Големият бариерен риф се нуждае от 640 млн. долара за следващите пет години

Големият бариерен риф се нуждае от 640 млн. долара за следващите пет години

© Associated PressГолемият бариерен риф в Австралия се нуждае от инвестиции в размер на най-малко 643 милиона долара за следващите пет години, за да бъде предпазен от замърсяване, се казва в доклад на шест групи по управление на природните ресурси, цитиран от Би Би Си.


Изменението на климата и замърсяването на водите са подействали като "двоен удар" върху състоянието на рифа, гласи доклада.


Докладът призовава за сътрудничество от страна на фермерите и земеделците и строго планиране на крайбрежните райони.
Рифът, основна туристическа дестинация и богато местообитание на различни животински видове, е изправен пред множество заплахи за еко-система си.


Покачващите се температури на морската вода и замърсяването от селското стопанство се смятат за едни от най-големите опасности.


Сред другите заплахи, най-новият доклад подчертава унищожаването на корали от инвазивни морски видове, чието разпространение се подпомага от увеличилите се нива на азот, изхвърляни от фермите.


Инвестиционният план за различните региони на рифа, изготвен от групи, действащи в щата Куинсланд, установява, че състоянието на устията на реките и тяхната флора и фауна е най-влошено от еко-системата на рифа. Следват приливно-отливните и влажните зони.


"Управлението и защитата на рифа трябва да са систематична стратегия", твърдят авторите на доклада и призовават за сигурна инвестиция, както и за преглед на напредъка на всеки пет години, който да променя "приоритетите и инвестиционния профил в контекста на констатациите".


Големият бариерен риф се нуждае от 640 млн. долара за следващите пет години

© Associated Press


В доклада също така се коментира плана на австралийското правителство за защита на рифа.


Авторите твърдят, че много от целите в плана са прекалено амбициозни, особено без допълнителни инвестиции. Природозащитни организации често са критикували правителството, че си поставя неизпълними цели що се отнася до опазването на природата.


Екосистемата на рифа ще бъде подложена на допълнителен натиск заради предложеното разширяване на няколко пристанища с цел увеличаване на износа на въглища.


Рифът е най-голямата коралова система в света, съставена от близо 3 000 коралови рифа и над 900 острова. През 1981 г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО за обекти от световно и културно значение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK