Магазин без опаковки, бездомните кучета, Карадере и други зелени истории

Снимката на магазина е предоставена от компанията.

© Jendrik Schröder, http://original-unverpackt.de/

Снимката на магазина е предоставена от компанията.Първият магазин за стоки без опаковки, в който абсолютно всичко е в насипно състояние – дори и шампоаните, перилните препарати и пастата за зъби, е предизвикал най-сериозен интерес сред читателите на рубрика "Зелен Дневник" през изминала 2014  година. Текстът "В Берлин отвори магазин за стоки без опаковки" има общо 24 628 прочитания, сочат данните до 15 декември 2014 г.


Така материалът за уникалния бизнес на две млади германки като опит за справяне с прекомерното опаковане и свръхбоклук стана най-четеният "зелен" текст. А това показва, че първоначалната им цел да насърчат "превантивната екология" и "пре-циклирането" (още преди рециклирането) на отпадъци, има голям потенциал.


"Екип на "Четири лапи" ще слага чипове на бездомните кучета във Видин" с своите 16 181 прочитания е вторият материал в класацията за най-четени текстове в рубриката "Зелен". Дългогодишният проблем с бездомните кучета у нас все още остава сериозен и неразрешен, но добрите примери как може да се подходи ефективно към него на регионално ниво предизвикват интерес.
Става дума за акция по обезпаразитяване и кастрация на бездомните кучета от страна на фондация "Четири лапи" във Видин. На животните там са поставени чипове, осигурени със средства на общината, като така те ще бъдат включени в Националната база данни.В момента общината изгражда приют за безстопанствени кучета, който ще започне да работи от следващата година. Средствата, предвидени за обекта, са заложени в бюджета.


Системните опити за строителство в една от последните диви и все още незастроени местности по българското Черноморие Карадере обичайно се следят с голямо внимание от нашите читатели. Затова и третият най-четен текст в "Зелен" е пълният разговор със Скот Пъркинс, член на борда на директорите на Мадара Юръп" АД –  инвеститорът с намерения да строи голямо ваканционно еко-селище в местността. Материалът "Инвеститорът: Разбира се, че ще строим в Карадере, инвестирали сме седем години" е прочетен 16 017. Първоначалният проект за строителство на Мадара Юръп" АД имаше сериозни пропуски и беше върнат, защото не отговаряше на нито един от критериите за получаване на сертификат клас А. Година по-късно проектът все пак получи клас А за инвестиционно намерение от Министерството на икономиката и това предизвика голямо обществено недоволство.


Текстът с видео "Леонардо Ди Каприо към световните лидери: Можете да творите история или да бъдете охулени (видео)" събра 14 081 прочитания. Така емблематичната реч на холивудския актьор, този път в ролята му на посланик на ООН по въпросите, свързани с климата, се нареди на четвърто място в класацията за най-четени зелени текстове в "Дневник". Това беше и речта, която според британския вестник "Гардиън" е била и най-силното изказване пред 120-те лидери, бизнесмени и граждани, присъствали на срещата на високо равнище  в Ню Йорк този септември.


"Овца под наем" е прочетен 11 663 точно една година след публикуването на материала по време на Новогодишните празници (3 януари 2014 г.) и е на петият най-четен текст с основна рубрика "Зелен Дневник". Историята на Росица Митова и онлайн платфорамта й farmhopping е част от редовната ни празнична рубрика "Истински герои", в която ви представяме вдъхновяващи хора и техните проекти. Първоначалната й идея търпи силно развитие.


В момента чрез Farmhopping фермерите имат място, където могат редовно да представят продукцията си, както и начина на отглеждане и принципите си,а градските хора от своя страна могат да им помогнат с морална подкрепа, дарение, физически труд или да си пазаруват редовно чиста сезонна стока като избират лично от кого и защо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK