България и още пет страни ще "намаляват нивото на амбиция" на ЕС за спад в замърсяването на въздуха

България и още пет страни ще "намаляват нивото на амбиция" на ЕС за спад в замърсяването на въздуха

© Юлия ЛазароваМинистърът на околната среда Светлана Жекова и колегите й от Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния определят като "прекалено амбициозно" предложеното равнище на намаление на нивата на определени замърсители в законодателния пакет в областта на чистотата на атмосферния въздух на Европейския съюз. В тази връзка те са се споразумели да работят за "намаляване на нивото на амбиция", приемане само на индикативни цели (за намаляване на нивата на замърсителите) за 2030 г. или създаване на еднакво приложим за всички държави членки корекционен механизъм, информират от пресцентъра на ековедомството в сряда.


В същото време четири от петте европейски града с най-замърсен въздух в ЕС през 2011 г. са български, сочат данните и на последното проучване на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).


Шестте министри излизат с общи позиции по предложението на Европейската комисия за новата Рамка за политиките на Европейския съюз по климат и енергетиката до 2030 г. по време на среща на страните от Вишеградската четворка и Румъния по темите за изменението на климата, качеството на въздуха и управлението на отпадъците
Шестте държави са се обединили също и около идеята за удължаване на срока за постигане целите за рециклиране на различни видове отпадъци, както и целите за намаляване на количествата на депониране на битовите отпадъци. "Необходимо е определянето на по-реалистични цели, в съответствие със спецификите и различните нива на стартова позиция за управлението на отпадъците в отделните държави-членки," смятат министрите.


Окончателното споразумение по политическата рамка за бъдещата политика на ЕС по климат и енергетика до 2030 г. зависи от справедливото разпределение на тежестта между държавите членки и механизмите за солидарност в секторите от икономиката в Европейската схема за търговия с емисии и секторите извън нея, казват министрите в общото си изявление след срещата в Братислава. Неделима част от бъдещото споразумение трябва да бъдат предвидими, устойчиви и ефективни правила за защита на индустрията в ЕС, както и компенсаторен механизъм за държавите членки с нисък брутен вътрешен продукт, който да послужи за модернизация на техните енергийни системи и за въвеждане на иновации в индустрията, смятат те.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Превеждам... Туй сичкото министър, разбийш, ше се бори да си тънем у кочинката и да си дишами газ, мас и таквоз и да спреми, начи, да са прайм на чистници. Никво въздух, никво кислород, начи... само три, осим и дванайси окиси шги гълтами.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Нещо не ми е ясно. Да бяхме сред първите и да искаха от нас още повече - тогава наречи го "прекомерни амбиции". Ама да си безапелационно на последно място и да ти пречи поне 5 за 4 да влезнеш в норма, това какво е?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 836 Гневно

  Е, ако сме в челото на нещо, то е да повдигаме тъпи и подкрепяме вредни инициативи.
  Как може стремежа да се намали замърсяването на въздуха да се квалифицира през призмата на "амбиции"?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Грешната страна на желязната завеса.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2585 Весело

  "намаляване на нивото на амбиция" - изразява всичкото НИ - професионализъм, алтруизъм, глупизъм...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Малко взе да ме е срам че Румънците на които ние гледахме с насмешка се оказаха доста по-Европейска държава от нас. А и който и да влезне сега в ЕС от Балканските държави веднага ще излезне пред нас по ... всичко.
  Да благодарим пак на Съветско-Турската олигархия.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK