Виктор Понта: Румъния изглежда не разполага със залежи на шистов газ

Виктор Понта: Румъния изглежда не разполага със залежи на шистов газ

© ReutersРумъния, изглежда, не разполага със залежи на шистов газ. Това съобщи премиерът Виктор Понта в предаване на румънска телевизия в неделя вечер (9 ноември 2014 г.). Понта е коментирал в тази връзка, че страната му "се е борила за нещо, което няма", съобщава "Медиафакс", цитирана от БТА.


По време на предаването на телевизия "Антена 3" премиерът заявява, че Румъния трябва да бъде енергийно независима и да има собствени източници на енергия. Когато водещият пита дали "историята с шистовия газ" трябва да бъде отложена малко, тъй като темата е спорна и предизвиква бурни обществени реакции, Виктор Понта отговаря: "Така или иначе се отложи, защото...изглежда, че нямаме шистов газ. Борихме се много усилено за нещо, което нямаме." Той обаче отказва повече подробности. Премиерът обяснява още, че конвенционалните находища в Черно море се експлоатират.


През юли американската компания "Шеврон" завърши дейностите по проучване за шистов газ със сонда в района на селищата Силищя-Пунджещ (окръг Васлуй, Източна Румъния) след две сондирания на дълбочина от 3000 метра. Тогава компанията обяви, че получената информация ще бъде анализирана за определяне потенциала на находището. "Шеврон - Румъния" притежава три разрешителни за проучвания за шистов газ в окръг Васлуй. Тази година компанията получи второ разрешително за монтиране на сонда в периметър край селището Пуйещ.


Активисти от седем държави на организацията за опазване на околната среда "Грийнпийс" – заедно с местни жители, протестираха срещу дейността на американската компания в Румъния. Тогава премиерът Понта заяви, че подкрепя проучванията, тъй като алтернативата на вътрешното производство е купуване на газ от Русия, припомня "Медиафакс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK