Доклад на ЕК: Емисиите парникови газове в ЕС са спаднали с почти 2% през 2013 г.

Доклад на ЕК: Емисиите парникови газове в ЕС са спаднали с почти 2% през 2013 г.

© ReutersВ периода между 2012 г. и 2013 г. емисиите парникови газове на Европейския съюз са спаднали с почти 2% (1,8%), което се доближава и до поставената цел на съюза до 2020 г. Този спад на емисиите през 2013 г. спрямо 2012 г. означава, че емисиите на ЕС са намалели общо с около 19 % спрямо равнищата през 1990 г.


Това показват резултатите от нов анализ на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикуван във вторник (28 октомври 2014 г.) и подготвен за Европейската комисия. Данните от т.нар. Годишен доклад за напредъка в политиката за ограничаване на човешкото въздействие върху климата на планетата, сочат, че Брюксел е на път да постигне и другите две цели, свързани с възобновяемата енергия и енергийната ефективност до 2020 г..


ЕС е в състояние да намали до 2020 г. емисиите парникови газове с минимум 21% от нивата от 1990 г. и така дори ще надмине поставената цел от 20%, показва докладът, като се позовава на прогнозите на държавите членки.
С 14% от крайното потребление на енергия, произведени от възобновяеми източници през 2012 г., съюзът ще успее да достигне и планираните 20% възобновяема енергия до 2020 г. Подобна е тенденцията, що се касае до потреблението на енергия, което намалява по-бързо, отколкото е необходимо, за да се отговори на целта за енергийна ефективност до 2020 г.


В доклада за пръв път се предоставят данни за използването на фискалните приходи от тръжната продажба на квоти в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии. През 2013 г. този нов източник на приходи за страните членки е възлизал на 3,6 млрд. евро. Около 3 млрд. евро от тази сума ще бъдат използвани за проекти, свързани с климата и енергетиката, посочват от пресцентъра на представителството на ЕК у нас и допълват, че с тези приходи се допълват средствата от програмата на ЕС, от която се предоставят 2,1 млрд. евро в подкрепа на 39 мащабни демонстрационни проекта за нисковъглеродни технологии в Европа.


Ситуацията в отделните държави членки е по-разнородна в сравнение с цялостната картина на ниво ЕС. Девет страни напредват с добро темпо за реализирането на трите свързани политическите цели - намаляване на емисиите парникови газове, възобновяема енергия и енергийна ефективност. Няма държава-членка, която да изостава в това отношение, констатират експертите от ЕАОС.


В същото време три държави рискуват да не постигнат индивидуално зададените си цели за 2013 г. по решението за споделяне на усилията (Германия, Люксембург, Полша), а прогнозите за емисии на парникови газове за шест държави членки сочат, че те няма да постигнат своите цели за 2020 г. чрез вътрешни политики и мерки. Това са Австрия, Белгия, Финландия, Ирландия, Люксембург и Испания. Прогнозите на държавите членки показват малко или никакви съкращения на вредните емисии в секторите транспорт и селското стопанство.


"Постигнатото по отношение на целите в областта на климата за 2020 г. показва, че Европа е готова да действа по-активно. И което е още по-добре, то показва, че ЕС реализира значителни намаления на емисиите. Значи политиките работят. Така миналата седмица лидерите на ЕС решиха да си поставят още по-амбициозна цел за намаление с поне 40% до 2030 г. Това ще изисква значителни инвестиции. Затова е окуражаващо, че страните членки са решили да използват по-голямата част от своите настоящи приходи от СТЕ на ЕС за инвестиции в областта на климата и енергетиката и да продължат прехода към нисковъглеродна икономика", каза Европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор.


Миналата седмица, европейските държавни глави се договориха за новите цели за 2030 г., за намаляване на емисиите парникови газове с поне 40% спрямо нивата от 1990 г., за увеличаване на възобновяемата енергия най-малко с 27% от крайното потребление на енергия и минимум намаление с 27% на консумация на енергия.


Настоящите прогнози за 2030 г. показват, че са необходими още усилия на национално и европейско равнище, за да постигне ЕС новите си цели за 2030 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Весело

  Дневник, няма ли да разберете, че тез големи, широки неща на снимката не са комини? И съответно беличкото не е пушек?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статистика на хартия

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK