Валентин Турн, режисьор на "Вкусът на боклука": Темата за разхищението на храната ме върна към корените ми

Валентин Турн, режисьор на "Вкусът на боклука": Темата за разхищението на храната ме върна към корените ми

© личен архив



Валентин Турн нарича практиката да се изхвърля годна храна скандал. Ядосва се толкова много на огромните количества храна, които се изхвърлят, и на отношението към храната като боклук, че прави документален филм за това. Осъзнава, че с тази тема се връща към корените си. Турн е режисьорът на немския филм "Вкусът на боклука" (2010 г.) – носител на над десет награди от фестивали в Германия, Унгария, Чехия, Китай, Румъния, Словакия, Белгия.


Документалната лента "Вкусът на боклука" е една от общо осем силни продукции, които може да видите по време на "Горичка филм фест". Фестивалът започва този четвъртък (9 октомври 2014 г.) и ще продължи до следващата сряда (15 октомври 2014 г.). Основните теми на внимателно подбраните ленти са универсално значими – водата, екоземеделието, ядреното замърсяване, неконтролируемото топене на ледниците и правилното отношение към храната.


Горичка Филм Фест е част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.




"Дневник" публикува кратко интервю с режисьора на "Вкусът на боклука", специално предоставено от организаторите на "Горичка филм фест".


Бихте ли се представили в пет ключови думи?


– Балканите, Slow Food, смеещ се, мечтаещ, разследващ.


Как попаднахте на темата за храната като боклук и защо решихте, че това е история, която искате да разкажете?


– Бях изумен от самия себе си и по-точно от това колко се ядосах, когато открих колко много хранителни продукти – напълно годни за ядене, се изхвърлят в контейнерите на супермаркета. Заснех всичко това и отново бях изумен колко емоционално реагира публиката. Така реших да направя по-дълъг филм, книга и кампания за скандала, свързан с изхвърлянето на храна. Открих, че се връщам към корените си с тази тема.


Кой беше най-вдъхновяващият герой, когото срещнахте във "Вкусът на боклука"?


– Моята героиня е Вероник, която работи на пазара на едро в Париж. Тя е родом от Камерун и често стига до конфликти с шефовете си, които държат тя да изхвърля храна, която според нея е все още годна за консумация.


Вероник кара нас, западняците, да се огледаме като в огледало. Това направиха и братовчедите ми, които емигрираха през 90-те години от Сърбия и ме питаха неща от сорта: "Как е възможно да има домати през януари месец в супермаркета?" Израснал съм в Германия и никога дотогава не се бях замислял за този безумен факт.


Валентин Турн, режисьор на "Вкусът на боклука": Темата за разхищението на храната ме върна към корените ми

© Валентин Турн, Горичка

Кой беше най-важният урок, който научихте по време на работата по филма?


– Това, че голяма част от реколтата се изхвърля още на полето или във фермите - например това се случва с почти половината от картофите.


Какво трябва да направим в настоящия момент, за да оцелеем на тази планета?


– Трябва да намерим начин да произвеждаме и доставяме храната си по устойчив начин.


Не смятам, че световната търговия и индустрия на семена, торове и пестициди помага в тази посока. По-скоро мисля, че местното и регионалното производство във всяка отделна страна трябва да бъдат подкрепяни и засилени. Това означава и по-малко разхищение.


Какъв е следващият ви филм?


– Засяга точно въпроса, който поставихте по-горе: как ще изхраним 10 милиарда души, които ще живеят на тази планета към 2050 г. Филмът ще се казва "10 000 000 000" и ще тръгне по кината в началото на 2015 г.



След филма "Вкусът на боклука", който ще се прожектира следващия вторник (14.10.2014 г. от 18.30 ч.), Теодора Бакърджиева и Цанка Миланова от Българска хранителна банка ще разкажат за успехите на банката през последните години, работата с държавата и подкрепата на доброволците.


Пълната програма на "Горичка филм фест" може да разгледате тук. Прожекциите на всички филми ще са в кино "Одеон", а цената на билетите е 5 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на true_original
    true_original
    Рейтинг: 374 Неутрално

    напълно съм съгласен с човек - ако някои се натрови от храна годна за консумиране според симпатичната камерунка, това няма значение, какво е човешкото здраве и живот пред хипстарията.

    явно чувството за вина е добра стока за продаване , режисьорът не я изхвърля а продава , яко.

  2. 2 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 625 Разстроено

    Гледал съм филма, направо е покъртителен...

    Път без препятствия не води до никъде.
  3. 3 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Втората снимка ми харесва - на нея пише - около 90% от стойността на храната, която купуваме, всъщност се пада на същински боклук, с други думи - опаковка. При това положение няма никакво значение дали ще изхвълиш и храната с останалото.

  4. 4 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3143 Неутрално

    Ние сме най-бедната държава в ЕС ,но не можем да решим въпроса с даряване на храна.

  5. 5 Профил на razbi.r_v.am
    razbi.r_v.am
    Рейтинг: 374 Неутрално

    не пазарувайте когато сте гладни

    "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK