"Околна среда" залага средства общините да се борят с мръсния си въздух

"Околна среда" залага средства общините да се борят с мръсния си въздух

© Красимир ЮскеселиевВ новата оперативна програма "Околна среда" е заложен приоритет за подобряване качеството на въздуха. Чрез финансиране по програмата общините ще могат да получат средства, за да се справят с мръсния въздух в населените си места. Страната ни ще работи и в посока газивификация, подобряване качеството на твърдите горива, енергийна ефективност и по-безвредно индивидуалното отопление в малките населени места.


Това са част от мерките, на които акцентира министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БТА, в коментара си за челните позиции на България и промишлени централи у нас по ниво на замърсен въздух в последните доклади на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) от ноември.


Преди дни Агенцията оповести последните си доклади за замърсяването на въздуха в Европа и за щетите за здравето на хората от замърсяването на въздуха от промишлената индустрия. Първото проучване сочи, че България е най-замърсената държава от страните-членки по нива на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона /ФПЧ10/, като процентът на населението, изложено на наднормените им нива, е близо 90% – значително над средния за Европа. Български градове се нареждат и на челните места в европейската класация по наднормено замърсяване на въздуха.
Българската ТЕЦ "Марица изток" 2 е на първо място в класация за най-замърсяващите производствени мощности във втория доклад, публикуван от Агенцията през ноември. В първите 50 инсталации се нареждат още ТЕЦ "Бобов дол" /23-то място/, горивната топлинна инсталация "Брикел" в Гълъбово /28-мо място/ и ТЕЦ "Варна" /47-мо място/.


"Европейската директива е тежка, изисква много усилия и комплексни мерки, сериозен финансов принос на държавата, на общините, на гражданите и домакинствата," коментира още  екоминистърът. Василева припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура за влошаване на качеството на въздуха в резултат на ФПЧ10 и добави, че 21 държави-членки имат подобна наказателна процедура. Полагаме усилия да се реализират поетапно мерките и се надяваме да получим разбиране от Европейската комисия, че голяма част от тях са свързани с наличието на сериозни финансови средства, каза министърът.


Според нея, тенденцията след 2012 г. е за намаляване превишенията на нормите за замърсяване на въздуха (данните от европейските доклади са до 2012 г., бел.ред.).


Министерството на околната среда и водите има воля да подобри качеството на твърдите горива и да стимулира газификацията в страната. По думите й газифицирането е приоритет и е заложено в общинските програми. "Имаме воля и желание за стимулиране на газифицирането и за промяна на качеството на използваните твърди горива. Предприета и голяма програма за енергийна ефективност, която да даде възможност за подобряване на състоянието на жилищата и да доведе до по-ефективен начин на отопление," каза екоминистърът. Това, което касае и малките населени места, е въвеждането на практики, които да осигуряват модернизиране на индивидуалните отоплителни инсталации и съоръжения.


Основните източници на замърсяване у нас са транспортът и битовото отопление, това предполага комплексни действия и мерки, свързани с организацията на движението в населените места, въвеждането на модерни системи за градски транспорт, които да ограничават броя на ползваните индивидуални превозни средства. Изисква се и промяна в културата на поведение, например за преминаването към велотранспорт. Други мерки са свързани с подобряване на чистотата на уличните платна и извършване на строителни действия, спазвайки изискванията за недопускане на запрашаване, каза още Василева.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Айде пак директиви нек'ви! Ако предлагат достъпни алтернативи - моля ) Това с велосипедите направо е решение, особено с "гъстата" мрежа от велоалеи В крайна сметка ... ще се доставят нови автобуси. Лошо няма, ама да не са "златни" ... както обикновено

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не могат само общините да имат стратегия за борба със замърсяванията.И не става въпрос само за ресурси,а за национална отговорност,каквато носи и МОСВ.

  Tony
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Трябва да наблегнат на велоалеите освен всичко друго, поне малко от малко да намалим вредните емисии във въздуха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK