Най-замърсяващият ТЕЦ в Европа – дали и какво значи това

комините на ТЕЦ Марица Изток-2

© Надежда Чипева, Капитал

комините на ТЕЦ Марица Изток-2"Дневник" препубликува материала от блога на Боян Юруков с позволението на автора. Поводът са данните от новия доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за цената по покриване щетите от замърсяването на въздуха от промишлените централи.


Вчера излезе доклад на Европейската агенция по околната среда за щетите, нанесени от замърсяващите инсталации в Европа. На първо място в класацията е българската ТЕЦ "Марица Изток-2". Това беше отразено в медиите и идва на фона на лошото състояние на компанията.


Как се определя щетата?
Първото нещо, което трябва да знаем за доклада е, че не разглежда замърсяването като количество, а икономическите щети, които то създава. Използват се два показателя – VSL и VOLY.


VSL най-общо казано се базира на броят загубени човешки живота заради замърсяването, докато VOLY показва с колко години е намалена очакваната продължителност на живота. Двете методологии измерват в миларди евро колко губи обществото ни заради замърсяването. Тези загуби включват медицински разходи, загуби за бизнеса и държавата заради болнични, нетрудоспособност и намаляване на продуктивността.


Трябва също така да забележим, че докладът разглежда единствено замърсяването на въздуха и то само от индустриалните инсталации – прахово замърсяване, серни, азотни и въглеродни оксиди. Ключов елемент и за двата показателя е гъстотата на населението, но се взима средно за цялата държава – не локално. Така например завод в голям град ще има същата оценка на щетите, както централа със сходни показатели в слабо населен регион само защото са в една държава. Замърсителите също имат различна тежест. Повече за методологията ще прочетете в самия доклад.


Въпреки тези практически ограничения, изводите в него са изключително важни и е крайно време да влязат в дебата за реформата на енергетиката ни.


Защо ТЕЦ Марица Изток 2


След доклада се появиха много коментари как тази централа е на първо място в Европа именно защото е държавна. В същото време, частните централи са доста по-надолу в класацията и това дава повод на някои да ги обявяват за "чисти". Като причина се дава, че държавата е лош собственик и не е инвестирала във филтри и по-добри процеси. Тук трябва да отбележим, че класацията не взима предвид колко е голяма централата. ТЕЦ Марица Изток 2 има два и три пъти по-голяма мощност от всички останали.


За да разберем кой колко замърсява, трябва да погледнем данните за последните 7 години. За щастие ги имаме и съм ги визуализирал добре(*). Емисиите на въглероден двуокис са приблизитено постоянни и съответстват на мощността и натоварването на централите. Серните оксиди обаче са с най-голяма тежест в индекса и точно те са причината ТЕЦ МИ 2 да е на начело на класацията по щети в Европа. Въпреки това, трябва да се отбележи, че между 2007-ма и 2013-та, ТЕЦ МИ2 е намалила емисиите си на серни оксиди 9 пъти – точно както вече частните ТЕЦ-ове и заводи. Същото важи за всички останали емисии.


Това показва, че тезата за лошия стопанин не е вярна. Колкото и да се инвестира в пречиствателни инсталации,


ТЕЦ-овете са мръсни и вредни за здравето.


Просто мащабите на тази централа и типа гориво водят до по-сериозно замърсяване. При това, забелязва се сериозна тенденция надолу през годините. В тази връзка, при ТЕЦ Марица Изток 2 практически липсва прахово замърсяване, което далеч не е така при останалите.


Не, това не е успокоение


ТЕЦ Марица Изток 2 замърсява страшно много и това е факт. Това важи за всички ТЕЦ-ове в страната и нямаме нужда от челно място в класация, за да го разберем. Дотук дори не обсъждахме тежките метали и замърсяването на водите, където макар да сме далеч от първите места, сме много по-уязвими заради богатството ни на питейна вода и лошото съблюдаване на регулациите.


Щетите върху икономиката и човешкия живот от този тип централи са напълно реални. Докладът на Европейската агенция за околна среда изследва единствено пряката вреда на замърсяването на въздуха върху човека. Ако включим и вредата върху климата, загубата на екосистеми и вредата върху земеделието, то сметката ще набъбне значително. Тази сметка не я плащаме през цената за тока,


а чрез данъците си и с боледуване.


Макар далеч да не сме на първите места по общо замърсяване, като процент от БВП щетите надминават в пъти тези в останалите държави. Това е нещо, което не можем да си позволим. Изместването на дебата в посока дали държавата е принципно добър стопанин няма да помогне на здравето на хората. Проблемът е в съществуването на тези централи, а не кой седи в борда на директорите. Същото важи и за цената – токът от ТЕЦ-овете сам по себе си въобще не е евтин, но дори безплатно да ни го дават, пак ни излиза много по-скъпо отколкото всички други енергийни източници. Получава се същото както при скритите такси при кредит. Това е ситният шрифт на производството на енергия и е време да го прочетем.


На това табло може да разглеждате и анализирате цялото индустриално замърсяване за последните 7 години.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "... трябва да се отбележи, че между 2007 и 2013 г., ТЕЦ Марица Изток 2 е намалила емисиите си на серни оксиди 9 пъти ..."

  Представяте ли си какво е било преди 2007?
  Ами когато строяхме социализма и никой не си мърдаше пръста за каквато и да е очистка?
  А какво е било заедно с останалите тецмарици?
  Ами заедно с останалите гиганти на родната индустрия, които се споминаха?
  А какво е било в Русе, та 6 жени да си сложат главата в торбата и да протестират пред окръжния комитет на партията?

  ПП. Хайде някой пак да спомене колко евтино и хубаво се живеехме тогава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1069 Весело

  Не е вярно! Полигона в "Змеево" е замърсителя!
  А ТЕЦ-а е американски и е невъзможно да замърсява! Той даже пречиства въздуха в старозагорско!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  6000 000 000 лева са вложени в американския ТЕЦ, нека всеки да прецени за себе си дали има някакъв ефект, освен това, матряла да плаща скъпо и прескъпо за това.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2756 Весело

  Социалистическия ТЕЦ,"Примера на комунистите за евтин ток".

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  +++++++++++++
  Няма да кажат - те не четат такива статии, и нищо друго не ги интересува, освен че "младото инженерче" получавало по-малка заплата от "работническата класа" ... а, да не забравя - и ходели на море всяка година

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Снимката кърти. Може и да не са комините на ТЕЦ МИ2. Най-добре да се попита фотограф Чипева, кога е правена снимката. Проследяването отвежда в години преди 2011. При това е имало процедура за изграждане на сероочистката на централата. Спечелена от италиано-китайски!! консорциум ("Индреко-Инсигма". ЕБВР отказва да финансира начинанието(2011). Какво има да говорим? Ние, българите, не си вършим работата както трябва, свързваме се с фирми от "черен списък" (изтъкнатата причина за отказа за финансиране), естествено мошениците печелят, финансирането спира. Но ние оставаме в негативните списаци, естествено за да сме постоянно под ръка, както се случва сега.

 7. 7 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 524 Разстроено

  М дам... жалка картинка сме. Често по телевизията излизат разни ПР агенти да ни рекламират еФтината енергия на ТЕЦ и АЕЦ и видители, скъпата енергия от ВЕИ да я забраним, кожодери, казват те. Последиците за здравето и цената на това от изхвърляне на сяра, пепел, тежки метали никой не казва.

 8. 8 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Аз от кога ги разправям тези работи !!!

 9. 9 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#6] от "Мърмор":

  Това не е въпросната централа - действително гледката е доста по брутална.

  Може и Фродо да обърка ТЕЦ-а с МОРДОР и да хвърли пръстена там !
  Ха - ха - ха
  (Зловещ смях)

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Да го затворя бе даже ако го гръмнат още по добре Това е соц ТЕЦ

  гошо
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Eвтиното винаги излиза скъпо.Радвайте се на „евтиния“ток.За Аец да не говорим.Там в цената не влиза съхранението на отпадъците и парите за извеждане от експлоатация.Живеем за сметка на внуците си.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  [quote#1:"simval"]ПП. Хайде някой пак да спомене колко евтино и хубаво се живеехме тогава. [/quote]
  Ами чети какво е било в Лондон , Хамбург или Париж през 70-те и колко бачкатори са измрели рак,силикоза и т.н.?
  Просто никой и никъде тогава не го е било грижа за простолюдието !
  Американските Марица 1 и 3 само с чист кислород ли обдишват района?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Позната история.
  През 90-те години се развихря яростна кампания за закриване на АЕЦ Козлодуй. Мощна пропагандна машина, в която се включват и местни дилъри като Пръмова-Кунева, Паси, Михайлова-Нейнски...
  Кампанията е финасирана от френската банка "Париба".
  По това време България е лидер на енергийния поазар на Балканите и изнася електроенергия за всички балкански държави.
  Румънците планират строителство на собствена централа в Черна вода, но проблемът е, че цените на тяхната еленергия не могат да издържат конкуренцията на българската АЕЦ.
  Какво се случва после - знаем всички.
  Двата блока са закрити под вънен натиск под предлог, че са опасни.
  В Румъния построяват АЕЦ "Черна вода"и то не къде да е, а в района на Вранча - най-активно земетръсната зона в Европа.
  Проектът се финансира от ..... френската банка "Париба".
  България е изтикана от енергийния пазар на Балканите. Само преките загуби са в размер на 1.7милиарда € годишно.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  По принцип теориите за евтиното ( горе-долу като безплатния обяд) се потвърждават и евтиното излиза по-скъпо.
  Голямата ирония специално за всичките централи от Мариците, и частни и държавни е, че капана е в добива на нещо, което даже визуално не прилича на въглища. Колкото в Софийско поле се откри желязна руда за Кремиковци, горе-долу толкова са и наличните въглища в региона.
  При централите има един такъв показател - собствени нужди, т.е. каква част от произведената енергия е необходима за самото производство, като задвижване на помпи, арматура, в Мариците има и маса транспортни ленти т.н. Е, в тези централи собствените нужди са убийствени, поради една единствена причина - подготовката на добиваната кална маса, докато заприлича на продукт за горене. То има сушене, то се 'обогатява" с мазут и какви ли не фокуси, само и само това нещо да гори. А след това започва изхвърлянето на сгурията, която като количество е сериозен процент от това което влиза и трябва някъде да се складира.
  Това е истината за Мариците и там вместо постепенно да се предвиди програма за преквалификация и изграждане на заместващи работни позиции, ние сме заложници на цялото това производство, което освен миньори, освен ремонтни предприятия, стопанисва ( ако думата подхожда) един огромен транспортен железопътен парк, лентов парк, древни многотонни багери, една огромна и в не добро състояние собствена електрозхранваща мрежа и т.н.
  Тази маса от хора е и един от последните бастиони на паразитиращите профсъюзи и в този смисъл е и политически фактор, който естествено се използва целево, подобно на Бобов дол и други подобни.

 15. 15 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 331 Неутрално

  VSL и VOLY могат да бъдат толкова разтегливи и УСЛОЖЛИВИ показатели на някои комисиики, а като има папагали които ги повтарят 100 пъти ... и кръгът се затваря .... писачи-разбирачи....

 16. 16 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Черният пушек на снимката е от МИ 2, а белият от МИ 3...

 17. 17 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Интересно защо ли нищо не се е споменало за централата на Брикел и брикетната фабрика на Ковачки или пък за така нареченото сухо езеро и неговото въздействие на околната среда когато задуха северозападния вятър

 18. 18 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#13:"Слав"]Само преките загуби са в размер на 1.7милиарда € годишно.[/quote]
  Как пък ги изчисли? То централа с повече от няколко десетки милиона годишно имали ли сме и то стабилно, години наред. Даже това са "печалби" без отчитане на замърсяването (както се вижда и от статията) и съхранението на ядрените отпадъци. Така че с този мит - милиадри печалби от износ на ел.енергия и енергиен център на балканите трябва да се приключи!

 19. 19 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 549 Разстроено

  Като чавдарче, ме заведоха на откриването на "първа доменна пещ" в рожбата на българо-съветската дружба, Кремиковци. Като пионерче, открихме "втора доменна" ! После разбира се и трета и четвърта. Когато откривахме четвърта, бащите на моите съученици, работещи на "доменните" вече бяха с гърди "пълни с олово". Не се мъчиха много обаче, защото измряха бързо. 90% не можаха да видят децата си абитуриенти. А ние!? Ние, кашляхме и боледувахме по цяла зима, защото от ноември, до април, в по-голямата част от София просто не можеше да се диша. По- замърсен и канцерогенен въздух от софийския в комунистическите времена, убеден съм е имало само в родината на комунизма - съветска Русия. За там съм чувал направо фантастични неща. Инженер-химик съм по облазование и знам какво говоря. Нашето поколение разбира се ще си плати и вече струва ми се този процес започна. Ще измрем повечето без да дочакаме пенсийте по новата схема, но ...ние си го заслужаваме. И бащите ни и ние, махахме със знаменца и китки на престъпниците, червени боклуци, идтъпанили се на мавзолея. Махахме им за геноцида, който те и тяхната античовешка обществена система ни налагаха. Махахме им през сълзи, не от обич а от смога, който се стелеше над индустриализираната ни по съветски образец родина. Та какво са някакви си мъки на умиращите рано, отровени и обречени поколения в сравнение с гордостта, великото чувство на комунистическо самохвалство, че...си настигнал Америка по производство на чугун на глава от населението. Е, дойде време тази глава, да си плати. И ще си платим, с лихвите ще си платим!!! Затова, вие, които идвате след нас, мислете! Мислете със главите си и гледайте нас, нашата трагедия може да стане и ваша, ако послушате гласовете на новите съветски хора, като В.Сидеров например и неговият "тръбен зов за реиднустриализация". Реиндустриализация по съветски образец!!! Ами обърнете се за миг и си спомнете за нас и нашата младост. Стискам ви палци, деца!

 20. 20 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 247 Неутрално

  На снимката това наистина изглежда, че са комините на ТЕЦ-2. За човек запознат поне малко с тази централа е ясно, че снимката е от преди 3-4 години.
  Защо го твърдя?
  Старите високи комини (тези на снимката) след построяването на сероочистващите инсталации вече не се използват при нормална работата на блоковете. Използват се само за много кратък времеви период при пуск на блок, когато за разпалването на котела се използва мазут и димът е отличаващо се черен. За сведение - когато котелът гори лигнитни въглища и димните газове не се пречистват от серните оксиди (т.е. какъвто беше процесът на работа на ТЕЦ-2 преди да се построят сероочистващите инсталации) цветът на дима от комина е мръсно бяло- сиво с ясно изразен жълтеникав отенък от сярата. Когато димният газ се пречисти в сероочистваща инсталация, димът става с наситено бял цвят. Освен това от 3 годиин насам в ТЕЦ-2 димните газове вече се изпускат през новите GRP-комини, а не през старите бетонни комини на снимката.
  Та да се върнем към снимката.
  От левия комин димът е черен - т.е. разпалва се блок.
  От десния комин димът е бял - т.е. имаме пречистен от серни оксиди димен газ. Допреди 3-4 години, докато все още се стряха последните GRP-комини, очистени от сяра газове се изпускаха през единия голям комин на снимката чрез байпас от абсорбера.
  Т.е. снимката е от преди поне 3-4 години.

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#13] от "Слав":

  "Кампанията е финасирана от френската банка "Париба"."

  "Проектът се финансира от ..... френската банка "Париба". "

  Кунева не беше ли назначена в борда на директорите на Париба след комисарстването си?

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":ПП. Хайде някой пак да спомене колко евтино и хубаво се живеехме тогава.

  -Никога нещата не са само черни или бели,но факт е,че сега са много мрачни.

 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 789 Разстроено

  До коментар [#19] от "rangers":чудесно написано !!!! Мен ме достигна Вашiият коментар,дано и други..

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4835 Любопитно

  "Най-замърсяващият ТЕЦ в Европа – дали и какво значи това"

  Статията е интересна, но не задълбочена.... тези три ТЕЦ-а в Старозагорския регион са построени, защото именно там са открити големи залежи на лигнитни въглища. И нали тогавашните власти са искали да бъдем енергийно независими са построили ТЕЦ-те и съответните открити мини наоколо. Когато всичко е било завършено са били открити десетки хиляди работни места.

  П.П.
  За Европа не съм сигурен, но за САЩ и Китай (двете най-големи икономики в света) знам, че най-голямата част от произведената електроенергия идва именно от ТЕЦ. Това е така, защото САЩ и Китай са две от страните с най-големи запаси на въглища в света. Освен това това гориво е доста по-евтино от газа и нефта.... но, проблемът е, че замърсява наистина много въздуха. Затова и двете държави през последните години намаляват % на така наречената "кафява енергия" и увеличава мощностите на ВЕИ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1646 Любопитно

  Да си спомним и още нещо - през 1950-те стените на сградите в Лондон са били черни от въглищата. И даже някои хора са поумрели от тая работа.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%B3_%D0%B2_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7_1952_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на matchball
  matchball
  Рейтинг: 8 Весело

  Ама нали по-важното уж беше токът да е евтин и да има висока заетост Питайте политиците (от всички партии, докопали се някога до властта)
  За ефекта на пушещите комини върху здравето, природата и бъдещите поколения не е политически коректно да се говори в "най-бедната страна в ЕС".
  Даже едни другари наскоро искаха мощно да "реиндустриализират" родината Явно първата индустриализация им е била недостатъчна
  Популизъм + глупав електорат = Рецепта за бедност и евтини преживявания

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9173 Неутрално

  Действителността не е нито черна,нито бяла.Истината е някъде по средата.Не сме достатъчно компетентни и нформирани,за да правим такива категорични оценки.

 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  [quote#2:"SSmart"]А ТЕЦ-а е американски [/quote]
  Цъ, пак не позна. Американски са Мариците 1 и 3. Този си е български, държавен.
  Бегай за нови инструкции на Позитано.
  ПП. Абе вие военните не бяхте ли деполитизирани? Началниците ти знаят ли, че си болшевик и получаваш хонорари от Позитано?

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Въпреки това, трябва да се отбележи, че между 2007 и 2013 г., ТЕЦ Марица Изток 2 е намалила емисиите си на серни оксиди 9 пъти – точно както вече частните ТЕЦ-ове и заводи."

  Така е - при това докладът обхваща периода 2008-2012 г., когато все още не е имало сероочистващи инсталации на всичките 8 блока на ТЕЦ "Марца-Изток" 2, а само на някои от тях. Сега вече такива инсталации има на всичките блокове.

  При реакцията на серните оксиди с варовик в тези инсталации се получава гипс, при това в огромни количества. Би било интересно да се запита за каква част от него има пазарно търсене и какво става с останалата част - вероятно се депонира някъде.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#22] от "dedo pepo":


  [quote#22:"dedo pepo"]факт е, че сега са много мрачни. [/quote]

  Първо: "Много мрачни" не е факт. Да, за една част от пенсионерите и за неудачниците нещата не стоят добре. Тази част от пенсионерите просто изтеглиха късата клечка. Но в историята на България е имало и по-лошо. Дядо ми и баба ми живяха повече 30 години по времето на "народната" власт с никаква пенсия. Нулева.
  А за неудачниците просто няма какво да се обсъжда.
  Така че - по-полека с определенията.
  Второ: Възможностите, които днес хората имат и за бизнес, и за свобода за пътуване, и за свобода на избор на местоживеене, и като снабдяване със стоки и възможности за избор, и като избор за образование, и като възможности за работа в чужбина (ще спра засега изброяването) са несравнимо по-големи.
  Е, ако ти не ставаш ... остава ти да намразиш капитализма и да заобичаш Волгин, Дърева и Симов.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на MMA
  MMA
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ами американците си въртят далаверите с тецовете продават си тока най скъпо а кво ги интересува че хората ще страдат от болести заради пушилките ама не те са виновни виновни са тези които ги допуснаха като костов и борисов

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4249 Неутрално

  [quote#31:"MMA"]а кво ги интересува че хората ще страдат от болести заради пушилките ама не те са виновни [/quote]
  Истината е, че американските ТЕЦ-ове са с най-добрите филтри, и отговарят и на най-високите изисквания за екология. И да не стане така, че с глобите които ще платим за МИ-2 токът му да излезе 2 пъти по-скъп от "американския"?

 33. 33 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 403 Гневно

  Сигурен съм, че това е лъжа! По всякакъв начин се мъчат да ни убият. Сега и теца им пречи на диктаторите от ЕС. Давайте, сринете теца, сринете земеделието, оставете ни и без малкото работа, която има. До това ни докара този "Европейски съюз".

  Да живее България и българският народ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK