Епохата на планетарните инженери

Земята, снимка на НАСА

© Reuters

Земята, снимка на НАСАПрез изминалата година погледът на световните медии и вниманието на глобалните лидери бе насочено към горещите кризисни точки като Африка, Ирак и Украйна. Далеч от светлината на прожекторите обаче друго, не-по-малко горещо събитие, което се случва навсякъде по света, остава незабелязано.


Според прогнозите на Световната метеорологична организация 2014 г. ще се окаже най-топлата година в историята на инструменталните измервания и 38-та последователна година с аномално високи температури за планетата. Разбира се, времената, когато подобни новини можеха да плашат читателите на вестници, отминаха отдавна – с появата на кошмари като ебола, "Ислямска държава" и наводненията в България глобалното затопляне някак остана на заден план въпреки наличието на факти и аргументи, сочещи интересните връзки на тези катастрофи с климата. Нещо повече,


при 38 последователни години на анормално високи температури
едва ли повечето от прочелите този текст биха могли да твърдят, че имат личен спомен за времената на "нормалните" температури.


Докато учените продължават да ни напомнят, че безпрецедентни за последните хилядолетия промени в климата се случват около нас, нещо може би дори по-епохално има изгледи да се случи през следващия четвърт век. По време на двадесетия рунд на преговорите за постигане на глобално споразумение за борба с изменението на климата, завършили в малките часове на неделя, 14 декември 2014, за пръв път бе предложен план за пълно елиминиране на изкопаемите горива – въглища, петрол и газ, от енергийния микс на планетата. Подобно предложение, което досега звучеше почти налудничаво, бе подкрепено от около 60 държави и ще бъде отново обсъждано през идните месеци.


Причината далеч не се изчерпва само със страховете от климатичен апокалипсис – простата истина, която става все по-ясна през последните години, е, че възобновяемите енергийни източници (комбинирани с нови технологии за складиране на енергията) ще са напълно достатъчни за адресиране на всичките ни енергийни нужди след само две или три десетилетия. Драстичното ограничаване на субсидиите за ВЕИ технологиите, включително в България, всъщност помага, за да демонстрира тяхната устойчивост, а падащите цени на петрола на фона на скромен икономически растеж са друг знак, че фосилната зависимост на световната икономика няма да бъде вечна.


Разбира се, политическата инерция и "заключващият" (lock-in) фактор на вече построената скъпа инфраструктура – бавно изплащащи се топлоцентрали и мрежи,


едва ли ще позволят безвъглеродната енергетика да стане реалност преди 2040-2050 г.


Радващото е, че са налице достатъчно изгледи, че тази промяна ще се случва на собствен ход, без непосилни субсидии и без налагане на драконовски принудителни мерки – като например обсъжданата в Париж забрана на дизеловите коли. В крайна сметка не политиците или екологичните активисти, а


инженерите и изобретателите ще сложат точката на ерата на изкопаемите горива


– вероятно по-рано, отколкото първите очакват, макар и не чак толкова бързо, колкото вторите се надяват.


Впрочем инженерите отдавна са доказали, че могат да генерират радикални (макар и невинаги положителни) промени в начина, по който работи човешкото общество, а и във функционирането на биологичните и физико-химични процеси и системи на планетата изобщо. Аргументът, че човечеството и неговите технологии са твърде немощни да променят подобни системи (като например климата или океанските течения), отдавна не е на дневен ред. Достатъчно е да се сетим за озоновата дупка над Антарктида, предизвикана от нищожни количества хладилни агенти, превръщането на 11% от сухоземната територия в обработвани площи с помощта на азотните торове и понижаването на pH на целия световен океан с 0.1 единици (по логаритмична скала!) отново благодарение на човешките въглеродни емисии. На цената на тези и още епични планетарни промени инженерите поддържат фундаментите на днешното ни благоденствие – например възможността да държим захранени с фураж хамбургери в работещ с електричество и фреони домашен фризер.


За щастие или нещастие днес инженерите вече имат и по-важни задачи от дизайна на домакински уреди и осигуряването на битови удобства. Радикалните инженерни решения изглеждат все по-малко налудничави, когато става въпрос за адресирането на основни екологични проблеми – изменението на климата и окисляването на океана, унищожаването на биологичното разнообразие и осигуряването на храна, вода и енергия за световното население. Забавянето в поемането и изпълнението на ангажименти от държавите по ключови международни конвенции – като тези за климата и биоразнообразието, придава допълнителна роля на планетарното инженерство като потенциален домейн на отчаяните решения.


Естествено като всяка технологична и научна авантюра прохождащите стъпки на планетарното инженерство изглеждат като излезли от комикс или фантастичен роман. На първия официален симпозиум по темата, проведен под патронажа на ООН през 2010 г., обсъжданите климатични технологии включват блокиране на слънчевите лъчи с отразяващи аерозоли и космически щори, както и гори от гигантски филтри за поглъщане на въглероден диоксид. Подобни мегаломански недоразумения с право си навличат гнева на екологичната общност като непосилно скъпи начини да бъде отвлечено вниманието от необходимостта енергетиката, транспортът и земеделието да намалят драстично въглеродния си отпечатък. Все пак предложените технологии продължават да търпят развитие, като наскоро сп. Еconomist дори се обяви в защита на малка група учени, решени да извършат


пилотен експеримент с разпръскването на сулфатни аерозоли в атмосферата


Въпреки че получават много по-малко медийно внимание от бомбастичните космически и стратосферни експерименти, много по-земни и практични решения, представляващи де факто планетарно инженерство, са в процес на проучване и изпитване. Някои от тях наистина са в сферата на отчаянието - от няколко години например планински върхове в перуанските Анди са боядисвани бели в опит да се спре топенето на ключови за водоснабдяването на големите градове ледници.


Други интервенции са по-скоро продължение на хилядолетни практики в уголемен мащаб – така например Холандия харчи 1.3% от своя БВП всяка година за проекти за защита на крайбрежието си от покачващите се океански нива. Само в една изкуствена пясъчна дюна, насипана по протежение на 2-километрова отсечка от нидерландския бряг през 2011 г., се съдържа 8 пъти обема на Великата пирамида в Гиза. Всъщност подобен проект е много по-близо до планетарно инженерство от простото укрепване на бреговата ивица, практикувано в миналото – на база на моделиране се очаква, че естествените процеси на морските течения ще подхранват плажовете в региона с пясък от изкуствената дюна в продължение на 20-30 години. Така ще отпадне нуждата от ежегодно драгиране и насипване на пясък по плажовете от тежка техника – затова холандците наричат своята специална дюна «Пясъчната машина».


Прагматичният планетарен инженеринг


не е съвсем непознат и в България. От няколко години от земеделския еврофонд се отпускат средства за екологосъобразно изменение и управление на ключови ландшафти от страна на фермерите като например планински пасища и влажни зони. Извършва се и сателитно и въздушно наблюдение на резултатите. Скоро ще започне прилагането на екосистемно-базирани решеия за предотвратяване на наводнения.


Идеята е подобни мерки да се контролират и координират на национално и наднационално ниво, така че реално да допринасят за изпълнението и на глобални цели – например поглъщането на въглероден диоксид от екосистемите. Същевременно ще се подобряват техниките за мониторинг и отчитане на ефектите от целенасочени и мащабни промени в земното покритие, подобрения в политиките и практиките в селското и горското стопанство и в други ключови сектори. Новото глобално споразумение за борба с изменението на климата, което ще влезе в сила през 2020 г. се очаква да отчита ефектите от подобни усилия и решения – тогава България, подобно на Бразилия, Индонезия и други държави със съхранено биологично разнообразие и естествени ландшафти, може да се окаже лидер и износител на ноу-хау и иновативни практики.


Най-умните и най-ефективни решения на планетарното инженерство вероятно няма да имат нищо общо с чертежите на сателитни слънчеви огледала и гигантски кораби, разпръскващи сулфатни съединения в Арктика.


По-вероятно е те да бъдат прилагани от съвсем ново поколение планетарни инженери – жители на градовете, изграждащи зелени покриви, фермери, отглеждащи насаждения с високо албедо, както и потребители, интересуващи се от жизнения цикъл и глобалното въздействие на консумираните от тях стоки. Подобно на успешните платформи за масово финансиране и създаване на софтуер с отворен код, управлението и регулирането на функциите на планетата може да се окаже проект отворен за публиката.


Въпреки всички предизвикателства и кризи, пред които изглежда сме изправени, епохата на планетарните инженери може да ни донесе свят с чиста енергия, съхранени екосистеми и поносим климат на приемлива цена – нашите собствени, общи усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Който открие тъмната енергия...тогава светът ще стане по-различен.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  Все още всичко е политика - преди няколко години четох статия за проект за електроцентрали с огромни огледала в Африка, и после тока да се продава в Европа, ама всичко остана на хартия. А и като се има предвид Арабската пролет, май имаше защо.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Ееей тия са страшни, колко са напред с материала направо не е истина. Гледах по телевизията как управляват космически апарати на над 3000 000 000 километра от земята. Сигнала с командата пътува в космоса над четири часа, възприема се от апарата изпълнява се и се изпраща информация обратно към земята. СТРАШНИ, зарежда се само от слънчева енергия и продължава към друга галактика.

 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  в. Работническо село

  Ненаучна фантастика...

  Факт: Избегаха инжилерите вън от родните предели.

  В нашето агитпроп село инжелерин не остана.
  По е хубав тъй БОСТАНА.

  "Епохата на планетарните инженери

  От Апостол Дянков"

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Апокалипсис, сега!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Като стане въпрос за " планетарните инженери",неможем да не добавим инж.Ивайло Ганчев Мечев,който избяга с много други инженери в щатите(USA) през зимата на 1998 година!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 7. 7 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Четох някъде за проект за изграждане на земеделски площ в граничната зона на Сахара. Доколкото си спомням вървеше доста добре и осигуряваше препитание на доста африканци.

 8. 8 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#0:"статията"]България, подобно на Бразилия, Индонезия и други държави със съхранено биологично разнообразие и естествени ландшафти, може да се окаже лидер и износител на ноу-хау и иновативни практики[/quote]
  Хм... затриването на едрия рогат добитък, който се сочи като един от основните пръцкоотдели на парниковия метан, става ли да го броим за иновативна практика българска? А практиката с балирането на боклука и съхранението му, докато от балите прораснат доматки и краставички, нима не е иновативна?

  Но нищо, де - България винаги е имала проблем с отборните дейности, но пък не са ни свършили находчивите и с изобретателски дух индивиди; ако не у нас, белким по света нашенци допринесат за спасяването на Земята! Хау!

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Имаше много планетарни проекти
  - Сибирските реки да потекат към Казахстан
  - Река Конго да напоява Сахара
  ... възможно е, ама с други политици

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  То до 2050 година изкопаемите горива и без друго ще свършат. Само хвърлят прах в очите на хората. Бъдещето е на енергията от ядрен синтез и на този, който го изобрети ще стане богат.

  http://nextbigfuture.com/2014/10/updated-prospects-for-commercial.html
  Това е списък с проектите за енергия от ядрен синтез, за който се интересува.

 11. 11 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#2] от "rainbou1":


  [quote#2:"rainbou1"]Все още всичко е политика - преди няколко години четох статия за проект за електроцентрали с огромни огледала в Африка, и после тока да се продава в Европа, ама всичко остана на хартия. А и като се има предвид Арабската пролет, май имаше защо.[/quote]

  Не е останал на хартия. Проекта се казва Desertec и ако не се пръкнат други Кадафовци , към 2050 се очаква Европа да получава чиста енергия от Сахара.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 12 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#10] от "Симо":

  В антиматерията, брат е бъдещето И когато я изучим достаъчно добре, ще можем да си направим галактика и може би нещо още по-невероятно

  П.П. Сериозен съм, въпреки настроението и усмивките..

  freedom is another word for nothing else to lose
 13. 13 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#12] от "pixela":

  Ей това
  https://www.youtube.com/watch?v=4zPOxm6r__A#t=159
  е близо от антиматерията.

 14. 14 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#12] от "pixela":
  До коментар [#13] от "Симо":

  Антиматерия като енергиен източник и уорп-двигатели, викате За съжаление и двете са фантазии. Да, антиматерията може да генерира много енергия, само че първо трябва да инвестираш енергия да я произведеш, и накрая си на загуба, дори ако не си взривил лабораторийката. А клипчето за космическия кораб даже не искам да го коментирам.

  Захранвето на океаните с желязо, обиране на въглерод от атмосферата, слънчева сянка в орбита...може би.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#2:"rainbou1"] проект за електроцентрали с огромни огледала в Африка[/quote]... а защо не и огледала на орбитално базиране

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Весело

  Глупости на търкалета, с гарнитура от варени краставици!
  ...
  Автора,
  Ей това верно ли така го мислиш?:

  "Драстичното ограничаване на субсидиите за ВЕИ технологиите, включително в България, всъщност помага, за да демонстрира тяхната устойчивост, а падащите цени на петрола на фона на скромен икономически растеж са друг знак, че фосилната зависимост на световната икономика няма да бъде вечна..."

  В този вид написано по-скоро прилича на политико-икономическо разстройство.... със съответния резултат!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#16] от "The Core":


  [quote#16:"The Core"]Автора,
  Ей това верно ли така го мислиш?:
  [/quote]

  Не само авторът го мисли това. Ето в Гугъл, Четете:

  Renewable Power Costs Plummet: Many Sources Now Cheaper than Fossil Fuels Worldwide

  и

  How the oil price collapse can deliver the boost the green economy needs

  и

  What is the ideal oil price for the energy transition?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#17] от "Distributed":

  В едно изречение: Обратно към джунглата и пещерите!

  ПП: Преди 15-16 години ни плашеха с "Milenium bug"... Е, оказа се 100% ялов, ама колко пари потънаха...
  Лошо няма, само трябва да не сме от страната на "будалите, които плащат"... но се съмнявам!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#12] от "pixela":

  Нима изучихме и разбрахме до край обикновенната материя?
  Първо трябва да разберем собствения си свят а сетне всичко останало. На Земята съществуват много алтернативи за производство на енергия. Трябват много повече пари за наука и технологии.

  klimentm
 20. 20 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Докато едни мислят за бъдещето (браво за което), над планетата ни надвиснала заплахата от едни чалмари, които искат да ни върнат в Средновековието.

  За съжаление, на планетарните политицици, за разлика от планетарните инженери, мисълта им не стига по-далеч от лоясалите им алчни задници. До тях се е прилепила и една пасмина от финансисти и адвокати, която ги обслужва, също мислеща не по-далеч и гореспоменатата географска точка. Тези две загнили прослойки, най-вероятно, ще затрият труда на всички велики учени - минали и настоящи.

  Замислете се, на тази малка планета, има хора, които притежават милиарди, имат всичко и въпреки това убиват хора, унищожават държави, затриват цели екосистеми ... за няколко милиона повече, които по никакъв начин не биха променили техния живот, но генерално обричат на унищожение човечеството.

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  секи 4ти км

  Който открие Слънцето - ще може да забогатее.

  Или топлата вода... минерална... или лава.
  Или морски вълни океански.

  Или вихри враждебни над нас са завили,
  опитомени - в полезни сили.

  Колко шисти тайно криеш
  хей Балкан ти роден наш!

  До коментар [#10] от "Симо":

  То до 2050 година изкопаемите горива и без друго ще свършат.

  Само хвърлят прах в очите на хората.

  Бъдещето е на енергията от ядрен синтез и на този, който го изобрети ще стане богат.

 22. 22 Профил на argylas
  argylas
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добра статия. Планетарното инженерство е наука, която едва сега прохожда, но ще има бляскаво бъдеще. За жалост историята ни учи, че световните политици едва ли ще се задвижат, преди да стигнем до критичната точка с глобалното затопляне. Което значи сигурно 2030-2040 г. или дори след това. Дано не съм прав.

 23. 23 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#2:"rainbou1"]електроцентрали с огромни огледала в Африка, и после тока да се продава в Европа,[/quote]
  Иеее , кеф, после обвиняваме тамошните държави в не демократичност и не разрешаване на гей-браковете, хвърляме бомбите и слагаме ръка на централите им.

 24. 24 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Термоядреният синтез е единствената алтернатива на сегашните начини за производство на електроенергия. Перките и слънчевите панели са пилеене на пари.

  If you are going through hell... Keep going!
 25. 25 Профил на Francesco Sinibaldi
  Francesco Sinibaldi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  El canto de la noche.

  Perpetuo y
  viviente regresa
  el dulzor de la
  noche encantada
  que vive en el
  llanto de un suspiro
  infinito: siento
  la vida pasar
  suavemente cuando
  viene la briza
  en la hoja mojada.

  Francesco Sinibaldi

 26. 26 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#19] от "klimentm":

  "Нима изучихме и разбрахме до край обикновенната материя?"

  Казва се материя и хич не е обикновена, след като не си я изучил

  "На Земята съществуват много алтернативи за производство на енергия"

  След като си подхванал темата, поне бъди конкретен. На мен ми е интересна антиматерията - безкраен източник на енергия, които носи в себе си отговори за Вселената. Енергия за да си гледакаш телевизия, да цъкаш в нета и да ти е топло през зимата ще има и след 2050 - за това не бери грижа, а се опитай да погледнеш по-мащабно и из основи онова, което сме и което ни заобикаля, бих те посъветвал аз.

  freedom is another word for nothing else to lose
 27. 27 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#24:"dante_18"]Термоядреният синтез е единствената алтернатива на сегашните начини за производство на електроенергия. [/quote]
  Единствената енергия която трябва да се използва трябва да бъде тази която земята получава от Слънцето. Всички други ще предизвикат топлинно замърсяване на природата.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#26] от "pixela":

  Например изучаването и контрола на ядрения синтез може да бъде гигантска крачка към получаване на безграничен енергиен ресурс.
  Евентуален пробив в областа на свръхпроводниците пък би изменил коренно живота ни .Все неща които могат да се случат в обозримо бъдеще или всеки момент.
  Това че в стандартния модел на веществото има съответна анти частица за всяка нормална такава не означава че антиматерията наистина съществува по начина по който ние го разбираме някъде из Вселената.Все още всичко е една догадка на учените.Знам че в ЦЕРН са постигнали успех и са създали анти атом на водород който е съществувал доста дълго време.
  Когато опознаем добре законите на Вселената и разполагаме с единна теория за нея ще имаме безкрайни възможности за експерименти.

  klimentm
 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#7:"olelemaiko"]Четох някъде за проект за изграждане на земеделски площ в граничната зона на Сахара. Доколкото си спомням вървеше доста добре и осигуряваше препитание на доста африканци[/quote]
  Ако потърсиш из нета инфо за египетската SEKEM ще видиш, че хората са напреднали много в практиката и отдавна са отминали етап проект.

 30. 30 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  не ни пробутвайте геоинженерството, като нещо добро

 31. 31 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#26] от "pixela":

  К'во не ти е ясно за антиматерията?

  BohrMottelson
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#22] от "argylas":

  [quote#22:"argylas"]Планетарното инженерство е наука, която едва сега прохожда,[/quote]
  Още от Вавилонски времена, когато някои по светнати от човечетата са изчислили и научили да предвиждат слънчевите затъмнения са се обявили на тогавашния матрял, че могат да го палят и гасят когато си искат и са си осигурявали мамбо и жени от по-засуканите до края на живота си.
  Планетарното и въобще Вселенското инжинерство не е от вчера.

 33. 33 Профил на liubopitkovski
  liubopitkovski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  pitkopitkov

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на liubopitkovski
  liubopitkovski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не източникът на енергия е проблема а съхраняването. Който измисли читави батерии (като графеновите примерно) ще преобърне световния ред. Въпроса е дали някой ще го позволи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#19:"klimentm"]Трябват много повече пари за наука и технологии. [/quote]
  Това не са единствено парите, изземвани от данъкоплатците, а всички пари, които се харчат от хората като цяло, основно от предприемачи и от любители. А за да имаме повече от последните две, трябва най-накрая да зарежем социалистическото си мислене и да почнем да ги уважаваме.

 36. 36 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#26:"pixela"]антиматерията - безкраен източник на енергия[/quote]

  Нищо вярно. Да бяхме слушали по физика...

  За да получиш антиматерия трябва да разбиеш материята на съставните й части, примерно в ускорител, самите протони трябва да разбиеш, и като започне да се реконституира материя от облака елементарни частици (които всъщност са и полета), някои от новообразуваните частици може да са позитрони и антипротони. Файда никаква.

 37. 37 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Core":


  [quote#17:"Distributed"]Ето в Гугъл, Четете:

  Renewable Power Costs Plummet: Many Sources Now Cheaper than Fossil Fuels Worldwide

  и

  How the oil price collapse can deliver the boost the green economy needs

  и

  What is the ideal oil price for the energy transition?[/quote]

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 38. 38 Профил на zoro_stefanov
  zoro_stefanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едно голямо браво. Чудя се само защо мнозинството от коментиращите тук не схващт съществената част от добрата статия. Отоговор не искам...

  www.bulgariangreens.org www.wwf.bg
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  "повечето от прочелите този текст биха могли да твърдят, че имат личен спомен за времената на "нормалните" температури."

  Разбира се, че повечето имат личен спомен. Все пак средната продължителност на живота, дори и в България, е 74 години, а до навършване на 7 годишна възраст почти никой не чете. За България, броят на неграмотните от 5%, когато авторът е ходил прав под масата, до вече 15%.

  И не е нужен личен спомен за да се установи 11 годишния цикъл на Слънцето.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  [quote#35:"bobix"]Трябват много повече пари за наука и технологии. - цитат на коментар #19 от “klimentm”
  Това не са единствено парите, изземвани от данъкоплатците, а всички пари, които се харчат от хората като цяло, основно от предприемачи и от любители.[/quote]
  Колко пари похарчи за да прочетеш статията? Щото на бай Ахмет, "римлянина", му дадоха един милион евро (всяка година) да се интегрира и още не се е научил да чете. Все пита що е туй Питагорова теорема и как ще помогне в рязането на "жиците на енергията", създадени от едни други "планетарни инженери" .
  Май, май въпросът не е до пари, а до сиво вещество. Пари се печатат, а "нервните клетки" (населението) намаляват и то в обществата с най-голяма кооперация.
  С пари нищо не става - само цигания се създава - кеф ти Банско, кеф ти гетата в Париж. Всичко е с пари направено.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#38:"zoro_stefanov"]Чудя се само защо мнозинството от коментиращите тук не схващт съществената част от добрата статия.[/quote]
  Ще продължиш да се чудиш. Всеки повярвал фанатично във вярата, че СО2 е парниковият газ, ще се чуди. Проповедниците на тази вяра пък ще събират чуждите пари за да се "борят", да сътворяват "кръстоносни походи" срещу изменението, срещу различното.
  Да бяхте чели! Земята периодично си изменя и наклона на остта, и елиптичността на орбитата. Без отчитане влиянието на Юпитер и др. планети, периодите са 40 хил. години за малкия; 240 хил. години и 400 хил. години за големия. Ако преди 20 хил. години е свършила последната ледникова епоха, то сега, в средата на периода, трябва да се достигне максимално висока температура за малкия период - нейде 25-30 градуса вместо сегашните 15.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Авторът слага в кюпа микроклимата и възможността да му влияем с климата на цялата планета. Нашата дейност има много малко значение на скала макро и произволни изводи, че това не е вярно от много време, без посочване на аргументи или източници, не вдъхват доверие към текста

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на fch13569208
  fch13569208
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Илюминатите добре действат, като отвличат вниманието, на хората, с разни войни и регионални конфликти (провокирани от самите тях). В днешно време малко хора се интересуват от същественият проблем. А именно грубо нарушаване на екологичното равновесие, с неограниченото извличане на природни ресурси, с без угледното замърсяване на въздуха, почвата и водата. С невъзможността на планетата да се репродуцира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK