Екоминистърът: Няма разрешение за проучване за газ и нефт в Добруджа, има само работен проект

Екоминистърът: Няма разрешение за проучване за газ и нефт в Добруджа, има само работен проект

© Надежда Чипева, КапиталРешението на Министерството на околната среда и водите от август 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ при Вранино е само на ниво работен проект, в който не се предвижда извършване на полеви действия и проучвания, няма и внесено все още инвестиционно намерение. Това увери министърът на екологията Светлана Жекова от трибуната на парламента по време на изслушване в пленарната зала в четвъртък.


По думите й именно въпросното решение от 26 август и поставените в него задължителни условия гарантират изпълнението на проучвателните дейности в съответствие със законодателството по околна среда. "Това решение не е разрешение по смисъла на Закона за подземните богатства. С него се съгласува работен план за търсене и проучване на природен", каза Жекова. Въпросният работен план е представен в МОСВ за оценка и преценката единствено на въздействието върху защитените зони", подчерта тя.


По думите й сондажите са в работния план на проекта, но са далеч във времето, защото на този етап няма технология и места за провеждане на сондажите, и допълни, че това е предмет на друга оценка. За да се дава разрешение на всяка нова дейност, включително и на 10 хил.м нови сондажи, ако се стигне дотам, това подлежи на оценка за влияние върху околната среда.
Става дума за решение № 28 – ОС/2014 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок "1-11 Вранино". Решението предизвика остра негативна реакция и протести, а от ПП "Зелените" и от БСП се обявиха срещу решението.


Жекова обясни, че едва когато има постъпило инвестиционно намерение и е ясно дали е подходящо да се добива в съответствие с българското законодателство, тогава ще има и оценка на въздействието върху околната среда и широки обществени обсъждания с всички заинтересовани страни. Тя подчерта, че всяко следващо действие, свързано със сондажни дейности, следва да премине през съответните процедури по оценка на въздействието върху околната среда. Министърът уточни, че за всяка следващата година ще има отделно разрешително.


Министърът се позова на влезлите в сила от 2012 г. разпоредби в Закона за опазване на околната среда, според които всички проучвателни сондажи на нефт и газ са предмет на процедурата по ОВОС в България. По думите й страната ни е една от малкото държави, които въвежда задължителна такава оценка или преценка за ОВОС по отношение на добив на природен нефт и газ.


Светлана Жекова пое личен ангажимент да бъде спазен стриктно законът за опазване на околната среда, да има публичност на решенията и разрешителните и да се проведе широка разяснителна кампания и обществено обсъждане по казуса, който засяга най-плодородните земи в страната – Добруджа. "Мога да поема този ангажимент, защото вярвам, че именно диалогът и широката кампания и информираност на всички страни са пътят за разрешаването на проблемите", каза тя от парламентарната трибуна в отговор на запитване на депутата Борислав Великов от Реформаторския блок. В тази връзка екоминистърът заяви, че във ведомството са свикнали да минават през такива тежки случаи, и даде за пример Корал и Карадере. "Вярвам, че ще ги разрешим."


Жекова потвърди също, че участието на учени и експерти в тези обсъждания е изключително ценно, за да може в крайна сметка да се вземат информирани решения. МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ, увери още тя.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  дано скоро да има и да започнем да добиваме шистов газ и нефт.....
  За колко народ тогава хранилката от московците ще свърши...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]а колко народ тогава хранилката от московците ще свърши... [/quote]

  Оооооооо, заблудений ... Айде на бас, че ГАЗПРОМ ще е най-големият концесионер на ШГ у нас, ако се разреши!!!

 3. 3 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добруджа отдавна е проучена и то не веднъж.
  Явно, става дума за нещо друго и трябва ясно и точно да се каже какво е.

 4. 4 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В Добруджа? Ще дупчат Добруджа? Ае да видим къде сега са зелените.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Гневно

  Хоро няма да играем!
  Само сме си повикали оркестъра... Да ни е под ръка!


  А дебело дърво?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 6. 6 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До 1: Ти нормален ли си? Да надупчим Добруджа ли? Безсрамник.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добруджа е "дупчена" и то много. Нямате си представа за огромният брой сондажи които са правени.
  Сега въпросът е съвсем друг и до сега не съм чул някой да го обясни ясно на народен език, така че всички да разберат за какво става дума.

 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#3:"dissident"]Добруджа отдавна е проучена и то не веднъж.
  Явно, става дума за нещо друго и трябва ясно и точно да се каже какво е. [/quote]
  ... да, тъй е... проучена е. Явно е, че т'ва "ново" проучване е мно'о сАмнително.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#6:"paladin"]До 1: Ти нормален ли си[/quote]
  ... тц, не е... монетариС е.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 10. 10 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не си го и помисляйте!

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И какъв ще да е тоя работен проект, в който не се предвижда извършване на полеви действия и проучвания, без внесено инвестиционно намерение и без никакви сонди?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#3] от "dissident":

  Ми то е казано. Иска се добив на природен газ от въглищните пластове. Като надеждите са да използват вече направените значителен брой сондажи.
  А дали ще се стигне до добив зависи от допълнителните проучвания.
  И между другото пластовете са много надълбоко. Така, че всякакви притеснения за изтичане от слоя са меко казано излишни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цецо":

  Допълнителни проучвания за въглищата не са нужни.
  Когато се правеха проекти за добива им, работех в института който ги правеше. Всичко се знае, освен ако не са унищожили данните и докладите.
  Някои от пластовете са много тънки и затова, още тогава, се говореше за алтернативни методи. Един от тях е заразяване с бактерии, които "ядат" въглищата и отделят газ. Най-големият проблем бе много дебелият водоносен слой, но и той се преодолява, със замразяване.
  Сондажите от онова време навярно не би могло да се ползват. С времето са се унищожили. Но няма да е проблем прокарване на нови.
  На тези дето се боят от сондажи, да са спокойни. Работи ли се както трябва няма да има проблем. Единственото от което някой трябва да се бои е недобросъвестността на фирмите които ще се занимават с процедурата.

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":

  Това за сондажите е от сайта на фирмата. Ако могат да се ползват би свалило цената. За добива на газ се предвиждат и хоризонтални сондажи в пластовете.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не давам да се дупчи българска земя, особено пък плодородна Добруджа. Не ми го побира акъла какви маниаци искат да го правят. За затвора са.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  Няма разрешение за проучване за газ и нефт в Добруджа
  ------------------------------------------------------------------
  АМИ КАТО ГО ЧАКАТЕ ОТ МОСКВА ТОВА РАЗРЕШЕНИЕ
  много ясно,че няма да има....

 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#12:"Цецо"]И между другото пластовете са много надълбоко. [/quote]
  1300 метра. Не е много.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1193 Весело

  До коментар [#6] от "paladin":
  До коментар [#9] от "ДЗВЕР":
  И аз казвам тц...

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Дори да откажем сондажите, полза никаква. Както знаете, газовото находище в нашата Южна Добруджа и това в румънската Северна Добруджа е едно и също, един общ кладенец. Под земята държавни граници няма. Но Румъния вече разреши проучването за шистов газ, заради което имаше и протести там. Ако тези проучвания отровят румънската част на Добруджа, ще отровят и другата й половина - българската. Това е все едно аз и съседът ми да пием вода от един и същи резервоар с две кранчета в двете къщи. Но той сложил отрова в резервоара откъм неговата част, значи ще се отровя и аз. Това е общо взето.
  Ако човекът е толкова алчен, че да си отрови земята, даваща му хляб, за да печели пари от изчерпаеми подземни ресурси, тогава той сам си копае гроба. Газ има много - американски, катарски, азербайджански, американски втечнен. Просто трябва да направим тръби и край с руската зависимост.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 624 Весело

  Никакво дупчене, никакви интерконектори! Доставчикът е един вовеки веков. Ясно ли ви е бе роби! Всеки който застане на пътя му го чака преврат, самолетна катастрофа или редка болест.

  EU now have 1 GB empty space
 21. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Шистовата революция, ще отнесе Октомврийската революция !

 22. 22 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  БСП е против, както и Газпром и Путлер. Тия всичките, барабар с нашите тролчета са големи еколози......

  chavo64
 23. 23 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Колко много ЧервеноРуска Сган изпълзя за да защитава интересите на масковците

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До такава степен са промити мозъците на хората от петата колона, че са готови на всичко, само и само да остане всичко в ръцете батьошка-цар.
  И колкото и да е жалко, че ние не сме си решили и не си решаваме сами въпросите, то благодарение на членството ни в ЕС и това че в Румъния, Полша нещата вее са в ход, в сравнително скоро време ще падне монопола на Газпром. И точно затова е важно, да не влезем по стар обичай в поредните дългове към големия брат, при това съвсем безсмислено.

 25. 25 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това е все едно месаря да успокоява защитниците на животните с думите: спокойно само точа ножовете...

 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В интерес на истината нещата в Полша ги закриха, просто шистовия газ си е балон, но щом някой дава пари залудо може да се вземат, пък той да си гони шистите из балканите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  България е страна с малка територия и всеки сантиметър е скъп.....не може да си позволи лукса да унищожи плодородни територии като Добруджа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дундурук":
  Айде на бас. Та Газпром нямат технология да добиват техния си газ по конвенционален способ, търсят холанци и италианци да им го добиват, та камо ли фракинг. Русия е една голяма бензиностанция, няма нито знания, нито технология.

 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "paladin":

  аз например искам да скъсат от дупчене каквото и да е, стига това да доведе до повече просперитет на българите. И защо да не се дупчи Добруджа? С клаузи ако станат инциденти каквито в нормалните държави?

  Но вас това не ви интересува. Вие искате "равенство", което съществува само в мизерията. Готови сте българите да гладуват, без да имате понятие от шистов газ.

 30. 30 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  До какъв просперитет може да доведе едно надупчване на земята с химикали, особено пък плодордна такава, българската житница Добруджа.
  Никога не бих си дал земята за такива експерименти. Това е отвратително и няма никакво значение в чий или срещу чий интерес е.
  Освен това сме много малка държава да правим такива глупости.
  САЩ и Русия са огромни държави, нека се дупчат щом искат.
  Вместо това защо да не развиваме силно еко земеделие?

 31. 31 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "Уточнител":

  Наивнико или платен, защитаваме малката си държавица. Иска ми се да ти кажа нещо цветисто, но моди дебне.

 32. 32 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е това е българинът...
  Под толкова важна тема само 30 коментара.
  Виж ако е за Путин, Бобко или Радан ще са вече над 300.

 33. 33 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#30] от "paladin":

  ами ти развивай на твоята територия, аз бих развивал на моята шистов газ, че мисля, че там ще има повече пара. Стига да не тровя твоята земя, не би трябвало да имаш правото да ми забраняваш. Еко земеделие също сигурно не е лошо, но едва ли в него има повече пари отколкото в огромни количества шистов газ.

 34. 34 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#33] от "ungeheuer":

  Не стига, че ядем вредни храни, дишаме мръсен въздух, ами сега ви се иска да си прецакаме и земята и водата....
  Няма какво да ти обяснявам, повече щом само парите те интересуват.

 35. 35 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В този форум мненията нещо са сбъркани.
  БСП и фракинг- Против двете съм. "Червените били против шистовия газ"- чиста конюнктура. Ако бяха на власт щяха друго да говорят. Те закони промениха и Пеевски нацначиха за шеф на ДАНС - няма свято за тях и майка си ще продадат за ИДЕЯТА!

 36. 36 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тук един говори за пари и просперитет- а здравето какво е? Млади хора боледуват от инсулти, диабет и не знам каква е точно болестта на щитовидната жлеза? Бъдешето и парите са на чисти храна, въздух и вода, но сме още много далеч от желаното?

 37. 37 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Шокиращи са коментарите тук! Всички са абсолютно съгласни да си дупчим житницата, да си изтровим половин България и единственият им довод е " да сме независими от Русия". Абе, глупци, когато на онези хора земята и водата изтровят, откъде ще внасяте? Всякакви добиви са до време, земята е за поколенията. Вие сте безотговорни и лекомислени. Думи нямам!

 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#34] от "paladin":

  не разбирам кой ви кара да ядете насила вредни храни. Ако имаме пари, ще си купиме по-хубави храни. Нищо не искам да си прецакам, просто не виждам какво общо има дупченето с "прецакването на добруджа".

  Мръсният въздух пак е причинен от безумните предприятия, които уж щяха да ни тикат напред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK