Полша отхвърли целта за нулеви въглеродни емисии през 2 100 г.

Полша отхвърли целта за нулеви въглеродни емисии през 2 100 г.

© ReutersПолша, наред с другите страни от Вишеградската група – сред които е и България категорично са отхвърлили целта за намаляване въглеродните емисии до 0% до 2100 г., заложена от "най-добрите учени по климата в световен мащаб" преди седмица. Това съобщава британския вестник "Гардиън" като се позовава на документ от преговорите между лидерите на Европейския съюз от края на октомври месец, с който разполага.


Пред "Дневник" обаче от Министерството на околната среда и водите отрекоха да има взето подобно решение или позиция както на ниво експерти от ведомството или на цялото министерство, така и на държавно ниво.


Миналата неделя Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата (IPCC) огласи дългоочаквания Обобщен доклад за климата и в него препоръча спешни мерки срещу климатичните изменения. Изкопаемите горива трябва да бъдат изцяло премахнати до края на века, за да не нарасне температурата с повече от 2 С над предундустриалните нива, което би довело до катастрофални последици по целия свят, е друга важно заключение в изследването.
Няколко дни преди публикуването му (28 октомври 2014 г.), по време на среща на министрите на околната среда и енергетиката на ЕС в Брюксел част от страните-членика – сред тях са били  Швеция, Белгия, Холандия, Франция и Германия, са отправили предложение в политиката на Европейския съюз да бъде включена и целта за намаляване въглеродните емисии до 0% до 2100 г. заложена от Междуправителствената експертна група на ООН.


Предложението не е получило "достатъчно подкрепа" заради противопоставяне от страна на  Полша, Чехия, България и Латвия, които "категорично са отхвърлили" лансираната идея, според изтекъл документ, до който "Гардиън" твърди, че има достъп.


Полша наложи вето и на предишни опити на Европейския съюз да заложи цели за климата, и  инвестира политически капитал, за да се позиционира като лидер на страните от Вишеградската група в навечерието на решението на ЕС за рамката на климатичните и енергийни полтики до 2030г.


Един от водещите автори на доклада изразява учудването от позицията на източноевропейските страни-членки с аргумента, че за тях по-важен би трябвало да е въпросът за  краткосрочните планове за намаляване на вредните въглеродни емисии, а не за дългосрочните (каквато е тази за нулеви емисии до 2100 г.).


Като "позор" определя тази позиция холандският зелен евродепутат Бас Айкхоут. По думите му след доклада на IPCC стана ясно, че науката е категорична: не можем да отлагаме повече във времето действията за овладяване на климатичните промени. Веднага след публикуването му, когато се стигна до вземане на политически решения, политиците отстъпиха. "Това е една от основните причини, поради които хората не вярват на политиката," коментира още той.


По време на срещата на върха министрите са се споразумели също така да не настояват за оценка как страните работят по ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии с оглед на предстоящата среща ан върха в ПАриж през 2015 г. До това решение се е стигнало  след противопоставяне от страна на Франция, Полша и Чехия. Решението е било подкрепено обаче и от други решаващи страни-членки като Великобритания, Германия, както и от Европейската комисия.


ЕК в лицето на комисаря по климата Кони Хедегор от своя страна е дал "хладна подкрепа" на идеята за нулеви емисии през 2100 г. с думите: "Добро е всичко, което задава посоката, в която трябва да вървим, но може би е малко прибързано да се заявява така директно, защото вероятно не всички държави-членки ще са готови да го направят."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Крайно време е да се опъне някой на затоплистката талибанщина и алчност.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Родените днес може би да видят 2100г.

 3. 3 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Един от водещите автори на доклада изразява учудването от позицията на източноевропейските страни-членки

  Ха ,източноевропейските -са ПРОГЛЕДАЛИ !

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 4. 4 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Алчност", е меко казано.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 5. 5 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тази идея е абсурдна сама по себе си

 6. 6 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 408 Неутрално

  На европейските зелени кратуни ще им кажа да отидат до някое от петролните кралства в Близкия Изток, да видят как се гори мазут в електроцентралите, без селективни каталитични реактори, без електростатични филтри и без абсорбери. Изхвърлят сярата и саждите директно в атмосферата. А колите им са огромни джипки с двигатели от 3,5 литра нагоре. Зелените първо да отидат да убедят арабите да спрат замърсяването и емисиите и тогава да ни търсят на нас кусурите.

 7. 7 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 408 Неутрално

  А на холандците да им припомня да изброят само на Маасфлакте колко електроцентрали на въглища имат и тогава да говорят за нулеви емисии...

 8. 8 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  [quote#7:"iut07368175"]А на холандците да им припомня да изброят само на Маасфлакте колко електроцентрали на въглища имат и тогава да говорят за нулеви емисии... [/quote]
  Те експериментират с улавянето на въглероден двуокис и съхраняването му в стари газови находища. Всъщност те се надяват да печелят впоследствие от тази технология сред бедните европейски братя като нас. В един момент улавянето на изгорелите газове от големите заводи и централи сигурно ще стане задължително изискване.

 9. 9 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хелиана": Ами да, Енел експериментират в Италия вече повече от десетилетие. Иначе нищо реално - технологията е твърде скъпа. Междувременно американците сринаха международния пазар на въглеводородни горива, като почти спряха да внасят такива. Една малка(до 100-150 МВт) електроцентрала на газ с две газови и една парна турбина се изгражда и пуска в експлоатация за 12-15 месеца в Щатите. А ние в Европа поддържаме китайската индустрия за соларни панели и си затваряме действащи електроцентрали на въглища заради емисиите и екологичните данъци. Или всички по целия свят правят нещо заедно, или не си играем лицемерни игрички и си казваме истината. Така, както го правят поляците например.

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#9] от "iut07368175":

  Знам горе долу колко е скъпа технологията, но е реален шансът да се наложи, има голяма лоби в момента по въпроса. Аз лично не съм ентусиаст, само констатирам. И съм много за соларните инсталации, но не в мегаватови паркове, а на покривите на хората, за да станат хората действително по-енергийно независими, както и за да се прочисти малко въздухът. Защото дали някой вярва или не в приноса им към промените на климата е едно, но мисля всеки е наясно колко са вредни за здравето тези емисии.

 11. 11 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Един от водещите автори на доклада изразява учудването от позицията на източноевропейските страни-членки с аргумента, че за тях по-важен би трябвало да е въпросът за краткосрочните планове за намаляване на вредните въглеродни емисии, а не за дългосрочните (каквато е тази за нулеви емисии до 2100 г.)."

  Ами именно, затова са против отсега да се поемат ангажименти за 85 години напред в бъдещето - несериозно е! Най-малкото, няма да сме живи, къде е моралът да натоварваме с наши обещания едно следващо поколение?? Несериозно и популистко, типично по социалистически!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 12. 12 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Нима ЕС ще просъществува до 2100 г??? При положение, че говорим на толкова много, толкова различни езици?! Не като САЩ където имат само 2 официални езика (английски и испански).

  Англия е с единия крак вън отсега...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#7:"iut07368175"]А на холандците да им припомня да изброят само на Маасфлакте колко електроцентрали на въглища имат и тогава да говорят за нулеви емисии... [/quote]

  Аргументът ти издиша логически. Дори да бяха току-що построени, ТЕЦ-овете ще имат живот към 50 години, т.е. до около 2065 г. а не до 2100 г. Проблемът с поемането на такъв ангажимент е съвсем другаде.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#10:"Хелиана"]И съм много за соларните инсталации, но не в мегаватови паркове, а на покривите на хората, за да станат хората действително по-енергийно независими[/quote]

  Никога няма да станем независими със соларни панели по покривите. А и на дребно оскъпяването е много голямо. Именно в мегаватовите централи е икономическата ефективност. Бъди против субсидиите и държаввно гарантиране на безумно високи изкупни цени - там е големият проблем с фотоволтаиците у нас. Свободен пазар трябва да има, с конкуренция, фалити...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Да спрат изсилването още от сега.

 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Аз не мисля, че на този етап с фотовотаици можеш да станеш напълно енергийно независим, но можеш да си покриеш голяма част от разходите. Аз бих настоявала не за големи фотоволтаични паркове, а да се дава възможност на хората да се сдружават и да си купуват фотоволтаични инсталации на едро, както е примерно в Холандия. Тук е и много улеснено свързването на собствената ти инсталация към мрежата и обратното изкупуване на енергията, която в момента не потребяваш (не на преференциални цени).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK