидравличния фрак се прави в изолиран отсек, а не се "надува" целият сондажен ствол. Па като ги е толкова страх от хидравличния фракинг, ние ще си стимулираме забоите с пироксилин...

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#59:"gost22"]може да ни докара поредната загуба от рода на АЕЦ-а и на соларите.[/quote]
  Пълно непознаване на дейността. Фирмата проучва площ за своя сметка, нещо повече плаща такса за да я проучи тази площ. При Шеврон бяха $60млн а нашите се надяваха за $400-500,000 Ако открие нещо регистрира търговско откритие с правото за добив ако не открие риска си е за тях. Добива отново е за тяхна сметка, държавата получава процент от стойността на изваденото, може и допълнителни условия например не по-малко от 40% местен персонал и т.н. Така че българската държава не влага нищо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#62:"venelingeologia"]ФреНд, обясни на твоите събеседници, че газовия или хидравличния фрак се прави в изолиран отсек, а не се "надува" целият сондажен ствол. [/quote]
  Обясних им го в #58, обяснявано им е стотици пъти но те просто не искат да го чуят. При тях логиката е сбъркана. Нормалният човек търси факти и аргументи, мисли върху тях и си създава мнение. Те просто ВЯРВАТ че е опасно и след това търсят под вола теле за да докажат тази своя вяра. Аргументите и фактите се плъзгат върху тях както вода по масло, никакъв ефект. Все едно да се опиташ да докажеш на мохамеданин че Аллах не съществува, никакъв шанс за успех.

  След като с много труд успееш да докажеш на един колко глупави са "аргументите" и той се откаже да спори веднага цъфва нов който почва да повтаря абсолютно същите глупости. При което са изключително лесни за опровергаване защото всичко което казват е набор от 10-15 некомпетентни опорни точки почерпени от разни филмчета от YouTube.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#59] от "gost22":

  Още един интелектуал от психотипа "недей, може да стане нещо". З тази невежествена група от населението привеждам един факт: водоносният хоризонт, който бил най-голям и най-т.н. в България, Балканите и Европа, а също така най-обичан от "зелените", се съдържа залеж от тежък нефт в количесто кръгло 10 милиона тона. Намира се в землищата на Тюленово и Камен бряг. На дълбочина 300 метра. Просондиран с няколко стотин експлоатационни кладенеца. Е, нали нали от този водоносен хоризонт пие вода цяла Добруджа? И какво им е ставало на добруджанците до днес? Освен това, че са оглупяли и сугестизирани от "зелени лудити", та като чуят за сондажна кула си мислят, че е става дума за неизбухнала междуконтинентална ракета.

 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  [quote#64:"Fred"] Нормалният човек търси факти и аргументи, мисли върху тях и си създава мнение.[/quote]
  Ето ти факти около енергетиката и последиците от тях:
  Режим на тока, заради износ (това през соца и отношението на управляващите), договор с Мариците (скъпичко), Гьола Белене (отново скъпо и нищо насреща), спиране на работещи реактори в Козлодуй, мераци за нов реактор пак там, далавера около соларите с дългосрочни (и силно ощетяващи) договори за изкупуване, абсолютно нерентабилен газопровод (нямаме дори дебит от тръбата), сега и фракинг-далавера ли да плащаме? Сигурен съм че Ви сърбят ръцете да работите и печелите от това, ама едни други хора на едни хора, ги сърбят ръцете да ме прекарат по горните схеми да плащам прескъпо. Първо си оправяме държавата, правораздаването, ако трябва се научаваме какво е референдум и как прецаква поръчковите закони и договори, и чак тогава фракинг и всичко останало.
  Искам фракинга у нас, да е както интернета — почти без държавна намеса, но бърз и в изобилие.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK