Европейската комисия поиска разширяване на мрежата "Натура 2000" в България

 

© Юлия Лазарова

 Европейската комисия настоя България да определи повече обекти за мрежата "Натура 2000". За това искане от Брюксел днес – в четвъртък (16 октомври), съобщават от пресцентъра на комисията, цитирани от БТА.


Комисията изпраща мотивирано становище и дава на страната ни срок от два месеца (до декември 2014 г.) да предприеме действия за разрешаване на проблема. В противен случай казусът ще бъде отнесен до съда на съюза.


Държавите от съюза са длъжни да определят най-подходящите места за защитени зони за опазването на птичите видове, гласи директивата за птиците.
Първоначално страната ни дефинира достатъчен брой такива зони – 114, но площта на шест от тях е била значително по-малка от изискваната според Списъка на орнитологично важните места, на базата на който комисията и съдът на евросъюза преценяват дали държавите са спазили задължението си по директивата.


Комисията откри процедура за нарушение срещу България точно по този случай още преди четири години – през 2008 г., и макар че много от зоните вече са в съответствие с изискванията, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона "Калиакра" – заради нея има и висящо дело пред Съда на ЕС, и в областта на Рила, където за 17 вида птици, изброени в директивата, не е предоставена достатъчна защита.


"Това писмо се чака от доста време както от страна на Министерството на околната среда и водите, така и от обществеността. В случая става дума за зоната за птиците, но трябва да сме наясно, че комисията неколкократно е изисквала от България и предложение по директивата за хабитатите. И може би до няколко месеца ще има още едно писмо за Рила", коментира за "Дневник" действията на ЕК Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие" – една от природозащитните организации, които периодично поставят на дневен ред този отлаган от страна на управляващите въпрос.


Той изрази и недоумение защо трябва да чакаме Европейската комисия да ни каже нещо, което е очевидно ясно. "Министърът на екологията трябва да може да си върши работата и без комисията да му нарежда за всяка стъпка!"


В тази връзка той подчерта, че няма разлика във вижданията на учени и природозащитници за границите на "Рила буфер", както твърди МОСВ. "Има разлики между вижданията на директора на Национална служба за защита на природата Михаил Михайлов и учени и природозащитници", каза още Аврамов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK