Присъда в защита на щърка

Присъда в защита на щърка

© Красимир ЮскеселиевНа 30 септември 2014 г. в град Троян успешно приключва разследване по случай, в който двойка гнездящи бели щъркела са намерени мъртви в квартал Видима на град Априлци (област Ловеч).


Щъркелите са били стара гнездяща двойка и са застреляни от Йонко Михалев на 14 април 2014 г., със самоделна незаконно притежавана пушка с оптическо устройство. Мотивът за убийството им не е бил установен.  Комисията, сформирана от община Априлци е намерила единия щъркел на следващия ден сутринта мъртъв в двора на къща в близост до гнездото, а вторият – малко по-късно, в гнездото. Преди инцидента щъркелите са били в добро здравословно състояние.


Съдът присъжда една година условно "лишаване от свобода" с три години изпитателен срок за обвиняемия.За пръв път в България наказание по случай, който засяга престъпление срещу дивата природа, е отсъдено толкова бързо. Заслугата за успешното и професионално разследване и разрешаване на случая е на старши разследващ полицай Габриела Петрова-Славкова от РУ "Полиция", гр. Троян.
Затова и Габриела Петрова-Славкова е сред номинираните от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за значителния й принос в разследването и разкриването на престъпление срещу дивата природа в кампанията "Аз пазя горите и орлите на България".


Целта на кампанията е да популяризира подобни случаи, в които граждани или професионалисти са предприели действия, за да предотвратят или разкрият престъпление, свързано с природата – например незаконното залавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа; трафик и търговия със защитени видове; използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски острел; незаконно препариране.


Престъпления срещу дивата природа


Престъпленията срещу дивата природа са проблем, на който доскоро не се обръщаше необходимото внимание. Въпреки че много диви видове са защитени от международни конвенции като CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна) както и от европейското и българското законодателство, в последните няколко години се оказва, че в следствие на подобни престъпления световно застрашени видове са вече на прага на изчезването. Такъв пример за България е ловният сокол.


Щъркел близо до човека


Белият щъркел е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). От БДЗП напомнят, че в България това е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Щъркелът е и единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова и тази птица един от


Най-чувствителните индикатори


за състоянието на средата, която обитаваме и ние, хората.


Посегателството над тази птица компрометира постигнатото с десетки години на усилени и целенасочени природозащитни мерки за опазването на емблематичен за България и българската природа вид, посочват природозащитниците.


В годината на 7-то международно преброяване на белия щъркел, което се прави на всеки 10 години, това престъпление срещу два бели щъркела в град Априлци и действията на старши разследващ полицай Габриела Петрова-Славкова от град Троян ни припомнят, че има смисъл всеки от нас да бъде активен и да действа, в случай че има информация за подобно деяние.
 


Конкурсът "Аз пазя горите и орлите на България" приключва след по-малко от месец. На 20 ноември 2014 г. е крайният срок за подаване на номинации за участници в кампанията. След оценка на независимо жури, не по-късно от 5 декември, ще бъдат обявени 10-те победители.


От Изпълнителната агенция по горите и БДЗП очакват номинации до 20.11.2014 г. "Без значение от коя част на България сте, с какво се занимавате и какво е престъплението, за което имате информация, важното е да подадете сигнал и да направите необходимото проблемът да бъде спрян, за да се чуе!" призовават организаторите. Повече подробности за конкурса ще намерите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK