До дни екоминистерството отменя решението за Карадере

До дни екоминистерството отменя решението за Карадере

© "Да спасим Карадере"До няколко дни Министерството на околната среда и водите ще отмени решението на Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас, с което разреши на фирма "Макси І" да строи на Карадере без екологична оценка. Това ще се случи най-късно до средата на следващата седмица (сряда, 15 октомври 2014 г.), а дотогава ековедомството ще изчака регионалната екоинспекция да прецени дали ще уважи двете жалби срещу решението й, които са били подадени вчера (9 октомври) в Бургас.


С това се е ангажирала министър Светлана Жекова по време на среща с представители на гражданска инициатива "Да спасим Карадере" и сайта "Биволъ" (сайтът пръв публикува решението на РИОСВ-Бургас), както и Тома Белев от "Зелени Балкани". За поетите ангажименти по време на разговора "Дневник" научи от участник в срещата.


Изненадващо за другите участници, на разговора са присъствали и членове на Националната Асоциация "Българско Черноморие", които традиционно са срещу позициите на природозащитниците и излизат с декларации срещу къмпингуването, срещу гражданските протестите и по-скоро изразяват позициите на инвеститорите.
След като в четвъртък стана ясно, че ековедомството има воля да отмени решението на инспекцията заради установени пропуски, но няма постъпила жалба, за да го действа, няколко граждани подадоха такива още същия ден. В понеделник от гражданската група възнамеряват също да внесат жалба с конкретни мотиви.


С отмяната на решението на РИОСВ-Бургас на практика проектът за т.нар. "луксозен къмпинг" на "Макси І", в който е заложено да има освен места за палатки, кемпери и каравани, и две- и три-етажни бунгала, паркоместа за над 600 коли, улици и спа център, ще трябва да премине през процедура на Оценка на въздействието за околната среда.


Показаната воля от страна на МОСВ за решаване на проблема със строителството на Карадере обаче няма да отмени протеста в защита на местността , който е планиран за петък вечер. "Чакаме Министерство на икономиката и Министерски съвет да съобщят дали ще отменят решението за инвестиционен проект Клас А на Мадара Юръп. Сезирали сме ги," мотивират се организаторите, които подчертават още, че Подробния устройствен план на ПУП Бяла Север няма да спрян, докато не се направи екологична оценка.


На срещата е станало ясно още, че Министерството засега няма да спре Подробният устройствен план на Бяла-Север, който е без екологична оценка, но ще сезира прокуратурата за това. МОСВ ще издаде указания на РИОСВ-Бургас и на община Бяла как да действат при постъпили инвестиционни проекти, така че да съответстват на действащото законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK