"Грийнпийс" - България: ТЕЦ "Варна" е неконкурентна и води до загуби

"Грийнпийс" - България: ТЕЦ "Варна" е неконкурентна и води до загуби

© Анелия НиколоваКазусът около бъдещето на ТЕЦ "Варна" достигна своя логичен завършек след като няколко месечни дискусии собственикът на централата – чешката компания ЧЕЗ, и държавата, достигнаха до извода, че "разработеният финансов модел показа, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, заявяват в своя позиция по случая от "Грийнпийс" – България и "За Земята", разпространена до медиите в четвъртък (6 ноември 2014 г.).


Природозащитниците подчертават, че в сегашната ситуация ТЕЦ "Варна" е неконкурентна на пазара - необходимостта от екологизация и промените в начина на разпределение на студен резерв (който беше основната дейност на централата), водят до загуби и изискват средства, които биха могли да се инвестират в намиране на алтернативни работни места на засегнатите работници. Освен това, работата на централата води и до увеличаване на енергийната зависимост на страната от външни доставчици, тъй като тя разчита на доставки на въглища от Украйна.


"Смятаме, че постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите горива е екологична и икономическа необходимост, която, ако се извърши с необходимото добро планиране, ще намали сътресенията върху икономиката и населението в засегнатите райони," посочват още от "Грийнпийс" – България и "За Земята".През последните две години те публикуваха доклади, които показват пагубното влияние на въглищата върху околната среда и здравето на човека.
Според тях, анализите в енергийния сектор показват, че през последните години в България се наблюдава и трайна тенденция за намаляване на употребата на електроенергия. Това дава възможност постепенно да бъдат изключвани от енергийната ни система съоръжения за производство на електрическа енергия и е в интерес на обществото да се случва, вместо да плащаме за студен резерв. "Логичният избор за съкращения следва да бъде насочен към най-замърсяващите източници: ТЕЦ-овете, работещи на въглища," настояват еколозите.


Те припомнят, че въглищата, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната, са сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) и окиси. Отделените парникови газове при горенето на въглища – над 50% от всички парникови емисии в България, допринасят за изменението на климата и екстремните климатични явления. Всичко това се отразява неизменно върху здравето на хората и води до редица заболявания, подчертават природозащитниците.


Един от основните и най-тревожни въпроси, свързани със ситуацията в ТЕЦ "Варна" и извеждането й от експлоатация, е загубата на работни места, пишат още от "Грийнпийс" – България и "За Земята" като добавят, че алтернативна заетост за висококвалифицираните кадри оттам е например секторът за повишаване на енергийната ефективност, който генерира все повече работни места. По думите им, разчети показват, че ако натискът върху ВЕИ сектора се премахне и се подобри инвестиционната среда, той има потенциала да осигури допълнителна заетост за висококвалифицирани кадри в сектора.


Според тях, целенасочени политики за преквалификация и разнообразяване на икономическите дейности могат плавно да помогнат за превъзмогване на социалните проблеми, които произлизат от спиране работата на дейността на ТЕЦ "Варна". "Подобна ситуация е възможност да се подпомогне създаването на нови "зелени" работни места във високотехнологични и иновативни сектори като възобновяема енергия и енергийна ефективност, които да насочат региона и държавата към устойчив път на развитие, без да остават квалифицирани кадри без работа. За да се случи това е необходимо държавата, собствениците, синдикати и НПО секторът да работят съвместно в тази посока."


"Грийнпийс" – България и ЕС "За Земята" призовават собственика на централата и отговорните държавни институции да не се поддават на провокации, които имат за цел да създадат социално и икономическо напрежение. "Ситуацията в ТЕЦ "Варна" предоставя възможност за стъпка в посока излизане от въглищната зависимост, в която се намира енергийният сектор в България, и едновременно с това подобряване качеството на живот на хората във всеки аспект – здравен, социален и икономически," смятат природозащитниците.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Не-Грийнпийс и не-България: Ефективност - пфффф...

  "В СССР държавата, като действително ефективен собственник, умело манипулираше работната сила и активите. Сега... щеше да е смешно, ако не беше страшно.
  Прост пример:
  Десет шахти. Във всяка шахта - хиляда работници.
  Пет шахти дават въглища със себестойност рубла (Добре, нека е лев, или долар, или 100 турски лири - бел. пр.). Три - по пет рубли. И две - по десет рубли. Средна себестойност - 4 рубли. Въглищата се купуват по 5 рубли - рубла печалба - и предприятието храни десет хиляди работници, плаща детски градини, пионерски лагери, профилакториуми и т.н... Целият град живее, расте и се труди.
  СССР умря, дойде "ефективен" бизнесмен. На ход затвори две "губещи" шахти, малко помисли, затвори три "нерентабилни". Пет хиляди миньори - на улицата. Работна сила много - може да се намали заплатата. Лагери и профилакториуми? На загуба, персоналът е изхвърлен на улицата, территориите и сградите се отписват от баланса и продават за грошове на други "ефективни", там ще бъдат построени рентабилни бордеи, казино и т.п. От петте затворени шахти се режат металоконструкциите и цветният метал - край, шахтите са наводнени и не подлежат на възстановяване. На петте работещи шахти се отебава на техниката на безопасност (а защо? скъпо, пък миньора все едно ще тръгне, щото повече няма къде да работи) и въглищата щедро се поливат с кръв.
  След десет години тези шахти са изработени с хищнически темпове и затворени.
  И какво имаме? Някога процъвтяващият град е обнищал и се разрушава, безработицата е 90%, цъфтят престъпността, наркоманията и проституцията... А "ефективният" е сложил на задгранични сметки своя милиард зелени и заминал за Канарските.

  PS. Ако някой е недоразбрал - прикрепените детски градини и профилакториуми ВЛИЗАТ в себестойността. А рублата печалба от въглищата - дотира общественият транспорт и тям подобна (на загуба по определение) инфраструктура. От секции и кръжоци - до фризьорски салони и местният вестник "Червени Въглища"."
  (c)

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4398 Весело

  и едновременно с това подобряване качеството на живот на хората във всеки аспект – здравен, социален и икономически," смятат природозащитниците.
  __________
  В прогресивната либерастия се гледат само устойчивите модели които носят доходност ! Няма ли печалба за финансовите пънкари няма никакъв смисъл от всякакви ТЕЦове и други форми на "нечиста енергия" заради които се създават работни места за миньори и всякакви свързани по веригата а за да се приведе висчко това до европейски стандарти за да не замърсява околната среда трябва да се плащат стотици милиони за пречистващи технологии !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1608 Любопитно

  Абе гриинпис като падне далекопровода зимата с кофи ли ще носят тока до източна България, че и не стига преди 2 години внасяхме от Румъния докато го оправят

 4. 4 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Браво. Достойна и смислена позиция по наболяла тема.

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "Грийнпийс" излязоха некви икономисти, лобисти и глобалисти...

  Значи трябва да се радваме на намаляването употребата на енергия - в случая електроенергия така ли ?
  Това не говори ли за свиване на икономиката ?

  Ами да изключим тока тогава. Окончателно.

 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  много ясно, че се търсят устойчиви модели, които имат доходност.

  вашата е лесна. тъпи и прости комунисти, които могат да работят черна и неблагодарна работа за жълти стотинки можем да намерим навсякъде.

  аз предпочитам България да стане Швейцария на Балканите, отколкото Беларус на ЕС.

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  [quote#5:"Цензуриран по комсомолски."]"Грийнпийс" излязоха некви икономисти, лобисти и глобалисти...
  [/quote]
  Много ясно ! Тесния им кръг и назначаването на лидерите им е по-малко прозрачно от колкото в синдикатите !
  От както съществуват "Грийнпийс" и сме приели ,че мислят за нас хората и природата - половината тропически гори изчезнаха , океаните са необратимо замърсени а въздуха не се диша в почти всички мегаполиси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1388 Весело

  Не ти трябва ни зелено, ни мир, за да си наясно с този очебиен факт. Със сащия успех и с не повече смисъл "Грийнпийс" можеха да излязат и със становище, че 2+2=4...

  Свобода за Надежда Савченко!
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  [quote#6:"Rage Against"]тъпи и прости комунисти, които могат да работят черна и неблагодарна работа за жълти стотинки можем да намерим навсякъде. [/quote]
  Мче ако беше така нали 3 млн щяха да гласуват за БеСеПето бе ?
  А пък зелените на Капитал хванаха 0.61%

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Аз на тия от Грийнпийс не вярвам. И те са част от "Матрицата".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Има истина ако разрешат на Енерго Про да си внася тока от Румъния цените в Североизночна България от най-скъпи ще станат най евтини но не дават само от НЕК може да се купува

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Има какво да се желае. В се още чакам отговор от представител на Грийнпийс в Стокхолм, трябва ли Швеция със своите 10 милиона население, да вземе пример от 238 милионна Индонезия.
  Господина недоумяваше какво може да научат скандинавците от индонезийците в сферата на енергийната ефективност. Ами общото е че едните и другите потребяват еднакво количество електроенергия. Докато при едните се нарича мизерия, то при другите е енергийна ефективност. Та явно на там нио карат зелените.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#6] от "Rage Against":

  "много ясно, че се търсят устойчиви модели, които имат доходност. "

  Дряновицата, по Васильов ден, носи доходност на притежятеля.
  За устойчивоста на дряна , мисля че не е нужно да се споменава.
  Та разни псевдо зелени, кланещи се на големия зелен гущер, не би било зле да опитат и в дручите дни от годината, устойчивоста на дряна.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 438 Неутрално

  А стига бе .Щом вече и Грийнпийс взеха да разбират от икономика,че и да ни поучават

 15. 15 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#13] от "Bullet":

  не разбирам едно.
  смяташ, че Грийнпийс грешат и ТЕЦ Варна е свръхустойчива централа, със свръхустойчив бизнес, и със свръхпечеливш модел?

  или предлагаш дряновицата да играе по ТЕЦ Варна, пък който се окаже по-жилав

  РЕФОРМИ !
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  +

  Отново точно казано!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Вярно е, че този вид енергия замърсява околната среда. Това, обаче, не се знае от вчера. Къде бяха тогава досега алтернативите за преквалификация на работещите?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Има едни балъци, които плащат за всичко, кокото и да е "неконкурентно". И една комисия по енергийно и водно РЕКЕТИРАНЕ! В полза на НЕКОНКУРЕНТНИТЕ! Защото искахме инвестиции на всяка цена, и си ги намерихме, да! Ивестиции-тролове!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rage Against":

  Шведската "Ватенфал", беше критикувана, че изкупувала Тецове в Полша и Германия. Да не се окаже после, че пак сме се паднали от женската(ИКЕбанТа ) страна.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Тези Зелени ще им повярвам, като се съберат всичките в един блок или по-добре едно село, минат САМО на ток от ВЕИ по пълната му себестойност но без дотации, НЕ ползват леки коли и камиони защото замърсяват околната среда, орат и сеят на ръка /металът за тракторите е от рудници и металургични пещи които замърсяват/, впрочем и ток не ползват защото медта за проводниците също е от рудници а те замърсяват...

  Абе като сложат набедрени превръзки и се прехранват каквото изкарат с двете ръце тогава ще им повярвам, че истински са загрижени за природата. Дотогава са или демогози които са се намърдали в политическата ниша Зелени или са меко казано с липса на реализъм.

  Казаното не касае конкретно ТЕЦ-Варна а е по-скоро реакция на тезата им, че всичко се оправя с ВЕИ, там да ходят съкратените. Поредната им демагогия, едно поле фотоволтаици нямат нужда от никакъв персонал, същото и при перките той е минимум. Отделно че назначените са главно пазачи.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rage Against":

  Как Швейцария на Балканите? Ние сме в НАТО!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred":

  Тук си в голяма грешка. Зелените, еколозите или както искаш ги наречи, или по-точно принципите им са вече водеща сила в Западна Европа, а в известен смисъл и в Канада и САЩ. Разбира се ние българите, както винаги се влачим на опашката, ама и ние ще се присъединим към вълната. Разбира се освен, ако преди това задунайците не ни прикачат към азиатската сатрапия, която е номер едно отзад напред в световната класация по използване на чистите енергии.

 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#6:"Rage Against"]много ясно, че се търсят устойчиви модели, които имат доходност.
  ....
  ....
  аз предпочитам България да стане Швейцария на Балканите, отколкото Беларус на ЕС.[/quote]
  Проблемът е, че тези "устойчиви" модели носят доходност на единици и мизерия на обществото като цяло. Което няма как да доведе до "Швейцария на Балканите"...

 26. 26 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Зле съм със спомените, но нашите еко-организации обичайно са против нещо, което ще се гради и сравнително рядко - са на страната на бутащите. Тук бутането се подема от ЧЕЗ, които - при изтичане на срока, в който ТЕЦ Варна трябваше да приключи с екологизирането на блоковете, искат да прехвърлят отговорността на държавата и регулатора. Държавата ни е мърлява, но пък приватизационният договор е като слънце - приетата с него инвестиционна програма задължава ЧЕЗ да изгради очистващите съоръжения, стартирайки от 2007 г. Спирането на работа заради несъответствие с нормите на ЕК означава загуба на лиценз за производство, прекратяване на приватизационния договор и... Наистина е ред на държавата да не допусне загубата на този актив. Дали ще строим Белене не зная, но без заместваща мощност на ТЕЦ Варна няма как да минем! Трябва ли да затрием днес два милиарда, за да ги извадим утре пак от джоба на българина.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#1] от "niko_tin":


  До коментар [#7] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  И аз мисля, че не приляга на Грийнпийс да прави сметка на чуждите пари и инвестиции и дали трябва или не да се направят, макар че оценката на собствениците показва, че те по-скоро искат удължаване на срокове, а не оправяне на проблемите в ТЕЦ-а.
  Така е зелените, да си гледат екологията и в тази част са еднозначно прави.
  Но вие, с вашите "анализи", които показват колко добър е бил СССР , въпреки че живия живот, а не анализите, го свалиха и като че ли завинаги от сцената.
  Е няма как да пречиш на някой да съжалява за пионерски лагери и разни подобни хубави неща, които си отидоха заедно с СССР, но аз бих ви препоръчал, да хвърлите едно око извън вече отишлия си СССР, за да видите, че децата по света, както и техните родители, нямат големи проблеми с "почивното дело". нямат проблем и с осигуряването на необходимата електроенергия, по доста по приемлив от пушлявещите с комините си ТЕЦ-ове и въобще живота може и намира и други начини да радва хората, извън ленинско-сталинските постулати.
  А ако носталгията ви гони яко, има малък проблем за вас, понеже дори др. Путин не води Русия към системата за която жалите, та залягайте над Корейския и може да се "облажите" от въпросния прекрасен строй, докато все още го има.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#26] от "martin_penev":

  Не съм чел договора, но ако сте прав за стартирането от 2007 и при положение че днес сме 2014 и като е ли нищо не се е случило, това означава, че инвеститора си е направил анализа и е видял, че въпросните инвестиции в съществуващата икономическа среда и очакваното и развитие не дават надежда за възвръщането им.
  И в този смисъл вие предлагате, днес държавата, след като развали договора ( да се надяваме успешно, макар подобни примери да не са чести), тя да извърши въпросната губеща инвестиция и да поеме експлоатацията на ТЕЦ Варна. Държавните предприятия също са показали и доказали своята слаба и дори отрицателна ефективност и да се връщаме назад си е доста ретро позиция. По-скоро, понеже ЧЕЗ не е най-добрия оператор, може да се развали договора, може и трябвало това да стане много по-рано и да се направи следващ опит за приватизация, с включено изискване за съответната модернизация.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 890 Весело

  Откриха топлата вода от Грийнпиис..... ТЕЦ Варна не фела като електропроизводитело таман от 29 години... не еработила на пълна мощност от 1985 и то щото тогава имаше дефицит на тока...
  Дакота беше в рамките на НЕК ЕАД нещата се замазваха, сега приватизирана лъсна старата истина......
  Апропо още в 1976 министъра на енергетиката на СССР Непорожни, каза че енергетика от типа ТЕЦ Варна няма бъдеще, още тогава беше ясно....
  Просто ЧЕЗ изтеглиха късата клечка.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ало гриинписееееее, що не вземете работниците от ТЕЦ Варна на работа при вас и тогава и те ще са за затваряне на центарлата.

  Тарикати еколози, нахранени на топло и на жълтите павета само акъли раздават.
  Отидете да живеете в районите където се борите за екология и доходите на местните, а пък после пак ще си говорим за екологията и други подобни теми.

 31. 31 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsvetko_51":

  Да, навярно продължението трябва да е такова, каквото казвате:
  успешна реприватизация на актив за около 2 милиарда лева, а после - избор на политика за разпоредителните действия. В Чехия са развалени близо 600 приватизационни сделки. Дано и България има кураж и да не оставя активите си на самотек, както е било 20 години

 32. 32 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 502 Весело

  на времето като студент ни учеха, че ТЕЦ Варна е единствената централа, която работи на природен газ, а като алтернативно гориво може да използва и въглища и какво правим сега?

 33. 33 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Алоооо, Грийнпийс! Не ви чух за "Брикел" и ТЕЦ"Бобовдол"? Що ли мълчите като "ремсисти" за там? Или сте май новите такива. За циганската сеч на гората също ви няма. Иначе за 10 дървета в Ловен парк война ще предизвикате.

 34. 34 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Не бъркаме топлото с мекото. Това дали нещо е добро въобще няма никакви допирни точки с това дали същото нещо е жизнеспособно. В още по-прав текст - жизнеспособно е днешното положение - безработица, престъпност, наркомания и "ефективен мениджър" с милиард на Канарските. На печелившите - честито!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#24] от "GreenEyes":Я потърси нещо за Атабаска в Канада и ще видиш какво значи екология по канадски. Погледни и флимчетата по Хистори за златодобива в Юкон.
  На твоите приятели еколозите не им дават да мръднат !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK