Екоминистърът сезира прокуратурата за незаконния план на "Бяла-север" в местността Карадере

Екоминистърът сезира прокуратурата за незаконния план на "Бяла-север" в местността Карадере

© Радослав СаровМинистърът на околната среда и водите Светлана Жекова е сезирала прокуратурата във вторник (21 октомври 2014 г.) за обявяване на нищожност на подробния устройствен план за регулация на зона за отдих "Бяла-север", информират от пресцентъра на ведомството. Този план е без екологична оценка и на практика е незаконен.


Зона за отдих "Бяла-север" е зоната в местността Карадере, в която инвеститорите "Мадара Юръп" и "Макси I" имат намерение да строят ваканционно селище и "луксозен къмпинг" и на практика там, където  не е предвидено за застрояване в общия устройствен план.


Още на срещата с представители на гражданска инициатива "Да спасим Карадере" преди десет дни (10 октомври) стана ясно, че ековедомството няма да спре подробния устройствен план, който е без екологична оценка, но ще сезира прокуратурата за това. Според природозащитници и гражданите обаче тази стъпка няма да има реален ефект.
"Прокуратурата е запозната с това компрометирано решение още през 2007 г. Внасянето отново на решение там показва вярата на госпожа Жекова в тази институция, която е обяснима заради дългото й отсъствие от България преди да заеме позицията министър", коментира за "Дневник" Тома Белев от Асоциация на парковете в България, който лично е сезирал прокуратурата през 2007 г. по същия казус.


Според него единственото законово и трайно решение е екоминистърът със свой акт да спре действието му до изработване на задължителната и липсваща екологична оценка и оценка за съвместимост. "Когато министерствата не спазват законите, които прилагат, става трудно защитимо да искат тяхното спазване от гражданите и бизнеса", допълва Белев.


Сигналът на министър Жекова до Върховната административна прокуратура е с молба за извършване на проверка и подаване на протест до съда с искане за обявяване на нищожност на подробен устройствен план - план за регулация на ЗО "Бяла-север", одобрен в нарушение на екологичното законодателство с Решение №26-311/10.02.2005 г. на Общинския съвет - гр. Бяла.


Според становището министърът счита, че решението от 2005 г. на Общинския съвет - Бяла, е издадено в нарушение на нормативната уредба по околна среда и устройство на територията и в случая са налице основания за прогласяване на нищожност на същото. Сред мотивите за това се изтъква, че е извършена проверка, следствие на която е установено, че "за ПУП-ПР "Бяла-север" не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта и обхвата за екологична оценка, въпреки че според действащия материално-правен режим е било задължително да се извърши такава.


В сигнала изрично се подчертава, че одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екологична оценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да видим прокуратурата!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Планът е одобрен с заповед на тогавашният министър.
  Всеки който иска да строи си вади отделно ОВОС или пък може да се направи ОВОС на целия ОУП .Това не е никакъв проблем щото реално там няма какво да се защитава.

 3. 3 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник ,поправете си заглавието .Действащ план не може да е незаконен .По темата Карадере като че ли липсва обективност

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Обективността включва веригата Станишев - братът на Станишев - офшорката, която иска строи - политическите интереси, които лобират за проекта - ерозиралото екологично мислене на фона на бетонираното черноморие.

 5. 5 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обективността в журналистиката включва просто излагане на фактите ,такива каквито са ,а отклонението от това правило мисля е нещо друго .

 6. 6 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#3] от "gorskiq1": Незаконен план не може да е действащ, комай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK