Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка

Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка

© Велко Ангелов, Капитал



Чушки с ориз и гъби от село Зелено дърво; тревненска гъбена чорба; вегетарианска мусака по тревненски; "Лъжлив Съби" от Габровско; тревненска салата от чушки, сини сливи и праз; тревненски сач с пилешко и свинско; патладжан по тревненски; пикантен боб с маслини; свинско с картофи; печената тиква с мляко, мед и орехи; содената питка със сирене и тревненската чорбаджийска запеканка.


Това са 12 автентични рецепти, традиционни за местните хора в района на Природен парк "Българка". Всички тези ястия могат да бъдат изпробвани през целия месец ноември в ресторантите на "К-експрес" в София, Пловдив, Бургас и Варна.


Инициативата е част от кампанията "Кулинарните тайни на природата" на природозащитната организация WWF. Тя е част от дългосрочния проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони".




10% от сумата, събрана от продажбата на храните по рецепти от парк "Българка", ще отидат във фонд, който ще се изразходва за възстановяването на средностаропланинска овца по пасищата в района на парка.


"След края на кампанията с набраните средства ще закупим агнета от застрашената от изчезване порода. Ще предоставим тези животни за отглеждане на стопани от района на парка, за да можем постепенно да възстановим породата и по този начин да съхраним планинските пасища и цялото им биоразнообразие", разясняват идеята си организаторите на кампанията от WWF.


Инициативата им е част от пилотна схема за плащания за екосистемни услуги "Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии", разработена от WWF.


Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка

© WWF


Три от традиционните рецепти – според старите книги и местните хора, от Природен парк "Българка", предоставени от WWF:


Тревненска гъбена чорба


Тревненци се гордеят с тази чорба, защото от начина на приготвянето й е произлязъл изразът "прост като гъбена чорба". Тя се приготвя от няколко вида горски гъби, които са налични според сезона. Прибавят се ориз (фиде), лук, тарос (естрагон), смлян черен пипер и сол на вкус. От смесването на различните видове гъби се получава много пикантен аромат, който се запазва именно от липсата на много подправки.


Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка

© WWF


Тревненска салата


Продукти: домати, печени червени чушки, лук, чесън, магданоз.
Приготвяне: Чушките се обелват и се подреждат цели. Доматите се нарязват на едри късове и се подреждат около чушките. Лукът се нарязва на кръгчета и се подрежда върху чушките. Чесънът се поръсва. Преди да се сервира, салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз.


Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка

© WWF


Свинско със сини сливи


Необходими продукти:
свинско месо - 500 - 600 г,  праз - 2 стрък,  сини сливи - 5-6 пресни или 7-8 сухи, доматено пюре - 2 с.л., вино - 150 мл, бульон - 1/2 ч.ч.,  сол - на вкус, черен пипер - към 1/2 ч.л., червен пипер - 1/2 ч.л.,  масло - 1 с.л., захар - 1 ч.л., сладко - 1 ч.л. сладко от сини сливи,  чубрица - на вкус, може мащерка, майорана, риган. Може да бъде приготвено и с картофи.


Приготвяне на свинско със сини сливи:
При приготвянето на рецептата може да използвате пресни или сушени сини сливи. Във втория случай накиснете сливите за една нощ във вино.


Нарежете свинското на парчета, загрейте мазнина в съд и сложете месото да се запържи равномерно до златисто. Вади се и в същата мазнина се запържва до омекване накълцания праз.
Добавете месото, разполовените сливи (без костилки), захарта, сладкото и разбъркайте, като долеете и виното. Щом алкохолът се изпари, се долива бульонът, разреден с доматеното пюре.


Добавете от подправките и задушавайте до омекване на месото.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1340 Неутрално

    тревненска салата от чушки, сини сливи и праз - знае ли някой как се прави? Звучи много интересно.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  2. 2 Профил на Imeto mi
    Imeto mi
    Рейтинг: 530 Неутрално

    ммммного хубава инициатива.

  3. 3 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 347 Разстроено

    Бракониер дървосекачът Али Алиев още ли се подвизава като директор в този парк?

  4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2674 Весело

    Като се ползва думата ''традиция'' е редно да се внимава повече !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  5. 5 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1425 Неутрално

    Ето това трябва да се развива у нас и в нашите ресторанти, а не да се поднасят някакви измислени чуждоземни мутации.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK