"Да спасим Карадере" потърси подкрепа от туристическия бранш за опазването на местността

снимка от почистването на Карадере тази есен, инициирано от "Да спасим Карадере"

© Мария Минчева, "Да спасим Карадере"

снимка от почистването на Карадере тази есен, инициирано от "Да спасим Карадере"Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" потърси подкрепа за опазване на местността Карадере от браншовите туристически организации, които преди няколко месеца излязоха с Меморандум за устойчив туризъм, в който са посочени като приоритет за развитието на туризма опазването на природата и културното наследство. В сряда (22 октомври 2014 г.) групата изправи отворено писмо до тях, с което поиска публична подкрепа за отмяната на решението на кабинета "Орешарски" за приоритетен инвестиционен проект клас А на инвеститора "Мадара Юръп", който има инвестиционни намерения да строи в местността ваканционно селище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт".


На 17 юли 2014 г. браншови туристически организации се обединиха около Меморандум за устойчив туризъм. Сред подписалите документа са и Българска туристическа камара, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Асоциация за селски и екотуризъм, Бургаска регионална туристическа камара, Асоциация на парковете в България. "Да спасим Карадере" е изпратила призива си до всяка от организациите и е провела първоначални разговори за подкрепа на предложението си за отмяна на клас А. По време на тези предварителни среща е била изразена воля за подкрепа, научи "Дневник".


От инициатива "Да спасим Карадере" атакуват решението, което дава статут на инвеститор Клас А на проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" на "Мадара Юръп" АД, защото според тях то противоречи на Закона за насърчаване на инвестициите и защото много факти сочат, че въпросният проект няма нищо общо със създаването на устойчив туристически продукт. Гражданите внесоха на 25 септември 2014 г. предложение до Министерски съвет за отмяна на решението на предходния кабинета за приоритетен инвестиционен проект на "Бляк сий еко ризорт", а преди седмица изпратиха и около 50 запитвания до пресцентъра на правителството и Министерство на икономиката каква е позицията на служебния кабинет по казуса и дали има намерения да отмени приоритетния статут. Засега обаче те нямат отговор на запитванията си.
Като аргументи, гражданската група припомня, че инвеститорът "Мадара Юръп" АД е офшорна компания, която ще инвестира преобладаващо заемни средства, не е имал досега реална дейност и от съществуването си е на финансова загуба. До този момент няма никакви индикации, че инвеститорът e представил в Министерството на икономиката и енергетиката подробна продуктова и маркетингова концепция, опит или намерения да управлява/да възложи дългосрочно професионално управление на бъдещ туристически продукт, изтъкват още от групата. По думите им положителният икономически и социален ефект за местната общност ще бъде почти нулев. В проекта се поемат ангажименти за изграждане на 5 км от стар междуградски път Варна-Бургас, улична инфраструктура, водопровод и канализация, пречиствателна станция, укрепителни съоръжения при нужда, отпадъчни компостни депа, но липсва подробно технико-икономическо описание на въпросните инвестиции и доказателства и гаранции за осъществяване на тези ангажименти.


"Едно стратегическо разумно планиране на района би трябвало да бъде насочено към стимулиране на друг тип туризъм – алтернативен, селски и пр., който да ангажира местната частна инициатива, вместо да привлича съмнителни офшорни компании с неясни планове за дългосрочното бъдеще на дестинацията и с проекти с необратим отрицателен ефект върху туристическите ресурси.", посочват още гражданите от "Да спасим Карадере" в обръщението до туристическите организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK