Община Ловеч започва кампания срещу замърсения въздух

Община Ловеч започва кампания срещу замърсения въздух

© Цветелина Ангелова, КапиталОбщина Ловеч започва кампания срещу вредния ефект от замърсяването на въздуха. За това съобщават от общинската администрация, цитирана от БТА.


Към 30 октомври 2014 г. в Ловеч са регистрирани 101 денонощия с превишена средноденонощна норма за качество на атмосферния въздух при норма в рамките на една календарна година от не повече от 35 денонощия. Битовото отопление е на първо място по размер на годишна емисия сред основните източници на замърсен въздух в Ловеч – 23%. Праховите емисии от транспорта са на второ място – 14%, а промишлените източници заемат трето място.


Мерките
Мерките за справяне със сериозния проблем с високите нива фини прахови частици във въздуха ще са основно с контролен и информационен характер, разясняват от общината. Кампанията започва по време на зимния отоплителен сезон и характерните за него системни повишения на праговата стойност на средноденонощната норма фини прахови частици за опазване на човешкото здраве, отчитат от общината.


От администрацията уточняват, че контролът ще е насочен предимно към недопускане изгаряне на отпадъци в отоплителните битови инсталации, предотвратяване запалването на контейнерите за смет, недопускане на изгаряне на отпадъци в урбанизираните територии.


Част от други възможни мерки са: преминаване на по-ефективни източници и системи за производство на енергия за отопление, изпълнение на проекти за енергийна ефективност на жилищния фонд и газоснабдяване на домакинствата, поддържане на добро техническо състояние на пътната настилка, измиване и оросяване. Необходимо е и насърчаване използването на велосипеди, посочват още от общинската администрация.


Миналия месец (ноември 2014 г.) бяха публикувани две мащабни проучвания на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), а основните изводи от там бяха, че български градове са на първо място в Европа по наднормено замърсен въздух – с фини прахови частици, както и че на целия континент най-големи са разходите за покриване щетите от замърсяването на въздуха от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Във връзка с тези оценки от Изпълнителната агенция по околна среда обясниха, че в България липсват данни за връзката между замърсяването на въздуха и здравето на хората.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Най-накрая някъде да се загрижат за въздуха

 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Крайно време беше.
  Който иска да му е топло,да си затваря слънце в буркани-през лятото беше в изобилие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK