От ТЕЦ "Марица изток" 2 отричат, че водят в Европа по най-големи щети от мръсен въздух

комините на ТЕЦ "Марица-Изток" 2

© Надежда Чипева, Капитал

комините на ТЕЦ "Марица-Изток" 2ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД изразява "абсолютно несъгласие" с твърденията в доклада на Европейската агенция по околна среда от ноември 2014 г., в който се посочва, че с дейността си дружеството нанася най-големи щети в Европа на здравето на хората и на околната среда. Това заявяват в официално позиция от промишлената централа на сайта си.


България като държава се нарежда на седмо място в класацията на европейските държави, когато се разглежда цената на щетите като абсолютна стойност. Изводите са от проучването на ЕАОС "Цената на замърсяването на въздуха от промишлените централи – актуализирани резултати." Докладът оценява редица вредни въздействия, причинени от замърсяването на въздуха, в това число преждевременна смърт, болнични разходи, загубени работни дни, здравословни проблеми, щети върху сградите и намаляване на селскостопанските добиви. Според Изпълнителната агенция за околна среда страната ни няма данни за връзката между замърсяването на въздуха и здравето на хората.


Според ТЕЦ "Марица Изток" 2, съдържанието на доклада на ЕАОС не отразява официалната позиция на Европейската комисия и другите институции на Европейската общност. По регламент обаче Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) е агенция на Европейския съюз, а основни нейни клиенти са институциите на Европейския съюз —  Европейската комисия, Европейският парламент, Съветът и страните-членки. Данните за промишлената индустрия, на които се базират изводите на европейската агенция, се подават от самите промишлени централи и се валидират от Изпълнителната агенция по околна среда.
"От 1999 г. дружеството ползва станция за измерване на емисии в атмосферения въздух, разположена в с. Полски градец. Тази станция е включена в националната мониторингова система и данните в реално време са поместени в сайта на изпълнителната агенция по околна среда. Ежемесечно се изпращат доклади за качеството на атмосферния въздух в РИОСВ – Стара Загора. За периода 2008-2012 замърсявания от емисии в атмосферния въздух съгласно нормативната уредба не са констатирани," посочват още от ТЕЦ "Марица Изток" 2.


"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД работи със сероочистващи инсталации на всички 8 енергоблока и е в пълно съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство в частта "Околна среда", пише още в позицията на централта и изтъкват, че през последните пет години "ТЕЦ Марица изток 2" е направила мащабни инвестиции за опазване на околната среда. "За този период са инвестирани над 415 000 000 лв. за изграждането на редица екологични съоръжения: сероочистващи инсталации на блокове 1 и 2, 3 и 4, 5 и 6; инсталация за обезводняване на гипс; гипсоотвал; мокри комини на сероочистващи инсталации към блокове 7, 8. За този период са направени оперативни разходи с екологична насоченост в размер на 200 000 000лв. /варовик, консумативи, резервни части и др./"


По време на дейността на централата няма превишаване на нормите съгласно нормативната уредба за вредни емисии по приложимото законодателство за последните пет години, завършва събощението.
 


Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) е агенция на Европейския съюз. "Нашата задача е да предоставяме надеждна и независима информация за околната среда. Ние сме основен източник на информация за всички участници в разработването, приемането, прилагането и оценката на политиката за околната среда, както и за широката общественост. Понастоящем в ЕАОС членуват 32 страни," обясняват на сайта си от Агенцията със седалище Копенхаген, Дания.


Регламентът за създаване на ЕАОС е приет от Европейския съюз през 1990 г. и влиза в сила в края на 1993 г. Същинската си дейност Агенцията започва през 1994 г. С този регламент е създадена и Европейската мрежа за информация и наблюдение на околната среда (Eionet).


Мандатът на ЕАОС е:
– да подпомага Общността и страните-членки да взимат на информирани решения за подобряване на околната среда, да интегрират въпросите, свързани с околната среда, в икономическата политика и да работят за устойчиво развитие;
–да координира Европейската мрежа за информация и наблюдение на околната среда (Eioneten) Основни клиенти са институциите на Европейския съюз —  Европейската комисия, Европейският парламент, Съветът и страните-членки. В допълнение агенцията обслужва и други институции на ЕС като Икономическия и социален комитет и Комитета на регионите.
 

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Вместо да отричат да вземат да се коригират, че плащаме луди пари глоби тези да работят.

  Моралът не е порок!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Те могат да отричат,колкото си искат.Той и Путин отрича,ама...

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  аз съм склонен да вярвам на Европейската агенция по околна среда ,едва ли приказват празни приказки ,ясно е ,че нещата се регулират и мерят много точно ,вкл и от сателити , та ,ако и инвестициите в очистващи инсталации са като тези в Лукойл или в Софииска вода ,където всичко е шменти и капели е ясно защо Мариците са най мръсните централи в Европа .

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3209 Весело

  Мръсните капиталисти лъжат.За кой ли път,всички други и всичко друго ни е виновно,ние сме най добрите.

 5. 5 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Гневно

  Има си хас да не отричате!!!
  То, този черния пушек, дето го пускате постоянно, сигурно е лековита пара...

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Който е пътувал редовно по пътя София - Бургас - София му е ясно за какво иде реч а и то се вижда с невъоръжено око и не да приказват, че Змейово трови въздуха на Стара Загора.
  А имат пари да спонсорират Берое и колко допълнителни траншове от по 50 - 60 някога и по 100 милиона допълнително им се отпускаха и още думат, че произвеждат най - еФтиния ток.
  Това, че централата дава заетост на много хора и те за това си мълчат инак на борсата и след това на улицата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Сигурно в Европа са "се объркали" и ТЕЦ Марица Изток-2 са "най екологични" !

 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  ... хм, сероочиСката на ТЕЦ-а работи. От сайта видЕх, че нЕма пушилЯк над нормите... и пА е запушено над Загорето. Същата технология на сероочистване е и при американските ТЕЦ-ве... 'айде да не ни пра'ат на тъпи.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на mitakater
  mitakater
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това е цената на "евтиния ток". Онкологични, белодробни и всякакви подобни заболявания....Ама си е друго комунягите да кажат "От държавния ТЕЦ цената е 8 стотинки, а от американските 15.

 10. 10 Профил на petar_bg
  petar_bg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да се чете осъжданият Георги Христозов отрича, защото Живко Динчев е негово мекере. И защото прибраха много пари уж за еконорми. Питайте защо Христозов прави все още назначенията в ТЕЦ 2 като Пенко Пенев. От Видахим за добри свирки го връщат в Тец 2.

 11. 11 Профил на petar_bg
  petar_bg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докато не отстраните всички свързани с Христозов все едно нищо не сте направили и ще ви води за носа.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  нека сега издателите на тоз вестник деклариртат какви интереси имат в енергетиката. Конкурентен на ТЕЦ Марица 2 бизнес! Това трябваше да го направите вече в каре под статията! И под първата статия с обвиненията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Той и Путин отрича,ама...[/quote]
  па кво общо има той и шопето...? Комините им тровят най вече нас,живеещите до тех,а пушека им обезпечава кражбите на софийското парно, осигуряващо топлинка с държавна субсидия.

 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Няма какво да пишат по сайтовете си. Ако са убедени, че техните данни са точни, да отидат да направят официално опровержение пред ЕАОС. Така прави всеки в ЕС, който смята, че е представен и обвинен погрешно. Ако пък не са убедени в точността на собствените си данни, да си мълчат и най-вече да плащат глобите, които трябва да плаща България за неспазени европейски норми.

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хелиана":

  ...к'ви глоби...квотите за "пушек" не мо'ем ги стигнА, та има мерак да гпрода'ат от тЕх...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitakater":

  ... май нищо не разбираш, а плямпаш... Технологията на сероочистване при ТЕЦ-2 и при американските е една. Ако пуши дрЪжавния, пушат и те.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK