Бремето на "лошите горски"

Бремето на "лошите горски"

© Владимир Димитров"Дневник" публикува история на началник участък в Държавно горско стопанство – Бургас, лесоинженер Владимир Димитров, който разказва за проблемите, с които се сблъскват служителите в горските стопанства в опита си да опазят горите от незаконна сеч. Димитров е магистър по горско стопанство. Работил е също в горските стопанства в гр. Сливен и Малко Търново и като научен сътрудник по лесовъдство в Опитната станция по дъбовите гори в гр. Бургас. Има опит и в разработването и изпълнението на проекти, а в момента учи задочно управление на европейски проекти - магистратура.


"Текстът, който написах, е по проблем, изключително актуален в момента за цялата страна. Той се базира на действителни преживелици, а причината да го напиша е да обърна внимание на обществото и на големите началници в системата на горите за съществото и дълбочината на част от проблема с незаконните сечи в България", казва Димитров.


Редакцията на "Дневник" публикува материала, защото счита темата за важна и е отворена и за други мнения и опит на експерти в сектора.
Шшт, тихо!


За момент в колата настъпва пълна тишина. Чува се само лаят на кучетата от крайните къщи на селото. Опитваме се да доловим познатият звук на конска каруца или поне да разберем какво е предизвикало безпокойството на кучетата. Нищо.


Наближава 5 сутринта, мразовита януарска нощ. Небето е обсипано с ярки блещукащи звезди, сякаш допълнително изцъклени от студа. Вятър няма, тишина. Тънък слой мъгла се стели над полето през последния половин час.


С колегите сме завардили двата пътя, влизащи от гората в селото. Разпределили сме се по трима в два джипа. Стоим на постовете си вече два часа и се ослушваме за каруци, пренасящи незаконно отрязани дърва. Гората, където сме застанали, е обект на бракониерска сеч вече години наред. Насред нея има оформени цели поляни със стърчащи дънери на дървета, отрязани с брадва или трион на височина над коляно. Гледката е зловеща, наподобява гробище с хиляди паметници.


Неведнъж тук са залавяни нарушители, писани са актове, протоколи, водени са преписки, конфискувани са брадви, моторни триони, каруци, кошуми, коне.


Но гората вече я няма


Докато чакаме в студа, горските тихо разказват истории, какво е било навремето. Как никой не смеел да влезе с брадва в гората и да отсече дърво без позволение. Горският имал авторитет и неговата дума тежала наравно с тази на попа и кмета. Че дори и повече…


Преди години и аз вярвах, че поне малко от този авторитет се е запазил и бракониерите имат страх от горските. Вървях смело сред тълпите, минавах покрай къщите им, преследвах ги в гората. Дори се дразнех, когато колегите не проявяват същата всеотдайност. Само бях чувал, че охраната на горите е опасна дейност и имало даже нещастни инциденти.


За съжаление обаче, както е тръгнало, инцидентите ще стават все повече, а гората по-малко. След няколкото случая на разправии с разгневени нарушители в гората, сериозни закани и заплашително размахване на брадви аз вече също се замислям къде и как отивам на охрана.


Но защо всъщност се гневят тези хора? Нали са хванати в нарушение на закона, бракониери! Не осъзнават ли какво вършат, не виждат ли вината си? Много пъти съм се опитвал да се поставя на тяхно място, да погледна от тяхната гледна точка. И какво виждам почти винаги? Безизходица. Най-често това са бедни хора, които от малки са израснали по улиците и в гората. Те са неграмотни, нямат образование, не са възпитани като нас, нямат трудови навици, нямат умения и опит в някоя професия, живеят извън законите на нашето общество.


Те са много и са навсякъде – в градовете и селата, и въпреки това всички се правим, че не ги виждаме, че не съществуват. Търсени и използвани са единствено по време на избори за постигане на амбициите на една или друга политическа партия.


Но никой политик или държавник не е


поставил техните проблеми на дневен ред за решаване.


А това са остри проблеми на държавата, на нашето общество. Проблеми не от днес или вчера, проблеми, отлагани вече две поколения. Наистина, тези хора нямат избор. Освен да преживяват от социални помощи, те нямат никакъв шанс да си намерят нормална работа. Първо - защото не знаят, второ - защото не могат, и трето – защото не искат. Деца на по 12-13 години, вместо да ходят на училище, да се учат да четат и пишат, секат незаконно дърва в гората и изкарват пари за родителите си. И това е техният начин на живот, за тях това е нормално, те друго не знаят. Няма как, като пораснат, изведнъж да станат съвестни граждани и да започнат да се трудят почтено. Особено ако са притиснати от живота и на тях разчитат още няколко членове на семейството.


"Ако искаш, десет акта ми пиши, аз утре пак ще съм в гората. Децата вкъщи - гладни, работа няма – какво да правя?" Това чуваме най-често при залавянето на този тип нарушители в гората. Обикновено групи от по няколко човека отиват на набелязано място в гората през деня и нарязват по 5-6 здрави дървета, като ги подреждат на купчини на удобно за товарене място. Ако през това време ги усетят горските, те просто се разбягват в различни посоки и се връщат по-късно. И да ги хванат – не носят или изобщо нямат документи и самоличността им трудно може да бъде установена. Вечерта или много рано сутринта идват с каруците, товарят между половин и един пространствен кубик на каруца и ги карат по най-бързия начин на предварително уговорено място.


Клиенти или поръчители се явяват обикновено хора, които не могат да си позволят финансово дърва за огрев, добити по нормалния законен начин, или които просто искат да си спестят въведените сложни административни процедури около добива и транспорта на дървесина от гората. Понякога става въпрос и


за организирани престъпни схеми


в които определени хора поръчват и търгуват с незаконно добитата дървесина.


В масовия случай за една каруца дърва нарушителите взимат по около 30 лв. Според Наказателния кодекс в нашата страна това деяние поради своята малозначителност не е обществено опасно и следователно не се счита за престъпление, така че дори и да се появят горските служители и да съставят акт, съдебно производство не се образува и нарушителят се отървава само с глоба. Събираемостта на тези глоби, от друга страна, изобщо няма смисъл да коментираме. Така че, горски, колкото акта искаш ми пиши, утре пак ще съм в гората!


Оказва се, че броят на съставените актове за установяване на административно нарушение (АУАН) изобщо не е гаранция, че в даден район проблемът с незаконната сеч е решен. За съжаление обаче тази статистика продължава да е основният показател при отчитането на резултатите от охраната на горите в системата на Изпълнителната агенция по горите. Ако този брой е по-малък от предходната година, това за началниците е явен знак, че някой надолу не си е свършил работата. Съответно, ако има достатъчно на брой АУАН – всичко е наред.


Вече мина шест часът, но все още е съвсем тъмно. В няколко къщи в селото вече светят лампи и хората започват да се раздвижват. Чуват се петли да пеят и тук-там някое куче пролайва. Все още мръзнем в колите, но вече сме изгубили надежда, че ще заловим някоя каруца с дърва. Тихите разговори почти са секнали и всички мечтаем за топлите легла в къщи или поне за топло, освежаващо кафе. Обикновено такива акции се правят след предварително събрана информация или подаден сигнал за незаконна сеч, но никога няма гаранция, че ще бъде заловен нарушител.


Едновременно съжалявам за изгубеното време и безсънието на толкова мои колеги, но, от друга страна, се успокоявам, че поне тук тази вечер не е имало нарушения. Поглеждам нагоре към мигащия самолет в небето и мислено се пренасям в комфорта и топлината на пътническия му салон. Представям си пътниците, дремещи и отегчени от дългото пътуване, неподозиращи и далеч от нашите проблеми. От тяхната гледна точка най-вероятно всичко долу изглежда красиво - обгърнати от тъмни полета и гори светят подредени и чисти градове и села, озарен от предстоящия изгрев хоризонт, ясно небе с искрящи звезди. Колко близо изглежда този самолет, но всъщност е безкрайно далеч и недостижим. Как едни и същи неща изглеждат по различен начин, погледнати от различни страни.


Накрая тръгваме. Събираме се с другия екип колеги и заедно пътуваме около час до града. По-късно всеки се заема с текущите си ежедневни задължения, защото охраната на горите, колкото и да е трудна, не носи никакви приходи за стопанството, а е чист разход.


Все си мисля, дали ако само една част от изразходваните средства за охрана на горите на национално ниво се използва


за ограмотяване, възпитаване и квалификация


на основния контингент нарушители, това няма да се окаже по-ефективен начин да опазим горите си. Дали ако се опитаме да вникнем и разберем същността на проблема и предприемем стъпки към неговото дългосрочно решаване, няма да е по-целесъобразно от това безумно противопоставяне на горски служители и нарушители без алтернатива.


Горите са национално богатство. Съхранената българска гора на фона на разсипаната ни държава е нещо още по-ценно. Гората е едно от малкото останали блага, способно да върне авторитета и самочувствието на българина. Именно затова всички граждани и всички институции заедно трябва да се изправят срещу заплахите за нашата гора.


Онази мразовита януарска нощ сега изглежда далечна в тези топли летни дни. Но след края на лятото посегателствата към гората отново ще бъдат често явление. Знам, че горските служители отново ще бъдем там и ще правим всичко по силите си да я опазим, защото това е наш дълг и призвание. Ще гоним и плашим нарушителите, ще конфискуваме коне и каруци, ще пишем актове. Готови сме дори да поемем нашето бреме на "лошите горски" – лоши за нарушителите в гората, че ги лишаваме от препитание, лоши пред обществото, задето не сме успели да опазим гората, лоши и пред началниците, за които броят на актовете винаги е недостатъчен.


Не спирам обаче да си задавам следните въпроси: "Какво бих правил аз на мястото на онези, които нямат никаква реална алтернатива за друг нормален живот и наистина ли правим най-доброто за опазването на нашите гори?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да го прочетат началниците му ! Веднага!!!
  И защо, тези" Началници", не се вслушват
  и не използват опита на тези, които я опазват
  истински.

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 402 Весело

  Голяма работа, някаква си гора..

  ВАЖНОТО Е ДРОГАРИТЕ ДА ИМА ОТ КЪДЕ ДА СИ ВЗИМАТ!!!

  Be smart, don't be a retard!
 3. 3 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Това е поредното доказателство за това че няма държава!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Точно и по своему - красиво описание на това, че проблема винаги не е наш, извън нашите неща и виновникът е друг!
  Нека са повече такива ХОРА (като автора)!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ми хайде да криминализираме сечта и вместо глоби, които никой не плаща, да вкарваме в затвора за няколко години. Хубаво ще е и да поработят като залесители, докато са в кауша. Тамън точно там ще има достатъчно време за "ограмотяване, възпитаване и квалификация", които дейности извън затвора ще имат нулев ефект.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  Няма да е зле временно да се разпореди извънредно положение и да се вкара жандармерията в горите !
  И без това като войскова част имат нужда от повече боен опит !
  Това ,че ромите никога не си купуват дърва за огрев не е най-големия проблем !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 701 Гневно

  Тая "толерантност" към всякави малцинства , сектанти , престъпници и т.н. направо ни разказа играта. 3 години затвор за незаконна сеч , ВУИ, ако нямаш 18 и стрелба на месо , ако размахваш брадва и застрашаваш живота на горския. Частните гори не се секат безогледно , защото собственикът ще те интегрира с една дебела гьостерица. Липсата на работа не е оправдание за престъпна дейност. Тая работа едни да имат права, а други само задължения не работи. Правата и свободите са неизменно свързани със задълженията.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Няма образование, няма култура, няма пари, няма работа, мързи го да работи, мързи го да сече дървото от дъно като нормален човек, а не като орк... Е, кажете ми, това човек ли е?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Важното е БХК да са доволни, че малцинствата има с какво да се топлят.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ромеите с брадви са гнусна картина , но организираната законна сеч е много по-страшна ! Няма спирка,няма зима,няма лято,няма почивни дни ! Важното е дръвцата да се изнесат зад граница и паричките да се разпределят по веригата !

 11. 11 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вместо да секат , не могат ли да се наемат за 30 лв. надница да залесяват? Ако не желаят-затвор!

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#11] от "vloti":

  Колко лева надница? Кой ще ги плаща? Европейска програ ли? До тях ще стигнат трохи,ще работят 1 месец и парите ще свършат защото някой в ресорното министерство,което от десетилетие е ДПС бастион,ще си прибере солидна сума.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 794 Неутрално

  ...Рязаха, сякоха, гориха, бръснаха...докато остана гол баир. Само ейй там, горе, остана небутнато местенце. Отвреме се чува някой да вика: Хораа, не кърдисвайте гората...лошо ще станее...Метю ли вика, дух ли...
  По "Диви разкази", "Горски дух."

 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дрън дрън.

  Единственото, което е вярно, е че горския го е страх за живота си.

  Иначе наказанията и сега си ги има - хванат без документи - 24 часа арест. Я да видим дали в ареста няма да установят самоличността.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "man_un":

  И аз за това се стих, ама никой не чете в днешно време.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"Bulgarische Motoren Werke"]Няма образование, няма култура, няма пари, няма работа, мързи го да работи, мързи го да сече дървото от дъно като нормален човек, а не като орк... Е, кажете ми, това човек ли е?[/quote]

  Не, не е, ама ако го претрепеш ще го лежиш като за човек.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Индобългарите с брадвите са проблем, да, но цяло село индобългари с каруци и брадви не може за седмица да изнесе това, което се изнася за един ден с моторна резачка и камион. В подножието на Рила има черни пътища с огромни коловози от тежки камиони. Мои познати се бяха обаждали в полицията и бяха пращали снимки на такъв камион - можете да се досетите каква е била реакцията. Никаква.
  Дълбоко съчувствам на автора - интелигентен човек, който се опитва хем да си върши работата въпреки чиновническия и политически непукизъм, хем да мисли за корените на проблема и за хората. Но не всички горски са такива. Черната борса за дърва не би процъфтявала така, ако нямаше намесени вътрешни хора по цялата верига.
  "Клиенти или поръчители се явяват обикновено хора, които не могат да си позволят финансово дърва за огрев.." Това е абсолютно невярно. Клиенти или поръчители са хора, на които не им дреме за това кое е законно и кое не е и биха купили и дървесина от Борисовата градина, за да им излезне с няколко левчета по-тънко. Това са хората, които си купуват коли за 150 бона и ги паркират върху детската площадка и хората, които си строят незаконни къщи в чашката на питеен язовир и си заустват канализацията в него.
  Оправия би имало, само ако глобите се изчисляват на базата щета и се компенсират с конфискувано имущество, както за нарушителя, така и за поръчителя. Да видим дали "бедните хора" ще рискуват да им конфискуват колата, къщата или каруцата. А приходите от конфискация да се използват директно за залесяване и за охрана на гората и за нищо друго.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално


  Проблем-но по-малкият.
  Тук виновникът е ясен и всички го мразим.
  Но пък успешно прикрива големия проблем,за който виновниците не бива да се знаят от всички.

 19. 19 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#10:"ШпекСаламНароден"]Ромеите с брадви са гнусна картина[/quote]
  Не са само роми, много българи също си изкарват прехраната по този начин.

 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#7] от "vloti":
  До коментар [#5] от "aleko":
  Добре е наистина да се криминализира незаконната сеч. Но докато това се случи пак ще останем без гора. И не само без гора. Без общество ще останем. И докато вкарването в затвора започне да дава резултат, ще започнат да секат следващите поколения хора без всякаква перспектива и сечите ще продължат. Обучението и приобщаването ще даде резултат и ще спрат не само незаконните сечи. Късно, но ще стане. Ако искаме да го направим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#6:"comandante"]да се вкара жандармерията в горите [/quote]

  Да, отлична идея! В гората да се пратят всички, хахаха... боже боже...

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Пазете горите. Ще трябват на партизаните. Ето, в Украйна хунтата иска да праща партизани в източните области. Но нямало гори и партизаните няма къде да се крият. Ако трябва да сме сериозни, горите и едно врече ги сечаха. Но сега престъпността е масова и масово ги секат. И българи и роми. При нас нищо не започва да се поправя, докато не се разруши напълно.

 23. 23 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тази сърцераздирателна статия само отклонява вниманието от истинските извърпители на крупното, нечувано изсичане на горите. То не се прави с каруци посред нощ от някакви неграмотни бедняци, а е поставено на здрави научни основи и в далаверата участват всички по веригата.
  Най-просто схемата е следната - при някой възрастен човек идват, доведени от горския, възпитани и интелигентни бизнесмени и сключват договор да му прочистят гората. В този договор, в частност, пише, че собственикът трябва да присъства на товаренето. Има и други детайли като например изваждане на позволително за сеч, но сега ги пропускам.
  След подписването на договора и малка сума на ръка за стария човек, възпитаните млади хора повече не се появяват и ако все пак възрастният човек някога отиде в гората си, гледката ще го потресе. Почти никой не знае да потърси истината за гората си в горското, където все още се документират камионите, с които е извозен материал, заради полицейски проверки. А ако все пак намери тези документи, ще констатира невярващ, че са извозили, а следователно и изсекли .. е, доста повече. Оттук нататък какво? Полиция, съд, прокуратура? Как мислите?

 24. 24 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Незаконната сеч трябва да бъде криминализирана! Но това не е достатъчно! Дасе пращат там жандармеристи, да се даде бойно оръжие на горските и да се стреля на месо! Звучи жестоко, но не по-малко жестоки са последиците от действията на циганите, които секат горите! Освен това вместо да се дават толкова помощи за отглеждане на циганчетата не е ли по-добре те да бъдат пращани в специални училища и да се обучават за военни или полицаи! Ако това беше почнало още през 1990 година сега щяхме да имаме армия съставена от квалифицирани и можещи войници! Полицията съставена от тях щеше доста бързо да се справи с циганите! Едва ли щеше да допусне и пришълците в България!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Излиза,че незаконната сеч се дължи само на социално слаби цигани,което е малка част от истината.В България работят голям брой горски предприятия,повечето свързани с ДПС.Всъщност българската гора е попаднала за управление в квотата на ДПС.И там се сече поголовно законно.Това е голямата трагедия.Изнасяме дърва /вкл. и за огрев/на съседни страни,а не виждам някой да залесява.Затова ще има и наводнения и суши.Няма я гората да ни пази.Трябват строги закони и те да се изпълняват.

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Браво на автора. Много хубав и смел текст.
  Част от коментарите обобщително свеждат проблема до малцинствата и с това приключват всичко.
  Бракониерите са от всички етнически групи и проблемът е много, много дълбок. Всъщност това са съвкупност от проблеми и тотална абдикация на държавата от нейните функции и задължения.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вместо да се чудят как да ги наказват, не е ли по-добре да им предложат горе-долу парите, които печелят или примерно минимална заплата или някаква смислена сума да засаждат дръвчета?

 28. 28 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Де да бяха само циганите с каручките... В наше село има и цигани, ама има и едни огромни камиони, дето според мен много повече вреда нанасят. А я виж какво става със Странджа под Петко Аранудов?!

  ALL IS WELL
 29. 29 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Главния проблем са фирмите на ДПС, които с едно разрешително масирано и незаконно изсичат или палят умишлено за да могат после да секат. А това за бракониерите с брадвите са кокошкарски истории...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Трябва да станем германска провинция - друг вариант за спасение няма.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  [quote#25:"rosiraycheva50._"]Всъщност българската гора е попаднала за управление в квотата на ДПС.И там се сече поголовно законно.Това е голямата трагедия.Изнасяме дърва /вкл. и за огрев/на съседни страни,а не виждам някой да залесява.[/quote]
  И това е част от т.нар. български "етнически модел" - етнически мир срещу правото да изсичаш горите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK