Нови рекордно високи нива на радиация измериха в АЕЦ "Фукушима-1"

Нови рекордно високи нива на радиация измериха в АЕЦ "Фукушима-1"

© ReutersЗа нови рекордно високи стойности на нивото на радиация в подпочвените води от техническия кладенец край първи и втори реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" съобщи компанията оператор ТЕПКО този понеделник (20 октомври 2014 г.).


От фирмата информират, че в проба от тази вода, взета на 17 октомври 2014 г., е регистрирано съдържание на изотопи цезий-134 и цезий-137 от 267 000 бекерела на литър, предава агенция ТАСС, цитирана от БТА. Разрешената в Япония максимална концентрация от тях във водата, която се излива в океана, е 30 бекерела.


Миналата седмица в такава водна проба бе регистрирано най-високото дотогава ниво на радиация в района на АЕЦ "Фукушима-1" след аварията през пролетта на 2011 г. - съдържанието на цезиеви изотопи тогава беше 251 000 бекерела на литър.


Рязката промяна в нивото на радиацията се обяснява с разпространението на заразени частици в подпочвените води заради силните дъждове, предизвикани от два тайфуна, които преминаха наскоро през Япония.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK