Чили въведе данък за компаниите - източник на въглеродни емисии

Чили въведе данък за компаниите - източник на въглеродни емисии

© Carlo Allegri, ReutersПрезидентът на Чили Мишел Бачелет обнародва нов закон за облагане с данък на компаниите - източници на емисии на въглероден диоксид, предаде Ройтерс.


Подобен въглероден данък се въвежда за първи път от южноамериканска държава.


Данъкът визира енергийния сектор, по-специално топлоелектрическите централи с мощност от 50 мегавата. Тези предприятия ще трябва да плащат по 5 долара на тон въглероден диоксид.
Топлоелектрически централи, захранвани с биомаса или по-малките централи ще бъдат освободени от данъка.


Новият налог цели да накара производителите поетапно да преминат към чисти енергийни източници и така страната да намали емисиите си на парникови газове и да постигне целта си от намаляване на тези емисии с 20 процента през 2020 г. в сравнение с нивата от 2007 г.


По-рано тази година Мексико наложи данък върху продажбата на някои фосилни горива въз основа на тяхното въглеродно съдържание, като сумата е 3 долара за тон въглероден диоксид. В тази страна компаниите обаче мога да използват въглеродни кредити, за да намалят дължимите от тях суми, но подобно нещо не се предвижда в Чили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK