Зам. министър Георги Костов напомни за нуждата от актуална информация за състоянието на горите

Зам. министър Георги Костов напомни за нуждата от актуална информация за състоянието на горите

© Надежда Чипева, капиталНеобходима е актуална информация за реалното състояние на българските гори, а това може да се случи само с една прецизно направена Национална инвентаризация на горите.


Това напомни заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, цитиран от пресцентъра на ведомството. България още не е започнала такава инвентаризация и трябва да се подготви внимателно и навреме за този процес, който трябва да приключи до 2018 г.


Костов подчертава, че Националната горска инвентаризация няма алтернатива. Това ще дава точна моментна снимка на състоянието на горите във всеки момент и ще подпомогне процеса на взимане на решения и планирането на средствата за управление и изпълнение на стратегическите документи. Това свое изявление зам.министърът е направил по време на семинар на тема "Възможности на новата Програма за селските райони 2014-2020 за подобряване състоянието на горския сектор в България, за създаване и поддържане на жизнени и продуктивни гори" във Велинград.
Зам.-министърът е изразил удовлетворение, че в рамките на служебния мандат се водят дискусии с неправителствения сектор и всички партньори по стратегически проблеми, засягащи горския сектор от голям обществен интерес.


На семинара са присъствали представители на лесовъдни и дървопреработвателни неправителствени организации, общини, експерти от Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия. Станислав Банчев от дирекция "Развитие на селските райони" е представил възможностите за подпомагане по горските мерки на новата Програма за развитие на селските райони за 2014-2020, обсъдени са били и коментарите на ЕК по тях.


В семинара участие е взел и представителя на Световна банка Андрю Мичъл със сравнителен анализ за структурата на собствеността и управлението на горите в страни от Източна Европа, извън Европейския съюз, получили подпомагане по проекти на банката за развитие на горския сектор.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Това ще стане много трудно, защото е против интересите на ДПС. Те си дерибействат от много години в този сектор.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Щом като човек като Георги Костов, който все пак има достъп до най-точните съществуващи данни за горите казва това - значи наистина се налага да се направи такава инвентаризация.

 3. 3 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Господин Костов - тъкмо този господин Костов - е един измежду малкото стойностни българи, дето още оцеляват и вършат работа в страната ни!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Нека ползват германския опит 30 % от територията на Германия са гори. Те са картотекирани и разделени на квадрати в които са описани всички намиращи се в квадрата дъвета по видове и състояние - здрави болни предназначени за сеч и т.н . Защо те да го могат , а ние не??

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  Актуалната информация сигурно ще бъде ужасяваща.

 6. 6 Профил на woodsoul
  woodsoul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инвентарозация е необходима незабавно.Лесоустройствените проекти,които се изполват в отделните горски стопанства не са достатъчна база данни за горите, тъй като първо са за определена територия,в рамките на отделните стопанства и второ,напоследък лесоустройствените фирми изготвящи ЛУП ,намаляват теренните(преки измервания).Глобална инвентаризация би дала възмижност да се види как ,в зависимост собствеността се стопанисва дадена територия,интензивността на мероприятията(основно сечи)по райони,и изобщо много.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK