Родопите вече са седмият район за възстановяване на дивата природа в Европа

р.Арда край гр. Маджарово, Източни Родопи

© Щафан Видщранд, "По-диви Родопи"

р.Арда край гр. Маджарово, Източни РодопиРодопите са най-новият член на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe, след като този четвъртък (13 ноември 2014 г.) планината беше официално обявена за седмия район за възстановяване на дивата природа на Стария континент. Това се случва след дълъг период на задълбочена подготвителна работа в самите Родопи.


"Родопите са много красива планина, един от районите с най-голямо биологично разнообразие в Европа  и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа," посочва Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците, който е и член на екипа на Rewilding Rhodopes – новосформирана фондация "По-диви Родопи", която ще движи работата в района.


Бяла река, Източни Родопи

© Щафан Видщранд, "По-диви Родопи"

Бяла река, Източни Родопи
Стойчев уточнява, че в първите години на работата в този район на Rewilding Europe дейността ще бъде насочена в източната част на планината – Източните Родопи (1.4 милиона ха). От фондацията обясняват, че с Родопите Rewilding Europe прави стъпка напред към целта си да създаде десет района с дива природа в Европа.
 

 
Възстановяването на дивата природа не започва сега, инициативата ще продължи проекта "Новото тракийско злато" (НТЗ, 2009 и 2014 г.) Сред вече постигнатото са успешната реинтродукция и разселване на големи тревопасни бозайници като благороден елен, диви коне тарпани и каракачански коне, елени лопатори, както и пилотен проект със зубри. Около 55 тарпана, повече от 50 елена лопатара и над 20 благородни елена живеят свободно в природата на различни места в района.

Още два нови района са в подготвителна фаза да се присъединят към инициативата: Велика Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша). Десетият и последен район е все още отворен за номинации.


Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe, уточнява, че на базата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси. Основна роля ще имат ключови местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер.


сърни в резерват "Студен кладенец"

© Щафан Видщранд, "По-диви Родопи"

сърни в резерват "Студен кладенец"


С възвръщането на дивата природа ще се работи и за опазването на старите гори и за популяризирането на все повече режими за естествено управление на защитените зони и ловните концесии. Ще има и много работа за подкрепата на местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивата природа и дивите животни.


В рамките на района са подбрани четири приоритетни района, където да започне конкретната работа: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река. "Тези приоритетни райони, общо около 100 000 ха, ще могат бъдат практически и вдъхновяващи примери за връщането на все повече дива природа", обяснява Стефан Аврамов, експерт по дива природа в Rewilding Rhodopes.


Родопите са разположени в Югоизточна България и са екологично свързани с дивите райони на юг от българската граница – южните склонове на едноименната планина и на Славянка в Гърция. На запад Родопите достигат до Северен Пирин и Рила с техните прочути национални паркове "Рила" и "Пирин".  Целият този район оформя сърцевината на Рило-Родопския масив, най-голямото планинско формирование на Балканите, което се простира над 40 000 kм2 (4 милиона ха).

 


Rewilding Europe предлага нова визия за опазването на природата в Европа, където да има повече място за природата, дивите животни и естествените процеси и където хората могат да имат честен поминък от дивия свят. Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места.  

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Новината е чудесна, ама ... "Радопите"?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  Вай, то сте гу сдумали кат Радапчане...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Обичам Родопите и се радвам,че ще се направи нещо за запазване на природата там.Толкова е красиво,особено през есента.

 4. 4 Профил на Добромир Николов
  Добромир Николов
  Рейтинг: 229 Неутрално
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Родопите са най хубавото място в България ,искам да знам какво е положението с радиацията по поречието към изворите на Арда ,където има уранови мини ,които не са запечатани както трябва ,защото сега са неработещи ,какъв е гама фонда край Смолян и посока с Мугла и село Киселчово

 6. 6 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 690 Весело

  ами какво ще правят сега кирил асенов и дора янкова с техния СУПЕР перелик !!!

 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А родопчани, де ще ги сложим.

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Понеже съм се питал същото ти предлагам да пишем до Господарите на ефира да изпратят един екип и да проверят и да се даде публичност на проблема!

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Това е шанс за избягване на бетонирането и запазването на природата на Родопите (или Родопа, защото била жена ).

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Браво , понякога е добре , когато не развиваш индустрия в даден район.

 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Тихо , някой ще се сети , че цената на урана се покачва , и ще е по-изгодно да таковаме природата .

 12. 12 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Новината наистина е страхотна. Регионът има огромен потенциал за еко-туризъм, който все повече се оформя, като предпочитания тип туризъм в Европа. Хората в планината могат да спечелят много повече отколкото от заробващият ги в момента тютюн.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#9] от "Lady Zeppelin":

  не може да нямаш кръвна връзка с този район, точно така е, родопчани казват "Родопа", не "Родопи"! Жена е, да!

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Отдавна проявявам интерес към rewilding-а и чета м/ународните статии по въпроса !
  Един от пионерите е Зимов със старта на проекта "Плейстоценов парк" - връщане на тундрата (днешно регресирало място) във вида си от плейстоцена - северна степ обитавана от милиони животни !!!
  М/у другото , не само Родопите , всички Български планини са подходящи за реинтродукция на много видове обитаващи страната в миналото !!!

 15. 15 Профил на adv.manev
  adv.manev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Абе готино си е начинанието , дано пък нещо стане най- после.

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#13] от "zidane":
  [quote#13:"zidane"]не може да нямаш кръвна връзка с този район[/quote]
  Е, не. Нямам кръвна връзка с Родопа. Само емоционална. Ходила съм по нея - Мугла, Перелик, "Дяволското гърло", "Ягодинската пещера"...
  Миналата година заведох и младото поколение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#16] от "Lady Zeppelin":

  живи и здрави, ти и младите, все така "родопчани" да сте отвреме навреме!

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Едно приятно признание на издивяването ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK