Партиите са съкратили наполовина програмите си за околната среда

Партиите са съкратили наполовина програмите си за околната среда

© Радослав СаровТенденция сред повечето политически участници в предизборната надпревара преди изборите на 5 октомври 2014 г. е, че подходиха към тях със силно съкратени предизборни програми. Това "олекване" – намален обем и конкретика, важи пропорционално и за политиките им, свързани с околната среда. Неясно е защо дори партии, които за предишните избори са имали подробни и ясни програми започват да предлагат общи и неясни ангажименти към електората.


Програмите се движат в посока обобщения и генерални ангажименти от вида "Съхраняване на природата и икономически прогрес чрез устойчиво развитие". Така избирателят няма как да разбере какво му се обещава или какво може да очаква да бъде изпълнено. Важни въпроси като решаването на актуалните и сериозни проблеми, свързани със заменките не са разгледани от нито една програма – в това число и от програмата на ПП "Зелените," които иначе имат подробна и сериозна зелена предизборна платформа, както и серия от изяви и декларации срещу заменките, както и предложения за тяхното решаване.


Това са част от заключенията на платформата "Зелени закони", които срещат политици, експерти и граждани в дебат по важните теми, свързани с опазване на природата. Тази вечер е и поредната им дискусия на тема "Биоразнообразие и териториално устройство".
ГЕРБ


От 199 страници през 2013 година, предизборната им програмата се е смалила с днешна дата на 88 страници като така реалният обем е намален от 3 до 4 пъти. Частта за околна среда и климат в предизборната програма на ГЕРБ от 2013 г. също е намалена от 11 страници на 2 страници, като реалния обем е спаднал още повече. За горите е казано, че ще има "Ефективно използване и опазване на горските ресурси", а за опазването на природата е текстът: "Разработване и приемане на плановете за управление на териториите за защита и изпълнение на мерките", от който не става ясно за какво става въпрос.


От ГЕРБ не са се отказали официално от изключително подробната си програма за "Околната среда" от предишните избори. Затова и отпадането на множество ангажименти за опазване на природата звучи смущаващо.


БСП


От десет страници през 2013 г. програмата на левицата, се смалява почти двойно. От нея изчезва и ангажиментът на БСП, за опазване на Черноморското крайбрежие (който те поеха публично), бързото обявяване на всички зони от Натура 2000 и тяхната защита, както и спирането на безогледното изсичане на горите. Остават единствено не-отмяната на мораториума на шистовия газ и генномодифицираните организми (ГМО).


ДПС


Програмата им за 2014 г. е значително подобрена за разлика от 2013 г. Но и в двете програми няма нищо, свързано с опазване на природата и околната среда. В същото време два мандата именно ДПС беше отговорно за управлението на Министерство на околната среда и водите.


Реформаторски блок


Програмата в областта на околната среда на Реформаторски блок не е особено ясна. Поемат се ангажименти за неща, които вече са направени от предишни правителства, например: "картирането на местообитания и видове". Липсва конкретна програма, свързана с горите. Положителният елемент е обещание за приоритетно приемане на плановете за управление на защитените територии и зони.


Интересно е също така, че един от кандидат-депутатите на Реформаторите – Марта Георгиева от ДСБ има развита персонална програма от зелени политики – наречена "Хартата на Марта".


В списъка с приоритети, свързани със съхраняване на природата, Георгиева е обхванала едни от най-спешните проблеми и ангажименти (в това число и заменките), дори стига създаване на зоополиция за реално спиране и осъждане на насилието над животни. В началото на септември Марта Георгиева беше задържана за 24 часа заедно с още трима души за това, че написали със спрей "Окупатори!" върху Паметника на съветската армия в София.


"Атака"


Програмата на "Атака" липсват каквито и да било ангажименти и приоритети, свързани с околната среда и опазването на природата.


НФСБ


Национален фронт за спасение на България също е сбила обема на политическата си програма, в която има три изречения и за околната среда. Наред с ангажимента "защита на уникалната българска природа", ще се работи срещу "диктатът на платените псевдоеколози" и ще се сложи мораториум върху сечите и износа на дървесина. Проблемът с диктата на платените псевдоеколози е изведен преди точката за съдебната система.


ПП "Зелените"


И ПП "Зелените" спазват правилото на Избори 2014 г. с двойно съкращаване обема на политическата си програма, но пък имат изключително детайлна и конкретна програма в областта на околната среда и опазването на природата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Каква околна среда, хората са гладни.
  ?!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Те и самата околна среда съкратиха наполовина.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Четох с голям интерес, докато стигнах до "Хартата на Марта", където ме стреснаха накаканизаните едно до друго изречения, в един абзац: "...Дори стига и до промяна в Закона за МВР и създаване на зоополиция за реално спиране и осъждане на насилието над животни. В началото на септември Марта Георгиева беше задържана за 24 часа заедно с още трима души за това, че написали със спрей "Окупатори!" върху Паметника на съветската армия в София."

  Искам някой да ми обясни каква е връзката между двете неща?? Зоополиция (подкрепям) и ни в клин, ни в ръкав - някакви несвързани сведения за Марта Георгиева. Можеха примерно да споменат какви оценки е имала по английски в училище, пак щеше да е толкова "релевантно".
  Защо?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain": Околна среда за ядене. Ти какво предлагаш да ядем, когато няма вече чиста околна среда?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Интересно колко от читателите четат програми.
  Тази година на РБ беше много... лековата, да го речем, в сравнение с предни години на ДСБ...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Избирателите, не читателите.*

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":
  Мислиш, че двете неща не са свързани ли?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#4] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  До коментар [#7] от "Никола Георгиев":

  Не виждам как застроените или не плажове помагат на реколтата от череши в Кюстендил? Нещата са свързани, но си има приоритети и потребности, както е казал и Маслоу. Няма как някой да мисли за "картирането на местообитания и видове" на празен стомах. Просто няма.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10084 Неутрално

  Кой на половина, кой на третина е съкратил програмата си за околна среда, а на Атака изобщо не им трябва такава, да се чуди човек.

 10. 10 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  Викаш, да изядем всички дървета за да можем след това да се насладим на луксозните камъни? Няма начин хората да не си стоят най малко гладни ако си разрушават природата

 11. 11 Профил на presivt
  presivt
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Личи си, че някой не е чел планът "Сидеров" именно само АТАКА от всички партии е против застрояването на черноморието, против добива на шистова газ, който ще унищожи природата, против безразборното изсичане на горите! АТАКА иска да има научни институти, които да изследват природата и да следят, за безопасността и!

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1131 Гневно

  Хайде на бетона по морета и чукари. Хайде на шистовия и въглищен газ, хайде после и на ГМОтата.

  Това само потвърждава тезата Всички са маскари.

  Ама а бесило де

 13. 13 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  в планът Сидеров има и построяване на два ски-курорта в националните ни паркове.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mark Twain": Честно казано, аз пък не виждам как ти можеш да не виждаш... кой е казал само "плажове"??? Ако са само плажовете, с мед да го намажеш, дето се вика.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... т.е. най-много са програмите с „общи приказки“, за общо оправдание на кражбите на обществения ресурс за лична облага на псевдо-политиците ни!
  А като се разгледат детайлите и в другите области на “политиките им“ ще се види същата обща алабалистика, която уж обещава, ама нищо не казва ... да не говорим, че никога не се случва, онова, което се обещава ... с половин уста!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK