Срокът за работа на "Бобов дол" е удължен отново, изтича утре (допълнена)

Срокът за работа на "Бобов дол" е удължен отново, изтича утре (допълнена)

© Цветелина Николаева, КапиталС пет дни е бил удължен отново срокът, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два блока, но само с една сероочистваща инсталация, научи "Дневник". В петък (17 октомври) изтече първоначалната отсрочка, която беше дадена от служебното правителство в началото на септември под заплахата за миньорска стачка. 


Така учредителят на вече представената в новия парламент партия "Лидер" Христо Ковачки (в коалиция с "България без цензура"), който е индиректен собственик на централата, получава поредна отстъпка, за да работи в нарушение на закона, докато приведе работата на ТЕЦ-а в съответствие с екологичните изисквания (което трябваше да е факт в края на 2011 г.).


След изтичането на временното разрешително на 17 октомври е имало ново искане и срокът е бил продължен с още няколко дни до тази сряда (22 октомври 2014 г.) в края на деня.
Ако не беше получила ново удължаване, централата трябваше да намали мощностите си до 180 мегавата при 210 мегавата на всеки от блоковете.


"В момента е удължен срокът за тестовете, тъй като се оказа, че не е възможно резултатите да излязат за това кратко време,"


съобщи за "Дневник" заместник-министърът на икономиката с ресор "Енергетика" Антон Павлов. По думите му след това екоминистерството трябва да излезе с комплексно разрешително, тъй като "не може да се работи в нарушение на закона".


Павлов припомни, че "Бобов дол" е подал ново искане за комплексна оценка към МОСВ. Ведомството дори ги е посъветвало точно как да стане, консултирало ги е, за да не се получава "напред-назад движение на документи, без да има ефект".


Павлов коментира още, че докато не излезе комплексното разрешително, е въпрос на лично решение на министъра на екологията.


"От Регионалната екоинспекция в Перник ще бъде извършена проверка, съгласно компетенциите на министерството и при нарушение, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки," посочиха пред "Дневник" в отговор на въпросите на редакцията по случая, изпратени до пресцентъра на МОСВ. С други думи, ако в сряда в полунощ ТЕЦ-А на Бобов Дол не намали мощностите си, ще бъде санкциониран.


Пред "Капитал Daily" Емил Христов изпълнителен директор на ТЕЦ-а, каза, че продължават да водят преговори с МОСВ и ако не получат допълнително разрешение, ще останат да работят с един блок - този със сероочистващата инсталация и един за студен резерв. В отговор на въпрос, дали ще се организират нови протести в случай, че не получат това разрешение, Христов каза, че не е чул да се организират протести.


Централата получи първоначално отсрочката от служебния кабинет заради приближаващите избори


и под натиска на миньорските синдикати. В началото на септември миньорите от рудник "Бабино", свързан с централата, обявиха протест "с всички позволени и непозволени средства" за заплати и гаранции за работните си места.


До ескалацията на напрежението се стигна, след като Електроенергийният системен оператор поиска изключването на един от двата работещи блока в централата. ТЕЦ "Бобов дол" е на особен режим, тъй като не спази срока, изтекъл в края на 2011 г., за привеждане на инсталациите си в съответствие с европейските еконорми и към днешна дата има три блока, но само една сероочистка. От април експериментално екоинсталацията обслужва едновременната работа на първите два блока - ситуация, която ЕСО поиска да спре през август. Екоминистерството също изказа становище, че двата блока не могат да работят по този начин.


Под синдикален натиск обаче на 7 септември служебните министри на икономиката и енергетиката Васил Щонов и на околната среда и водите Светлана Жекова се срещнаха с ръководството на компанията и с представители на профсъюзите и отстъпиха да удължат "пробните изпитания на сероочистващата инсталация за едновременна работа на блокове 1 и 2".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Весело

  Да не е пак да има избори

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Закривайте ги тия централи всички им плащаме рахата на собствениците им и плащаме скъпото и мръсно производство!!
  Мините да търсят нови пазари тук и в чужбина

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха.

 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще мине време, но накрая ще я спрат централата, дори в място като България накрая нормалната логика взема връх, въпросът е да не остареем дотогава...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Айде почвайте да ревете срещу Американските централи. Нищо, че хем тока е по-евтин, хем производството е в пъти по-екологично.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Разстроено

  Не обичат нашите капиталисти да дават пари за екология и безопасност и това си е...
  ТЕЦ без сероочистка, хотел без пречиствателна станция...
  Барутна фабрика без инструменти...
  Нормален "стандарт" по нашите земи...
  А къде са и общините в цялата схема?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#5:"tashko1"]йде почвайте да ревете срещу Американските централи. Нищо, че хем тока е по-евтин, хем производството е в пъти по-екологично.[/quote]
  Сигурно е по-екологично, но че е по-евтин тока... това е обикновенна лъжа.

 8. 8 Профил на edin_ot_mnogoto
  edin_ot_mnogoto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  КОСТОФФ Е ПАК ВИНОВЕН!!! 15/15 9/9 18/18 22/22!!!!!! Но по същество в предприятията на Ковачки няма даже и елементарни условия за работниците, пък да не говорим за опазване на околната среда, защото, ако това се гледаше, щяха да са закрити преди 2-3 години, ама докато носят гласове и пари на #КОЙ и сие, няма как да бъдат санкционирани или закрити.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Гневно

  Онова л*йно Бюреков вкара Ковачки в Парламента. Сега всички ще клекнат и ще му дадат отсрочка не 5 дни, ами 5 години!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха. [/quote]
  Тя би протестирала пред американските ТЕЦ-ове, но никога срещу червен комунистически, ако ще и целият да е като ползван от цял полк турски кенеф.

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Не виждам какъв е проблема? В момента върви проверка за издаване на комплексно разрешително, ако показателите не са в норми не получава и затваря, къде е проблема? А истината е, че ако отговаря на изискванията на замърсяване няма никакъв проблем, освен нежеланието на производителите на скъпа енергия да има източници с евтина - цената на която се изкупува от "Бобов дол" е 68.30 лв.

 12. 12 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#2] от "mititu":

  Цената на тока от ТЕЦ-овете е значително по-ниска от всякакви други източници, с изключение на АЕЦ Козлодуй. Така, че понастоящем да говорим, че производството на ТЕЦ Бобов дол е скъпо, според мен е малко смешно.
  ТЕЦ-а в момента продава на цена 68 лв. за мегават а фотоволтаиците на 380 лв. Кое е по скъпо!?
  Друг въпрос е собствеността и доколко се спазва закона.

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanko77":


  До коментар [#12] от "nnikolov_bg":

  А Co2 квотите къде се калкулират ?

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#12] от "nnikolov_bg":

  За фотоволтациите знаем. Там дори се подвизава внучето на виден сатрап от ДС, колил и бесил по лагерите...

  freedom is another word for nothing else to lose
 15. 15 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#13] от "mititu":
  Вятърната енергия на сушата е с приблизителна цена от 105 евро за мегаватчас (мВтч), на газта е до 164 евро, ядрената енергия е 133 евро и енергията от въглища е между 162 и 233 евро. Вятърната енергия, произведена в морето (т.нар. offshore wind), пък е на цена от 186 евро, а слънчевата енергия има цена от около 217 евро за мВтч, се констатира в анализ на данните в доклада, извършен от Европейската ветроенергийна асоциация (ЕВЕА), в която Българска ветроенергийна асоциация членува.''

  това са средните цени за производство на електроенергия / отчитат се производствените разходи, технологичното обновяване, държавните субсидии и разходите за съхранение на отпадъците и екоразходите/

 16. 16 Профил на heyco
  heyco
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Къде са се покрили зелените активисти днес? Това с Бобов дол е абсолютно беззаконие.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Хубаво дето има срок,ама отсрочките-развалят хубавото.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  А дължимите осигурителни вноски дето дължи на НОИ дали не са пропуснали и тях да разсрочат !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Защото не се хапе ръката която те храни.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Сега разбра ли се каква е разликата между т.нар американски централи и Бобов дол барабар държавните Марици
  Непрекъснато се кряка , че токът от тези централи е скъп, но никой не казва с цената на какво замърсяване другите продават по евтино

 21. 21 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yotce": ами сметни сам - Контур Глобул (тогава ЕНЕЛ) вкараха 800 млн. евро за ремонт след като купиха Марица 3, Ей и Ес струва 1.3 млрд. евро инвестиция на зелено. Разпредели по-горните суми върху срока на договора и сравни с цените от Марица 2

 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  "В петък (17 октомври) изтече първоначалната отсрочка, която беше дадена от служебното правителство"

  Я, какво илиза? Близнашки и той Олигарски по същество!

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Весело

  Червения олигарх Ковачки до кога ще му търпите номерата, приключвайте му бизнеса и да върви на....

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Т'ва майна Ковачки,първо трови природата(държавата плаща санкциите му),второ не си плаща данъците(82 млн Олигарски му разсрочи за светлото бъдеще) трето продава скъп ток.Четвърто-държи хората си като крепостни и не им плаща заплати. Е по-евтино ще е да се закрие "Бобов дол" и държавата да плаща до живот на миньорите и семействата им. И те ще са по-доволни и ние ще се радваме на по-чист въздух.Бил слъп тока от Мариците на американците.Със сигурност на Ковачки е по-скъп.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "tashko1": Хем си плащата данъците,а на миньорите заплатите и хем НЕК не им плаща( към 4-500 млн в момента)

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Затворете ги тия ТЕЦ-ове. Няма да загубите политическо влияние, защото:
  1. сте служебен кабинет
  2. подчинените на Ковачки и без това гласуват само за неговите си партии за да им пуснат кило кренвирши

  Колкото по-скоро го разкарате толкова по-добре за всички включително и за неговите собствени служители, които ще могат да си намерят препитание с нормален шеф.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Защо не излезе агитката,дето протестира срещу шистовия газ,да протестира срещу Ковачки,че замърсява въздуха.[/quote]
  Не може, те са високо специализирани, протестират само ако компанията е американска.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#26:"johnniewalker"]Затворете ги тия ТЕЦ-ове. Няма да загубите политическо влияние, защото:
  1. сте служебен кабинет
  2. подчинените на Ковачки и без това гласуват само за неговите си партии за да им пуснат кило кренвирши[/quote]
  Това ми напомня за кмета на Стара Загора /още веднъж браво на човека/. И без това те циганите си гласуват за който ги купи /разбирай ДПС и БСП/, няма смисъл да им се подмазваме но поне да спасим гората и затова незаконните постройки под булдозера.

  Това е положението с Ковачки, крайно време е да спрат да му правят компромиси на него и на миньорите му, гангрената се реже от корен. И напълно сте прав, най-добрият вариант е това да го направи с служебното правителство.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#16:"heyco"]Къде са се покрили зелените активисти днес?[/quote]
  Няма ги, когато става дума за български олигарси или руски интереси ги няма никакви, изпълзяват като хлебарки само когато става дума за западни фирми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK