Овчарят Лука, който не иска да се предава

Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена ДимитроваКогато преди две седмици от обора на Лука Сурлеков е открадната една овца, той се обажда да сигнализира за кражбата. От полицията в Ихтиман му обясняват, че не могат да изпратят екип на място и че ще се обадят на колегите си от Панагюрище. Екип не е изпратен. На следващата седмица негови съседи изпращат жалба до кмета на Ихтиман.


Открадната овца не е нито първата, нито последната. "Губим по 30 животни на година от кражби. Обидно е, че вече дори не изпращат полицейски екип," разказва Лука докато отваря вратите на обора и разгонва с пръчка кучетата – пазачи. Домашната му ферма наброява 70 животни - 40 кози, 16 овце, 15 крави, 2 кончета, дузина кокошки, пуйки, има и други животни. За тях се грижат ежедневно той, жена му, сина му и помощник – пъдарят Димитър.


Една коза струва между 80 до 150 лв., а овцете се продават обикновено по няколко накуп – по 30 овце с коч – между 200 лв. и 400 лв и по тази причина е трудно да се определи точно единичната им цена.
Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена Димитрова


Фермата им сега е в село Белица, област Ихтиман – на 60 км от София, по пътя между Вакарел и Панагюрище, красива местност с разпръснати на километри една от друга малки махали по билата на Средна гора. В отдалечените махали на селото живеят по десетина души постоянни жители, а фермата и къщата на Лука се пада в "средищната" (както я наричат местните хора) махала Черковна.


Лука е на 55 години, родом е от Панагюрище, където завършва строителното училище. Дълги години работи в чужбина като строителен работник. Животновъд е от 2005 г., а преди три години със семейството си решава да се премести в село Белица и да създаде малкото си стопанство.


Лука си спомня с гняв за предишната кражба на две телета от преди няколко месеца. Когато се обаждал в полицията, стъпките на крадците и следите от колата се откроявали ясно в калта пред обора. "Ако полицията беше дошла същия ден, а не на следващия ден, можеше лесно да ги залови..."


Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена Димитрова


Още сме в обора, Лука подготвя животните за паша, нарича ги по име. Разказва ми за живота си, когато е бил в Копенхаген: "Не може да видиш полицаи по пътищата, които спират и глобяват. Има камери и когато стане инцидент, полицията идва до минути." Преди години там глобили и министър-председателя си, защото застъпил с автомобила си велоалеята на пътя.


Показва ми маркировката на животните, но казва, че тя се сваля лесно. Сега смята да сложи охранителни камери в обора си и да пусне кучетата вътре, но не вярва, че това ще спре крадците.


Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена Димитрова


Присеща се отново за предишния случай на кражба и работата на полицията. Ядосва се, че при подаване на поредния сигнал го закарали на 40 километра от фермата му, за да пише жалба в районното в Ихтиман, вместо да тръгнат по дирите на крадците.


Лука и жена му Лилия започват да отглеждат животни преди десет години. По това време успяват да изградят добре устроен обор на 13 км. от град Панагюрище, били са регистрирани като фермери I-ва категория. Оборът е имал специална настилка, не миришело и било чисто, всяко животно имало отделна ясла и тогава работата им вървяла добре, разказва Лилия, докато ни сипва чай. Но "неизвестни извършители" го запалват и оборът изгаря до основи. Тогава семейството минава през спирала от мъки и трудности, налага се Лилия да работи няколко години в Гърция, за да може семейството да си стъпи на краката. Местят се на друго място – село Бъта, нещата там отново не потръгват. Накрая избират село Белица, купуват си къща там, наемат място и правят нов обор за животните си.


Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена Димитрова


Лука харесва работата си. "Ако не ми пречеха да я работя, щях да успявам да изкарвам пари от нея. Много е трудно да си животновъд и е тежко. През лятото се става в 4.30 ч. сутринта, но на мен ми харесва. Не искам да крадат животните, не искам заради лошата администрация в общината да губя излишно време и пари," обяснява той.


Спомня си как предната година не е успял да си подаде документите в областната дирекция "Земеделие" като земеделски производител, за да получи субсидия, защото от общината в Ихтиман го разкарвали формално за различни документи: "Разбрах, че ми се подиграват, когато няколко пъти ме върнаха на едно и също място и не издържах ... ядосах се, развиках се и си излязох."


Сравнява с опита си в община Пазарджик, където преди е бил регистриран като земеделски производител и е взимал годишна субсидия от фонд "Земеделие". Тогава пререгистрацията на документите му е отнемала половин час, като служителите му давали предварително списък с необходимите документи.


С парите от фонда за миналата година – приблизително 10 000 лв., щял да успее да ремонтира обора – да оправи покрива, да направи на животните отделни ясли и да ги раздели, да сложи и охранителни камери.


Всяка година субсидията, която държавата отпуска по фонд "Земеделие", е различна като сумата, определя се на брой животни и се отпуска за изтеклата година*.


Повечето хора от с. Белица харесват Лука, защото "е трудолюбив и отзивчив съсед". Драга – съседка на Лука, пенсионирана учителка, която живее с болния си мъж, казва, че разчита изключително на него, ако нещо се случи с мъжа й и се наложи да бъде откаран до най-близката болница на 40 км. Пред къщата на Лука, особено в събота и неделя, често има опашка от хора, които си купуват мляко – с десет литрови туби. Готов е да откара мляко с колата, защото някои съседни махали са отдалечени, а там живеят възрастни и самотни хора. Всеки понеделник кара мляко на три семейства от махала Горубиите (на 2 км от с. Белица), а един зимен ден, като не успял да изкачи баира, се върнал, за да сложи вериги на гумите и пак стигнал до хората.


"Според мен Лука трябва да спи при животните си, за да не ги крадат", казва наместникът на кмета в селото – Иво Маринов, и разказва, че преди няколко месеца полицията успяла да залови крадци на коне по сигнал от съседната махала. Това се случва благодарение на вакарелския квартален Данаил Стоянов, който според мнението на кмета и Лука, е "изключително момче, което гори в работата си и е винаги на линия да отреагира при подобни случаи и го прави, стига да има газ в колата си".


С кмета говорим и за съмненията около начина, по който са били раздадени миналата година земите за пасбища в района на селото на земеделските производители. "Машините на големите фермери в района бяха започнали да разчистват терените преди да са минали търговете. Тогава Лука ми се обади и спряхме машините, като аз успях да се преборя на общински съвет в Ихтиман, местните животновъди (от село Белица) да не участват в общите търгове, защото така нямаше да имат никакви шансове", разказва кметът. По този начин животновъдите от региона са успели да изберат земи за пасбища и не са участвали в търговете, като са получили преференциална цена за наем от 8 лв. на кв. м. Кметът смята, че това е било добре спечелена битка за местните земеделци, защото цените на търговете достигали 16 – 20 лв за кв.м.


Овчарят Лука, който не иска да се предава

© Милена Димитрова


Лука все още няма намерение да се предава, иска тази година да успее да подаде навреме документите в областната дирекция "Земеделие", за да получи субсидията си и да ремонтира обора си, да сключи договор със собствениците на сградата и така да получи номер на обекта, което ще му даде възможност да сключи договор с мандра.


"Както казах работата ми харесва, искам да я работя и да остана да живея в България", казва Лука и поема след стадото.


Две седмици след подадената от съседи жалба до кмета на Ихтиман за "системните кражби без съдействие от властите" (26 януари), най-сетне има и реакция от страна на местната полиция. В петък (9 февруари) вакарелски полицаи, заедно с кварталния Данаил Стоянов, посещават Лука и говорят с него за последните кражби, показват му писмото по повод внесената жалба и го уведомяват, че на 19 февруари в Белица ще се организира "голяма среща" с всички жители и полицията, за да може да се вземат под внимание всички такива проблеми на хората от селото. По-рано една патрулна кола обиколила махалите на проверка, а местните хора коментират доволни, че това би било добре да се превърне в практика.


*На страницата на фонда  в социалната мрежа се обяснява, че в момента са изплатени доплащанията за животни за Кампания 2014 г. , като вторият транш на подпомагането за фермерите е в размер на 34,35 млн. лв. Подпомагането по НДЖ 3 се равнява на общо 41 лв. за животно. По двете схеми през декември държавен фонд "Земеделие" е превел близо 65,2 млн. лв. на животновъдите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Успех на Лука, дано се справи с проблема за крадците.А с.Бъта го знам, голямо и с много деца, но скоро им затвориха училището и децата всеки ден са на спирката за автобус.

 2. 2 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Да се разреши свободно носене на оръжие и употреба в личен имат на места, където полицията не може да осигури охрана на живота и имуществото. В щатите този модел работи, в Сърбия също. Така ще се реши проблема и циганските набези и домашната престъпност.

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Един истински Човек в борба с .... вятърните мелници!
  Трябва да се решат проблемите на такива хора! За да има надежда!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Здрава държава,без здраво село няма.

 6. 6 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Цялата българска полиция може да се замени с един компютър, който автоматично приема жалби и ги архивира някъде. Ще върши същата работа за много по-малко пари.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Damnant quod non intellegunt.
 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този човек, както и всички останали ТРЯБВА ДА ИМАТ ОРЪЖИЕ, и право да защитят собствеността си! Другото е ала-бала!

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Скоро гледах по Хистори как един американец продаде в заложна къща револвер "Колт" за 5000$. Цената беше висока заради историята на оръжието и сетификат, заверен от нотариус, че всичко е точно и вярно. Става дума за поръчка на револвери от 19в., с които богат фермер въоръжава частна охрана на имота си за да се пази от бедни крадци. Така се слага начало на война, в която се пролива много кръв и падат жертви, налага се намеса на държавни органи, а "случката" влиза в историята на Америка като войната на "не знам кои си семейства" и всеки интелигентен американец я знае. Специално там са маниаци на тема частна собственост и неприкосновеност, всеки има пушка и първо стреля, после поздравява. За нас работата е ясна, ако искаме да имаме модерни ферми, първо парите да се дават за охрана. И то не ква да е.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Гневно

  За мен работата опира и до местните власти, как са го разкарвали човека, лошо да ти стане. А в другата община - улеснения. Значи много не трябва - само малко желание да си свършиш работата. Не мога да гледам такива тъпигьози - чиновници. Гиди гьостерица неокастрена..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Интересно дали има квалификация според европейските изисквания и дали фермата му отговаря на евростандартите. Дали пасе овцете където трябва и с трева, расла според изискванията на някоя европейска заповед

 11. 11 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този случай е ярък пример как човек работи в БГ: от една страна завистливи съседи го палят, от друга - непочтени администратори го мачкат, от трета - крадци, а от четвърта - правоохранителните органи не му съдействат. Но въпреки всичко той продължава напред.
  И дано да се въведе накрая закон, ако стреляш по крадец да не те съдят, защото гледах наскоро по ТВ как бяха осъдили един дядо за това, че се е защитил в собствения си дом като е стрелял по крадци.

 12. 12 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 655 Гневно

  Хората искат да работят, да оцеляват, да са честни, а държавата ги дърпа назад, назад....на никой не му пука!

 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дано усдпее да се пребори, защото без такива хора като Лука скоро и държава няма да има....

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "Две седмици след подадената от съседи жалба до кмета на Ихтиман за "системните кражби без съдействие от властите" (26 януари), най-сетне има и реакция от страна на местната полиция"

  За какво ни е всъщност полицията, за да слухти ?
  Колкото до този човек, администрацията е не да се подиграва на хората, а да им съдейства, не да ги връщат по 10 пъти за едно и също

 15. 15 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално


  Българската полиция - освен чиновническа, трябва да бъде преди всичко като
  "... вакарелския квартален Данаил Стоянов, който според мнението на кмета и Лука, е "изключително момче, което гори в работата си и е винаги на линия да отреагира при подобни случаи и го прави, стига да има газ в колата си".
  МВР да си променят бързо структурата на щата и вместо хиляди чиновници и чантаджии, да назначат свестни, добре подготвени млади хора - Полицаи /с главно "П"/, които да са сред населението и на място да решават проблемите на хората!
  А не стотици милиони да отиват за подслушване, а на улиците и по селата - където е масовата престъпност, да няма никой! И да не те карат- като пострадал, да ходиш на километри и да губиш часове в писане на жалби и обяснения , които в края на краищата да служат за оправдаване на заплатите и ранното пенсиониране на служителите!

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Бедни ми Лука, продавай овцете и заминавай отново за Копенхаген. Чужбината е по гостоприемна от собствената ти страна!

  klimentm
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  И какво толкова иска човекътВсички това искаме.И трябва да се борим/пак всички/,за да го постигнем.,да го оставят да работи,да не го крадат и да не го разтакават разни чиновници.

 18. 18 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#2:"foure"]Така ще се реши проблема и циганските набези и домашната престъпност. [/quote]

  А с българщината как да се реши проблема? Добре, ще отстреля някой и друг от малцинството (приемаме презумпцията за виновност, че са те), обаче остават наглите гнусни българи от администрацията, бездействието и неефективността на полицията и т.н.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 19. 19 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На нас всичките ни съседи са българи и редовно влизат в градината ни да си берат... все едно те нямат собствени градини.

 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Господ здраве да им дава на хора като Лука. Малко са истинските като него.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#7] от "Коки":

  Приятели в САЩ ми казват как се е разрешил проблема в Тексас. Щата дето има най-много животни на глава от населението в света. Ако се приближиш след мръкване до някоя ферма, със сигурност ти се случват две неща - ще настъпиш говеждо лайно и ще бъдеш застрелян. Закона е, стреляш и си оправдан, ако истрела не е в гръб. Хората са учтиви, ако се обадиш по телефона, няма да имаш проблеми след мръкване, дори ще те нагостят с прочутата тексаска говежда пържола - 900 гр... "Неканени гости" се отстрелват.

 22. 22 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#10] от "agl52316780":
  Aбе боклук червен, тикво празна и крадлива. Точно вашите лайняни партийни секретари, завършили едва едва основно образУвание, минали съкратен ПУЦ и станали кресливи агитатори, съсипаха и малкото човещина в българите. Вие, червени тиквеници мързеливи, викате най-силно срещу всеки опит да се даде възможност на хората да изкарват хляба си с труд, вашите деца и внуци станаха най-гнусните и подли "капиталисти' без да работили и един ден през скапаният си, празен и крадлив живот. Застанахте на всеки път, който може да даде самостоятелност, независимост, себеуважение и просперитет на човека, крадете от всяка помощ, мачкате всеки с трудолюбие, а крещите най-силно!
  Гнусни, подли, мързеливи, тъпи, бандитски чада. Едно дърво не можете да засадите, но сте готови да отсечете чуждото и да го продатете.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 23. 23 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#22] от "clutch":

  Нали сме правова държава и законите и регламентите са за всички? Договорихме ли се за в ЕС? ЕС формулира ли изисквания за производството и селското стопанство? Приехме ли ги? А ти гласува ли за това? Апропо приемането в ЕС не беше дело на комунистите, никак даже

 24. 24 Профил на quovadis
  quovadis
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Петък, 9 февруари? Коя гоина? 9-ти беше в понеделник.
  А историята мирише на нещо библейско...

 25. 25 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#12:"violeta7"]Хората искат да работят, да оцеляват, да са честни, а държавата ги дърпа назад, назад....на никой не му пука! [/quote]
  Е как ще им пука като искат да затрият държавата!!!!!

 26. 26 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Защото редица държавни органи не си вършат съвестно работата, такива хора ще си патят, а 80% от потреблението на месо в България ще продължава да е от внос, както е сега!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  За съжаление много обичайна история. Имам известен, макар и малък опит в селското стопанство. То минава дълъг цикъл на възвращаемост, най-малко няколко месеца, и като вложиш толкова време, усилия и средства да създадеш нещо, тъкмо когато трябва да си получиш придобива, крадците си го прибират, като да е техен. Отделно всеки разсипва дори за кеф, например тия с АТВ-тата и моторите, които за удоволствие си карат през ниви и пасища. Защита от никъде.

 28. 28 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  Цяла Европа е опасана от камери, само ние тука разсъждаваме на глас колко камери са ни нужни. Ама ако сложат камери, половината фуражки ще останат без работа и ще трябва да напуснат. Тя и леличката от павилиона на спирката трябваше да напусне, като и разкараха павилиона и сложиха Лафка, ама за нея на кой и пука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK