Решение на екоинспекцията в Бургас отваря пътя към застрояване на Карадере

Решение на екоинспекцията в Бургас отваря пътя към застрояване на Карадере

© Радослав СаровЕдин от последните диви плажове – Карадере, на практика може да бъде застроен след решение на Регионална инспекция на околната среда и водите – Бургас, от този понеделник (6 октомври 2014 г.). В него директорът на инспекцията Антоний Иванов заявява, че инвестиционното намерение за луксозен къмпинг на компанията "Макси І" в местността Карадере не се нуждае от екологична оценка, защото няма вероятност да бъде оказано "значително отрицателно въздействие" на местообитанията в защитените зони, в които ще се строи. Това решение облекчава процедурата по разрешаване на строителство.


В същото време теренът попада в защитената екологична мрежа "Натура 2000" - "Камчийска планина", която опазва дивите птици и в защитената зона "Плаж Шкорпиловци", в която пък има плажни дюни. По закон при намерение за строителство в тях се изисква задължително да има екологична оценка.


За решението на инспекцията първи сигнализира сайтът "Биволъ" преди ден. "Дневник" намери от свой източник решението на РИОСВ - Бургас (виж прикачения файл), и отправи запитване до инспекцията в Бургас, която до момента на публикуване не е отговорила. На публичните телефони на инспекцията не отговаря никой. Засега отворен остава и въпросът защо регионалната инспекция на Бургас издава решения за община Бяла, която попада в област Варна.
Решението на регионалната инспекция идва ден след парламентарните избори и въпреки факта, че преди месец гражданска инициатива "Да спасим Карадере" внесоха подписка, подкрепена от близо 6000 души против застрояването на местността. Същевременно групата заедно със "Зелени Балкани" и "Да спасим Иракли" сезира служебното правителство в лицето на Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите, регионалното министерството и Дирекцията за национален строителен контрол по случая с писмени становища и след лични срещи на страните, институциите са поели ангажимент да извършат проверки по случая. Официален резултат от проверките до момента няма, а според гражданските групи няма и обратна връзка.


Пред "Дневник" собственикът на фирмата-инвеститор Николай Илиев обясни, че не е чел и не е запознат с решението на РИОСВ-Бургас, както и че няма защо да го коментира. "Аз нищо не разбирам от екологични оценки. Затова и възложихме на фирма да ни извърши независима екологична оценка на терена," посочи още той.


Илиев посочи още, че строителство на терен ще има най-рано след две години, защото все още няма изготвени проекти и има още много работа преди това.


Къмпинг с 670 паркоместа, улици, 3-етажни сгради


Инвеститорът "Макси І" иска да строи "луксозен къмпинг" в района на плажа Карадере за максимум 1860 души, става известно от решението на РИОСВ - Бургас. Намеренията, посочени в документа, започват от места за палатки, каравани и кемпери, преминават през бунгала на 2 и 3 нива (т.е. 2-3-етажни сгради) и стигат до  изграждане на вили, СПА център и улици, както и осигуряване на паркоместа до съответните бунгала за максимум 670 автомобила.


"Според заложените намерения явно става дума не за къмпинг, а по-скоро за ваканционно селище, за което би трябвало да има оценка въздействието върху околната среда", посочи за "Дневник" Люба Батембергска от гражданска инициатива "Да спасим Карадере". Още преди месец те са сезирали отговорните институции по случая и са представили официални становища, в които изразяват опасенията си относно въздействието върху хабитатите в защитената зона и зона от екологична мрежа "Натура 2000".


Батембергска посочва още, че инвестиционните намерения се правят на базата на подробен устройствен план за зона за отдих Бяла-север (в която попада Карадере), който няма екологична оценка и е в нарушение на закона. По думите й РИОСВ - Бургас, е потвърдила плана е в нарушение на закона, а екоминистерството би трябвало да спре изпълнението му. "Дневник" отправи запитване до МОСВ по случая.


Гражданската група "Да спасим Карадере" е сезирала и ДНСК на 17 септември тази година да провери дали са спазени процедурите по 8 разрешения за строителство на инвеститора, които са били изтекли и впоследствие презаверени от община Бяла.


Кой е инвеститорът


Инвеститорът, който иска да строи на Карадере, е фирмата "Макси І", собственост на Николай Илиев.


"Макси І" купува имота изгодно през лятото от инвестиционният фонд The Black Sea Property Fund, който напусна страната заради липсата на ясна перспектива за растеж на икономиката. За сделката и намеренията за строителство на луксозен къмпинг в местността писа през юли "Капитал".


Продажбата на 165.5 декара на плажа Карадере е за 1.66 млн. лв., или 10 лева за квадратен метър за имот в регулация на първа линия на морето, купени пет години по рано за 18.9 млн. лева. Сделката е в полза на компанията "Макси I" АД, собственик на жилищния комплекс "Макси" на столичния бул. "Симеоновско шосе".


През юни тази година фирмата внася документи с намерения за строителство в Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас. Проект за къмпинг тогава все още няма, защото инвеститорът иска първо да разбере какви са екологичните ограничения и има ли смисъл да започва строителство. Предварителните проучвания на новия собственик показали, че в имотите му няма нито едно местообитание на всички 166 защитени видове, срещащи се в района. Това беше големият риск и той отпадна, значи ще можем да строим, казва тогава Илиев пред "Капитал".


Нови протести за Карадере


Този петък гражданската инициатива организира протест пред сградата на Министерския съвет от 18.00 ч. Този месец те ще правят и редовно почистване на местността Карадере, в което ще се включат около 40 човека. Този път почистването е под надслов "Да почистим Карадере за багерите".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Риба се лови най-лесно в мътна вода.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ето една преговорна точка на РБ с боко...

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Гневно

  "Значително", "значително"... колко да е значително. Като един лек бой, лек, лек - колко да е лек!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Чакат междувластие за да си прокарат интересите! Така стана с увеличението на капиатала на ЮП!

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Мръсници! Ще го направят въпреки протестите!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Къде си брат, къде си брат, къде си брат? Цялата държава питам!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хванал съм се на бас, че няма да го застроят Карадере-то.

  Няма да го даваме.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Гневно

  [quote#0:"статията"]Засега отворен остава и въпросът защо регионалната инспекция на Бургас издава решения за община Бяла, която попада в област Варна.[/quote]
  Защото там се е отворил парашутът на мошениците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Според заложените намерения явно става дума не за къмпинг, а по-скоро за ваканционно селище, за което би трябвало да има оценка въздействието върху околната среда,"

  Най- накрая и един билдинг на 8 етажа

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 10. 10 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ...."Засега отворен остава и въпросът защо регионалната инспекция на Бургас издава решения за община Бяла, която попада в област Варна....."
  Някой явно яко се е бръкнал в джоба и под масата в Бургас е потекло .
  Кой ли е собственика на Макси 1 ???

 11. 11 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 639 Неутрално

  А нарушаването на закона от длъжностни лица не трябва ли да обезсилва решенията им, освен че трябва да бъдат осъдени?

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Весело

  Забелязал съм че когато някой вестник реши да манипулира читателите си,все телефоните на съответната институция не отговаряли,все питали писмено,но отговор не получавали.
  С една дума:"Слушайте сега ние какво ви говорим по въпроса и ни вярвайте,защото онези се крият от нас като мишки!"

 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#10] от "k.walther":
  В интернет излиза, че е софийска фирма, собственик на хотел Олимп в подножието на Витоша, както и на жилищен комплекс там. http://www.maxisofia.com/uploads/data/imam_imot_txt_MAXI.pdf

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Вжачка,
  ама телефоните на вашите депесарски, комунистически и мутренски институции наистина не отговарят. ти колко пъти си се обаждал на държавна институция, агенция, община?!?

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До всички, които не знаят !!!
  Териториалният обхват на РИОСВ не е на областен принцип за щото те са 16, а областите са 28.
  Съгласно правилника за устройството и дейността на РИОСВ
  (обн.,ДВ,бр.103от23.12.2011) община Бяла, област Варна попада по териториален обхват в РИОСВ-Бургас.

  В никакъв случай не защитавам инвеститора, но законите (ЗООС) и наредбите за (ОВОС, ОС и ЕО) се тълкуват от контролния орган (РИОСВ) както им е угодно, защото няма вписани обективни критерии за оценка.

  Така, че инвеститора вероятно е платил за да получи подобно решение.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Както е тръгнало регионалната инспекция на Бургас може да даде разрешение за застояването и на връх Мусала.

 17. 17 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето и годишен отчет за 2007, има най-различни данни за фирмата:
  http://www.bcci.bg/bulgarian/otcheti/2007/127041392.pdf

 18. 18 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#11] от "vasill":

  Така е НО, ако държавата признае, че нейн служител е нарушил закона, следва да плати обезщетение на инвеститора.
  Има един случай, в който може да не плати, но прокуратурата трябва да докаже умисъл.
  Обаче със сегашната Цацаратура чакай.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 19. 19 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "alextan":

  Аз пък намерих това : http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=7903
  Явно отново собственикът си е един стар комунистически кадър , забогатял от време оно ......
  Направо ми се гади от такива далавери !! Докога ще ги търпиме такива да грабят , докога ????

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#10] от "k.walther":

  Бреговата ивица вече е в ресора на Бургас,
  оставим ли я на гагите, одма ще я поискат до Мента сарай ...

 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":
  До коментар [#17] от "alextan":
  До коментар [#19] от "k.walther":

  момчета, много добър източник на данни е и търговски регистър:

  https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra

  в ляво меню: Справки/Справка по физическо или юридическо лице

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Разграбването и унищожението няма да спре по нормален начин, с управленска и правна казуистика. Трябва да има няколко линчувани и претрепани "началници" за да има някакъв ефект. За грабители и покровители, закони като за мародери.

 23. 23 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Продължават да о**рат Черноморието, а после вият, че няма туристи:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/10/08/2396301_dvucifren_spad_v_broia_na_turistite_tazi_godina/

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Къмпинг с 670 паркоместа, улици, 3-етажни сгради" "не се нуждае от екологична оценка, защото няма вероятност да бъде оказано "значително отрицателно въздействие"?!
  Правителството може ли да спре поредното бетониране?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#23] от "Farewell BG!":

  Вият тези дето наистина нямат туристи, тези дето имат си мълчат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на Emil Merdzhanov
  Emil Merdzhanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мен ми звучи като Обзор например,какъв къмпинг какви 5 лева?Защо отнемат кучешката ни радост?

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2017 Разстроено

  "В него директорът на инспекцията Антоний Иванов заявява, че инвестиционното намерение за луксозен къмпинг на компанията "Макси І" в местността Карадере не се нуждае от екологична оценка, защото няма вероятност да бъде оказано "значително отрицателно въздействие" на местообитанията в защитените зони, в които ще се строи."
  Добре дошли в страната на врачките. Тук на рамото на всеки държавен служител стои по едно духче, което му нашепва как точно стоят нещата. Защо да се хаби излишна енергия за оценки, като в отвъдния свят всичко знаят. То затова обикновено не ти трябва и специализирано образование и доказан опит - какво струват те пред гласчето, дето ти нашепва.

 28. 28 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 592 Неутрално

  [quote#10:"k.walther"]Кой ли е собственика на Макси 1 ???[/quote]
  Николай Илиев или както го знаят Кольо Сиропа преди 1990, а след това - Кольо Памперса, заради бизнеса, който развиваше. Родом от Пазарджик, понастоящем в София. Иначе зад него са еврейски капитали, собственик на хотелите под името Макси в София и Велинград.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Весело

  До коментар [#4] от "Всичко е в твоите ръце":Чакаха да минат изборите, за да не увеличават гласовете за "Зелените" !

 30. 30 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Николай Илиев-Памперса - FULL#SHIT!

 31. 31 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Едно не мога да разбера - през август тази година е имало спад на всички видове туристи по черноморието ни и това, вместо да даде насока на дебилите от строително/хотелиерския бранш, че нещо май не е в ред, им развързва ръцете за презастрояване на всичко, дето е останало.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 32. 32 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Докато не бетонират цялото крайбрежие и планини няма да мирясат... докато някое корумпе като тоя не висно по стълбовете.

  Пак ще се протестира.

 33. 33 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ко? Нье!
  Радан това няма да го позволи!!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Ей тоя Боко,бе.
  Кога успя!
  Затуй сигурно не прави пресконференция.

 35. 35 Профил на muph
  muph
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Става дума за две-три етажно бунгало все пак, не прекалявайте. По смисъла на ЗУТ и бунгалата са сгради. Хората ще правят къмпинг. Нека да се прегледа процедурата и разрешеният, а при необходимост да се направи оценка. Но има ефект на Една жена ми каза и от там лавина.

 36. 36 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 469 Весело

  Що се хабите напразно бре . Ша са строи

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Бургаската екоинспекция се оглавява от истински престъпник, замесен в корупционни афери не само в Карадере, но и в Странджа, несебър . Явно снася нагоре по веригата, защото е несменяем въпреки огромните скандали, които бакшишът създаде...

 39. 39 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#35] от "muph":да си правят скапаните къмпинги с канализации директно в морето в гетото Слънчев бряг, не на един от последните незастроени плажове! Аман от адвокати на мафията!

 40. 40 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 469 Весело

  Е,рехавичко беше протестчето вчера -4 гражданки и един гражданин,ама се е нещо.Пък другия път може и някой селянин да се включи
  Тъй де

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK