Срокът за работа на "Бобов дол" е удължен отново, изтича утре (допълнена)

Срокът за работа на "Бобов дол" е удължен отново, изтича утре (допълнена)

© Цветелина Николаева, КапиталС пет дни е бил удължен отново срокът, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два блока, но само с една сероочистваща инсталация, научи "Дневник". В петък (17 октомври) изтече първоначалната отсрочка, която беше дадена от служебното правителство в началото на септември под заплахата за миньорска стачка. 


Така учредителят на вече представената в новия парламент партия "Лидер" Христо Ковачки (в коалиция с "България без цензура"), който е индиректен собственик на централата, получава поредна отстъпка, за да работи в нарушение на закона, докато приведе работата на ТЕЦ-а в съответствие с екологичните изисквания (което трябваше да е факт в края на 2011 г.).


След изтичането на временното разрешително на 17 октомври е имало ново искане и срокът е бил продължен с още няколко дни до тази сряда (22 октомври 2014 г.) в края на деня.
Ако не беше получила ново удължаване, централата трябваше да намали мощностите си до 180 мегавата при 210 мегавата на всеки от блоковете.


"В момента е удължен срокът за тестовете, тъй като се оказа, че не е възможно резултатите да излязат за това кратко време,"


съобщи за "Дневник" заместник-министърът на икономиката с ресор "Енергетика" Антон Павлов. По думите му след това екоминистерството трябва да излезе с комплексно разрешително, тъй като "не може да се работи в нарушение на закона".


Павлов припомни, че "Бобов дол" е подал ново искане за комплексна оценка към МОСВ. Ведомството дори ги е посъветвало точно как да стане, консултирало ги е, за да не се получава "напред-назад движение на документи, без да има ефект".


Павлов коментира още, че докато не излезе комплексното разрешително, е въпрос на лично решение на министъра на екологията.


"От Регионалната екоинспекция в Перник ще бъде извършена проверка, съгласно компетенциите на министерството и при нарушение, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки," посочиха пред "Дневник" в отговор на въпросите на редакцията по случая, изпратени до пресцентъра на МОСВ. С други думи, ако в сряда в полунощ ТЕЦ-А на Бобов Дол не намали мощностите си, ще бъде санкциониран.


Пред "Капитал Daily" Емил Христов изпълнителен директор на ТЕЦ-а, каза, че продължават да водят преговори с МОСВ и ако не получат допълнително разрешение, ще останат да работят с един блок - този със сероочистващата инсталация и един за студен резерв. В отговор на въпрос, дали ще се организират нови протести в случай, че не получат това разрешение, Христов каза, че не е чул да се организират протести.


Централата получи първоначално отсрочката от служебния кабинет заради приближаващите избори


и под натиска на миньорските синдикати. В началото на септември миньорите от рудник "Бабино", свързан с централата, обявиха протест "с всички позволени и непозволени средства" за заплати и гаранции за работните си места.


До ескалацията на напрежението се стигна, след като Електроенергийният системен оператор поиска изключването на един от двата работещи блока в централата. ТЕЦ "Бобов дол" е на особен режим, тъй като не спази срока, изтекъл в края на 2011 г., за привеждане на инсталациите си в съответствие с европейските еконорми и към днешна дата има три блока, но само една сероочистка. От април експериментално екоинсталацията обслужва едновременната работа на първите два блока - ситуация, която ЕСО поиска да спре през август. Екоминистерството също изказа становище, че двата блока не могат да работят по този начин.


Под синдикален натиск обаче на 7 септември служебните министри на икономиката и енергетиката Васил Щонов и на околната среда и водите Светлана Жекова се срещнаха с ръководството на компанията и с представители на профсъюзите и отстъпиха да удължат "пробните изпитания на сероочистващата инсталация за едновременна работа на блокове 1 и 2".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 613 Весело

  Да не е пак да има избори

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Закривайте ги тия централи всички им плащаме рахата на собствениците им и плащаме скъпото и мръсно производство!!
  Мините да търсят нови пазари тук и в чужбина

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8141 Неутрално

  Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха.

 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ще мине време, но накрая ще я спрат централата, дори в място като България накрая нормалната логика взема връх, въпросът е да не остареем дотогава...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Айде почвайте да ревете срещу Американските централи. Нищо, че хем тока е по-евтин, хем производството е в пъти по-екологично.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Не обичат нашите капиталисти да дават пари за екология и безопасност и това си е...
  ТЕЦ без сероочистка, хотел без пречиствателна станция...
  Барутна фабрика без инструменти...
  Нормален "стандарт" по нашите земи...
  А къде са и общините в цялата схема?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#5:"tashko1"]йде почвайте да ревете срещу Американските централи. Нищо, че хем тока е по-евтин, хем производството е в пъти по-екологично.[/quote]
  Сигурно е по-екологично, но че е по-евтин тока... това е обикновенна лъжа.

 8. 8 Профил на edin_ot_mnogoto
  edin_ot_mnogoto
  Рейтинг: 367 Неутрално

  КОСТОФФ Е ПАК ВИНОВЕН!!! 15/15 9/9 18/18 22/22!!!!!! Но по същество в предприятията на Ковачки няма даже и елементарни условия за работниците, пък да не говорим за опазване на околната среда, защото, ако това се гледаше, щяха да са закрити преди 2-3 години, ама докато носят гласове и пари на #КОЙ и сие, няма как да бъдат санкционирани или закрити.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 847 Гневно

  Онова л*йно Бюреков вкара Ковачки в Парламента. Сега всички ще клекнат и ще му дадат отсрочка не 5 дни, ами 5 години!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха. [/quote]
  Тя би протестирала пред американските ТЕЦ-ове, но никога срещу червен комунистически, ако ще и целият да е като ползван от цял полк турски кенеф.

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Не виждам какъв е проблема? В момента върви проверка за издаване на комплексно разрешително, ако показателите не са в норми не получава и затваря, къде е проблема? А истината е, че ако отговаря на изискванията на замърсяване няма никакъв проблем, освен нежеланието на производителите на скъпа енергия да има източници с евтина - цената на която се изкупува от "Бобов дол" е 68.30 лв.

 12. 12 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "mititu":

  Цената на тока от ТЕЦ-овете е значително по-ниска от всякакви други източници, с изключение на АЕЦ Козлодуй. Така, че понастоящем да говорим, че производството на ТЕЦ Бобов дол е скъпо, според мен е малко смешно.
  ТЕЦ-а в момента продава на цена 68 лв. за мегават а фотоволтаиците на 380 лв. Кое е по скъпо!?
  Друг въпрос е собствеността и доколко се спазва закона.

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanko77":


  До коментар [#12] от "nnikolov_bg":

  А Co2 квотите къде се калкулират ?

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#12] от "nnikolov_bg":

  За фотоволтациите знаем. Там дори се подвизава внучето на виден сатрап от ДС, колил и бесил по лагерите...

  freedom is another word for nothing else to lose
 15. 15 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#13] от "mititu":
  Вятърната енергия на сушата е с приблизителна цена от 105 евро за мегаватчас (мВтч), на газта е до 164 евро, ядрената енергия е 133 евро и енергията от въглища е между 162 и 233 евро. Вятърната енергия, произведена в морето (т.нар. offshore wind), пък е на цена от 186 евро, а слънчевата енергия има цена от около 217 евро за мВтч, се констатира в анализ на данните в доклада, извършен от Европейската ветроенергийна асоциация (ЕВЕА), в която Българска ветроенергийна асоциация членува.''

  това са средните цени за производство на електроенергия / отчитат се производствените разходи, технологичното обновяване, държавните субсидии и разходите за съхранение на отпадъците и екоразходите/

 16. 16 Профил на heyco
  heyco
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Къде са се покрили зелените активисти днес? Това с Бобов дол е абсолютно беззаконие.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Хубаво дето има срок,ама отсрочките-развалят хубавото.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  А дължимите осигурителни вноски дето дължи на НОИ дали не са пропуснали и тях да разсрочат !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Защото не се хапе ръката която те храни.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Сега разбра ли се каква е разликата между т.нар американски централи и Бобов дол барабар държавните Марици
  Непрекъснато се кряка , че токът от тези централи е скъп, но никой не казва с цената на какво замърсяване другите продават по евтино

 21. 21 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yotce": ами сметни сам - Контур Глобул (тогава ЕНЕЛ) вкараха 800 млн. евро за ремонт след като купиха Марица 3, Ей и Ес струва 1.3 млрд. евро инвестиция на зелено. Разпредели по-горните суми върху срока на договора и сравни с цените от Марица 2

 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  "В петък (17 октомври) изтече първоначалната отсрочка, която беше дадена от служебното правителство"

  Я, какво илиза? Близнашки и той Олигарски по същество!

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  Червения олигарх Ковачки до кога ще му търпите номерата, приключвайте му бизнеса и да върви на....

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Т'ва майна Ковачки,първо трови природата(държавата плаща санкциите му),второ не си плаща данъците(82 млн Олигарски му разсрочи за светлото бъдеще) трето продава скъп ток.Четвърто-държи хората си като крепостни и не им плаща заплати. Е по-евтино ще е да се закрие "Бобов дол" и държавата да плаща до живот на миньорите и семействата им. И те ще са по-доволни и ние ще се радваме на по-чист въздух.Бил слъп тока от Мариците на американците.Със сигурност на Ковачки е по-скъп.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "tashko1": Хем си плащата данъците,а на миньорите заплатите и хем НЕК не им плаща( към 4-500 млн в момента)

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Затворете ги тия ТЕЦ-ове. Няма да загубите политическо влияние, защото:
  1. сте служебен кабинет
  2. подчинените на Ковачки и без това гласуват само за неговите си партии за да им пуснат кило кренвирши

  Колкото по-скоро го разкарате толкова по-добре за всички включително и за неговите собствени служители, които ще могат да си намерят препитание с нормален шеф.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха.[/quote]
  Не може, те са високо специализирани, протестират само ако компанията е американска.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  [quote#26:"johnniewalker"]Затворете ги тия ТЕЦ-ове. Няма да загубите политическо влияние, защото:
  1. сте служебен кабинет
  2. подчинените на Ковачки и без това гласуват само за неговите си партии за да им пуснат кило кренвирши[/quote]
  Това ми напомня за кмета на Стара Загора /още веднъж браво на човека/. И без това те циганите си гласуват за който ги купи /разбирай ДПС и БСП/, няма смисъл да им се подмазваме но поне да спасим гората и затова незаконните постройки под булдозера.

  Това е положението с Ковачки, крайно време е да спрат да му правят компромиси на него и на миньорите му, гангрената се реже от корен. И напълно сте прав, най-добрият вариант е това да го направи с служебното правителство.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  [quote#16:"heyco"]Къде са се покрили зелените активисти днес?[/quote]
  Няма ги, когато става дума за български олигарси или руски интереси ги няма никакви, изпълзяват като хлебарки само когато става дума за западни фирми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK