Брюксел отстъпва от устойчивото развитие, смята европейска екокоалиция Green 10

Брюксел отстъпва от устойчивото развитие, смята европейска екокоалиция Green 10

© ReutersЕвропейският съюз отстъпва от задълженията си за устойчиво развитие, ефективно използване на природните ресурси, подобряване на качеството на въздуха, опазване на биологичното разнообразие и предприемането на действия за справяне с климатичните промени. Тази позиция изразява обединението на неправителствени екологични организации Green 10, което действа във всички 28 държави-членки.


Green 10 е изпратила отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което изразява опасения от посоката, по която поема Съюзът след обявяването на състава на новата комисия.


"Структурата на новата Комисия, писмата за определяне на ресора и изборът на комисари показват сериозно омаловажаване на дългогодишните усилия, положени за опазването на околната среда," посочват от коалицията и очертават следните проблеми:
– проблемите на околната среда минават на заден план в политическите приоритети след като  задълженията на комисаря по околната среда се прехвърлят в споделен ресор с друга позиция, която изисква сериозни усилия. Този извод е подсилен и от практическата липса на задължения за опазване на околната среда в работата на заместник-председателите на комисията;


– мандатът на Комисаря по околна среда и морско дело и рибарство изглежда изцяло концентриран върху дерегулацията и предполага ревизия на всички големи инициативи, които се прилагат в момента; никъде не е спомената необходимостта да се постигнат каквито и да е европейски цели, както и да се предприемат нови инициативи;


– включването в мандата на комисаря препоръки за промяна на природозащитното законодателство на ЕС, преди да са ясни резултатите от случващата се в момента проверка на годността на това законодателство, намеква за решение на високо равнище да се отслаби защитата на биологичното разнообразие в ЕС. "Това е още по-притеснително, предвид че комисарят, в чието портфолио влиза околната среда, идва от страна, чието правителство е подложено на сериозни критики заради не-прилагането на законодателството за защита на птиците. Новият комисар ще е в позиция да промени това законодателство," посочват от коалицията;


– сливането на климатичния и енергийния ресор и  поставянето на техния комисар под шапката на заместник-председателя и комисар по енергетика на Комисията, може да означава, че справянето с климатичните промени се смята за подчинено на съображенията на енергийния пазар.
"Изборът на комисар по климата и енергетиката с добре известни връзки с нефтената индустрия повдига въпроси за конфликт на интереси," констатират още от Green 10;


Прехвърлянето на отговорността за отношенията с Европейската агенция по химикалите, чиято работа е да предпазва гражданите на ЕС от вредни химикали, от Генерална дирекция "Околна среда" в Генерална дирекция "Предприятия и промишленост" показва приоритизиране на бизнес интересите над опазването на човешкото здраве и околната среда и е в противоречие с целите на регламента REACH.


"Фактът, че устойчивото развитие, ефективното използване на ресурси и зелената икономика не са покрити на ниво заместник-председател предполага, че Комисията ще работи с остаряла парадигма на икономически растеж, която облагодетелства индустрията и работните места на миналото за сметка на тези на бъдещето, и не се съобразява с ограниченията на днешния свят," пишат още от екокоалицията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Пълни глупости,точно заради зелени норми ще правим тунели на магистрала струма за 1млрд.Европа даже й идва в повече тези зелени работи,а бизнеса боксува ли боксува.

 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Много администрация има в Европа и много прехвърляне на топката.Принципа е вече да изглеждаш убедително и да говориш убедително.А не работа да се върши.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 3. 3 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Никой не ни е питал за членството в ЕС.
  Гласувайте за АТАКА с бюлетина 11.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Изборът на комисар по климата и енергетиката с добре известни връзки с нефтената индустрия повдига въпроси за конфликт на интереси"

  Е, все пак не е с връзки с въгледобива ...

 5. 5 Профил на hanibal.bal
  hanibal.bal
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това устойчиво развитие е всъщност добре познатата agenda 21.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK