"Въглеродна карта" показва големите замърсители и най-уязвимите държави по света

"Въглеродна карта" показва големите замърсители и най-уязвимите държави по света

© "Гардиън"Седмица след климатичната среща на високо равнище, организирана от ООН в Ню Йорк, климатичните промени отново са на дневен ред. Безпрецедентните граждански шествия, непосредствено преди събитието в понеделник, призоваха за бързи и ефективни мерки за овладяване покачването на температури, събраха по улиците на големи градове стотици хиляди хора (само в Манхатън – 400 000 души) и показаха, че обществените очакванията са за сериозни глобални ангажименти за намаляване на парниковите газове.


Нова интерактивна карта на въглеродните емисии, която британският "Гардиън" предлага онлайн, е особено актуална и полезна с днешна дата. Чрез анимация, изкривени мащаби, сенки и цветове, карта спомага читателят да добие представа за различните измерения и проблеми, свързани с климатичните промени на глобално равнище като причините и рисковете, които крият тези изменения. Картата е била изработена първоначално като приложение на Световната банка, но във връзка с климатичната среща беше актуализирана за "Гардиън".


Освен стандартните граници и размери на държавите, картата има опцията да покаже – чрез цветове и мащаби, кои са най-сериозните замърсители с въглероден диоксид на международно ниво, кои държави и региони са най-уязвими и застрашени от последиците на глобалното затопляне, както и кои са вече засегнати от климатичните промени, как вредните емисии от отделните държави са се променяли във времето.


Възможностите за нагледна информация, които "въглеродната карта" предлага за различните държави са разделени на секции: базова информация за съответната държава – като площ, население и брутен вътрешен продукт (БВП); отговорности – като количество отделяни въглеродни емисии от твърди горива; CO2 количество, което се очаква да се отдели до края на 2013 г., както и историческа ретроспекция за страната; секция уязвимост съдържа карти с населението в риск, което вече е засегнaто от екстремни климатични проявления, народи, които са в близост до критични нива на океани и морета и бедността по региони.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK