Сформирани са всички обещани 173 екипа – охранители на горите

Сформирани са всички обещани 173 екипа – охранители на горите

© Юлия ЛазароваВече са сформирани всички 173 мобилни екипа на Държавните горски предприятия, които ще охраняват горите, съобщава на сайта си Министерството на земеделието и храните във вторник (9 декември 2014 г.), като цитират министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й доц. д-р Георги Костов по време на инструктаж в Карнобат на новите 29 мобилни екипа към Югоизточното държавно предприятие.


Екипите ще извършват проверки за незаконна сеч на територията на цялата страна и са част от основните мерки за опазване на българската гора. Идеята е да контролират дейностите по добива и търговията с дървесина в различни територии от мястото, на което са създадени и работят. "В подкрепа на нашите усилия очакваме в най-скоро време да подпишем споразумение с МВР и при нужда да ползваме тяхната помощ", каза министър Танева. Според нея по-тясното сътрудничеството с полицията ще даде адекватен отговор на нарушенията, които се извършват на горски територии.


В Карнобат заместник-министър Костов заяви, че страната ни е в началото на дълъг път в опазването на горските територии от системни и криминални дейности. "Наше задължение е да покажем на хората, че се грижим за природата, и ние го правим", каза още той и призова кметовете също да бъдат по-активни в процеса, защото имат редица права и отговорности в опазването на горите.
Сред направените в началото на мандата на новия министър заявки за нови мерки, с които да се овладеят драстичните незаконни сечи, предстои още да се въведе маркиране на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина. Тази система е въведена в две или три поделения на горски предприятия, като отскоро тя е внесена и взета като модел от други страни. Ефектът от нейното използване е довел до 20% увеличаване на прихода или до пресичане на 20% незаконен добив, мотивира се през ноември земеделския министър.


От МЗХ предвиждат още всички превозни билети да се издават по електронен път. Предстои и въвеждане в практиката на електронен превозен билет – разрешителното за сеч, който съществува вече в сървъра на ведомството и всички с достъп до него могат да проверят на къде пътува дадена дървесина


В момента ведомството не разполага с точни данни за количество на незаконната сеч в горите, но по оценки на неправителствените организации тя възлиза на между 1 и 2 млн. куб. метра годишно. През 2009 г. е била 3 млн. куб метра. "Въпреки спада в сравнение с 2009 г., тази стойност е много голяма и тревожна, защото незаконните практики са съсредоточени покрай достъпни гори и крайгорски пътища и на места се образуват критични състояния с гората", обясни в края на ноември Георги Костов. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK