Първите сламени къщи излизат на пазара във Великобритания (видео)

Скрийншот

© ModCell

СкрийншотПървите сламени къщи във Великобритания, които се предлагат на свободния пазар, са вече в продажба.


Според авторите на проекта употребата на сламени стени може да бъде лесно решение на липсата на достъпни жилища по света.


Домовете са резултат на изследователски проект на университета в Бат, Великобритания, и специализираната архитектурна фирма Modcell, съобщава Би Би Си.
Проектът цели да докаже, че техниката на строене със слама не е само за екологично-ориентираните, а може да се използва и на по-широкия пазар.


Къщите на традиционно изглеждаща улица в Бристол са облицовани в тухли, но дървената им конструкция представлява бали слама между редове дъски.


Проф Пийт Уокър от университета в Бат, който е ръководител на проекта, заяви пред Би Би Си: "Мисля, че има много погрешно схващане за използването на слама - историите за трите прасенца и големия лош вълк, опасността от пожар."


Като част от финансиран от Европейския съюз (ЕС) проект, проф. Уокър и неговите колеги са систематично изследвали и усъвършенствали технологията.


"Изпитанията в продължение на няколко години показват, че това е стабилна и безопасна форма на строителство."


Той добави, че тъй като сламата поглъща въглероден диоксид докато расте, използването й за строителен материал всъщност "заключва въглерода в стените" на сградата.


"Тя е също много ефикасен изолатор. Сметките за енергия трябва да спаднат с до 90% в сравнение с други къщи наоколо", допълни проф. Уокър.Въпреки, че това не са първите домове във Великобритания, които се създават с помощта на бали слама, те са първите, които ще бъдат продавани на свободния пазар.


Подобни проекти са правени и в България - като този в село Кладница близо до София и в село Ветрен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK