Защитните гори да нараснат до 10%, предлага земеделското министерство

Защитните гори да нараснат до 10%, предлага земеделското министерство

© Надежда Чипева, капиталЗащитните гори ще нараснат до около 10% спрямо общата площ на горите в България, ако Министерският  съвет одобри предложение на Министерството на земеделието и храните този тип гори да нараснат с малко над 4%. Това съобщава заместник министърът от служебния кабинет Георги Костов в интервю за "Дневник", което предстои да публикуваме.


Предложението вече е подготвено от ведомството на база на информация и списъци от различните горски стопанства в страната и съвсем скоро ще бъде внесено в кабинета.


В момента защитните гори са около 5% и с новите предложени площи те ще станат почти 10%.
"Това увеличение е сериозна стъпка напред", смята зам. министърът. Той прави и изричното разграничение, че докато защитените територии имат режим на защита на гората и природата от човека, защитните гори защитават човека от природните стихии. Те не са резерватни и техният режим на управление не е свързан със защита на биоразнообразието, а със защитата на такава структура, която осигурява оптимални екоуслуги за човека.


В списъка с новите защитни гори, които са по горски стопанства, експертите от МЗХ са включили гори, които се намират на големи наклони – над 25 – 30%.


"Имаме много доказателства, че наклонът на територията е първият фактор, който е определящ за защитата от порои и наводнения. Скоростта на водата зависи от наклона и когато имаме гора върху силно наклонени терени, тя изпълнява защитна функция, предпазва от наводнения и ерозия", мотивира избора доц. Костов.


Горите, които са в основните водосбори на всички големи и по-малки реки от локално значение също са включени в предложението. Районите около Аспарухово и водосборът на река Скът в горната му част са в този списък за нови защитни гори.


Предложенията са направени по горски стопанства и засягат само държавните гори. За общински и частни се изисква допълнителна работа, защото при ограничаване на един малък собственик, това налага компенсация и изисква по-висока степен на обществен дебат.


Успоредно с предложението за увеличение площта на защитните гори, от МЗХ указват в наредбата за сечите изрично какви ограничения да има в тях. Когато има косвена финансова страна, там дърводобивът ще бъде с по-малка интензивност или изобщо няма да се провежда. Мероприятията стават по трудоемки и по-скъпи като цяло, но това няма да се отрази върху общото финансово състояние на горските стопанства, защото те имат достатъчно други територии, в които да компенсират, посочва още Костов.


Отново в наредбата за сечите, експертите вкарват повече възможности старите гори да бъдат защитени нормативно. В момента над 100 000 ха естествени стари гори на възраст над 100 години са извън защитени територии и са реално застрашени от изсичане.


Четете още за адаптацията на горите към климатичните промени, екосистемните услуги, какво е предприела България след решението на ЕК по заменките, за инцидентите по време на лов в пълното интервю с заместник-министър Георги Костов.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добра стъпка!
  Така трябва, че не останаха!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ... абе, да не вземат да „открият топлата вода“?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 379 Гневно

  В Искърското дефиле се извършва поголовна сеч. Не се извършват залесителни мероприятия, както е по предписание в такива случаи, всичко се изсича до голо. Община Своге, в едно с горски стопанства и други администрации, обслужват дървената мафия вече години наред. Резултатите се видяха при августовските порои. До кога? Трябва ли да се оголи дефилето, за да спрете? Тези дървета, които така алчно сечете сега, са садени преди 50-60 години именно за да спасят ерозиралите склонове край Искър по онова време. Унищожавате системно и методично едно наследство.

 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Това е много добре и силно се надявам да се направи не по български. Също така се надявам, че процента защитени гори няма да се постигне с по-интензивно изсичане на другите....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  От Западна Стара планина та чак до Странджа навсякъде се сече и то не да се прочистват горите, а се секат здрави дървета. Държава, ли? Ядна, тя...

 6. 6 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 217 Весело

  Горите трябва да бъдат защитени на 100% и посегателството срещу целостта и здравето им да бъде инкриминирано деяние!

 7. 7 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Весело

  "ЗащиТНи гори",
  ...то остана милите и сами да се пазят!
  ЗащитЕните!!!

 8. 8 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Весело

  ОК, сори... явно значението им е буквално защитно!

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Само с приказки не става.
  Трябва и работа.

 10. 10 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Добра новина!
  Сега остава и да стане и ще е още по- добре!

 11. 11 Профил на Боби Сандов
  Боби Сандов
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Това е едно от предложенията, които направихме при срещата ни с проф. Близнашки, в първите дни на служебния кабинет.

  "България е част от класическите земи на Европа" Проф. Анастас Иширков
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А със заменките какво стана.Всички си траят,докато отнесем глобата.

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "Р. Дражев":
  +++++++++++++++++++
  Присъединявам се към твоето мнение!Прекалено много горски масиви бяха изсече през последните години и дано държавата започне по-сериозен контрол върху сечта и да се увеличи засаждането на млади фиданки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK