"Да спасим Карадере" потърси подкрепа от туристическия бранш за опазването на местността

снимка от почистването на Карадере тази есен, инициирано от "Да спасим Карадере"

© Мария Минчева, "Да спасим Карадере"

снимка от почистването на Карадере тази есен, инициирано от "Да спасим Карадере"Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" потърси подкрепа за опазване на местността Карадере от браншовите туристически организации, които преди няколко месеца излязоха с Меморандум за устойчив туризъм, в който са посочени като приоритет за развитието на туризма опазването на природата и културното наследство. В сряда (22 октомври 2014 г.) групата изправи отворено писмо до тях, с което поиска публична подкрепа за отмяната на решението на кабинета "Орешарски" за приоритетен инвестиционен проект клас А на инвеститора "Мадара Юръп", който има инвестиционни намерения да строи в местността ваканционно селище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт".


На 17 юли 2014 г. браншови туристически организации се обединиха около Меморандум за устойчив туризъм. Сред подписалите документа са и Българска туристическа камара, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Асоциация за селски и екотуризъм, Бургаска регионална туристическа камара, Асоциация на парковете в България. "Да спасим Карадере" е изпратила призива си до всяка от организациите и е провела първоначални разговори за подкрепа на предложението си за отмяна на клас А. По време на тези предварителни среща е била изразена воля за подкрепа, научи "Дневник".


От инициатива "Да спасим Карадере" атакуват решението, което дава статут на инвеститор Клас А на проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" на "Мадара Юръп" АД, защото според тях то противоречи на Закона за насърчаване на инвестициите и защото много факти сочат, че въпросният проект няма нищо общо със създаването на устойчив туристически продукт. Гражданите внесоха на 25 септември 2014 г. предложение до Министерски съвет за отмяна на решението на предходния кабинета за приоритетен инвестиционен проект на "Бляк сий еко ризорт", а преди седмица изпратиха и около 50 запитвания до пресцентъра на правителството и Министерство на икономиката каква е позицията на служебния кабинет по казуса и дали има намерения да отмени приоритетния статут. Засега обаче те нямат отговор на запитванията си.
Като аргументи, гражданската група припомня, че инвеститорът "Мадара Юръп" АД е офшорна компания, която ще инвестира преобладаващо заемни средства, не е имал досега реална дейност и от съществуването си е на финансова загуба. До този момент няма никакви индикации, че инвеститорът e представил в Министерството на икономиката и енергетиката подробна продуктова и маркетингова концепция, опит или намерения да управлява/да възложи дългосрочно професионално управление на бъдещ туристически продукт, изтъкват още от групата. По думите им положителният икономически и социален ефект за местната общност ще бъде почти нулев. В проекта се поемат ангажименти за изграждане на 5 км от стар междуградски път Варна-Бургас, улична инфраструктура, водопровод и канализация, пречиствателна станция, укрепителни съоръжения при нужда, отпадъчни компостни депа, но липсва подробно технико-икономическо описание на въпросните инвестиции и доказателства и гаранции за осъществяване на тези ангажименти.


"Едно стратегическо разумно планиране на района би трябвало да бъде насочено към стимулиране на друг тип туризъм – алтернативен, селски и пр., който да ангажира местната частна инициатива, вместо да привлича съмнителни офшорни компании с неясни планове за дългосрочното бъдеще на дестинацията и с проекти с необратим отрицателен ефект върху туристическите ресурси.", посочват още гражданите от "Да спасим Карадере" в обръщението до туристическите организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Не вкарват ли Вълчо в кошарката?! ИЗ, НА, В предвид досегашната дейност по БГ крайбрежие, едва ли ще се трогнат или пък може, но за да се намесят ТЕ, като заместници на грешните инвеститори!

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  от експлоататорите на околната среда търсят подкрепа за опазването на околната среда...
  ох, леле...

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Весело

  Време е вече тия от "да спасим Карадере " да си кажат кой им е спонсора .
  Следващото оплакване би следвало да е до арменския поп

 4. 4 Профил на stopet
  stopet
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "На 17 юли 32014 г."
  Ебаси, след 30000 години пак този проблем се обсъжда.
  Сега сериозно, какво искат така наречените защитници на Карадере. В момента местността представлява пущиняк с межди и всичко осрано наоколо, тъй като тези които ползват плажа няма къде да си вършат работата. До там се ходи по черен път през полето. Местните искат нещо да се направи, да се облагороди района, да има работни места - някои пишман еколози не дават. Айде стига вече.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3122 Неутрално
 6. 6 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "stopet":

  Искаме да има едно единствено място, където да няма хотели, дискотеки и тъли от хора. Други въпроси?

  Virtus est medium vitiis.
 7. 7 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#6] от "Емо":

  Е като искате купете си място.Ако нямате пари ,що пък трябва да ходите на море,точно там и точно вие ? А кои сте вие ?
  Ако искаш искаш некои работи безплатно можеш да имигрираш в Куба . Или в Северна Корея .По избор -там морето е безплатно.
  Нещо неясно?

 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#7] от "gorskiq1":

  Отговорът ми е към въпроса "Какво искат защитниците на Кара дере"

  Твоя сарказъм ще го подмина и ще те светна за нещо. По коментара ти усещам, че си мислиш, че хората ходят там защото е по евтино, а те нямат пари. Пробвай да идеш на къмпинг на Кара Дере, после на ол инклузив в Слънчев Бряг и ми кажи кое ти е излезнало по-евтино. В най-добрия случай нещата ще са равни. Къмпингуването не е мизерия и пестене на ари, то е начин на живот и различна почивка. Като любител на тази почивка се оитвам да запазя едно от малкото места, където мога да я практикувам, без да ходя в Гърция например. За тебе и себеодобните ти има достатъчно места. Нещо неясно?

  Virtus est medium vitiis.
 9. 9 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емо":

  Ама абсолютно много ми е интересно къде точно си практикувал опъване на палатка в Гърция ? Къде ?
  Не е обидно да си нямаш парички -е случва се ,ама е много интересно ,когато хем ги нямаш, хем да си с претенции .
  Има хора ,които харесват Карадере,обаче да е благоустроено,да има хотели,къмпинги зеленина,паркове .
  Срещал съм хора които са били на дерето и имам представа какво имат и какво нямат

 10. 10 Профил на stopet
  stopet
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емо":

  За къмпингите съм съгласен, отиваш, слагаш палатка, има вода, тоалетни, ток, всичко. Тук е пущинак. Няма дори път, за какъв къмпинг говориш. Ако там реши някой да направи къмпинг, те и срещу това ще протестират. Крайно време е вече да спре държавата да се съобразява с някакви измислени екозащитници.

 11. 11 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#10] от "stopet":


  До коментар [#9] от "gorskiq1":

  Добре де, няма ли достатъчно места с хотели, благоустроени и т.н. Не разбирам защо да няма едно място, до което няма път, което автоматично го прави непривлекателно за масите хора. Едно място за хора с малко по-различен вкус от вашият. Хора, които не искат ток, паркове, асфалт и бетон. Място, където няма да се буташ с другите и разни мутри да ти искат 50 лв за чадър и шезлонг, щото така са решили. Абе какво ли ви обяснявам, съмнявам се да ме разберете...Наливайте бетона и това е...

  Virtus est medium vitiis.
 12. 12 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Весело

  Почивката на море е скъпо удоволствие .Как всички други си плащат а, некои ора не щат
  Затова наблегнете повече върху некои трудови навици,иначе нема плаж

 13. 13 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Едно стратегическо разумно планиране на района би трябвало да бъде насочено към стимулиране на друг тип туризъм – алтернативен, селски и пр., който да ангажира местната частна инициатива...."
  Какъв алтернативен и селски бе хора,къде в Горица ли? Не ставайте смешни.

 14. 14 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 315 Весело

  До коментар [#12] от "gorskiq1":

  хехе, стана ясно какъв ти е проблема. Дай да ти съберем некой лев да не се излагаш да ядеш банички насред слънчев бряг.

 15. 15 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#14] от "grem":

  Ти мен не ме мисли .По добре се погрижи за твойте братя по съдба на Карадере,чийто порцион е половин хляб и един домат на ден .Е и някоя дренка де . Няма да се учудя догодина ако опасат и лавадата

 16. 16 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Опс- не лавадата, а ливадата

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#4:"stopet"]да има работни места[/quote] проблемът е, че работните места ще бъдат от дейност, която обективно уврежда околната среда.
  Но поминък наистина е нужен.
  Затворен кръг.
  И как предлагат Зелените да го разчупят?
  Уви, никак.

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 388 Весело

  Ха, честито и хак да ви е зелени мръсни комуняги! Вчера ВАС окончателно реши: 1) Сертификата на Мадара за Карадере е ЗАКОНЕН и 2) вие НЕ СТЕ страна по делото и не можете да бъдете, освен ако не купите имота. Така, че съберете 101 000 000 лв и заповядайте да си купите най-застрашения и бъкащ от защитени видове пущинак на света! Пореден удар, след като даже и субсидийката не успяхте да вземете, с повече от 20 % ви падна "рейтинга" от последните избори, ВРЕМЕ ВИ Е ЗА ГЛАД! И така, нека игрите започнат! ))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK