Доклад на WWF: До една четвърт от общия добив на дървесина в България е незаконна сеч

Доклад на WWF: До една четвърт от общия добив на дървесина в България е незаконна сеч

© Юлия ЛазароваДо една четвърт от общия добив на дървесина (6,9 млн. куб. м към 2012 г.) достига годишният обем на незаконната сеч в страната през последните шест години. Това показва анализ на статистически данни за периода 2006 - 2013 г., представен от "WWF България" в сряда.


Става дума за 2.4 млн. куб.м незаконно добита дървесина, сочат изчисленията на WWF. Незаконният дърводобив се осъществява при регламентирани сечи чрез редица схеми, които позволяват скриване на реалните обеми на отсечената и транспортирана дървесина. Така сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно.


Тези числа обаче се разминават сериозно с данните на Изпълнителната агенция по горите, според които незаконната сеч възлиза на над 100 хил. кубика годишно, основно за случаи на изсичане на дървесина без разрешителни и без маркировка. В тази връзка новият изпълнителен директор на ИАГ Тони Кръстев определи като абсурдно количеството 2.4 млн. куб.м незаконно добита дървесина, посочено от WWF.  Според него е трудно да се изчисли реалният обем незаконна сеч.
Тони Кръстев също присъства на представянето на доклада наред и с други представители на отговорните институции. И Кръстев, и зам. министър Георги Костов оцениха анализа на природозащитниците като много добър и коректен, а числата – много спорни. Те дадоха своите коментари и разясниха какви мерки се предприемат от държавата за намаляване възможностите за незаконното унищожаване на горите.


Данни за дърводобива в България

© WWF

Данни за дърводобива в България


Най-масово се сече незаконно в Стара планина, Югоизточна България, Средна гора, подножието на Рила и Пирин – в райони, отдалечени от по-големите градове, където се оказва силен натиск на местните горски стопанства и хората, посочиха от WWF, но не уточниха конкретните градове, села и местности, от които са получили сигнали и са събрали снимкови доказателства. "Съществува ужасен страх сред местното население заради натиска, който им се оказва от т.нар. бизнесмени и държавните органи", каза експертът Александър Дунчев от WWF.


Според данните на природозащитниците спрямо 2005 г. има известно намаляване в обема на незаконната сеч, защото бракониерските набези намаляват, но за сметка на това в момента незаконните сечи се случват като формално законни или документално скрити.


Проблемите в държавните гори


Докладът акцентира на някои проблеми в държавните гори, свързани със смесването на контролните функции и стопанския интерес в една и съща държавна институция - Министерството на земеделието и храните; корупционни практики; политически натиск; занижени изисквания за квалификацията на горските служители; размита отговорност на участниците в дърводобива; неблагоприятни икономически условия, се изброява в доклада на природозащитната организация.


Използват се и на неверни данни за дървесните запаси от горскостопанските планове, правят се и манипулации при изчисляване на обема на дървата за огрев и технологичната дървесина.


Графика, онагледяваща двойната функция на Министерство на земеделието и храните, поместена в доклада на организацията

© WWF

Графика, онагледяваща двойната функция на Министерство на земеделието и храните, поместена в доклада на организацията


Злоупотребите в горите се случват и заради несъвършената нормативна база, която позволява неточна инвентаризацията на горите, манипулации при определяне на добивите и неефективен контрол по цялата верига на планиране, маркиране, реализиране на сечта и транспорт на добитата дървесина. Критично ниска е събираемостта на наказателните постановления за нарушения в горите - под 15%. Нормативната уредба за дърводобив и експедиция позволява да бъдат "скрити" запаси и добив на дървесина около 10-30% от реалния запас.


Един от примерите, на които Дунчев се спря, е схема, в която редица фирми си позволяват да секат повече, отколкото им е разрешено предварително. По този въпрос шефът на агенция по горите отговори, че това не е проблем, тъй като посочените в позволителните количества са условни. "По-скоро е тревожно, когато зададената в разрешителното цифра съвпадне напълно изпълнението. За нас е по-важно какво остава като гора след сечта", обясни още шефът на агенцията пред медии след срещата.


Политически натиск и корупция


Политическият и корупционен натиск стои в основата на проблема с незаконния дърводобив, подчерта Дунчев при представянето на доклада. Смесват се контролните и стопанските функции в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), има ниска събираемост и прилагане на наказателните постановления. Голям брой от нарушителите нямат имущество, което държавата да прибере, те обаче са по-малкият проблем в сравнение с корупционните схеми, посочват още природозащитниците.


Експертът от WWF разказа за конкретни схеми как се случват кражбите на практика, придружени със снимкови доказателства. Когато се прави инвентаризация на горите, има възможност да бъдат скривани запаси, които после се усвояват незаконно. Друга честа практика е да се маркират дървета след отсичането или маркировката нарочно да не е направена добре. Дунчев не изключи в тези схеми да участват служители на горските стопанства.


По думите му проблемите в частните и общинските гори са по-големи в сравнение с държавните гори. При дървата за огрев също има схеми за злоупотреби, при които поне 20% от дървесината остават скрити за държавата, защото се използват различни мерни единици при препродажбата на дърва.


Има и практика качествена дървесина да бъде описана на хартия от лесовъда като по-некачествена. Щетите тук могат да стигнат до 50 лв./куб. за държавата.


Най-големи пропуски има при контрола при транспортирането на отсечената дървесина. Схемата тук е с един превозен билет да се правят няколко курса за доставка на дървесина и едва в края на деня официално заявеното количество да бъде транспортирано до крайната дестинация. И тук според експерта много често са замесени и контролните органи. В много европейски държави се прави национална инвентаризация на горите, подчерта Дунчев. Според него у нас нормативната уредба не се променя в тази посока умишлено, за да продължат кражбите.


Държавата трябва да намери начин за повишаване


на наказателната ефективност


е една от мерките, които природозащитната организация препоръчва за справяне със сериозните проблеми в сектора.  Поне 100 години са нужни на една гора, за да възстанови функциите си, след като бъде изсечена, уточни Александър Дунчев, който е лесовъд по образование.


Графична схема на превръщането на едно количество дървесина в различните мерни единици за добив

© WWF

Графична схема на превръщането на едно количество дървесина в различните мерни единици за добив


До 2015 г. 40% от държавните гори ще бъдат сертифицирани по стандарт FSC. Tова означава, че тези гори трябва да се управляват отговорно и да се поддържат по устойчиви и международно признати практики.


Сертифицирането на значителна площ гори ще доведе до сериозното занижаване на незаконната сеч в тези райони, защото при тях контролът ще е на международно ниво, прогнозира пред "Дневник" изпълнителният директор на Агенцията по горите Тони Кръстев. Още две общини работят по сертифицирането на общинските си гори. Собствениците на частни гори обаче засега не виждат полза да сертифицират горите си.


Проблемът с различните мерни единици за добитата дървесина стои от години, призна в своя коментар на доклада Тони Кръстев. По думите му целите и мерките на WWF и на агенцията съвпадат 100%. Вече се работи за намаляване нарушенията, като в отделните държавни предприятия въвеждат системи за контрол.


По искане на Агенцията по горите "Интерпол България" проучва каква е практиката в други държави при прилагане на наказанията в сектора.


Агенцията по горите е внесла и предложение за промени в Закона за горите, които предвиждат санкции за нарушителите без доходи и възможност да заплатят наложените им глоби. Става дума за полагане на общественополезен труд в тези случаи. Освен това електронният билет ще бъде въведен следващата година.


"Това ще спре възможностите за злоупотреби при превозването на дървесина. Така до края на 2015 г. нарушенията драстично ще намалеят", смята Димитър Баталов, директор на дирекция "Опазване на горите и лов" в ИАГ.


Агенцията по горите да стане независим контролиращ орган, като излезе от  Министерството на земеделието и храните, е друга мярка, която експертите от WWF лансират. Зам.-министърът на земеделието Георги Костов коментира, че подходът на работа на агенцията в момента – повече прозрачност и участие на гражданите, е работещ и достатъчен.


Друг проблем в сектора по думите на Костов е недостигът на бюджетни средства за контролна дейност във всички сфери на икономиката. Той също се съгласи, че в сектора страхът на местно ниво е много определящ. "Става дума за райони, в които гората е единствен източник на  препитание. Хората виждат как се случва незаконната сеч, но ги е страх да говорят, защото ще загубят работата си, те нямат изход," каза Георги Костов и призова за повече гражданска инициатива за подаване на сигнали и съдействие на институциите.


От друга страна 90% фирмите-нарушители нямат страх от наказания и санкции, допълни картината и Димитър Баталов като цитира статистиката, че от 17 хиляди съставени акта едва 14% са изпълнени. 


Пълният доклад на WWF може да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9631 Неутрално

  Това не е никаква новина, всички го знаем, но по важно е какво се прави ПРОТИВ тази незаконна сеч.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Право говорят от WWF, но едни други НПО бранят нарушителите, защото видите ли, горските били расово и етнически мотивирани да ги глобяват. Та така. Държавата не може да угоди и на двете НПО-та едновременно.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  И??? Какво следва от тези умозаключения? WTF, пардон WWF ще ли се сбори с БХК? Защото едните вият ЗА гората, а другите опяват, че Манго, който сече гората, е в правото си. Защото е беден, гладен и само това си може.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#2] от "majorman":

  Изпреварихте ме… със секунди.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 409 Гневно

  Държавата и обществото не печелят нищо! Печалбите са в дървената мафия и търговците! Политиците ги покровителстват! Дървесината основно се изнася на юг!

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  У нас, контрабандистите на дървесина ги прибират на топло...в Парламента...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 712 Неутрално

  аз мисля, че повече от четвъртинка е бракониерство и контрабанда, ама нейсе...

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  Ми кво да правят - над 100 млн лв годишно.....как да устоиш?

 9. 9 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Право говорят от WWF, но едни други НПО бранят нарушителите, защото видите ли, горските били расово и етнически мотивирани да ги глобяват. Та така. Държавата не може да угоди и на двете НПО-та едновременно.[/quote]

  Циганите имат принос в незаконната сеч, не повече от 5%. За останалите 95% - виновни са ... марсианците.

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много ми е интересно какъв процент от горите, в които става незаконна сеч са частни и какви - държавни. За да си отговорите на проблема защо тъй става.

  Циганите са по-видимият, но по-малък проблем в сравнение с организираната дървена мафия.

 11. 11 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#9] от "Haflinger":

  Да, бе! Че те циганите само това правят. В горите се чува само джугашвилска реч и звън на триони. А кой им изкупува "награбеното" е друг въпрос.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Гневно

  Нарушенията и злоупотребите са масови, аз самия лично съм ставал свидетел на такава незаконна сеч в Рила.... и често тези, които трябва да се борят с това престъпление са участници в него! Трябва много по-стриктен контрол на всички звена по веригата на дърводобива.... и този контрол трябва да бъде не само държавен, но също така обществен, като в него се включат и неправителствени екологични организации!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Те и ток си "берат" така, както дървесина!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1462 Гневно

  Шумкарите с Де Пи Са- рите , завзеха горите!
  Те за туй толкоз яростно защитавах орешковото чучело!
  Хаде цацаров, няма ли да се самосезираш????

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Всички партии управлявали през последните години облажават от незаконната сеч, но най-големи са зулумите в региони контролирани от дпс

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#0:"статията"] В тази връзка новият изпълнителен директор на ИАГ Тони Кръстев определи като абсурдно количеството 2,4 млн. куб. м незаконно добита дървесина, посочено от WWF.[/quote]Може да е прав човека, може и да са повече кубиците. Все пак той трябва да знае в/у какъв обем са парите отделяни по веригата.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Ама то и законна ли има.

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  докато собствеността е масово на държавата, всеки по веригата ще си го мести в крачола срещу някой лев, колкото и строг да е контролът на книга.

 20. 20 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това са истинските проблеми, не онова с което ни занимават Борисов и останалите комунисти.
  Разходете се в горите сега, в края на есента. Но не в горите около София, а по-далеч. Ще чуете резачки и ще видите хора с личните си автомобили да попълват запасите си от дърва за зимата, режейки каквото сварят. Ако се опитате да им кажете нещо в най-добрия случай ще ви набият, в най-лошия ще ви застрелят. Ако сте горски пазач, това няма да ви помогне. После тези хора се прибират, псуват властта и искат да живеят като в Германия. Нищо, че колите на някои са изцяло незаконни и вечер шофират пияни на връщане от кръчмата. Самата кръчма пък я държи селския кмет (официално е на брата на жена му) и вътре се пуши (кой вече си спомня онази забрана). Добре дошли в страната на Бойко Борисов, Станишев, Доган и Сидеров.

 21. 21 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Само една моя усмивка е достатъчна за да се получи разрешение за дърводобив" - Доган
  Покровителството над беззаконието от гореспоменатия господин, ще му донесе най-после около 100-на хиляди гласа в повече (които трябва да имат условни или ефективни присъди) на 05.10. Честито на печелившия, който си ги отгледа.

 22. 22 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  В гората не бракониерстват само цигани! Стига с тези митове!

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1853 Весело

  До коментар [#22] от "b_d_s":


  [quote#22:"b_d_s"]В гората не бракониерстват само цигани! Стига с тези митове! [/quote]
  Вярно е...дърводобива е приоритет на ДПС...така наречената дървена мафия...в смисъл, че ако им се намесиш ядеш дървото...

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#22] от "b_d_s":

  Абсолютно вярно, тези, които аз съм виждал не бяха цигани а българи....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#3:"moriarti"]а другите опяват, че Манго, който сече гората, е в правото си.[/quote]
  Стига с манговците ! Тук става дума за почти индустриална сеч, с модерна техника, големи камиони. Не бих се учудил ако 50% от цялата сеч е незаконна.

 26. 26 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 438 Весело

  не сериозно....до 1/4 значи може да е и 1 и 2%,може да е и 23-25 %

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 27. 27 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Системата е ясна: 19/45.
  Очакваме промени след изборите и с новото правителство да стане: 20/60

  Proud to be anonymous!!!
 28. 28 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#22] от "b_d_s":

  Няма кво да му отговаряш на този. Той списва според спуснатото му...

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Щом признават за една четвърт,значи е много повече.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  ДПС вилнее из горите,още от времето на Кобурготски.

 31. 31 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да сте видели ислямска държава с гора?

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  ДПС ДПС.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Гневно

  Проклети!!! Проклети тези които разчитат на природните богатства за да богатеят!!!!! Ползването на природните богатства е това унищожението им Т.е СЛЕД като се иззекат и малкото останали гори пак ще са гладни бедни и нещастни ноооо ще плащат последиците под формата на катастрофи.

 34. 34 Профил на Loco Motion
  Loco Motion
  Рейтинг: 243 Неутрално
 35. 35 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Пътуваш в Сърбия - зелени хълмове, влезеш в Бг сиво кафяви обезлесени хълмове. Освен това у нас като секат широколистни дървета и ако случайно се решат да садят след това, то е иглолистни дървета. В резултат на това, горите ни са пълни с тъпи борчета който за нищо не служат.

  veni vidi fugi
 36. 36 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "BGman 9":

  ДПС е едно. Може би те нанасят най-големите щети. Но не са само те. Спомням се, че и Височеството доста гори поизсече.
  Но аз говорех за дребните бракониери. Отделният бракониер не сече много, но пък като се сумира тази сеч не е малка. А тези дребни бракониери нямат политическа протекция, освен безхаберието на последните правителства. И тези бракониери не са нито само цигани, нито само турци, нито само българи. Тях ги има, защото на властта не ѝ пука.

 37. 37 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Никак не е учудващо разминаването с официалните данни. Самата фраза "невъзможно е да се изчисли" е абсурдна - естествено че може да се направи някакво разумно предположение на база частични данни. Но Бг администрацията обича всичко да е процедури и изчислено до стотинката и не обича апроксимации.

 38. 38 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ако е само 1/4, пак е добре.
  Нo се съмнявам.
  Сечта изпланините не спира, където и да отида, а ходя често.
  Няма как да се възстанови гората при подобна сеч.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 39. 39 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Забранете износа на дървесина и ще създадете хиляди нови работни места. Фирмите ще се принудят да я обработват тук и количествата няма да могат да се крият!

 40. 40 Профил на milenpara
  milenpara
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С риск да разочаровам доста от читателите, искам да кажа, че същата организация сертифицира фирмите от дърводобива и държавните горски стопанства за произход на дървесината и това струва около 5000лв+2000лв всяка година за одит.
  Така, че има сериозен икономически интерес от преекспониране на темата. Като работещ в бранша съм сигурен, че цифрите са абсолютно неверни иначе всеки четвърти камион с дървесина би бил краден.

 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":


  [quote#25:"historama"]Не бих се учудил ако 50% от цялата сеч е незаконна. [/quote]
  Посоката на мисълта,Ви,е вярна.

 42. 42 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Гневно

  Етническата структура "дпс" контролира 90% от дърводобивните фирми, а взависимост от политическата обстановка и до 100% от дейността на горските служители ! Чия е гората - Българска или ... ?!

 43. 43 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Тук първенство държат местните структури на ДПС. Спомням си по времето на първата тройна усойница на Станишев, през местността Беглика в Западните Родопи всеки ден минаваха между 30 и 40 камиона, натоварени с трупи. Това е мое лично наблюдение в продължение на 4 седмици. На всеки двайсетина минути край нас минаваше камион, натъпкан с нарезани дървета.
  Такова масово унищожение на горски масиви, сигурно и в Бразилия не е имало.

 44. 44 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Най-бързата мярка за спасяване на положението е да се забрани тотално износът за примерно 10 г. Тогава 90% от фирмите в бранша ще се оттеглят и ще си намерят друго амплоа. Да се криминализира сечта, една награда от 5 г. в кауша /не глоби!/ ще свърши работа. Но тъй като населението по селата все пак трябва да се топли, да се организират "дни на отворени врати", където всеки може да си набавя дърва безплатно под контрола на горските. Така друг ще извършва санитарната сеч, а държавата само ще я контролира.

 45. 45 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#40] от "milenpara":

  Не е много разбираемо, поясни се моля.

 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelin_todorov":

  кой ще плаща за оскъпената дървесина? Аз със сигурност няма. Само забрани са ви в главите, ей.

 47. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#19] от "ungeheuer":
  Абсолютно правилно,вярно,точно...
  За общата кобила,нали знаете...Колкото до контрола:
  "Погледнато формално-всичко е нормално.
  Погледнато нормално-всичко е формално."-Р.Ралин

 48. 48 Профил на milenpara
  milenpara
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#45] от "aleko":
  Сертифициране за произход на дървесината- система за формален контрол и бумащина, без принос за намаляване на незконната сеч.
  Иначе всеки камион с дървесина се придружава ако идва от гората с превозен билет от съответното горско стопанство с уникален номер, с дата и час и точно описание на дървесината, така че злоупотреби в толкова големи мащаби са невъзможни според мен.

 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Защо просто не се забрани износа на дървесина от България? Толкова ли много гори имаме, та да ги сечем поголовно? Ние да не сме Канада, та да се изхранваме от дърводобив? Въпросът с незаконната сеч може да се реши много просто - чрез забрана на износа. Но политиците нищо не правят в тази насока, явно това положение ги устройва, Защото и те печелят оттам.

 50. 50 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички си мислехме, че от ДПС в гората по-лошо няма, докато не дойдаха на власт ГЕРБЕРИТЕ. Промените в сектора направени от министър Найденов и топ депутата Емил Димитров създадоха условие за концентриране на кражбите и политически чадър над крадците. Политиците пребират голяма час от откраднатото. Не напразно ДПС и БСП запазиха структорите изградени от ГЕРБ. Съвсем случайно директора на едно от дърводобивните предприятия катастрофира и почина 3 дни след като проговори.

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Държава за пример.
  /каква не трябва да е/

 52. 52 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дам много е тъжно в България.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#34:"Loco Motion"]какво можем да направим? да залесим например[/quote]
  Добре ще е да се обърнеш към младежките организации на ДПС и БСП.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4576 Разстроено

  Меко казано неприятна статистика!Живея в полите на централната част на Балкана и понякога,когато отида на разходка в планината за мой ужас виждам нови и нови сечища!

 55. 55 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За това пък имаме една сурия "еко активисти", спонсорирани главно от БСП, които се борят на живот и смърт за около 50 дървета в ски зона Банско и ски зона Витоша.

  Не искам да защитавам Цеко, но каузата на тези псевдо-загрижени за природата изглежда смешно-жалка на фона на тази статия и цяло едно загиващо море, за което дума не се обелва.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 56. 56 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  организираната престъпна група ДьеПьеСье яко кешира от сечта ... ФАКТ! СЪД И КАТОРГА

  it comes from inside, just listen ...
 57. 57 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Страшно нещо е незаконната сеч! Ще се обезлесим с тези темпове!

  Гората не расте за 1 година. Нито за 10.

  Фактът, че не се предприемат никакви законодателни мерки да се противодейства на това зловредно за обществото и бъдещето ни явление, говори за несъмнена топла връзки с покровителите на незаконната сеч.

  Стара приказка е, че "Гората знае, но не казва!"

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Весело

  Ромовете се топлят безплатно с каквито дърва са събрали !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#55] от "lazy_and_sleepy":
  Какви 50 декара ? Я иди да видиш лятото пистите на Цеко колко години минаха той така и не плати за рекултивация на почвите а трева още не никне !?
  ...това са 2-3 хиляди декара !
  http://bulgaria.indymedia.org/usermedia/image/3/pirin-a17.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  След като WWF публикуваха следния плакат:

  http://a.bimg.dk/node-images/209/2200x/209310-falsk-annonce-for-wwf.jpg

  Нито мога да ги гледам, нито да ги слушам, нито да ги дишам. Мизерни нещастници и нищо повече.

 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Трябва ли да се отсече и последното дърво, за да се превърне тази констатация в някакво действие за пресичане на незаконната сеч? За намаляване на разрешената? За активно залесяване?

  goblenka
 62. 62 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#55] от "lazy_and_sleepy":

  Ами поне някой спонсорира в тази насока, много лесно е да наречеш усилията на някой „псевдо„

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK